• 9.378.059 stemmen

Apocalypse Now (1979)

Oorlog | 153 minuten / 202 minuten ("Redux") / 183 minuten ("Final Cut")

Genre: Oorlog

Speelduur: 153 minuten / 202 minuten ("Redux") / 183 minuten ("Final Cut")

Alternatieve titels: Apocalypse Now Redux / Apocalypse Now: Final Cut

Geregisseerd door: Francis Ford Coppola

Met onder meer: Marlon Brando, Robert Duvall en Martin Sheen

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 18 oktober 2001

Plot Apocalypse Now

"This is the end..."

Ten tijde van de Vietnamoorlog, wordt Captain Willard de jungle in gestuurd om Colonel Kurtz te vinden en te vermoorden. Kurtz heeft zijn eigen leger opgebouwd, en weigert nog naar de legerleiding te luisteren. Terwijl Willard de jungle in vaart, worden hij en de rest van de bemanning langzaam overvallen door de gevechten en gekte van de omgeving.

Captain Benjamin Willard

General Corman

Colonel Lucas

avatar van EmDee

EmDee

Eindelijk deze film (Redux) gezien en ook nog op het grote scherm.

Ondanks een aantal prachtige scenes zaten er imho ook een aantal mindere stukken in.

Na het lezen van alle posts hier en IMDB blijkt dat het merendeel van die mindere scenes alleen in de Redux-versie zit.

Ben daarom nu nog meer benieuwd naar het origineel.

Ook vind ik de credits die Brando krijgt nogal overdreven. Hij zit hoogstens 20 minuten in de film. Het einde vond ik sowieso iets over the top!

Maar heb me gister toch enorm "vermaakt".

avatar van landrover

landrover

Hij duurde me te lang, en ging me al snel vervelen, het werd pas boeiend bij aankomst...

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

landrover schreef:

het werd pas boeiend bij aankomst...

wat dacht je van het heerlijk broeierige beklemmende begin, de legendarische helikopter aanval met klassieke muziek, surfen midden in een aanval enz. enz. Deze film heeft veel meer dan alleen het boeiende einde...

avatar van EmDee

EmDee

Agony schreef:

Deze film heeft veel meer dan alleen het boeiende einde...

Gelukkig wel

avatar van Zachery Glass

Zachery Glass

Raar, héél raar - ik heb in feite een hekel aan oorlogsfilms (ik moest ieder jaar opnieuw "the longest day" bekijken met mijn opa voorzien van "deskundige" uitleg). Maar kijk eens aan - het moet toch iets nagelaten hebben - want "Apocalypse Now" is een soort film dat je nooit vergeet. Het is niet zozeer het geweld zelf die het doet, het is eerder de suggestie van de gekte die net om de hoek ligt te wachten en die zich vervolgens dan ook onmiddellijk manifesteert (denk maar aan de losgeslagen soldaten die proberen de Playboy-girls vast te grijpen als kippenbouten).

avatar van NERD

NERD

Stem verhoogd van 1,5 naar 4 sterren. Met als rede dat ik de nu ook de originele versie heb gezien.

Dus:

1,5 sterren voor Redux

4 sterren voor origineel.

Maar zelfs nu was het einde nog steeds iets te freaky naar mijn smaak.

NERD schreef:

Dus:

1,5 sterren voor Redux

4 sterren voor origineel.

Maar zelfs nu was het einde nog steeds iets te freaky naar mijn smaak.

Ik zou het niet meer dasn terecht vinden als er van films waar twee echt afwijkende versies van bestaan, twee stemmogelijkheden zijn.

avatar van blabla

blabla

• 2070 berichten

Wouter schreef:

Ik zou het niet meer dan terecht vinden als er van films waar twee echt afwijkende versies van bestaan, twee stemmogelijkheden zijn.

En bij deze is het verschil tussen de 'gewone' en de redux versie dusdanig groot dat je het bijna 2 verschillende films kunt noemen.

Ik vind een verschil van 2,5 ster wel ongelofelijk groot.

Diesel

AN REDUX kan niet als een aparte film worden beschouwd. Het is slechts de 'longer version'.

Onnodige discussie.

Onnodige discussie.

En daat bepoal jai?

Diesel schreef:

AN REDUX kan niet als een aparte film worden beschouwd.

Waarom niet?

Het is slechts de 'longer version'.

Nou en?

Zo vind ik een enorm verschil zitten tussen TFOTR in de bios en de extended edition.

En daat bepoal jai?

Nogal slappe reactie. Ik bepaal niets, ik zeg alleen maar dat het een onnodige discussie is.

Ben je tegen een deur aangelopen?

avatar van Wouter

Ik bepaal niets, ik zeg alleen maar dat het een onnodige discussie is.

Om redenen die ik nogal onduidelijk vind.

Waarom niet?

Coppola heeft bij REDUX gewoon een paar scènes bij gemonteerd, wat hij ook al bij de oude versie kon doen maar hij vond dat het Amerikaanse volk toendertijd er nog niet helemaal klaar voor was.

Wat ik wil zeggen is dat die scènes eigenlijk ook in de oude verise horen. REDUX is de versie die Coppola wilde uitbrengen maar niet kon.

Zie boven.

Diesel schreef:

Und? Van Once upon a time in America bestaat een Amerikaanse versie die de helft korter is en waar de regisseur niks mee te maken wil hebben.

Overigens is het jouw vrije wil om die versie beter te vinden.

Coppola heeft bij REDUX gewoon een paar scènes bij gemonteerd, wat hij ook al bij de oude verise kon doen maar hij vond dat het Amerikaanse volk toendertijd er nog niet helemaal klaar voor was.

Nu blijkbaar ook niet.....

Wat ik wil zeggen is dat die scènes eigenlijk ook in de oude verise horen.

Says who?

REDUX is de versie die Coppola wilde uitbrengen maar niet kon.

Niet waar. Hij was zelf de baas. vandaar dat dit ook niet een director's cut genoemd wordt.

Ik pleit voor twee stemmogelijkheden op 1 pagina bij sommige films.

Zie boven.

Wouter schreef:

Nu blijkbaar ook niet.....

Volgens Coppola wel dus.

Says who?

Je begrijpt best wat ik bedoel, Coppola wilde wel maar kon niet 'because the Americans were not ready for it'

Wouter schreef:

Het is al zo vaak duidelijk gemaakt dat Coppola REDUX altijd al heeft willen uitbrengen omdat hij niet tevreden was met de oude versie.

Wat bedoel je?

Er is verschil maar 'aparte films' gaat erg ver.

Nogal slappe reactie.

Precies.

ik zeg alleen maar dat het een onnodige discussie is.

En ik probeerde aan te geven dat ik dat anders zie.

Overigens vind ik Wouters voorstel heel legitiem. 1 pagina met 2 stemmogelijkheden. Mocht iemand zich afvragen welke versie te gaan kijken, kan hij/zij de mening van andere MM-ers over de verschillende versies snel zien. Toch geen gekke gedachte?

De vraag of Redux nou wel of niet beter of af anders genoeg is heeft daar weinig mee van doen. Als je beide even goed vindt, geef je beide hetzelfde cijfer.

Ik denk overigens wel dat Redux and FOTR bij vele mensen verschillende scores zullen halen.

avatar van Jordy

Jordy

Vind het een slecht idee, hoe gaan we dat dan met die 23 versies van Metropolis doen?

avatar van blabla

blabla

• 2070 berichten

Daar liggen de verschillen iets subtieler, bij de redux zijn hele scenes ( bijv. de Franse kolonie midden in de bush) toegevoegd waar niet eens verwijzingen naar zijn in de gewone release.

Jordy schreef:

Vind je het een slecht idee, of vind je het moeilijk? Ik vind het in geval van sommige films heel handig.

Wat te doen met Metropolis? Geen idee...

Volgens Coppola wel dus.v

Die kan zoveel denken. het publiek oordeelde anders.

Hij kon toen wel degelijk. Nu in ieder geval niet meer dan toen.

Wouter schreef:

Lees dit maar even (als je wil): http://www.cinebergen.nl/filmteksten/teksten/ft020208.shtml[/quote]

Maakt geen indruk.

Prima. maar dat wil toch niet zeggen dat iedereen het met hem eens moet zijn? Ik vind de Coppola van destijds een stuk interssanter dan die van nu. Kijk zijn films maar.

Van mij mag ie hem reduxen en uitbrengen hoor (ik zag die versie niet), maar waarom er dan hier geen twee verschillende stemmen gegeven worden is mij een raadsel.

Wat bedoel je?

Er is verschil maar 'aparte films' gaat erg ver.[/quote]

Ik vind de bioscoopversie van TFOTR matig en de extended version erg goed.

Jordy schreef:

Zoveel officiele versie zijn er niet. Maar ik zou maar wat graag een aparte stem geven aan de Moroder-versie (met kleurtjes en jaren '80 - muziek)

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

cornelis schreef:

(...) Ik vind het in geval van sommige films heel handig. Wat te doen met Metropolis? Geen idee...

Een probleem wordt dan wel hoeveel verschil vereist is om twee (of meer) aparte beoordelingen te rechtvaardigen. Van tal van films bestaan twee of drie versies, die maar in een paar scenes schelen. Als je alle gangbare gecensureerde versies, alle ingekleurde versies, alle 'extended' versies voor DVD, alle voor tv ingekorte versies, alle roadshow-versies, alle gangbare nasynchronisaties (voor films waarin de eigenlijke cast zelf de nasynchronisatie doet) etc. allemaal apart wilt gaan beoordelen, zit je straks met twee stemvelden bij de helft van alle films (om dan nog maar te zwijgen over het probleem om achteraf te bepalen welke versie je nu gezien hebt).

Metropolis staat overigens niet alleen in zijn situatie dat er erg veel verschillende versies van bestaan; onder andere Andrei Rublyov en Shichinin no Samurai lijden er ook aan.

(ter informatie: IMDb kent 'alternate versions' voor 5170 titels, en is daarmee waarschijnlijk nog verre van compleet)

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Wouter schreef:

In feite is er maar één 'officiele' verie, en dat is de Duitstalige release uit 1927 van 153 minuten. Deze is echter verloren gegaan, en alle andere versies zijn 'onofficiele' benaderingen. Dat is dus geen criterium.

Wouter schreef:

Hij kon toen wel degelijk. Nu in ieder geval niet meer dan toen.

Coppola zei dat die het niet kon, niet ik. Ik geef alleen feiten weer. Zelf ben ik het trouwens ook niet met hem eens.

Wouter schreef:

Prima. maar dat wil toch niet zeggen dat iedereen het met hem eens moet zijn?

Integendeel.

Wanneer heb ik gezegd dat iedereen het eens met hem moet zijn?

Wouter schreef:

Daar moet ik je gelijk in geven. Ik heb ook nooit gezegd dat ik REDUX beter vindt, naar mijn mening zijn ze even goed.

Wouter schreef:

Zelf wil ik dat lever niet en ik heb er ook al argumenten voor gegeven. Maar als het zover komt dat we op beide versies kunnen stemmen vindt ik het niet heel erg.

avatar van Jordy

Jordy

cornelis schreef:

Vind je het een slecht idee, of vind je het moeilijk?

Beiden een beetje. Maar goed, ik zal het serieus (niet om er van af te zijn) in m'n achterhoofd houden, er zijn momenteel dingen die ik belangrijker vind qua aanpassingen

Queto Yurlunyur schreef:

Toch zou het handig zijn om te zien dat er een kloteversie is. Die ligt in de meeste videotheken, namelijk.

Daar gaat het om.

Maakt geen indruk.

Dat kan best zijn maar de enige reden waarom ik die link heb geplaatst is omdat er feiten over de film en Coppola's visie in staan. Jij wilde niet geloven dat REDUX de versie is die Coppola eigenlijk wilde uitbrengen. [/quote]

En dat geloof ik nog steeds niet.

Wanneer heb ik gezegd dat iedereen het eens met hem moet zijn?

Je vond het onzin om voor twee versies te kunnen stemmen. Als argument kwam je met Coppola aan.

Zelf wil ik dat lever niet en ik heb er ook al argumenten voor gegeven.

Ik zie ze niet. Echt niet.

Wouter schreef:

En dat geloof ik nog steeds niet.

Hij heeft het meerdere malen gezegd, op TV tijdens een interview bijvoorbeeld. Of denk je dat het een publiciteitsstunt is? want dat kan ik best begrijpen.

Wouter schreef:

Maar nog steeds begrijp ik niet waaruit je opmaakt dat ik heb gezegd dat iedereen het eens met hem moet zijn? Ik gaf feiten weer met betrekking tot zijn visie over beide films waar je het natuurlijk niet mee eens hoeft te zijn. Dat kun je zelf toch ook bedenken?

Wouter schreef:

Ik zie ze niet. Echt niet.

Diesel schreef ->"Beide films hebben hetzelfde verhaal, voor een groot deel hetzelfde script, hetzelfde acteurs, hetzelfde regisseur en ga zo maar door."

Ook hetzelfde ongemakkelijke, dreigende sfeer.