Sin City (2005)
Genre: Actie / Misdaad
Speelduur: 124 minuten / 147 minuten ('recut and extended version')
Alternatieve titel: Frank Miller's Sin City
Geregisseerd door: Robert Rodriguez, Frank Miller en Quentin Tarantino
Met onder meer: Mickey Rourke, Clive Owen en Bruce Willis
Releasedatum: 2 juni 2005
Plot Sin City
"Walk down the right back alley in Sin City and you can find anything..."
Basin City, ook wel bekend als 'Sin City' is de stad waar moord en misdaad aan de orde van de dag is. Het eerste verhaal, ''The Hard Goodbye'', volgt de keiharde straatvechter Marv die op een zoektocht naar wraak is nadat hij er ingeluisd is voor moord op prostituee Goldie, de enige vrouw die ooit om hem gaf. Het tweede verhaal, ''The Big Fat Kill'', draait om Dwight en de stoere meiden van Old Town. Hij probeert de meiden te beschermen tegen de corrupte agent Jack Rafferty. Het derde en laatste verhaal van de film, ''That Yellow Bastard'', volgt ex-agent John Hartigan. Hij heeft een belofte afgelegd om Nancy Callahan te beschermen tegen een misvormde pedofiel, Junior.
Det. John Hartigan
Roark Jr./The Yellow Bastard
Flipman
Oké, de letters hebben weer hun Normale Kleur terug
!
Maar dat terzijde: ik heb 'm GisterAvond eindelijk gezien. En hij viel me op een paar punten een beetje tegen.
De Voice-Overs vertraagden de Film iets teveel, terwijl naar mijn smaak "The Hard Goodbye" toch te snel was afgelopen. Komt misschien omdat ik het verhaal heb gelezen, dat ook wat langer duurt en ik heb begrepen dat r 'n Director's Cut van deze Film uitkomt waarin de Volledige Verhalen te zien zullen zijn zoals ze in de Strips staan.
Mickey Rourke viel me een beetje tegen. Hij was niet Agressief genoeg voor Marv. Er waren een aantal delen in deStrip waarin hij tegen mensen schreeuwde, delen die ook exact zo in de Film zaten. Maar hij bleef er te kalm onder! Er waren gewoon een aantal dingen die ik aan Marv niet vond kloppen. Marv heeft in de Strips een Hele Vuile Blik, maar in de Film zag hij er nog iets te, ja, klinkt gek, maar hij zag er te Vriendelijk uit, zeg maar. Marv heeft een gezicht waar je bang van zou worden, maar in de Film niet echt.
Eigenlijk was het in alle Verhalen zo dat de Voice-Overs de Film vertraagden, maar in "The Hard Goodbye" was dat het meeste merkbaar. Naarmate de Film vorderde werd dat steeds minder, gelukkig.
Goed, Rourke was de enige die het dus misschien een beetje beter had kunnen doen. Jaime King sprak haar zinnen ook wat te Theatraal uit, soms. En er was ook één stuk waarin Brittany Murphy als Shellie dat ook deed "Dwight, you Fool! You Damn Fool!" Verder was Brittany Murphy echt qua karakter precies zoals ik me Shellie voorstelde. Ik heb nog niet veel Films met haar gezien, maar met haar Performance in "Sin City" heeft ze bij mij al wat meer Respect gewonnen.
Er is verder niemand in de Cast waarvan ik dacht dat ze beter een ander hadden kunnen kiezen. Eén Personage stak wel met Kop & Schouders boven alle anderen uit voor mij: Kevin. Gespeeld door Elijah Wood. Toen ik de Strip had gelezen was ik zo verheugd over het Feit dat Elijah Wood Kevin zou spelen, omdat Kevin een Personage is waarvan ik niet direct zou verwachten dat Wood hem zou spelen. Maar hij deed 't Geweldig! Hij was echt precies zoals in de Strips afgebeeld! Die Ogen... Die Bril... Die Nagels... Die VechtTechnieken! Ik heb echt nooit 'n hekel gehad aan Wood, maar mijn Respect voor hem is echt Enorm toegenomen met zijn vertolking van Kevin!! Hij is misschien wel 't Geweldigste Personage uit de Film!
Ik heb meerdere reacties gelezen waarin men zei datna "The Hard Goodbye" de verhalen steeds minder sterk werden. Dit vond ik juist niet het geval. "That Yellow Bastard" was echt de Beste van de Film. Ik heb Bruce Willis eigenlijk áltijd maar 'n middelmatig acteur gevonden, met uitschieters in "Pulp Fiction" en "The Sixth Sense", waarin ik 'm Erg Sterk vond spelen. Weer 'n geweldige Performace erbij met "Sin City". "That Yelow Bastard" was sowieso 't Verhaal dat 't meeste met me deed. Ik ga niet uitgebreid vertellen waarom, dat moet je gewoon zelf zien, als ik 't zeg, ook al is 't maar in 'n Spoiler, dan verpest ik de boel voor mensen die 'm nog niet hebben gezien of 'm nog eens willen herzien. Nick Stahl was als Junior/'That Yellow Bastard' trouwens ook geweldig. Ik heb jammer genoeg dat verhaal niet kunnen
lezen voor ik naar de Film ging.
Ik had een iets rauwere sfeer verwacht in de Film. Deze kwam er wel een betje in terug doordat veel shots Exact hetzelfde waren als in de Strips. Ik vond de Sfeer in "The
Hard Goodbye" wel kloppen, maar het verhaal ging wat te snel in vergelijking met de Strip. De Sfeer in "The Big Fat Kill" was overigens Precies Goed.
Clive Owen en Rosario Dawson had ik eigenlijk nog nooit gezien in een Film, maar ik wil nou wel wat meer van ze
zien. Alser nou nog 's 'n BatmanFilm komt waarin atwoman een rol speelt, zou ik 't Erg Cool vinden als Dawson dierol kreeg.Ook al sheeft ze eigenlijk de verkeerde huidskleur. Ze past gewoon precies bij het karakter van Catwoman en heeft er met uitzondering van haar huidskleur het perfecte uiterlijk voor, precies het juiste gezicht.
Gail en Dwight waren trouwens ook gewoon de Strip uitgelopen. Klopten precies. Dat mag ik van Benicio Del Toro als Jackie-Boy ook wel zeggen, overigens.
Goed, er waren dus wat punten die me een beetje tegenvielen. Verder vond ik het kleurgebruik geweldig en in sommige gevallen natuurlijk het Gebrek aan gebruik ervan ook geweldig was dat Goldie wel ingekleurd was en Wendy niet!
Al met al geef ik de Film 'n Vier. Ik had er iets meer van verwacht, maar hij viel zeker niet tegen!
Overigens vind ook ik de vergelijking met "Pulp Fiction" nergens op slaan, behalve het Feit dat er Drie Verhalen doorelkaar lopen. En ik weet welke scène Tarantino geregisseerd heeft, maar voor zover ik zijn werk ken was dat er niet specifiek duidelijk aan af te zien. En al helemaal belachelijk vind ik de opmerking dat Tarantino zijn Stempel op deze film heeft gedruk!
Nou, over twee weken zit ik in de Bios om "Batman Begins" te zien, kijken of die Film deze kan overtreffen
!
AHWA
Als je Clive Owen goed vond, moet je Closer eens kijken.
Daar is hij echt fenomenaal.
olivier
Ik vond in closer helemààl geen fenomenaal aspect te vinden en bijgevolg ook niet in de vertolking van owen. Vond het een veeleer oppervlakkige, onnozele en compléét overbodige prent die bol staat van pretentie en ridicule vertolkingen!
Daangroter
Ben al enige tijd 'gast' op moviemeter.nl
Gisteren Sin City gezien, vond het toch maar nodig me even aan te melden om me te kunnen mengen in de discussie.
Ik vind Sin City een heel goede film. Hoewel ik vaak hoge verwachtingen van films heb, komen deze vaak niet uit. Was nu niet het geval. Ik heb genoten. Geweldige- Noten.... Misschien betekent dit Rourke zijn comeback, zoals Travolta die had in Pulp Fiction. We zullen zien zei de blinde. Smaken verschillen, maar dit een slechte film noemen is hetzelfde als Bill Gates een arme sloeber noemen.
Voor de mensen die gelijk in me top 10 gaan kijken; deze is in de maak.
AHWA
Dat vond ik niet. Ik vond Owen en Portman goed acteren, ook al voelde Portman zich niet helemaal lekker in haar rol. Ik was zelfs onder de indruk van Roberts. Zij kan me eigenlijk nooit bekoren.
BenicioDelToro
dat weet je ook van tevoren al... hehe
Uiteraard! De naam Benicio del Toro staat al gelijk aan goed acteerwerk! Dat kun je niet ontkennen!
jacobine_rodijk
Hoewel ik Rourke ook zeer goed vind in deze film denk ik niet dat deze film zijn comeback zal betekenen. Het was gewoon zo dat Rourke geknipt was voor de rol en gewoon geen ander (waarop ik even kan komen) hem kan vertolken. De hele laag make-up over Rourke heen en de over-acting dat Marv zo geweldig maakt doet Rourke juist ook in zijn eerdere films. Maar wie weet wat de toekomst voor Rourke in petto heeft, om maar een voorbeeld te geven komt hij binnenkort samen met Knightley in Tony Scott's nieuwste film Domino
Dus het kan nog wat worden met hem
janus
Tja ik vind het maar een rare film, niks voor mij.
Net zoals ik KillBill2 ook niks vond me al die door elkaar lopende verhaallijnen, en in die catagorie past deze film ook.
Je moet denk ik echt van dit soort vage films houden.
Zag er op zich wel allemaal apart uit maar de verhalen gaan nergens over vind ik.
Een film moet ook te volgen zijn zonder dat ik eerst het boek erover moet lezen.
Verhaal 1 was aardig maar verhaal 2 kon met niet boeien, heb toen ook niet de moeite genomen om em af te kijken.
Pieter Montana

Hij had dan ook nog geluk dat zijn tegenstander Clive Owen was
Jack Rafferty: ...sccaught you ssmokinggthere, bud.
Dwight: You shut the hell up, Jackie-Boy. You're dead. I'm just imagining this, so shut the hell up.
Jack Rafferty: ...Hntells you somethin 'bout your sstate a' mind don't it?... Ss'got you hearin things'got yer nerves shot. S'got you ssmoking... You know it's truuuuuuue nobody ever really quitsss... Smoker's a smoker when the chips're downn and your chips're down, pretty much
Dwight: I'm fine, you shut the hell up.
Jack Rafferty: Will ya look at thaat! Oooooh, those hookers let ya dowwnn hehehehe... What're you gonna do when ya run outta gas? Call Triple A? You ssucker for the babes, you... You ain't even gonna make itt to The Pitss.
Dwight: You shut the hell up... I'll make it.
Jack Rafferty: Not unless you keep your eyess on the road, sshugar-pie...
kittyklitty
Dan kun je ook geen stem uitbrengen !
En voor mij kun je dan zelfs geen mening over de film hebben...
Naomi Watts
Waarom niet? als je hem grotendeels gezien hebt en je een oordeel kan vellen dat het niks voor je is heb je imo het recht om een mening te hebben en te stemmen.
Gizzmann
Da's lekker, ik kom er dus niet in (onder de 16). Tja, dan laten ze me geen keus, ik pluk hem van het net af
NERD
Boeiende film, maar geen topper per definitie.
Kwa visueel en stijl zonder twijfel een welverdiende 4,5 sterren. Ken de comics niet, maar zou bijvoorbeeld wel eens graag bijvoorbeeld een Batman film in deze donkere stijl die heel erg zwaar naar de comic tekenstijl neigt zien.
Verhaal krijgt echter niet meer dan 2,5 sterren van mij.
Kom ik automatisch uit op 3,5 sterren.
JoeCabot
Ook niet als er een volwassene bij is???
kittyklitty
Hoeveel films maken pas op het einde duidelijk hoe alles precies in elkaar zit...
Nou dat was bij deze dus ook... en daarom vind ik niet dat je recht van spreken hebt als je een film niet afgekeken hebt...
Gizzmann
Ook niet als er een volwassene bij is???
Nee, ook niet als er een volwassene bij is. Ik heb dat geprobeerd omdat dat volgens vrienden werkte, maar het mocht niet. Ik heb de kijkwijzer-site nagekeken en daar staat ook dat het niet uitmaakt of er een volwassene bij is, 16+ is 16+. En dan lopen ze altijd te zeggen dat ze in Amerika streng zijn...
Zowieso, als kinderen geen seks en geweld mogen zien en geen grof taalgebruik mogen horen, waarom mogen ze dan op deze planeet rondlopen?
(deze planeet is schikbaar bevonden voor zestien jaar en ouder)
Gizzmann
Sorry als ik hiermee een off-topic onderwerp begin. Iemand die erop in zou willen gaan zou een topic moeten openen.
tyleet11
Niets is wat het lijkt op het eerste gezicht. Ik heb het al heel vaak gehad dat wanneer ik niet goed in een film kwam in het begin, op het eind pas duidelijk werd wat er aan de film zo speciaal is. Eigenlijk is het hetzelfde met mensen. Je kunt mensen niet beoordelen op het uiterlijk, wat je het eerste ziet. Als je een film zo vreselijk vind, vanaf de eerste minuut en dan besluit niet verder te kijken, vind ik het vreemd dat je toch op die film stemt. Stem dan helemaal niet, maar ga niet iets beoordelen wat je niet helemaal hebt gezien. Als ik dat met al die vreselijke romcoms zou doen dan kan ik wel bezig blijven.
as
moviefreak1
Geweldige film , net gezien in de bios , was echt wel de moeite waard deze daar te zien .
Is erg apart , deze zwart/wit en af en toe toch nog wat kleur te zien stijl .
Was echt wel duidelijk te merken , dat Tarantino hier aan deze film mee heeft geregiseerd (erg mooie geweldadige scenes) .
Alle acteurs TOP .
Dikke 4 * .
DiKKe_OsCaR
- 2034 stemmen
Waarschijnlijk doet het voor veel mensen af aan de film als ik dit zeg.. Maar mijn allereerste reactie toen ik de zaal uitliep was: Kill Bill-actie met ONTZETTEND mooie vrouwkes.. OMG, Old City mijn walhalla
Verder, echt een topfilm. Zeer goed grafisch werk e.d. Superfilm! 4,5*... Deze moet je echt gewoon zien, geweldig!
kittyklitty
Is erg apart , deze zwart/wit en af en toe toch nog wat kleur te zien stijl .
Alle acteurs TOP .
Dikke 4 * .
Voor de duidelijkheid... Tarantino heeft maar een scene geregiseerd van deze film en heeft daar 1 dollar voor gekregen. Dus om nou te zeggen dat Tarantino zijn stempel op deze film gedrukt heeft slaat kant nog wal.
Master Blaster
wat een geweldige film was dit
zeer goed geacteerd en veel bekende acteurs, daar houd ik wel van.
verhaal 1 was het beste daarna 2 en dan 3
gemaster
De film ziet er werkelijk prachtig uit, heeft een gezonde dosis zwarte humor en bevat lekker veel actie. Het verhaal stelde mij af en toe een klein beetje teleur. Constant die raspende voice-overs enzo, dat was niet helemaal mijn kopje thee.
Waar ik me helemaal kapot aan ergerde was de reclamecampagne waarin werd gesteld dat dit de opvolger van Pulp Fiction was. Waar slaat dit in godsnaam op? Ook wordt in de begincredits Tarantino als special guest director voorgesteld. De man heeft 1 scene geregisseerd en dat was ook nog eens een tamelijk zwakke. Dit zijn gewoon goedkope marketingstunts waar ik een broertje dood aan heb.
Maar voor de rest niets dan lof voor deze ultracoole film.
The One Ring
Ik ben dit jaar al een aantal keer met hoge verwachtingen naar de bioscoop geweest en, hoewel er geen zware tegenvallers tussenzaten, zijn de verwachtingen nooit echt waar gemaakt. Van Sin City had ik erg hoge verwachtingen en hij maakt ze niet alleen waar, maar overtrefd ze zelfs.
Allereerst moet ik erbij zeggen dat ik de strips nooit gelezen heb. Sterker nog, voor ik van deze film hoorde wist ik niet eens dat ze bestonden. Dat fans van de strips bepaalde dingen liever anders gezien hadden is begrijpelijk, maar daar kan ik hier niet over oordelen.
Voor mij persoonlijk is dit zonder twijfel de beste bioscoopervaring die ik gehad heb sinds de laatste Lord of the Rings. De film is een van de mooiste en bijzonderste die ik ken wat betrefd het visuele vlak. Het zwart wit past uitstekend bij de sfeer. De uitspringende kleuren maken het geheel nog sterker. Je hoeft de strips niet eens gelezen te hebben om te zien dat dit er eigenlijk ook als een strip uitziet.
En dan de gebeurtenissen. Samen met Kill Bill is dit de film met de meest harde en pijnlijke beelden die ik gezien heb. Maar deze film verpakt het veel en veel beter dan Tarantino's slachtfilm. De personages zijn zo'n beetje allemaal goed neergezet en de cast is perfect. Speciale vermeldingen gaan ten eerste naar Mickey Rourke, die een van de coolste personages ooit neerzet. Ten tweede naar Benicio Del Toro die het meest gedenkwaardige karakter in de film heeft. En ten derde naar Elijah Wood. Zo'n verschil in filmrol heb ik nog nooit gezien. Van hobbit naar gelovige kanibaal. Zijn rol is ook de meest freaky die in de film zit.
Ik kan nog wel even doorgaan, maar ik raad vooral aan die film zelf te gaan zien. Ik heb hier echt niks op aan te merken.
4,5 sterren voor dit meesterwerk.
jessis
Helaas strips niet gelezen ,kan daarom ook geen goed oordeel geven,maar het zag er leuk uit.
Naar mijn idee werd er goed geacteerd,had wel ietsje meer kleur in de film gekund.
Was ook lekker hard!

Sin City: A Dame to Kill For
2014

Actiefilm 'Sin City' met Bruce Willis en Brittany Murphy is 25 november op televisie

Actiefilm 'Sin City' met Bruce Willis en Brittany Murphy morgenavond (24 december) op televisie

Keiharde actiefilm 'Sin City' met sterrencast vanavond (21 juni) op televisie

Eeuwig jong: vijf vroeg overleden acteurs en hun laatste topfilm

The Green Mile

The Silence of the Lambs
Thriller / Misdaad, 1991

American Beauty
Drama, 1999
dystopiegebaseerd op stripheld captivebased on graphic novelmysterious killerdoing the right thingsilhouette neo-noirshort stories