• 9.378.950 stemmen

The Silence of the Lambs (1991)

Thriller / Misdaad | 118 minuten

Genre: Thriller / Misdaad

Geregisseerd door: Jonathan Demme

Met onder meer: Anthony Hopkins, Jodie Foster en Scott Glenn

IMDb beoordeling: 8,6 (1.701.113)

Releasedatum: 12 april 1991

Plot The Silence of the Lambs

"In his mind lies the clue to a ruthless killer. She must trust him to stop the killer."

Clarice Starling, een jonge FBI-agente, wordt op een zaak van een psychopatische seriemoordenaar gezet. Om een beter inzicht te krijgen in de zieke geest van de moordenaar besluit ze met een andere psychopaat, Dr. Hannibal "The Cannibal" Lecter, te gaan praten. FBI-agent Jack Crawford denkt dat de gevangen Lecter de antwoorden heeft op de vragen omtrent de moorden.

Clarice Starling

Senator Ruth Martin

Ardelia Mapp

avatar van ambrosini

ambrosini

Een film die zeker in de top 10 moet zitten.. iemand die een steengoed thriller wil zien.. is dit zeker een aanrader..

avatar van John Barry

John Barry

The Silence of the Lambs vind ik een goede film.

Het acteerwerk in deze film is vrij goed te noemen. Jodie Foster acteert redelijk als Clarice Starling. Maar dat ze een Oscar heeft gekregen voor deze rol vind ik toch wel te veel eer voor haar. Ze acteert niet slecht, maar het kon nog wel een tandje beter. Foster zet nu ook weer niet een hele memorabele prestatie neer. Anthony Hopkins heeft wat mij betreft wel de Oscar verdient. Hij zet een indrukwekkende prestatie neer als de psychopaat Hannibal. Hopkins weet Hannibal op een angstaanjagende manier neer te zetten. Zeer goed werk van Hopkins. Ted Levine vond ik wel redelijk acteren als de psychopaat Buffalo Bill'. Maar hij haalt bij lange na niet het niveau van Hopkins. Over de rest van de cast ben ik tevreden. Iedereen in de film vond ik naar behoren acteren.

Het beste van de film vond ik toch wel de scènes tussen Hannibal en Clairce. Die dialogen tussen die twee zijn erg goed geschreven. Het leuke aan die scènes is dat Hannibal zo moeilijk te doorgronden is. Zo is hij erg beleefd. En op het andere moment is hij op een angstjagende manier onaardig en vreemd bezig. Hannibal vind ik toch wel een erg memorabel film personage.

Ik vind het dan ook jammer dat na de ontsnapping van Hannibal het afgelopen is ( op telefoongesprek aan het einde van de film na ) met de dialogen tussen Clairce en Hannibal. De dialogen tussen die twee maakte de film voor mij vooral goed. Hannibal was ook het personage wat de film interessant maakt om te kijken. Dat hij plots voor een groot deel uit beeld verdwijnt is echt jammer.

Ted Live is een beetje de vervanger van Hopkins. Zoals al eerder gezegt. Ted acteert aardig, maar weet Hopkins bij lange na niet te evenaren. De Buffalo Bill is bij lange na een niet zo angstaanjagend en memorabel personage als Hannibal.

Ik vond deze film spannend, maar ook weer niet heel erg spannend. Het is niet zo dat ik op het puntje van mij stoel zat. Maar ik heb de hele speelduur geboeid zitten kijken. Ik vond de film nergens langdradig.

De muziek is van Howard Shore. En hoewel zijn muziek soms iets te bombastisch is, levert Howard mooie muziek af en draagt de muziek nog wat extra bij aan de spanning en de sfeer in de film.

De plots twist aan het einde van de film met die twee huizen vond ik sterk gevonden. Maar verder had er wel wat meer uit het einde van de film gehaald kunnen worden. Ik vond dat Clarice toch op een redelijk makkelijke manier Buffalo Bill' kon uitschakelen. Het einde van de film had echt nog wel wat beter gekund.

Al met vind ik The Silence of the Lambs een goede film. Ik vind deze film vooral de moeite waard om te kijken vanwege het personage Hannibal en de erg goede dialogen tussen Hannibal en Clairce.

3,5 ster voor deze film.

avatar van bass-9

bass-9

Spannende thriller, alleen de hoge rating snap ik niet helemaal. Snap dat het een enorme sensatie was, begin jaren '90, maar nu wordt het toch enigszins gedateerd. Daarbij stoort het zwaar aangezette accent van Jodie Foster mij enorm gedurende de film. Maar dat is persoonlijk.

avatar van thriller97

thriller97

Een film die elke filmliefhebber wel gezien moet hebben. Deze is een beetje vergelijkbaar met Se7en en Shutter Island, vind ik.

Anthony Hopkins zet hier samen met Jodie Foster een geweldige film neer. De sfeer, het verhaal, alles is prima. En wat is die Buffalo Bill een engerd zeg, haha.

5* welverdiende sterren.

thriller97 schreef:

Vergelijking met Shutter Island zie ik niet.

avatar van thriller97

thriller97

Beiden zijn crime films (waarin een iemand gezocht wordt), met een uitstekend verhaal, eng sfeertje en wat horror elementen. En uiteraard hebben beiden een geweldig einde.

Dit is dan natuurlijk wel mijn mening

avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

thriller97 schreef:
Dit is dan natuurlijk wel mijn mening

Vind jij t geweldig dat Hopkins totaal uit het verhaal wordt weggeschreven, en kwam ik dus tot de conclusie dat hij eigenlijk een best kleine rol had.? Dan verwachtte ik iets speciaals, maar nee, ook dat bleef uit. Waar een Seven dat wel heeft, wat is hier het element wat de film zo geweldig maakt? Alleen Hopkins?

JeroenFR08 schreef:

Nee, natuurlijk ook de regie; al is die in Se7en wel ietsjes sterker...

Wat dacht je van Jodie Foster

Sickness van het scenario
Muziekkeuze
Vaart in de film
Belichting

Oke, de elementen die je noemt, zijn aardig. Ten eerste Jodie Foster, die het leukt doet, maar gewoon niet erg mamorabel is. Niet dat de twee detectives dat bij Seven wel zijn maar oke.

Stuart Rudin? Wie speelde hij dan? Heb hem niet eens opgemerkt.

De sickness van het scenario, ja. Ook weer bij Seven was het allemaal een stapje spannender en beter. Dit werd op momenten toch gewoon saai hoor. Waar Seven juist opbouwt naar een zeer goede finale. Was die hier toch matig. Want, zoals ik al zei, Hopkins wordt gewoon weggeschreven. Helaas. De vaart in de film bleef dus ook niet heel veel van over. T werd saai.

Als de belichting al een sterk punt moet zijn, tja. Sterke punten kunnen eerder zijn: topverhaal, sterke regie, sfeer, erg sterk acteerwerk. Moet ik wel zeggen dat er sterk werd gespeelt, alleen blijft voor mij nog steeds zonde dat Hopkins verdwijnt.

avatar van horizons

horizons

Wat een gedoe. Beide films vijf sterren. wel een lichte voorkeur voor Silence of the Lambs.

JeroenFR08 schreef:

Stuart Rudin? Wie speelde hij dan? Heb hem niet eens opgemerkt.

Je hebt gelijk, Buffalo Bill is Ted Levine. Excuus

Bij mijn weten verzorgd Hopkins juist de 'grand finale' van de film

Dat Se7en spannender zou zijn is smaak.

Ik vind Fincher's film zieker, maar zeker niet spannender. Integendeel

avatar van rcuppen79

rcuppen79

The Silence of the Lambs is een verfilming van het gelijknamige boek uit 1988 van schrijver Thomas Harris. Dit boek was een vervolg op “Red Dragon” uit 1981. De reden waarom gekozen werd om het tweede boek te verfilmen en niet het eerste, heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat het tweede boek een bestseller was die tevens nog vers in het geheugen van z’n lezers lag. Het eerste boek was al eens eerder onder de naam Manhunter verfilmd in 1986 (waarin Brian Cox de rol van Hannibal Lecter vertolkte), maar die film was geflopt. Voor de regie werd Jonathan Demme aangetrokken en voor de hoofdrollen werden Anthony Hopkins en Jodie Foster gecast. The Silence of the Lambs was een groot succes zowel bij pers als publiek. De film is de derde in de reeks van films die de vijf belangrijkste Oscars in de wacht sleep: Beste Film, Regie, Acteur (Hopkins), Actrice (Foster) en Bewerkt Script (de andere twee waren It Happened One Night uit 1934 en One Flew Over The Cuckoo’s Nest uit 1975). Daarnaast bracht de film wereldwijd 273 miljoen dollar in het laatje, waardoor ze één van de meest succesvolle films uit 1991 was. Tegenwoordig wordt ze gezien als een moderne klassieker die een enorme inspiratiebron was voor de diverse seriemoordenaar films die hierna volgden.

Anthony Hopkins is subliem als de kannibaal Hannibal Lecter en speelt één van de meest lugubere schurken uit de filmgeschiedenis. Hij kreeg hiervoor dan ook terecht een Oscar, al rijst de vraag of het gerechtvaardigd is dat hij deze kreeg in de categorie Beste Hoofdrol, aangezien hij slechts een bijrol had in de film. Jodie Foster is eveneens uitstekend en ook haar Oscar is terecht. De film won uiteindelijk 5 Oscars, wat nog aan de lage kant is. De grimmige sfeer van The Silence of the Lambs is perfect en wordt mede gecreëerd door het sublieme camerawerk (welke op z’n minst een Oscar-nominatie had verdiend) alsmede de eenvoudige decors. Dankzij het enorme succes, schreef Thomas Harris eind jaren ’90 een derde boek, genaamd Hannibal, welke in 2001 werd verfilmd. Het eerste boek werd alsnog in 2002 verfilmd, maar beide vervolgen kunnen niet in de schaduw van deze klassieker staan.

avatar van Silboo

Silboo

Anthony hopkins speelt hierin een geweldige rol! En Jody Foster gaat heel goed met hem samen en een goed in elkaar gezet verhaal topper

avatar van MovieMind

MovieMind

"Aanrader"

avatar van njirem

njirem

Ik heb een hoop thrillers en horror-films gezien, en alhoewel het misschien komt omdat ik indertijd jonger was en minder gewend, vind ik deze film veruit de spannendste film die ik ooit heb gezien.

Ik wil hem niet herzien omdat ik bang ben de ervaring te verontreinigen, net zoals met 'The Shining' is gebeurd toen ik hem recentelijk nog eens zag, welke in mijn herinnnering ook ongemeen eng was allen anno 2013 bepaald niet meer helaas....,

Dus ik ga puur af op mijn oude herinerringen, en daar is volgens mij niets mis mee.

Ted Kerkjes

Ik vind deze film trouwens een geweldige poster hebben.

avatar van IH88

IH88

Een heerlijk ouderwetse thriller met geweldige acteerprestaties van Foster en Hopkins. De spanning wordt geweldig opgevoerd en de regie is perfect. Speciale vermelding voor de muziek die bepaalde scene's echt iets extra's geeft (de uitbraak van Hannibal Lecter is een voorbeeld en een geweldig hoogtepunt in de film). Een klassieker!

avatar van stephan-0115

stephan-0115

Enorm sterke thriller, vond vooral Hopkins sterk spelen.

baspls

"A census taker once tried to test me. I ate his liver with some fava beans and a nice chianti."

Hoewel ik twijfelde of ik niet eerst Manhunter moest kijken dan toch maar besloten om met deze te beginnen. De openingstitels deden me denken aan Twin Peaks, daar gebruikte ze ongeveer het zelfde lettertype maar dan Bruin-met-Groen in plaats van Zwart-met-Wit. Wat een prachtige titel eigenlijk, The Silence of the Lambs.

Ik dacht heel even dat ik een film van David Cronenberg aan het kijken was. We beginnen namelijk al meteen met de prachtige muziek van Howard Shore. De orkestrale muziek voegt echt wat toe aan de kijkervaring, net zoals bij The Fly.

Jodie Foster doet het erg goed in de hoofdrol. Al vond ik haar accent een beetje vervelend, maar dat licht aan mij, ik heb het niet zo op Amerikaans (Hannibal lijkt zich er trouwens ook aan te irriteren in die legendarische scène). Anthony Hopkins was geweldig als de beroemde Dr. Hannibal Lecter, de manier waarop hij praat, zijn uitstraling, de nooit knipperende ogen. Scott Glenn - die ik al sinds The Keep niet meer heb gezien - was ook aardig als Crawford. Eigenlijk heb ik helemaal nergens wat aan te merken op het acteerwerk.

Het verhaal was best sterk, hoewel misschien een klein beetje gehaast aan het einde. De film is best spannend en goed geschreven. Wel zou het prettig geweest zijn als we aan het einde nog even een overzicht van de hele zaak kregen, een verhoor van Starling of zo.

Als horror-fan miste ik natuurlijk wel een paar gave moorden. Natuurlijk super gaaf om Hannibal aan het werk te zien, daarbij was de gore ook erg sterk. Maar dat had van mij meer gemogen. Niettemin is de moordenaar Bufallo Bil angstaanjagend, maar dat komt niet zozeer door de moorden of ontvoeringen...

Volgens IMDb is dit de enige HORROR-film die ooit een oscar voor beste film won. Laat mij het even ophelderen, dit is geen horror film maar een thriller. Dus een horror-film heeft nog nooit een oscar voor beste film gewonnen (Jaws en The Exorcist waren wel genomineerd), dat zegt wel wat over het Oscar-comité...

Al met al weer echt een sterke film, meestal vind ik films een beetje overgewaardeerd maar de appreciatie voor deze film kan ik wel prima begrijpen. Al ben ik het niet eens met mensen die zeggen dat de film zo verschrikkelijk spannend is, er is slechts een prettige spanning. Geniaal einde en een prachtige poster met de Acherontia styx erop.

Eentje die je gezien moet hebben.

Ted Kerkjes

Ik vind het juist knap dat je gewoon door suggestie en goed acteerwerk schrik aan kan jagen. Een goede horror/thriller heeft geen gruwelijke beelden nodig om effectief te zijn.

baspls schreef:

Nu heb je nog niet echt iets opgehelderd, eerder slechts aangekaart. Waarom zou dit geen horror zijn? Lecter is toch horror pur sang?

NYSe schreef:

Als dit horror zou zijn, zou een detective serie als Midsomer Murders ook horror zijn...

Begrijp me niet verkeerd, er is een prettige spanning en Hannibal is geweldig maar daarom is het ook een thriller. Ik heb altijd geleerd dat Horror meer met bovennatuurlijke elementen of absuurd bloederige moorden werkt. Dat is hier niet het geval, daarom is het een thriller. Moviemeter heeft het zelfs als Thriller-misdaad bestempelt. The Silence of The Lambs is geen genrefilm, dat is iets dat zeker is.

Ted Kerkjes schreef:

Dat is het ook. Ik vond het ook geweldig hoe Hopkins Hannibal laat over komen. Maar angst aanjagen zou ik niet zeggen. Eerder een prettige spanning, dat je wilt weten hoe het afloopt en geboeid blijft de hele film lang. Eng vind ik het nergens, maar misschien komt dat ook omdat ik het hele jaar al horrorfilms aan het kijken ben (die ik trouwens ook zelden angstaanjagend vind).

baspls schreef:

Horror speelt eigenlijk heel simpel met de menselijke angsten. Hoeft niet per se bovennatuurlijk te zijn of zelfs maar extreem bloederig: Das Cabinet des Doktor Caligari, Repulsion en Psycho zijn klassieke voorbeelden. En natuurlijk is Midsummer Murders geen horror, alleen niet om de reden die jij aanhaalt: waar in de serie verschuift de aandacht echt expliciet van het detectivewerk naar de onderliggende angsten van de hoofdpersonages of van het tv-kijkend publiek?

Als je spoken en/of bloed zoekt in horror, dan beperk je jezelf tot enkele subgenres waar het hele genre uit bestaat.

baspls

Ok, NYSe. Ik kan je volgen en je hebt gelijk denk ik. Wel denk ik toch eerder aan echte Genrefilms als ik de term "Horror" hoor vallen, maar als het om angst draait (wat hier zeker het geval is) moet ik je gelijk geven.

Het was trouwens ook geen kritiek in mijn recensie, kijk maar naar mijn beoordeling.

baspls schreef:

Ben ik ook wel van overtuigt hoor

Ted Kerkjes

@NYSe Goede, duidelijke omschrijving van het genre! Helemaal gelijk.

baspls schreef:

Ik had wel door dat je het een goede film vond (je geeft immers 4,5 sterren), maar ik wilde alleen een soort discussietje laten ontstaan rondom het onderwerp 'wat is horror en is deze film een horrorfilm?'. Ik was gewoon benieuwd naar jouw mening hierover en naar de meningen van anderen over dit deksels interessante vraagstuk.

avatar van LauraArsenal

LauraArsenal

Stevig staaltje acteren van Anthony Hopkins! Goede film.

avatar van JuliusCaesar

JuliusCaesar

Anno 2015 merk je dat de film wat gedateerd is. Dat is logisch, en daar hou je ook rekening mee. Niettemin begrijp ik de extreem hoge beoordeling niet zo, al moet ik zeggen dat het zeker een sterke film is. De spanning die ik had verwacht, miste ik wel een beetje. Het karakter Hannibal maakt deze film bijzonder, verder niet heel speciaal.