Genre: Komedie / Roadmovie
Releasedatum: 17 februari 2005
Bekijk via Disney+
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Sideways
"In search of wine. In search of women. In search of themselves."
Miles is leraar Engels, mislukt schrijver en nogal neerslachtig sinds zijn scheiding twee jaar geleden. Zijn studievriend Jack is een soapacteur die op het punt staat te gaan trouwen. Een week voor het huwelijk trekken de twee veertigers er samen op uit voor een wijntoer door de Santa Ynez-vallei in Californië. Jack's doel is om deze week minstens één keer met een vrouw het bed in te duiken, nu het nog kan. Hij is van mening dat dit Miles ook goed zou doen.
Miles
Cammi's Husband
Christine Erganian
Mrs. Erganian

wezli
Van IMDB: Director Chris Columbus said the film was "a 70s movie made in contemporary times".
Het tempo, de scenes, die op zich niet heel origineel zijn (twee heel verschillende vrienden bijvoorbeeld), het is inderdaad als een jaren 70 film vertaald naar later. En dat is waarom ik deze film wel mag, al geef ik meteen toe dat het niet perfect is.

IH88
“What's the title?”
“The Day After Yesterday.”
“Oh... You mean today?”
Heerlijk. Sideways is een film om bij weg te dromen en een goed glas wijn bij te drinken (geen Merlot), maar het is ook een zeer interessante karakterstudie. Vooral omdat Miles en Jack zo herkenbaar zijn, en ik denk dat iedereen wel zulke types kent. Miles is de twijfelaar, het cynische 'glas half leeg' type die overal het negatieve in ziet. Jack is één en al bravoure, en is een man die waarschijnlijk weinig tegenslagen in zijn leven heeft gekend. Zonder over de gevolgen na te denken duikt hij in iedere situatie.
Toch zie je dat naarmate de film wel veranderen. Miles wordt wat zelfverzekerder, en Jack komt zichzelf keihard tegen. Maar Sideways is zeker geen zware kost, want er valt ook veel te lachen en het intelligente script van Alexander Payne zit vol met grappige en venijnige dialogen, en scherpe en rake observaties. Met fantastisch acteerwerk van Giamatti, Haden Church, Madsen en Sandra Oh. De wijn vloeit rijkelijk, en ook voor een wijnliefhebber is dit een feest. Over films als Sideways zou ik nog pagina's vol kunnen schrijven, en het is een film waar je bij iedere kijkbeurt wel weer iets nieuws ontdekt.

P8371G
Heb de film gisteravond weer eens bekeken na een aantal jaren, voor mij nog steeds 1 van de beste films aller tijden ooit gemaakt, alles klopt aan deze film; realistisch, leuk verhaal ,drama, humor,alles komt voorbij en vooral het geweldige acteerwerk van alle 4 de hoofdrolspelers , de film duurt 2 uur maar zijn voorbij voor je het weet, absoluut een film die steevast in mijn top 5 staat .kortom TOPFILM van het allerhoogste niveau.
4.0 sterren.

Rancid
Geweldige wrange komedie. Prachtig acteerwerk. Vooral richting het einde een aaneenschakeling van hilarische momenten. Subtiele humor, in die zin dat elke seconde uit deze film in het echt plaats zou kunnen vinden. Niets is onrealistisch, niets is onmogelijk. Je moet gewoon de pech hebben zulke klotesituaties mee te maken haha.
Mensen die dit 1 ster geven: sla voortaan misschien filmhuis komedie/drama beter over en kijk lekker Deadpool en Avengers enzo. Niets mis mee natuurlijk, maar dit is totaal onvergelijkbaar en dan blijkbaar gewoon zonde van je tijd.
Sideways is een klein juweeltje.

Rancid
Met alle respect, Rancid, maar dat is gezien de commentaren van afgelopen weekend zoveel als zeggen dat jij niet naar Stripes mag kijken.
Smaken en kleuren...
Ik bedoelde enkel een goedbedoeld advies op vriendelijke toon te geven, ik verbied helemaal niemand iets Maar misschien verwoordde ik het alsnog niet duidelijk genoeg.
Ik bedoelde overigens niet dat filmfans die wel degelijk van filmhuis houden, zoals jij aan je fraaie top-10 te zien, geen filmhuis meer moeten kijken omdat ze deze film toevallig wat minder vonden.
Ik bedoel mensen die bij filmhuis steevast zaken posten als ‘waar ging dit nou weer over?/sloeg nergens op/saai/er gebeurde geen reet’ en die volgens hun top-10 meer houden van mainstream actie enzo, die zou ik willen waarschuwen, want anders is er waarschijnlijk weer een waardevolle 1,5 uur van hun leven in rook opgegaan en dat is toch zonde.
Aan de andere kant kunnen zij zichzelf vast prima voorbereiden middels het kijken van trailers etc, dus waar bemoei ik mij eigenlijk mee, misschien kan ik mijn adviezen voortaan inderdaad beter voor mij houden.
Het was in elk geval niet arrogant of belerend bedoeld, en ook niet als waardeoordeel, als dit wel zo overkwam: mijn excuses.

Boenga
No worry, Rancid, belerend of arrogant was je bericht in geen geval - en excuses als het mijne zo overkomt, dat is ook uiteraard niet de bedoeling.
Waar het om gaat, is de relativiteit van wat goed of slecht is; waarom iemand naar een bepaalde film wil kijken; wat met de objectiviteit van het *-gemiddelde wanneer alléén die mensen die van een bepaald soort film houden ook effectief die films punten geven en beoordelen;...
Het is een moeilijke.
NB: zelf koop ik al mijn dvd's in grote lijnen op basis van 1. het genre, 2. de punten hier, 3. het continent, en 4. van welke acteurs ik (niet) hou.
En dus kijk ik bijna automatisch naar wat ik graag zie; maar in beperkte mate zitten daar ook tegenvallers bij. (Deze Sideways bijvoorbeeld, sorry....)
Ik vermoed (!) dat de meeste van de minder positieve commentaren hier afkomstig zijn mensen die bepaalde verwachtingen hadden. Maar zelfs als dat niet het geval is - niks anders op tv, om partner plezier te doen, masochisme,... - elk oordeel is in se altijd neutraal, en moet dus, denk ik toch, deel uitmaken van het totaal...
Nog dit: imho moet al wie The Life of Brian 0,5* geeft, van de site verbannen en gecastreerd worden. Maar kijk...

Het is een moeilijke.
Haha fraai verwoord en voorzien van een schitterende uitsmijter...

shrink
- 2081 berichten
Aardig filmpje voor een roadmovie. Ik kon me echter niet heel erg inleven in de hoofdpersoon. Moest steeds aan Urbanus denken die achter de vrouwjes aan zit haha

Flavio
Aardige road movie heeft wat leuke momenten, er zijn maar weinig acteurs die een loser zo goed kunnen verbeelden als Giamatti, maar uiteindelijk is het toch allemaal wat te tam en inspiratieloos om tot een hoger cijfer te komen. Met name audiovisueel stelt Sideways zwaar teleur. De visuals zijn lelijk en weinig creatief, het meest avontuurlijke is een niet bijzonder geslaagd te noemen gebruik van split screens. Nog erger is de zouteloze soundtrack, muziek die zelfs in een lift zou opvallen door het non-descripte getokkel.
Sideways moet het dus puur van het verhalende aspect hebben en de acteurs, en die zijn wel in orde. Ik vind het ook altijd wel te prijzen als filmmakers geen "alles-komt-goed" attitude hebben. Wel apart dat het vak van leraar kennelijk zo'n lage status heeft in de VS, in contrast met dat van acteur in reclamespotjes. Je zou het toch eerder andersom verwachten.

Crook
Blijft ook na herziening een heerlijke prent. Cijfer blijft staan, wat een zalig pareltje is dit. Trek er een goeie fles bij open!

mjk87 (moderator films)
Tegenvaller. De film draait om twee personen en is een soort karakterstudie, maar we kijken wel ondertussen naar twee wat uitvergrote personages. Nog net geen karikaturen, maar het schuurt ertegenaan. Daardoor faalt die karakterstudie. Ik vond ook nergens dat die twee mannen vrienden waren, op geen moment is dat te voelen. Echt grappig wordt het niet, vaak wordt de grap in een uitvergroting gezocht die je enkel in film ziet en dat werkt niet bij zo'n film als deze, daarvoor is de film weer niet genoeg komedie (denk aan die emmer wijn drinken, of de portemonnee terug halen). Visueel oogt het allemaal erg goedkoop.
Blijft over dat er af en toe wel sfeervolle plaatjes in zitten, de sfeer is sowieso prima, enkele kleine momenten zijn fijn. En tot ergens de helft is dit ook wel oké kijkvoer, maar uiteindelijk nemen de minpunten de overhand, richting het einde wordt de film ook minder en eindigt een beetje met een 'was dit het nou?'-gevoel. 2,5*.

Shadowed
Half.
Sideways vormt opzicht best wel een redelijke dramakomedie die niet al te moeilijk uit te kijken is. Het fijne aan de film is dat het niet perse je ding hoeft te zijn. Het lijkt namelijk best een breed publiek aan te spreken en is te genieten voor veel diverse soorten doelgroepen, zonder dat de film de kaarten al te veilig speelt.
Toch blijft het allemaal iets te oppervlakkig om me echt mee te kunnen voeren in het verhaal. We volgen twee personages die nergens in het verhaal echt sprankelen, ondanks het sterke acteerwerk van Giamatti. Church daartegenover is een stuk zwakker te noemen, vooral tijdens sentimentele scenes valt hij sterk door de mand. Acteert soms alsof hij niet bij zinnen is.
Visueel wordt de film ook voorspelbaar ingevuld. Locaties worden genoeg getoond (mag ook wel tijdens een roadmovie) maar nooit echt naar behoren in beeld gebracht. De sfeerzetting komt namelijk nooit over. Zonnig weer wordt nooit gevoeld en emoties spatten zelden over. Toch blijft het altijd wel vermakelijk, maar het maakt nooit echt het gevoel in je los die het wel los lijkt te willen maken.
Er worden gaandeweg wat verhalen uitgewerkt die prima weg te kijken zijn en redelijk in het verhaal worden gemengd, maar eigenlijk krijgt de band tussen Church en Giamatti de primaire focus en juist die vond ik wat matigjes. Vooral omdat ik die chemie niet echt voelde. Giamatti had het makkelijk voor elkaar kunnen krijgen, maar het is toch echt het personage van Church dat nooit zo goed mengt. Het concept van elkaars tegenpool zijn wordt vaker gebruikt, maar hier voelt het te veel aan alsof ze toevallig bij elkaar terecht komen.
Verder een film waarin weleens wat te lachen valt en vooral genoeg te beleven is. De twee uur voelen nooit aan als een opgave en er heerst genoeg variatie in gebeurtenissen door de film heen om het als geheel nooit te lang aan te laten voelen. Toch vond ik dat een bepaald gevoel nog ontbrak, maar ook wat presentatie. Daardoor komt Sideways niet bepaald boven de middelmaat voor me uit.

N00dles
Lang geleden eens gezien (2005) en nu weer eens een frisse herkijk van deze wijnproeverij-roadmovie.
De eerste keer vond ik hem hartstikke leuk en kon ik er weinig slechts in zien, nu zie ik toch wel duidelijk dat de film een aantal zwakke punten heeft.
In de eerste plaats de montage en dan vooral de lelijke crossfades heel de tijd. Het geeft het een gedateerde 90's feel. Sommige scènes of montages hadden ook makkelijk weggelaten kunnen worden, het maakt de film trager dan het had hoeven zijn.
Ook enkele flauwe, kluchtige subplotjes of scènes die totaal over the top zijn (bijvoorbeeld dat akkefietje met de achtergelaten portemonnee van Jack, of Miles die een emmer wijn achterover giet, of het crashen van de auto) hadden beter achterwege gelaten kunnen worden.
Tot slot wordt de soundtrack soms wat vervelend, die easy listening jazz kwam me op een gegeven moment de strot uit.
Daar staat dan weer tegenover dat het thema van wijnproeven iets plezierigs heeft en Paul Giamatti en Thomas Haden Church een goede chemie hebben samen. Ondanks dat ze eigenlijk allebei best klootzakkerig en onuitstaanbaar zijn (naar anderen en naar elkaar) root je ergens toch wel voor ze, met name dat Miles en Maya ondanks alle awkwardness samen eindigen. (Hoewel ik Maya wel een leuker iemand gun dan Miles.)
Zeker niet de topfilm die ik ooit dacht dat het was, maar toch hou ik er ergens nog een lichte zwak voor.

AC1
Dat maakt toch niet uit? Het gaat om de twee vrienden en Payne vertelt het voorbeeldig. Misschien dat Downsizing en The Descendants betere cross fades hebben ... So what? Het niveau van Sideways halen ze niet.

N00dles
ik vind het gewoon een lelijke stijlkeuze. Kan het verhaal nog zo leuk verteld worden, qua montage kan het mooier. Het is een overgang die imho alleen sporadisch gebruikt zou moeten worden om te laten zien dat er tijd verstrijkt. Maar zoals het in Sideways in overvloede gebruikt wordt vind ik het storend.

Mickey b
Deze film voor derde keer gezien, maar blijkbaar nog niet gerecenseerd. Is toch wel een van de betere films in mijn oeuvre. Is een depri roadmovie met wijn, lekker eten, vriendschap en overspel als inzet. Paul Giamatti slaagt erin om een gescheiden man als een echte lozer te spelen. Ik vind het een topprestatie als acteur. Geen special effects maar pure acteerschool. Verder hou ik van roadmovies en dan nog eens gecombineerd met de liefde voor wijn is dat voor mij al een geslaagde formule. Voeg er dan nog de realiteit van een scheiding met al zijn lijden en een ev. nieuwe liefde erbij en je hebt een zeer unieke film. En alle elementen bevallen me zo goed dat dit voor mij een pareltje is. Zal niet voor iedereen weggelegd zijn. Ben je liefhebber van wat wijninfo en diepgaande dialogen en zoek je geen flashy acteurs, dan moet je deze zeker bekijken. Eindevaluatie 4,5 * (Max van 5* geef ik zeer weinig) Zal deze met veel plezier binnen een paar jaar nog eens bekijken.

Henk_61
4.0 sterren.
Wel grappig om te zien dat hij NIET in je top 5 en zelfs niet in je top 10 staat

WB
Na de Holdovers toch wel nieuwsgierig geworden naar de werken van regisseur Payne. Deze film uit de lijst geplukt en geen spijt van gekregen. Leuke film, met onder andere een heerlijke Giamatti, die zijn personage geweldig neerzet! Niet zo goed als in The Holdovers, maar wel weer op zijn lijf geschreven. Beide hoofdpersonages hebben een leuke chemie; op sommige vlakken zeer herkenbare humor en fratsen.
Payne weet in ieder geval een goede balans te vinden tussen drama en komedie, waardoor de film lekker wegkijkt. Natuurlijk kun je van tevoren wel raden hoe de film afloopt, maar ook dit is prima uitgewerkt.

macrobody
Wat een hoog gemiddelde voor een nogal nietszeggende film en een vervelend personage van Paul Giamatti.

Eikatje
Ik hou van de films van deze regisseur, maar deze viel me tegen. Roadmovies, langzame en subtiele opbouw: echt mijn ding, maar deze film gewoon niet. Ik heb hen afgekeken en weet nu al dat hij niet blijft hangen. De hoofdpersoon is echt wel aardig uitgewerkt, maar dan die ontmoeting met z'n ex Victoria: bloedmooie vrouw met begripvolle nieuwe partner. Cliché!

Beun de Haas BV
Sideways is een wat smaakloze roadmoviefilm die duidelijk wat peper en zout kan gebruiken. Op audiovisueel vlak is het ronduit flets, waardoor de film het zodoende van het verhaal en karakters moet hebben. Die zijn echter alles behalve memorabel te noemen. Het kabbelt allemaal voort, met af en toe ruimte voor een bescheiden glimlach.
2,5 * Doorsnee slobberwijntje

Bert van Dijk
Heb niets met wijn, dus ook niet met champagne. Maar na deze film die ik na elke kijkbeurt leuker vind, zou ik in staat zijn om een fles open te trekken, en 'm nog op te drinken ook. Buitengewoon grappige roadmovie. Hoeft voor mij niet altijd zo pretentieus te zijn, en me een spiegel voorgehouden te worden. Op een gegeven moment had ik het idee alsof ik bij die gasten was. Hilarisch. Tragikomisch zeker, het zijn natuurlijk vreselijke losers, maar als het heel erg wordt ga ik het zeer waarderen, en geniet ik met volle teugen. 4 steren. Dik verdient. Cheers,

Drie goed beoordeelde films over alcoholische dranken

De tien best beoordeelde films met de jarige Sandra Oh (51)

Alexander Payne door Rose McGowan beschuldigd van seksueel misbruik

Hotel Rwanda
Drama / Oorlog, 2004

Walk the Line
Muziek / Biografie, 2005
californiëgebaseerd op boekgolfwinerondritstag nightmarihuanaauteurbuddysanta barbara, californiawinerywine tasting
Social media
- Registreer |