Apocalypse Now (1979)
Genre: Oorlog
Speelduur: 153 minuten / 202 minuten ("Redux") / 183 minuten ("Final Cut")
Alternatieve titels: Apocalypse Now Redux / Apocalypse Now: Final Cut
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Apocalypse Now
"This is the end..."
Ten tijde van de Vietnamoorlog, wordt Captain Willard de jungle in gestuurd om Colonel Kurtz te vinden en te vermoorden. Kurtz heeft zijn eigen leger opgebouwd, en weigert nog naar de legerleiding te luisteren. Terwijl Willard de jungle in vaart, worden hij en de rest van de bemanning langzaam overvallen door de gevechten en gekte van de omgeving.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Heart of Darkness (BoekMeter)
- Apocalypse Now (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Photojournalist
General Corman
Colonel Lucas
cornelis
En een filmmaker liegt nooit...
Geen stunt. Gewoon publiciteit. En misschien gelooft hij het zelf ook nog wel.
Je schreef: "er is geen discussie over mogelijk".
Alsof dat de enige criteria zijn. En het gaat ook niet alleen maar over deze film. Er zijn films waarbij een of meerdere significante verschillen er voor zorgen dat mensen ze behoorlijk anders ervaren. En, als iemand een idee wil hebben welke versie hij moet zien, en hij/zij kijkt naar de waardering op MM, dan kan het zijn dat-ie een hint krijgt welke versie hij/zij waarschijnlijk het beste zal vinden. Een heel prettige functie van MM tenslotte.
In het geval van AN voorspel ik een verschil van minstens een hele ster.
Diesel
En een filmmaker liegt nooit...

Je schreef: "er is geen discussie over mogelijk".
Alsof dat de enige criteria zijn.
Tja...
Je vond het onzin om voor twee versies te kunnen stemmen. Als argument kwam je met Coppola aan.
[/quote]
Klinkt dit niet ietwat anders?:
"AN REDUX kan niet als een aparte film worden beschouwd. Het is slechts de 'longer version'.
Onnodige discussie."
Diesel
Het kan zijn dat je één van de versies beter vindt en die dan ook meer sterren wil geven, hoe dat dan geregeld moet worden weet ik niet.
FisherKing
maar het is nogal overbodig om op twee films met hetzelfde verhaal, script, sfeer etc. te stemmen,
Ja, vind ik ook, Compleet Onzinnig. Er is een film, hoe ie dan ge-edit is of op welke dvd ie uit is doet absoluut niet ter zake. We pakken hier gewoon de meest uitgebreide versie die iedereen wellicht zal zien. Alle andere toevoegingen en uitgaves ? ; het ZAL wel. Gewoon vergeten en Back to Basics. De FILM.
En wellicht dat andere versies dan via post toegelicht kunnen worden. Vind het allemaal erg overdone om rare versies als film te betitelen
Diesel
Je haalt me de woorden uit de mond FisherKing.
landrover
Aan het einde was ik teleurgesteld, ik had meer verw8, en hij duurde TE lang...
cornelis

Hoeveel smilies moet ik er bij zetten dan?
Klopt, sorry. Het was hier de zin 'Onnodige discussie.' Terwijl de discussie zichzelf inmiddels als wel nodig bewijst.
Volgorde van scenes, af- dan wel aanwezigheid van scenes en de daaraan gekoppelde werking van de film bij de kijkervaring. Eigenlijk belangrijker voor de beoordeling dan de door jou genoemde criteria.
cornelis
Kijk, die alternatieve werkkopie van One Hour Photo is wat anders, geen officiele release immers.
De discussies in dit forum laten so wie so al zien dat sommigen erg teleurgesteld waren door Redux, en na het zien van de oude versie die hoger waardeerden. Ikzelf zit al gauw op 2 to 2,5 ster verschil, en zal niemand Redux aanraden.
Nogmaals: het gaat me er niet om dat dit soort versies als een andere film op MM moet komen, maar ik kan me best vinden in het voorstel van de dubbele stem. Zeker voor opgepoetste versies en director's cuts.
FisherKing
Welke DVD is tot daar aan toe. Maar een significant andere versie? In het geval van AN een minuut of 50 (!) meer materiaal? Toch niet zo heeeeeel gek om daar een andere mening over het resultaat te hebben?
Nee, dat is inderdaad heel goed mogelijk. Maar dan praten we denk ik, maar over een vrij beperkt aantal films waarbij dit speelt.(en meestal de betere films denk ik)
Jij bedoelt dan niet een extra film toevoegen maar een extra gadget die het mogelijk maakt om op een "alternative version" of " Directors cut" te stemmen.?
Ik weet niet of zoiets makkelijk te programmeren is. ?
Waar ik soms aan zit te denken: Een stem bij eerste maal zien van de film (normaal) en een extra stem (gadget) bij herziening van de film
cornelis
Uhm.....ja, maareh....nou en? Ik heb ook nimmer beweerd voor alle films, alleen voor films waarbij daar voldoende vraag naar is. Ik kan me gezien de reacties voorstellen dat dat bijv voor AN en voor LOTRFOTR geldt. Misschien zelfs voor E.T. Laat iedereen suggesties doen.
Dat stond hierboven immers enkele malen gesuggereerd.
Met -ik val in herhaling- als resultaat dat iemand die de film wil zien desgewenst een conclusie kan trekken mbt welke versie te gaan zien.
tovenaar
Ik heb ook eindelijk de originele versie gezien en ik ga van 3 sterren naar 4,5 ster. Ik kan nu met een gerust hart concluderen dat de Redux écht onnodig het tempo uit de film haalde. Ook zag ik de Redux samen met Mik, Boule en Jarre waardoor er toch wat gepraat door de film heen komt en dat is eigenlijk precies wat je bij deze film niet kan gebruiken. Deze film zou je eigenlijk alleen moeten kijken, anders. Als ik de film niet alleen had gekeken, dan had de sfeer van de film, de madness van het hele gebeuren me misschien nog niet opgepakt.
Nu gelukkig wel! De reis van Willard is een opsomming van gekte, madness al over the place! De gekte is er al vanaf minuut 1, maar wordt naar gelang de film vordert met grote stappen erger tot dat zo ongeveer het ultieme 'insane' bereikt wordt in de vorm van Marlon 'the horror' Brando.
Iemand zei ook (volgens mij was het Mr Frielink?) dat de film een hoge herkijkwaarde had, dat ben ik totaal niet met hem eens. De film maakte een rare indruk op me, daarmee bedoel ik dat het je met een naar gevoel achter laat. Niet iets waar ik vaak zin in heb...
Niet de volle score, vanwege de soms toch nog wat trage stukken en de dialogen van Brando die niet altijd even goed te volgen zijn.
Ramon K
Deze film heeft absoluut een hoge herkijk-waarde! Geldt trouwens voor al mijn favoriete films. Lijkt me trouwens ook een totaal onzinnige discussie. Iedereen kan zijn favorieten toch eindeloos blijven kijken?
tovenaar
Natuurlijk kijk je al je favoriete films vaker, maar bij een hoge herkijkwaarde denk ik eerder aan een luchtige film. Een zware film als Apocalypse Now wil je (tenminste ik) niet elke week op zetten, daar waar ik bijvoorbeeld geen problemen heb om The Big Lebowski, Fargo of Fear & Loathing in Las Vegas elke week op te zetten.
Ramon K
Ik kan Apocalypse Now zeker eens per week kijken hoor, zwaar of niet! (evenals The Big Lebowski trouwens). Een luchtige inhoud is absoluut geen criterium voor mij.
Ramon K
Ik ben trouwens de koning van de herziening!
tovenaar
Ik kan Apocalypse Now zeker eens per week kijken hoor, zwaar of niet!
Ik niet.
mr.Frielink
Nou ja, dat was misschien een wat onnozele uitspraak, aangezien je je favorieten sowieso eindeloos kan blijven kijken. Maar omdat Apocalypse Now zóveel memorabele scenes bevat, en zóveel verscheidenen situaties, blijft de film(ongeacht zijn speelduur) boeien. Bij komedies vind ik vaak een tweede kijkbeurt juist stukken minder, omdat het merendeel van de grappen maar één keer leuk is.
frenzy
Ik niet.
ik ook niet. iedere keer als ik appocalypse now weer zie, denk ik bij bijna iedere scene of voiceover: wat briljant! maar toch vind ik dit ook geen film om iedere week te kijken, omdat de film daarvoor te lang duurt en als je em te vaak kijkt wordt het middenstuk naar mijn mening ook een beetje langdradig. ik heb dan na een tijdje altijd altijd zoiets van...: hetgeen wat ze willen bereiken is vooral om de krankzinnigheid en de waanzin (..en 'the horror..'
) van vietnam weergeven. en dat gaat als maar door. dit alles neemt nog niet weg dat ik het geen briljante film vind, maar om hem eens per week te kijken: neen. (misschien eens per maand/2 maanden
Redlop
Eens per jaar is ook goed. Maar dan word je ook overdonderd.
Vaak hoor je 'beste anti-oorlogsfilm'. En het is waar. Het gaat niet eens meer over de Vietnamoorlog maar over de mens in zijn pure vorm. Als goddeloos beest en schepper tegelijk. Als wanhopig conservator van een ten dode opgeschreven cultuur.
De rivier krijgt steeds meer een mythisch karakter en Marlon Brando is een soort anti-christ.
Robert Duval speelt ook zo akelig goed hier. 'The end' geeft me steeds opnieuw kippevel. Ik wilde 5* geven, maar dat had ik kennelijk al gedaan.
EmDee
Willem-Jan
De eerste paar minuten vond ik gewoon gaaf. Klaar...
Verder: na 8 biertjes begon ik gewoon snoeihard te knikkebollen en heb ik wat van die "krankzinnigheids-opbouw" gemist.
Het eind vond ik heel aardig. (Ik stond er vooral van te kijken hoeveel de opvattingen van die zieke Colonel met de mijne overeenkwamen.)
Helaas voor 'Apocalypse now' ben ik iemand die gewoonweg diepe haat koestert tegen oorlog & oorlogfilms en dat gaat onbewust toch altijd meewegen in je beoordeling van zo'n film. Sorry
U-96
- 2081 stemmen
Dat je oorlog haat kan ik begrijpen, maar waarom heb je dan zo'n haat tegen oorlogsfilms. Sommige films laten zien hoe vies en onmenselijk oorlog kan zijn, zodat mensen kunnen begrijpen dat oorlog niet normaal moet worden.
jassonn
jassonn
Nou ik heb de film maar eens gehuurd,ik had z'n vresselijke oorlogs film verwacht alla Saving Pr.Ryan maar het viel allemaal erg mee.4 sterren.
U-96
- 2081 stemmen
Nu Das Boot nog.
Quekel
'k heb de redux versie gezien en die is 50min langer dan het origineel, er komen daar ook wel leuke passages voor. "met the bunny's en de fransen" Die stukken komen niet voor in het origineel. Das wel jammer. 'k heef de film een 4.5 na het zien van de redux voordien een 4.

Vietnamoorlog-klassieker 'Apocalypse Now' zondagavond te zien op televisie

Amazon Prime Video verwijdert deze ijzersterke titels zeer binnenkort uit het aanbod

Henk Schiffmacher (71) liep 'vanwege zijn penis' een rol in klassieker 'Apocalypse Now' mis

Vietnamoorlog-klassieker 'Apocalypse Now' morgenavond te zien op televisie

The Godfather