• 9.375.377 stemmen

The Bourne Identity (2002)

Thriller / Actie | 119 minuten

Genre: Thriller / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Tsjechië

Geregisseerd door: Doug Liman

Met onder meer: Matt Damon, Franka Potente en Chris Cooper

Gesproken taal: Engels, Frans, Duits, Nederlands en Italiaans

Releasedatum: 17 oktober 2002

Plot The Bourne Identity

"He was the perfect weapon until he became the target."

Een Italiaanse vissersboot redt een drenkeling (Matt Damon) uit de Middellandse Zee. De man lijdt aan geheugenverlies en weet niet wie hij is. Er zitten echter twee kogels in zijn rug en hij komt al snel tot de conclusie dat er geprobeerd werd hem te vermoorden. Tot zijn eigen verbazing beheerst hij verschillende vechttechnieken, en geholpen door Marie (Franka Potente) gaat hij in Zwitserland op zoek naar zijn identiteit. Al gauw ontdekt hij dat hij verwikkeld was in een mysterieus plot met een moordaanslag waarbij de CIA een grote rol speelde...

Jason Bourne

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

Xx_se7en_xX schreef:

Dat was echt komisch die scene

schandalig eigenlijk, 2 uur goede film en dat onthoud ik

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Heb de film niet hélémáál gezien maar zeker wel het meerendeel. Op zich vind ik deze film best overrated want op goede Special Effects, mooie actiescénes en normaal acteerwerk na hou je gewoon een gemiddelde actiefilm over.

avatar van Frok

Frok

Goede actiethriller maar goed verhaal en goed acteerwerk maar zeker niet super.

Verhaal/Script .................................................. 3,50

Acteerwerk ....................................................... 3,50

Cinematografie ............................................... 3,50

Muziek/Speelduur e.d. ................................... 2,50

3,5*, nipt

avatar van Shinobi

Shinobi

Wel een vermakelijke film.
Het is niet zo een standaard film vol met glamour enz. Maar het geeft wel een grimmig sfeertje. Het gevoel wordt goed overgebracht dat Bourne in alle wegen moet wurmen om te overleven.
Verder goede (gedoseerde) actie, acteerwerk was wel oké. En dat Nederlands was wel lachen.

Die ene scène waarin hij op een lichaam naar beneden surft en iedereen neerknalt was, wel wat ongeloofwaardig. Maar aan de andere kant wel erg mooi om te zien.

Goed voor 3, 5 sterren.

avatar van XanderJ

XanderJ

dikke film

Toch echt een pover geheel.

Het aardige aan de film is dat hij je moeiteloos door de twee uur heensleurt. Het jammere is dat er geen enkele scene is die ook maar enige echte interesse opwekt.

Zeker naar het einde toe wordt het allemaal wat saaier, tot op een bepaald ogenblik ik mij zelfs geen irriteren aan wat vaagheden in het verhaal. Sowieso onbegrijpelijk dat Damon zijn doelwit niet vermoord vanwege twee aanwezige kindjes, maar erger vond ik het stukje met de hond in dat landhuisje. Het dier is plots weg dus is er onraad, maar waar is dat beest dan naartoe? Zou wel érg onprofessioneel zijn van Owen om zomaar een hond neer te knallen en zo Damon op z'n spoort te brengen.. Zal verder allemaal wel, maar het feit dat die dingen mij opvallen wil meestal al zeggen dat ik het verder niet al te boeiend vind.

Visueel ook niet echt interessant. Nogal oubollig en veel te snel. Parijs is een geweldige stad, maar als je ziet hoe Liman in twee cuts door La Défense racet is het duidelijk dat hij niet veel zin heeft in mooie plaatjes. Muziek ik ook maar pover, net als de acteerprestaties. Damon is te knuffelbaar, Owen valt vreemd genoeg nog mee (al komt dat ook omdat hij z'n mond moet houden) en Potente loopt er de hele film bij als een halve zombie.

Dan maar even afwachten wat Greengrass met deze serie gedaan heeft, maar dit eerste deel is in ieder geval best suf te noemen. Enige echt positieve zijn de fijne locaties, vooral de glimps van onze toekomstige vakantiebestemming helemaal op't eind

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

Ach kom toch onderhond.

Dit is toch je reinste ultieme spionage-actiefilm.

Dan niet , 1 van de beste trilogies sinds tijden.

Zoals ik al eerder vermeldde....Damon is perfect gecat als Bourne.

De film op zich...een zeer goed verhaal...nogal logisch dat ie van Ludlum is.

De andere 2 delen zijn ook zeer goed te pruimen, al dan niet nog beter dan dit eerste deel.

Camerawerk...schitterend.

De eindtune van Moby, gewoon perfect.

Ja, dit zijn ze voor mij.

avatar van CarverS

CarverS

Superfilm in zijn genre. Meerdere keren gezien. Camerawerk super, aktie gedoseerd, wordt nooit langdradig. Succesformule blijft wel hetzelfde door alle delen heen. Dus hoop op een verrassender vierde deel.

avatar van Movie Jim

Movie Jim

Heel goed dit eerste Deel net als de vervolgen. Matt Damon is geweldig

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ja ik kan me voorstellen als je de film voor de eerste keer ziet dat je het een goede remake vind. De volgende delen zijn vind ik een stuk minder

avatar van gerrit019

gerrit019

Heerlijke actiefilm (s).

Een van de beste 3-logien die er mijn inziens is met heerlijk acteerwerk, actie en een goed verhaal.

avatar van Actionfreak

Actionfreak

Goed begin van een mooie reeks.

AC1

De enige van de drie Bourne films die boven de middelmaat uitsteekt. 4 sterrren!

avatar van Zizzo

Zizzo

Inderdaad een Goed begin van een mooie reeks!

vlotte actie, lekker verhaal, niet te ingewikkeld. zeer goed gefimt, morgen deel 2 maar weer eens kijken

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Leuk begin van de Bourne-trilogie, die ik als actiefilmreeks erg hoog heb zitten. Dit is nog het minste deel van de trilogie, alhoewel de introductie met het karakter Jason Bourne wel is. Hij begint vanaf nul en vanaf dat punt weet hij zich op te werken tot een intelligente actieheld. Om Matt Damon voor die rol te nemen, vind ik ook gewoonweg een coole keuze. Zo'n uitspraak zal wel wat wenkbrauwen doen fronsen, maar soit. Hij tilt deze film samen met Franka Potente naar een bovengemiddeld niveau.

Justinw

Ik zit te twijfelen of ik nu deze ga kijken op tv, of forrest gump op dvd?

ik heb deze al wel gezien

avatar van Bxian32

Bxian32

Dit is echt een van de beste actiefilms die ik ooit zag. Constant spanning, verveelt geen moment en toch een goed verhaal. Petje af. Ik had ook nooit verwacht dat Damon hiermee weg zou komen, maar het past gewoon perfect. Niet de eerste keer dat ik de film zie maar hij blijft spannend.

Justinw

gewoon een goede actie film uit de bourne trilogie, al vind ik ik dit deel het minst van de 3. maar het blijft een goede film

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Weet niet waarom, maar als ik in het verleden een stukje van deze film op tv zag zapte ik vaak snel weer verder. Vanavond heb ik hem eens helemaal afgekeken en vond het best een vermakelijke film.

Mede doordat alles zich in Europa afspeelt. Geeft altijd een extra sfeertje en het komt dichterbij letterlijk en figuurlijk.

Er zat pcies genoeg actie in. Damon vind ik een redelijk saaie acteur, maar deze rol past goed bij hem. Het vrouwtje vond ik leuk en ze speelde ook nog aardig ook. Ja ik heb me toch aardig vermaakt en snap dus ook niet waarom ik deze in het verleden niet eerder heb afgekeken.

moviemafketel schreef:

Beide opvolgers (Supremacy, Ultimatum) zijn leuke actie films maar, omdat ze vooral gefocust zijn op die actie en nerveuze camerabewegingen, worden ze saaier na herhaaldelijk bekijken. Deze film (Identity) wordt beter net dankzij dat vreemde (bijna lyrisch) Europees sfeertje, de relatie met dat meisje (zorgt voor uitdieping van de karakters), hun tripje in dat kleine autootje, de uitgebalanceerde dynamiek tussen rust and actie, ... Het is gewoon een rijkere film.

avatar van polopolo150

polopolo150

Normaal hou ik niet van fictieve of rare verhalen. Maar deze film doet er heel geheimzinnig over, mysterieus, maar toch heel boeiend en je wilt gewoon weten wat er aan de hand is.

Hoewel... het is gewoon net zoals een boek, je leest een boek, het boeit je, maar het legt niet uit wat er allemaal aan de hand is... dat doet deze film ook.

Ik zou niet positief zijn vanwege dat, maar omdat ik weet dat dit deel 1 van een trilogie is, dan hoop ik dat antwoord komt in de volgende films.

Dus voor nu, een 3,5, omdat ik hoop dat de antwoorden in de volgende 2 films komen, dus ik bestempel maar deze film als 'goeie opener voor een verhaal'.

avatar van Clor

Clor

Ik weet niet wat het is, ben ook nog niet extreem bekend in het vakjargon der filmrecensies, maar deze film is gewoon goed. Geen achterliggende boodschappen, geen terugkerende motieven, geen nieuwe culturen of inzichten.... Maar wél flitsend werk op de camera, prachtig contrast tussen de drukke stad/Jason en het rustige vasteland/Marie, prachtige actiescènes... Oh, en Jason zelf dan, zo'n man die alles gewoon al kan en weet, vergelijkbaar met Gregory House (van die televisieserie), altijd leuk om te kijken naar een expert die bezig is met waar ie goed in is!

Maar daarnaast ook een vrij simpel 'complot', makkelijk te volgen verhaal, clichématige verliefdheid, overdreven gevechten, en een ongeloofwaardig staaltje miscommunicatie waar wel heel veel geld en manmacht op geplaatst wordt.

En ondanks alles is deze film één van m'n favoriete films ooit, ongetwijfeld de film die ik het meest heb gezien van allemaal. Hij zal het nooit redden naar een top 10 door het gebrek aan inhoud, maar dat neemt niet weg dat het gewoon een razendgoede film is!

avatar van Handsome Bill

Handsome Bill

Laten we eerlijk zijn mensen, de Bourne - trilogie is niets meer en niets minder dan een lekker wegkijkertje.

Het is snel. En ook snel in elkaar geflanst.

Leuk voor in een kerstpakket of 3 voor een tientjebak of zoiets.

AC1

Noem het een Steven Seagal film voor de intelligente kijker.

avatar van The Oceanic Six

Gisteravond eindelijk eens begonnen met het herzien van deze fraaie reeks. Ik heb alle delen pas 1x gezien en ook nog eens rond de tijd toen ze uitkwamen, dus het werd hoog tijd.

The Bourne Identity is gewoon heel goed!

Matt Damon vlamt echt in deze film als Jason Bourne (waarom hebben alle toffe personages toch altijd JB als initialen? James Bond, Jason Bourne, Jack Bauer...) die hij vreselijk sterk neerzet. Het personage Bourne is gewoon boeiend en stoer. De overige personages waaronder zijn reispartner Marie zijn ook prima gecast.

Datzelfde zeg ik ook van het verhaal en van de actiemomenten. Gewoon allemaal erg goed gedaan. Zon conspiracy-plot doet het altijd goed bij me. Helamaal als het ook een beetje lekker wordt uitgewerkt zoals in deze film. Het plot zit gewoon intelligent in elkaar. En heel regelmatig heeft de film een stel heerlijke actiescene's waar het echt genieten is om te kijken. Zeker de achtervolging met het kleine rode autootje was geweldig!

Kortom; The Bourne Identity blijft gewoon 1 van de betere actie-thrillers van de laatste jaren. Plot, actie, sfeer, spanning..allemaal uitstekend. Mijn 4* blijven gewoon staan.

Nu snel de komende dagen de andere 2 delen kijken!

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Best een prima film. Heb de volgende delen nog niet gezien.

Maar heb me bij deze prima vermaakt.

Lekker veel actie, en continu spanning.

* * * *

avatar van AGE-411

AGE-411

Veel dingen leken me niet te kloppen en het verhaal is met momenten TE ingewikkeld.

voorlopig

Moet de andere delen nog zien

Justinw

Mischien als je de andere delen ziet is het duidelijker, maar vergeet niet hij is zijn indentiteit kwijt dus er zijn open plekken.

avatar van Riesjard

Riesjard

Meesterlijk goede film. Goed acteeerwerk van Matt. Lekker snel allemaal. Knap dat de film eigenlijk vanaf de start tot het einde maar blijft "knallen".

avatar van Cinemaniak

Cinemaniak

topfilmpje!. Naar mijn mening de beste van de 3.

Helemaal geweldig natuurlijk het in Nederland "wereldberoemde" zinnetje:

"Hou gvd op met dat gezeik en zeg me wie ik ben"