• 9.381.601 stemmen

Der Untergang (2004)

Historisch / Oorlog | 155 minuten / 178 minuten (extended version)

Genre: Historisch / Oorlog

Speelduur: 155 minuten / 178 minuten (extended version)

Alternatieve titels: Downfall / The Downfall

Oorsprong: Duitsland / Italië / Oostenrijk

Geregisseerd door: Oliver Hirschbiegel

Met onder meer: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara en Corinna Harfouch

Gesproken taal: Hongaars, Duits en Russisch

Releasedatum: 4 november 2004

Plot Der Untergang

"April 1945, a nation awaits its... Downfall"

De Duitse tiran Adolf Hitler (Bruno Ganz) brengt de laatste dagen van zijn heerschappij door in zijn bunker onder Berlijn. Het Rode Leger heeft met grote overmacht Berlijn omringd en daarbij vooral burgerslachtoffers gemaakt. De bunkers zitten vol met zwaar gehavende soldaten en het ontbreekt aan verpleging en medicijnen. Hitler wil Berlijn in geen geval verlaten en bevindt zich, na zijn 56e verjaardag te hebben gevierd met Eva Braun en zijn handlangers in een benauwende, uitzichtloze situatie.

Adolf Hitler

avatar van FillumGek

FillumGek

Nog niet gezien helaas.

kees vz schreef:

dit is nou echt een goede film die man was net echt hitler gewoon om bang van te worden eenigste min pun t van de film is te weinig aktie en ik vond dat er wat mere moest duidelijk gemakat worden waarom hitler de joden wou vervolgen voor de rest vond ik de film heel goed en krijgt hij van mij een 4,5 en trouwens op het eind dat je al die stukjes zag hoe oud al die komados en hitler aanhangers zijn gewoorden wonderbaarlijk dat zulke slechte mensen zo oud hebbben kunnen worden

Waarom, hoe wat en meer achtergrond over Hitler...... kijk de film Hitler the rise of evil eens een keer.

avatar van Carcamel

Carcamel

Die Duitser kunnen er echt wat van hoor..................films maken dan he

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Vond wel een mooie film.Deze film heeft erg mooie Scenes!Waar ik na de film nog over zat te denken. Hoe zoiets kan gebeuren .Aleen Die duurt erg lang 3,5 sterren

avatar van grazy_gangstah;

grazy_gangstah;

De beste 2e wereld oorlog film! Ik ben meer een type die van gevechten houdt, maar zelfs deze film is ontsettend goed!!!(ondanks de weinige gevechten die plaats vinden)

Ik raad iedereen aan die ook maar een beetje van de 2e wereld oolog houdt hier een dvd van te kopen...

avatar van Savatage

Savatage

Goede film. Schitterend acteerwerk van Ganz. Vooral die scène met de vrouw van Goebbles en haar kinderen vond ik aangrijpend.

avatar van Struan

Struan

Schitterende film. Ben zelfs toen ie draaide 2 keer naar de bios geweest. Dit klopt tot in de details, lijkt wel een docu, maar is spannend genoeg om toch als een film te zien. Ik dacht zelfs even dat je naar de echte Hit. keek.

1 minpuntje: Mohnke, de ssbrigadef. waarvan ik trouwens nog nooit van had gehoord, wordt hiet getoond als een min of meer integer soldaat. Dat blijkt een misverstand.

avatar van Struan

Struan

kees vz schreef:

Hitler was pas 56 (of 55, dat weet ik niet meer zeker). Als je er meer over wilt weten, dan zijn de boeken van Ian Kershow zeer de moeite waard. Wel veel te dik helaas.

Maarten van rossem heeft een boeiend overzicht geschreven over wo 2 in slechts 28000 woorden.

avatar van tukkerstein

tukkerstein

4 mei 20:30 op RTL 5 (televisiepremière Nederland)

avatar van veron35

veron35

Vaak als er iemand jarig is geef ik een film. Dan heb ik erzelf ook nog wat aan. Zo ook deze film. Ik wou dat ik hem voor mezelf gekocht had. Heel mooi. Goed geacteerd en ik houd sowieso van dit soort oorlogs films.

avatar van Don_Mat

Don_Mat

Echt gewoon de beste duitse oorlogsfilm ooit gemaakt. Zo goed als die Bruno Ganz ook op Hitler lijkt. Freaky gewoon. heel wat gedoe gehad om deze film te krijgen maar hij was het dubbel en dwars waard. 5*

kazin

Ik heb de versie: Downfall gezien dat is zelfde als Untergang titel is alleen anders. Deze film is gewoon top alles van de laatste dagen van Hitler's leven komen zon beetje te voorschijn.

Mijn persoonlijke mening over hitler is wel dat hij verkeerd bezig was, maar wat ik wel bijzonder aan hem vind is die toespraken die hij hield met al die gebaren hij had zowat het hele Duitse volk in zijn broekzak. En dan op dat laatste stukje bij elke toespraak steken duizenden mensen die handen uit en roepen sieg heil, of heil hitler, voor een man..

kazin

Albert speer heeft maar 20 jaar gezeten, en hij was verantwoordelijk voor de wapenindustrie ( Waar hij voor zorgde, en waardoor miljoenen mee neergeknald zijn ) en hij was verantwoordelijk voor een heleboel Dwangarbeiders, die hem later ( een daar van) In de gevangenis ook hielp. Na zijn 20 jaar celstraf had hij nog 10-15 jaar te leven, best wel veel als je weet wat hij allemaa gedaan heeft.

avatar van Chattingforum

Chattingforum

Eindelijk komt die film op tv. Ben benieuwd hoe die is want heb hem nog nooit gezien!

Chattingforum schreef:

30 april waarschijnlijk?

Want op 30 april ( 1945 ) heeft adolf hitler en eva braun zelfmoord gepleegd. Toevallig de verjaardag van de koninging ( Juliana dacht ik )

avatar van wennie24

wennie24

Echt een top film, hebben we eindelijk is kunnen zien hoe ziek die Hitler werkelijk was!

Dat één man zoiets voor elkaar heeft gekregen, dat snap ik nog steeds niet!

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

wennie24 schreef:

Hoezo?

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

kazin schreef:

30 april waarschijnlijk?

Nee, hij zal niet worden uitgezonden om Hitler te herdenken, maar de oorlog. Op 4 mei dus, zoals dat ook boven vermeld staat.

Turkeyloverz schreef:

O dat kan wel maar waar boven staat dat? En kent iemand site met films op 4 en 5 mei? Want heb 50 wo2 films misschien zit er eentje tussen die ik heb dan kan ik de andere films bekijken.

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Aan de linkerkant van het gedeelte waarbij je kan stemmen. En moviemeter heeft ook gewoon een tv overzicht, dus daar kan je wel zien welke films er op die dag zullen worden uitgezonden.

Turkeyloverz schreef:

Oja thnx Was me tot nu toe niet opgevallen en zit al bijna 3 maanden bij moviemeter

avatar van Friac

Friac

Een mooie film over de laatste dagen van een verslagen Hitler en handlangers. De theatraliteit van Ganz stak soms wat tegen, maar goed, zo was Hitler nu immers ook (althans tijdens zijn toespraken). De adoratie en radeloosheid van Hitler's intiemere kring werd goed in de verf gezet en uit deze bron put de film zijn sterkste en meest emotionele scènes. De oorlogsscènes zien er iets minder uit nadat je reeds films als 'Saving Private Ryan' gezien hebt, maar die zijn dan natuurlijk ook niet de essentie van het verhaal. Prima film!

avatar van E V

E V

Heel goed spel in deze indrukwekkende film.

avatar van bartjeroen

bartjeroen

vrijdag op tv

ben benieuwd........

avatar van Minority_Check

Minority_Check

ik vondt het geweldige film

ik heb die gelijk gehuurd toen die kwam op DVD

het was vet ik vindt de allerbeste film over de WO2

avatar van AardeWerk

AardeWerk

Deze film had ik al lang in mijn collectie, maar ondanks het feit dat ik er zoveel positiefs over gelezen had, kon ik hem gewoon niet kijken. Tot vanavond, en ondanks de mateloos irritante reclameblokken heb ik ervan genoten. Nooit eerder is de waanzin van Hitler en zijn intimi zo realistisch in beeld gebracht. Bruno Ganz kon voor mij na Himmel über Berlin (Wenders) al niets meer verkeerd doen, maar in deze film was hij gewoonweg fenomenaal. 4,5* voor een (bijna) meesterwerk.

avatar van bartjeroen

bartjeroen

erg goede film, het is dat er geen beelden zijn van Hitlers laatste uren maar ik weet zeker dat het er zo heeft uitgezien, Bruno Ganz speelt echt fantastisch en zeer overtuigend. Verhaallijn is erg goed en ik vond het ook erg mooi dat op het einde de verhaallijn van dat jongetje en die vrouw samenvielen

avatar van doeffoe

doeffoe

Zeer goede film. Een van de beste die ik ooit gezien heb. De film pakt je echt en je blijft er nog lang over na denken. De hoofdpersoon (secetaresse van Hitler) ziet er ook niet verkeerd uit.

avatar van stalker

stalker

Een mooie film is het zeker niet, maar wel verschrikkelijk aangrijpend. Een film die eigenlijk zoveel mogelijk mensen zouden moeten zien.

Naast het historische aspect (waargebeurd. film volgt nauwgezet boek van Joachim Fest die zich op ooggetuigenverslagen baseert) vind ik juist ook het psychologische aspect fascinerend:

wat gebeurt er als mensen zich verschansen, niet alleen in een bunker, maar ook in een verkeerde leer waarvan ze menen dat het de waarheid is?

En hoe gaan ze er vervolgens mee om wanneer ze zien dat deze wereld ineenstort? Wat een verschil tussen Goebbels en Speer! Wie is hier nu laffer: Speer, die zich gedistantieerd heeft van het NS en er tussenuit knijpt of Goebels die tot in de dood trouw blijft aan het NS en zijn leider?

Als je misleid bent, kun je de juiste keuze blijkbaar niet meer maken: veel plegen net als Hitler zelfmoord. Anderen kunnen het blijkbaar niet, en moeten daarna inzien dat ze in een verschrikkelijke leugen hebben aangehangen en verdedigd. Dat lijkt toch een 'betere' weg dan zelfmoord of, na Neurnberg, de strop. De mogelijkheid tot inkeer wordt dan uitgesloten..

Mooi is ook de afsluiting met een fragment uit het interview met Traudl Junge. Een jonge leeftijd is geen excuus, vindt ze nu, nadat ze na de oorlog ontdekte dat Sophie Scholl van haar leeftijd was en de moed had zich tegen het systeem te verzetten.