Genre: Komedie / Roadmovie
Geregisseerd door: Alexander Payne
Met onder meer: Paul Giamatti, Thomas Haden Church en Virginia Madsen
Releasedatum: 17 februari 2005
Plot Sideways
"In search of wine. In search of women. In search of themselves."
Miles is leraar Engels, mislukt schrijver en nogal neerslachtig sinds zijn scheiding twee jaar geleden. Zijn studievriend Jack is een soapacteur die op het punt staat te gaan trouwen. Een week voor het huwelijk trekken de twee veertigers er samen op uit voor een wijntoer door de Santa Ynez-vallei in Californië. Jack's doel is om deze week minstens één keer met een vrouw het bed in te duiken, nu het nog kan. Hij is van mening dat dit Miles ook goed zou doen.
Miles
Cammi's Husband
Christine Erganian
Mrs. Erganian
GFM
Ik weet nou niet of het etiket "absurde humor" op een film als "About Schmidt" van toepassing is....
De trailer stelt me ietwat teleur. Weer zo'n trailer die nogal nietszeggend is, hopelijk is de film dat niet.
Thomas Haden Church lijkt me een nogal kleurloos acteur, afgaande op de trailer. Ik ken de acteur niet.
Art
Die teaser is inderdaad bizar
De trailer is inderdaad nietszeggend maar ik heb er toch wel een goed gevoel bij. Paul Giamatti is vaak een prettige verschijning in films en Alexander Payne heeft met zijn twee vorige films bewezen dat hij in staat is om erg goed werk af te leveren. Het verhaaltje spreekt mij wel aan en dat alles maakt dit tot een film waar ik graag naar uitkijk. O ja, die poster vind ik trouwens geweldig mooi
Jordy
Ziet er goed uit zeg. Reviews zijn geweldig, 97% op rottentomatoes. Wat een topacteur is die Giamatti toch!
Goodfella
Wat een heerlijke film zeg.
Twee kerels op vakantie, that's it, maar Giamatti en Church zetten op een schijnbaar extreem nonchalante en laidback wijze een schitterend charismatisch duo neer.. dé kracht van deze film. Het mag dan allemaal wat traag op gang komen, maar het zeer consistente en gortdroog vertelde verhaal wordt al snel sterker en sterker. De hilarische situaties waar rondkuttende tweetal in terecht komt zijn op een gegeven moment nauwelijks nog bij te houden, terwijl een serieuze bodem absoluut niet vergeten wordt. Qua tempo trekt het soms wel een beetje, maar uiteindelijk komt alles toch wel érg mooi uit de verf. Cool!
Bloompje
De film heeft al een hoop prijzen gewonnen en het prijzen seizoen is nog maar begonnen.
Leno
De critici zijn lovend in America. Na het zien van die fantastische trailer (met heerlijke muziek) ben ik dan ook erg benieuwd.
Jordy
Helemaal eens met Goodfella... verschrikkelijk leuke en geloofwaardige personages, geweldige droogkomische momenten afgewisseld met sterk drama, geweldige rol van Giamatti... About Schmidt vond ik een beetje overgewaardeerd, maar dit is een Payne waarbij ik het eens kan zijn met de enthousiaste recensies. Een dikke 4 voorlopig.
titan
Heerlijke film die nauwelijks onderdoet voor About Schmidt. Giamatti is de ultieme sul en daarom terecht gecast als hopeloze man die zijn gestuntel en gebreken met veel geklets over wijn camoufleert. Sluit me verder aan bij Goodfella en Jordy. 4*.
Captain Pervert
Langzame, en slechts af en toe grappige film die het vooral moet hebben van realistische personages en goed acteerwerk. Het was als drama een beetje saai, en als komedie was de grapdichtheid veel te laag. Ik vond het wel vermakelijk maar niet heel bijzonder. 3 sterren.
Het is echt een film voor de filmliefhebber en niet voor het grote publiek. Kijk je verder dan duimendik-er-bovenop-grappen en actie, dan is deze film in al zijn subtiliteit en realisme geweldig, ik kan me dan ook goed voorstellen dat de critici er helemaal weg van zijn. Maar ja. De vergelijking met About Schmidt is gauw gemaakt, maar die vond ik veel leuker. Die film heeft misschien evenveel grappen, maar het gezicht van Nicholson is al één grote grap op zich, zodat ik de hele film in een deuk lag om die kerel. Dat had ik nu dus niet, en wat overbleef vond ik niet zo heel erg imponerend.
Wat dan wel weer leuk is, is dat die Thomas Haden Church als twee druppels water lijkt op Arnold Schwarzenegger, op het kapsel na. De ogen, wenkbrauwen, neus en mond zijn tot op iedere rimpel precies hetzelfde.
Check die shit man.
hugohei
Viel me ook op, die gelijkenis met Schwarzenegger.
Veel plezier gehad om deze film - vooral om de perfecte Giamatti. Maar al het acteerwerk is eersteklas, en Payne neemt alle tijd die hij denkt nodig te hebben.
Bij de sneak vonden veel mensen er geen reet aan. Vijf zinnen dialoog achter elkaar, en ze beginnen al te schuifelen. En toch waren die dialogen vaak meesterlijk.
De tweede helft van de film is 'brutaler' qua plot (met wat slapstick en andere effecten). Dat is misschien beter in balans.
Maar ik vond het een prima film, als geheel.
puck
gelijkenis met Schwarzenegger
jay73
Heerlijke film, hartverscheurend grappig af en toe. Prachtig hoe deze twee tegenpolen een week lang het met elkaar proberen te rooien. Op wie van de twee extremen lijk ik het meest, vroeg ik me op een gegeven moment af. En ook: was er nou sprake van echte vriendschap tussen de twee?
Ik zou zeggen van niet. Ben benieuwd of jullie dat met me eens zijn.
Sommige scenes in Sideways hebben het in zich om (in selecte kring) legendarisch te worden. Topfilm!
Tasha
Een hele goede film! Het simpele, maar geniale camerawerk, de goed doordachte en soms hilarische dialogen die vaak een dubbele betekenis hadden, de zeer realistische personages, het boeiende verhaallijn, alles wat top. Het kan haast niet anders dan dat Alexander Payne nu eindelijk de aandacht en echte waardering zal krijgen die hij allang verdient!
gondwana
Vond het een goeie film, droge scenes die vervolgens hilarisch en plots weer heel emotioneel worden. Die twee acteurs, die zodanig goed op elkaar zijn ingespeeld dat ik af en toe de indruk had naar dumb&dumber voor intellectuelen te kijken. De geloofwaardigheid van de personnages is volgens mij het beste aspect van de film, de één extreem depressief, de ander extreem impulsief, maar zonder karikaturaal te worden.
In het begin leek het even te moeten wennen. de hele bioscoopzaal leek niet goed te weten wat te verwachten en het was pas tegen 'tuesday' dat men erin leek te komen, met als climax 'friday', HILARISCH!
Het einde vond ik ook heel goed (minder hollywoodiaans dan in het oorspronkelijk boek - geschreven door het perfecte evenbeeld van Miles, het was nog niet gepubliceerd toen Payne aan de film begon.)
Leuke, scherpzinnige film, die even op gang moet komen maar daarna de ene voltreffer dan de andere heeft.
De humor moet je een beetje liggen denk ik. Ik heb in ieder geval een paar keer erg hard moeten lachen, die Church is ook echt zo'n briljante droogkloot.
Het dramatische deel is meer voor Giamatti weggelegd, die (alweer) een prachtige rol neerzet. Mooi!.
Josie
Paul Giamatti is, na een prachtvertolking in American Splendor, wederom goed op dreef als melancholische wijnkenner. Heerlijke film met goede dialogen, humor om even over na te denken en een passend einde.
Poisonthewell
Toch maar verhoogd naar 5*. Werd beter in gedachten na verloop van tijd.
bioscoopzaal
Erg grappige, charmante en ontroerende film met een werkelijk fantastische acteerprestatie van Paul Giamatti. Toch wel een schande dat hij geen oscarnominatie heeft gekregen; hij steelt zowat de hele film.
4 sterren.

Drie goed beoordeelde films over alcoholische dranken

De tien best beoordeelde films met de jarige Sandra Oh (51)

Alexander Payne door Rose McGowan beschuldigd van seksueel misbruik

Hotel Rwanda
Drama / Oorlog, 2004

Walk the Line
Muziek / Biografie, 2005
californiëgebaseerd op boekgolfwinerondritstag nightmarihuanaauteurbuddysanta barbara, californiawinerywine tasting