Apocalypse Now (1979)
Genre: Oorlog
Speelduur: 153 minuten / 202 minuten ("Redux") / 183 minuten ("Final Cut")
Alternatieve titels: Apocalypse Now Redux / Apocalypse Now: Final Cut
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Apocalypse Now
"This is the end..."
Ten tijde van de Vietnamoorlog, wordt Captain Willard de jungle in gestuurd om Colonel Kurtz te vinden en te vermoorden. Kurtz heeft zijn eigen leger opgebouwd, en weigert nog naar de legerleiding te luisteren. Terwijl Willard de jungle in vaart, worden hij en de rest van de bemanning langzaam overvallen door de gevechten en gekte van de omgeving.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Heart of Darkness (BoekMeter)
- Apocalypse Now (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Photojournalist
General Corman
Colonel Lucas
EmDee
Eindelijk deze film (Redux) gezien en ook nog op het grote scherm.
Ondanks een aantal prachtige scenes zaten er imho ook een aantal mindere stukken in.
Na het lezen van alle posts hier en IMDB blijkt dat het merendeel van die mindere scenes alleen in de Redux-versie zit.
Ben daarom nu nog meer benieuwd naar het origineel.
Ook vind ik de credits die Brando krijgt nogal overdreven. Hij zit hoogstens 20 minuten in de film. Het einde vond ik sowieso iets over the top!
Maar heb me gister toch enorm "vermaakt".
landrover
Hij duurde me te lang, en ging me al snel vervelen, het werd pas boeiend bij aankomst...
Agony
- 1985 berichten
het werd pas boeiend bij aankomst...
EmDee
Deze film heeft veel meer dan alleen het boeiende einde...
Zachery Glass
Raar, héél raar - ik heb in feite een hekel aan oorlogsfilms (ik moest ieder jaar opnieuw "the longest day" bekijken met mijn opa voorzien van "deskundige" uitleg). Maar kijk eens aan - het moet toch iets nagelaten hebben - want "Apocalypse Now" is een soort film dat je nooit vergeet. Het is niet zozeer het geweld zelf die het doet, het is eerder de suggestie van de gekte die net om de hoek ligt te wachten en die zich vervolgens dan ook onmiddellijk manifesteert (denk maar aan de losgeslagen soldaten die proberen de Playboy-girls vast te grijpen als kippenbouten).
NERD
Stem verhoogd van 1,5 naar 4 sterren. Met als rede dat ik de nu ook de originele versie heb gezien.
Dus:
1,5 sterren voor Redux
4 sterren voor origineel.
Maar zelfs nu was het einde nog steeds iets te freaky naar mijn smaak.
Dus:
1,5 sterren voor Redux
4 sterren voor origineel.
Maar zelfs nu was het einde nog steeds iets te freaky naar mijn smaak.
Ik zou het niet meer dasn terecht vinden als er van films waar twee echt afwijkende versies van bestaan, twee stemmogelijkheden zijn.
blabla
- 2070 berichten
Ik zou het niet meer dan terecht vinden als er van films waar twee echt afwijkende versies van bestaan, twee stemmogelijkheden zijn.
En bij deze is het verschil tussen de 'gewone' en de redux versie dusdanig groot dat je het bijna 2 verschillende films kunt noemen.
Diesel
AN REDUX kan niet als een aparte film worden beschouwd. Het is slechts de 'longer version'.
Onnodige discussie.
AN REDUX kan niet als een aparte film worden beschouwd.
Waarom niet?
Nou en?
Zo vind ik een enorm verschil zitten tussen TFOTR in de bios en de extended edition.
En daat bepoal jai?
Ben je tegen een deur aangelopen?
Om redenen die ik nogal onduidelijk vind.
Waarom niet?
Coppola heeft bij REDUX gewoon een paar scènes bij gemonteerd, wat hij ook al bij de oude versie kon doen maar hij vond dat het Amerikaanse volk toendertijd er nog niet helemaal klaar voor was.
Wat ik wil zeggen is dat die scènes eigenlijk ook in de oude verise horen. REDUX is de versie die Coppola wilde uitbrengen maar niet kon.
Nou en?
Und? Van Once upon a time in America bestaat een Amerikaanse versie die de helft korter is en waar de regisseur niks mee te maken wil hebben.
Overigens is het jouw vrije wil om die versie beter te vinden.
Coppola heeft bij REDUX gewoon een paar scènes bij gemonteerd, wat hij ook al bij de oude verise kon doen maar hij vond dat het Amerikaanse volk toendertijd er nog niet helemaal klaar voor was.
Nu blijkbaar ook niet.....
Wat ik wil zeggen is dat die scènes eigenlijk ook in de oude verise horen.
Says who?
REDUX is de versie die Coppola wilde uitbrengen maar niet kon.
Niet waar. Hij was zelf de baas. vandaar dat dit ook niet een director's cut genoemd wordt.
Ik pleit voor twee stemmogelijkheden op 1 pagina bij sommige films.
Diesel
Nu blijkbaar ook niet.....
Says who?
Het is al zo vaak duidelijk gemaakt dat Coppola REDUX altijd al heeft willen uitbrengen omdat hij niet tevreden was met de oude versie.
cornelis
Nogal slappe reactie.
Precies.
En ik probeerde aan te geven dat ik dat anders zie.
Overigens vind ik Wouters voorstel heel legitiem. 1 pagina met 2 stemmogelijkheden. Mocht iemand zich afvragen welke versie te gaan kijken, kan hij/zij de mening van andere MM-ers over de verschillende versies snel zien. Toch geen gekke gedachte?
De vraag of Redux nou wel of niet beter of af anders genoeg is heeft daar weinig mee van doen. Als je beide even goed vindt, geef je beide hetzelfde cijfer.
Ik denk overigens wel dat Redux and FOTR bij vele mensen verschillende scores zullen halen.
Jordy
Vind het een slecht idee, hoe gaan we dat dan met die 23 versies van Metropolis doen?
blabla
- 2070 berichten
Daar liggen de verschillen iets subtieler, bij de redux zijn hele scenes ( bijv. de Franse kolonie midden in de bush) toegevoegd waar niet eens verwijzingen naar zijn in de gewone release.
cornelis
Vind je het een slecht idee, of vind je het moeilijk? Ik vind het in geval van sommige films heel handig.
Wat te doen met Metropolis? Geen idee...
Die kan zoveel denken. het publiek oordeelde anders.
Hij kon toen wel degelijk. Nu in ieder geval niet meer dan toen.
Maakt geen indruk.
Prima. maar dat wil toch niet zeggen dat iedereen het met hem eens moet zijn? Ik vind de Coppola van destijds een stuk interssanter dan die van nu. Kijk zijn films maar.
Van mij mag ie hem reduxen en uitbrengen hoor (ik zag die versie niet), maar waarom er dan hier geen twee verschillende stemmen gegeven worden is mij een raadsel.
Wat bedoel je?
Ik vind de bioscoopversie van TFOTR matig en de extended version erg goed.
Zoveel officiele versie zijn er niet. Maar ik zou maar wat graag een aparte stem geven aan de Moroder-versie (met kleurtjes en jaren '80 - muziek)
Queto Yurlunyur
(...) Ik vind het in geval van sommige films heel handig. Wat te doen met Metropolis? Geen idee...
Een probleem wordt dan wel hoeveel verschil vereist is om twee (of meer) aparte beoordelingen te rechtvaardigen. Van tal van films bestaan twee of drie versies, die maar in een paar scenes schelen. Als je alle gangbare gecensureerde versies, alle ingekleurde versies, alle 'extended' versies voor DVD, alle voor tv ingekorte versies, alle roadshow-versies, alle gangbare nasynchronisaties (voor films waarin de eigenlijke cast zelf de nasynchronisatie doet) etc. allemaal apart wilt gaan beoordelen, zit je straks met twee stemvelden bij de helft van alle films (om dan nog maar te zwijgen over het probleem om achteraf te bepalen welke versie je nu gezien hebt).
Metropolis staat overigens niet alleen in zijn situatie dat er erg veel verschillende versies van bestaan; onder andere Andrei Rublyov en Shichinin no Samurai lijden er ook aan.
(ter informatie: IMDb kent 'alternate versions' voor 5170 titels, en is daarmee waarschijnlijk nog verre van compleet)
Queto Yurlunyur
In feite is er maar één 'officiele' verie, en dat is de Duitstalige release uit 1927 van 153 minuten. Deze is echter verloren gegaan, en alle andere versies zijn 'onofficiele' benaderingen. Dat is dus geen criterium.
Diesel
Hij kon toen wel degelijk. Nu in ieder geval niet meer dan toen.
Maakt geen indruk.
Prima. maar dat wil toch niet zeggen dat iedereen het met hem eens moet zijn?
Wanneer heb ik gezegd dat iedereen het eens met hem moet zijn?
Jordy
Vind je het een slecht idee, of vind je het moeilijk?
Beiden een beetje. Maar goed, ik zal het serieus (niet om er van af te zijn) in m'n achterhoofd houden, er zijn momenteel dingen die ik belangrijker vind qua aanpassingen
Toch zou het handig zijn om te zien dat er een kloteversie is. Die ligt in de meeste videotheken, namelijk.
Daar gaat het om.
Maakt geen indruk.
En dat geloof ik nog steeds niet.
Wanneer heb ik gezegd dat iedereen het eens met hem moet zijn?
Je vond het onzin om voor twee versies te kunnen stemmen. Als argument kwam je met Coppola aan.
Ik zie ze niet. Echt niet.
Diesel
En dat geloof ik nog steeds niet.
Ik zie ze niet. Echt niet.
Ook hetzelfde ongemakkelijke, dreigende sfeer.

Vietnamoorlog-klassieker 'Apocalypse Now' zondagavond te zien op televisie

Amazon Prime Video verwijdert deze ijzersterke titels zeer binnenkort uit het aanbod

Henk Schiffmacher (71) liep 'vanwege zijn penis' een rol in klassieker 'Apocalypse Now' mis

Vietnamoorlog-klassieker 'Apocalypse Now' morgenavond te zien op televisie

The Godfather