• 9.379.612 stemmen

Geregisseerd door: Alexander Payne

Met onder meer: Paul Giamatti, Thomas Haden Church en Virginia Madsen

Releasedatum: 17 februari 2005

Plot Sideways

"In search of wine. In search of women. In search of themselves."

Miles is leraar Engels, mislukt schrijver en nogal neerslachtig sinds zijn scheiding twee jaar geleden. Zijn studievriend Jack is een soapacteur die op het punt staat te gaan trouwen. Een week voor het huwelijk trekken de twee veertigers er samen op uit voor een wijntoer door de Santa Ynez-vallei in Californië. Jack's doel is om deze week minstens één keer met een vrouw het bed in te duiken, nu het nog kan. Hij is van mening dat dit Miles ook goed zou doen.

avatar van gondwana

gondwana

jay73 schreef:

En ook: was er nou sprake van echte vriendschap tussen de twee?

Ik zou zeggen van niet. Ben benieuwd of jullie dat met me eens zijn.

Ik denk dat het zo'n vriendachap is die steunt op hun geschiedenis tesamen, op het feit dat ze VROEGER goeie vrienden waren en gemene herrinneringen hebben, ook al zijn ze jaren geleden langzaam uit elkaar gegroeid.

Of klink ik nu als een meisje?

avatar van herman78

herman78

Nee, je klinkt als iemand die net iets plausibels heeft gezegd.

4,5 hier. Ik ben in een goede bui.

avatar van Redlop

Redlop

jay73 schreef:

...En ook: was er nou sprake van echte vriendschap tussen de twee?...

Het zijn twee radicaal verschillende types die tijdens hun studie tot elkaar veroordeeld zijn en daarna vrienden speelden.

Net zo realistisch en tragikomisch als About Schmidt met hetzelfde gehalte aan tenenkrommende humor. Het geouwehoer over wijn heeft eerst iets komisch en later iets meelijwekkends.

avatar van T.O.

T.O.

Een enorm kalme sfeer lijkt er rond de film te hangen, mede dankzij de reclamekiekjes voor de mooie Santa Ynez-vallei en de aandacht voor de wijngenieters. Het lijkt wel alsof je er zelf op vakantie bent.

Maar de diepgang in de film is zeer sterk, als voorbeeld die scene op de avond waarop Miles dronken zijn vrouw gaat bellen: erg goed. De slapstickscene met de portemonnee is natuurlijk grappig, maar vond ik er niet helemaal in passen.

Al met al zeer geslagde film, met een heel eigen uitstraling. Leuk dat zo'n Academy dat ook heeft opgemerkt.

avatar van mrdig

mrdig

Wat een geweldige film. Nonchalante dialogen en subtiele humor. De film glijdt en kijkt heerlijk weg. Halverwege de film waren we zo enthiousiast dat we maar een fles wijn uit een verdwaald kerstpakket hebben gegrist om de sfeer nog wat beter toe te spelen op de film. En wat denk je? Komt er pardoes een fles Merlot op tafel te staan. Toch best lekkere wijn hoor, Merlot...

avatar van spuit11

spuit11

Een prima film, al moet je wel van het soort humor houden. Het is gen film met iedere 5 sec, een grap, het gaat meer op de subtiliteiten en de dialogen. Het acteerwerk was meesterlijk. Het sterke van de film is ook dat je ook echt het idee hebt dat het over echte mensen gaat met al hun zwakheden enz. en niet dat je naar acteurs aan het kijken bent.

De scene over het terughalen van de portemonnee was hilarisch en heb dubbel gelegen van het lachen. 4*

Ik weet niet of het al eerder vermeld is, maar Sandra Oh (de Koreaanse) is de vrouw van Alexander Payne.

avatar van starbright boy

Maar ze liggen inmiddels in scheiding zo las ik pas.

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

Erg goede en leuke film! Bij sommige scenes heb ik echt dubbel gelegen... In tijden niet meer zo gelachen!

Goed geacteerd ook. Ik had eerlijk gezegd wat vooroordelen over Thomas Haden Church, maar hij past precies in die rol. Van het personages van Paul Giamatti werd ik trouwens af en toe een beetje depri... wat die man allemaal in zijn hoofd haalt... Ik houd toch meer van positief denkende mensen!

Maar al met al een zeer geslaagde film! Kan ook liggen aan mijn gezelschap waarom ik hem zo goed vond trouwens...

avatar van samiro

samiro

Drama in de slechte zin van het woord, ik overwoog een halve ster, maar verhoog deze toch naar 1 ster. Ik vond het een Net 5-film, weinig spanning. Er waren schaarse momenten waarop ik een lach niet kon verbergen, maar wat een losers!

Pluspunten:
1. De golfsessie waarbij de heren een bal hun riching in krijgen geslagen en ze hierop wraak nemen.
3. De scene waarin de achtergelaten portemonnaie moet worden teruggehaald.

Pak minder boeiend dan About Schmidt.

Had hier best wel wat van verwacht, het werkte alleen niet echt. Vooral het duo zijn wel erg kleurloze figuren. Waar Nicholson in AS gewoon een geweldig zagende ouwe, droge lul is, zijn Miles en Jack twee wandelende karaktertrekken. Typetjes die een show opvoeren.

Helpt ook niet dat ik de halve film naar een droge versie van Twins leek te kijken. De ene wat langer de andere wat minder Schwarzenegger. Uiteindelijk was de film niet echt slecht, er zaten enkele aardige momenten in, maar toch vooral teveel clichés, te weinig scherp cynisme, een te debiel einde.

Hou het dan maar op 3*, beetje een tegenvaller.

avatar van Mondragon

Mondragon

Ik vond het een erg leuke film.

Beetje traag en wat saaie momenten erin, maar ik denk dat de meeste mannen zich wel kunnen identificeren in een van de hoofdrol spelers. Ik zag er veel momenten inzitten die ik herkende !! Het had iets sneller gemogen maar niet te min een erg leuke film.

avatar van queenie

queenie

veel van verwacht........maar helaas wat een shitfilm zeg. Gebeurt dus helemaal niets in...........1 ster voor de moeite!!

avatar van flowerking

flowerking

Ik vond het een Net 5-film

geef je me even een seintje wanneer zo'n soort film op net 5 komt?

avatar van De GeuS

De GeuS

Leuke film, zelfde gevoel als bij Garden State; 3,5*

avatar van m44r73n

m44r73n

Toch wel een leuke film. Heb wel gelachen.

Goed geacteerd.

Af en toe een beetje langzaam.

avatar van scalune

scalune

Hier vond ik dus helemaal niks aan. Er zat totaal niks in deze film. Geen spanning, actie, grappige momenten echt helemaal niks...

avatar van rupie

rupie

Het is op zich wel een goede film. Af en toe een beetje traag.

Maar de film komt later wel op gang. Zeker halverwege herkenbare scenes, zeker voor mannen. Mooiste scene daar waar Miles de portemonnee gaat halen!! heb me in ieder geval prima vermaakt tijdens de film.

avatar van Davinci

Davinci

Dit is absoluut 1 van de slechtste films die ik in tijden gezien heb!

Als ik er 1* voor geef is het zelfs nog te veel. Tis slaap verwekend,...het enige wat ze doen is wijn drinken en slappe dialogen houden...

avatar van Davinci

Davinci

3. De scene waarin de achtergelaten portemonnaie moet worden teruggehaald.

Dan heb je ook gelijk alle pluspunten gehad

avatar van Thyson

Thyson

Sideways is als rode wijn: een garantie voor gezellig samenzijn! Kom laat ons vrolijk zijn!

De sfeer deze film zit net boven zijn theewater, ideaal dus: 4,5*

avatar van Linda

Linda

Deze film is me toch ietsjes tegengevallen. De combinatie van humor en drama viel me niet goed. Ik heb vaak genoeg moeten lachen maar de film raakte me verder nergens. Ik begon me na een tijd zelfs ontzettend te ergeren aan het gedrag van de twee hoofdpersonages. Ook al dat geklets over wijn begon me na een tijd behoorlijk de strot uit te hangen. Ik ben niet zo'n wijnmens .

Ik vond de hoofdpersoon overigens wel erg goed in zijn rol. Die koppen die hij ook kan trekken af en toe (vooral wanneer hij ineens weer een van zijn buien krijgt), heerlijk!

Mijn favoriete stukken:

- Miles in een van zijn buien. Ik weet niet meer precies waarom het ging maar ik bedoel de scene waarin Miles als een gek die wijn in begint te schenken. En natuurlijk al die wijn die hij over zichzelf heen gooit
- De portefeuille die ze gaan terughalen. Die naakte vent die vervolgens over straat rent, geweldig .
- Het in scene zetten van het ongeluk.

Ik houd het op 3 sterren.

avatar van Safri

Safri

3. De scene waarin de achtergelaten portemonnaie moet worden teruggehaald.

Spanning, tsja. Dat probeer ik ook altijd te vinden in komedies, maar...tevergeefs.

Wat een losers he?! Ik had ook liever Vin Diesel gezien voor de rol van Miles, maar wat doe je eraan?

avatar van gemaster

gemaster

Aardige film die een aantal zeer leuke momenten kent. Helaas gaat het af en toe ook een beetje te traag en raakte de film me nergens.

avatar van xangadix

xangadix

queenie schreef:

Gebeurt dus helemaal niets in...

*Zucht*

avatar van danuz

danuz

Eigenlijk precies wat ik van de film had verwacht. Een lauw, vaak te lauwe film. Happiness maar net niet, Garden State maar net niet. Zweeft eigenlijk overal beetje tussen in. Het is wel iets opzichzelfstaand, maar voor mij niet bijzonder genoeg, grappig genoeg, schrijnend genoeg, nutteloos (in positieve zin) genoeg om echt vermakelijk of indrukwekkend te zijn. Er zijn een paar scènes waar ik wil om kon lachen en een paar stukken die me wel een beetje raakte. Maar over het algemeen een niet echt geslaagde film. Haalt het bij verre niet van de geweldige ontroerende film About Schmidt.,

Jammer wel ,want het idee was op zich best leuk. Ondanks mijn gezeur heb ik me dus wel redelijk vermaakt dus kunnen 3* er nog wel vanaf

avatar van marcskie

marcskie

Dat het juist 'zulke losers' zijn vind ik alleen maar een pluspunt. Maakt het meer menselijker ofzo. Ik vond het zeker een goede film. Vooral vanwege de voelbare onderliggende lagen en herkenbaarheden: 3,5.

avatar van Syt

Syt

Geen slechte film, maar die oscarnominaties snap ik niet.

avatar van AHWA

AHWA

Inderdaad. Giamatti had er een moeten krijgen.

avatar van mabo

mabo

Veel van verwacht, maar is me zwaar tegen gevallen. Kon hem net aan uitzitten.