• 9.388.028 stemmen

Geregisseerd door: James Wan

Met onder meer: Cary Elwes, Leigh Whannell en Danny Glover

Releasedatum: 9 juni 2005

Plot Saw

"How much blood would you shed to stay alive?"

Dr. Lawrence Gordon en Adam, twee mannen die elkaar nooit eerder hebben gezien, ontwaken vastgebonden in een smerige, oude badkamer. Tussen hen in ligt het levenloze lichaam van een man met een revolver in zijn handen en een taperecorder. Als Adam en Lawrence dan met behulp van de taperecorder een bandje afluisteren, ontdekken ze dat ze de nieuwste slachtoffers zijn in één van de zieke spelletjes van een beruchte seriemoordenaar, die luistert naar de bijnaam 'Jigsaw'.

Dr. Lawrence Gordon

Amanda Young

Allison Kerry

John Kramer / Jigsaw

NightWolf

Simpelweg een geniale film. Al had ik wel wat meer verwacht van de scène waarin Lawrence zijn been af begint te zagen . Maar het concept was zalig gevonden.

Zeker een film om nog enkele keren te bekijken.

5*.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

dr walgvogel schreef:
Goeie maar Se7en ging niet eens zozeer om de shock einde. Het ging meer om de relatie tussen de twee agenten en nog meer over de maatschappij van apathie waarin wij op dit moment leven. Iedereen blijft maar hangen op de schok eindes van beide film en missen daarbij de sociaal maatschappelijke subtekst die Se7en heel sterk heeft en Saw helemaal niet. John Doe is juist een product van een wereld die totaal verziekt is. Se7en dealt heel erg goed en sterk met onderwerpen als eenzaamheid, afsluiting en solitude en dat dit naar extreme excessen kan lijden. Niemand is een haar beter dan de ander in die film en zo is het ook in de echte wereld. Zelfs de slachttoffers zijn mensen die niet de dood verdienen maar waarbij je vraagtekens bij hun levenshouding kan zetten. Tja wie wilt er wel niet een advocaat aanpakken die moordenaars vrij weet te pleiten en dat ook bewust en met volle trots doet om maar een voorbeeld te noemen. Se7en laat duidelijk zien dat we allemaal slachtoffers zijn maar tegelijk ook daders van onze eigen kwellngen. Dat is heel sterk neergezet. Ik denk als je het vanuit die context bekijkt dat is het een film die zijn genre overstijgt juist door deze subtekst. The Jigsaw was gewoon een man die zoiets had "o ik heb kanker dus moeten ik jullie leren genieten van het leven op de harde wijze" Zijn motievaties was gewoon niet sterk genoeg. O ja die acteur herkende ik al uit meerdere bad guy rollen. Zie ook een X-files aflevering die een aanklacht was tegen de tabaks industrie.

Ik vind juist dat Jigsaw zo'n ongeloofelijk goed motief heeft. Doordat hij kanker heeft ziet hij de dingen anders, hij had graag nog verder geleefd en genoten van alles om zich heen maar kan dat niet. Hij ziet anderen om zich heen hun leven vergooien.Met de gift van god spelen ze. het gezonde lichaam wat ze hebben verkregen spuiten ze vol met geestverhelderende middelen omdat ze zichzelf zo hebben toegetakeld dat ze niet meer van lucht en water kunnen genieten. mensen strijden niet meer voor hun leven en hangen maar een beetje te vervelen. Ze waarderen de gift absoluut niet. Hij wel, maar hij heeft kanker. Ik denk dat hij in een mengeling van haat, een zieke geest maar toch ook een soort drang om ze het leven net zo te laten waarderen als hij zelf, deze taken geeft. Hij minacht ze, dus moeten ze dood. Maar anderzijds geeft hij ze de kans om zijn waardering te krijgen en om het leven te waarderen.

Je legt het een beetje oppervlakkig uit, als je je iets meer verdiept had in Jigsaw zou je d'r ook zo over denken. Ik bedoel ik zou John Doe ook kunnen uitleggen als een godsdienst fanaat die zondenaars straft. Maar dat doe ik niet, omdat er meer achter ligt.

avatar van Puthenaer

Puthenaer

NightWolf schreef:

Zeker een film om nog enkele keren te bekijken.

5*.

Dat heb ik dus totaal niet
Als je eenmaal weet dat die kerel op de vloer niet dood is, is de hele film toch geen ruk meer aan?
Dat neemt niet weg dat het een *****sterren film is van mijn kant, maar 1x gezien hoef ik hem de komende jaren niet weer te zien.

Puthenaer schreef:

Dat heb ik dus totaal niet

Je weet bij elke film hoe hij afloopt als je hem voor de 2e keer kijkt hé
En Saw barst van de details (volgens mij) die je garantie bij de eerste keer over het hoofd ziet. Daarom is het imo de moeite waard om hem nog enkele keren te bekijken.
Maar dat is natuurlijk mijn mening

avatar van PeterOomen

PeterOomen

inderdaad waar, zeker de moeite om een 2e keer te bekijken. Echt een goede film. vond hem vanaf het begin tot het eind boeiend.

alleen begrijp ik niet waarom die gozer met de zaag niet de buis (die meestal hol zijn) maar z'n slot probeert door te zagen.

avatar van darkRomance

darkRomance

Ik vond de film echt geweldig en akelig. Ik heb zeker de helft van de tijd zitten gluren door mijn vingers. dat met die scheermesjes vond ik echt verschrikkelijk brr! Hoe ze het verzinnen! Zo'n psychologisch spelletje.. Heerlijk om naar te kijken

avatar van Lee-john

Lee-john

sicke film, deed niet onder voor de sicke poster

avatar van saw_lover

saw_lover

Dit is gewoon GENIAAL !!!

Super acteerwerk,lekkere claustrophobische sfeer,flashbacks zijn op tijd en niet te langdradig.

En op het einde vallen alle puzzelstukjes op hun plaats.

geweldig.

avatar van kooppie

kooppie

GEWELIDIGE film...saw II ook, ben wachtend op Saw III.

Ben niet zo'n horror-fan maar toch erg interessant en boeiend! ECHT AANRADER...

VETTE FILM!

komt er een saw 3 dan ?!

Als je SAW II gekeken hebt, weet je het antwoord op je vraag

avatar van film-gek

film-gek

super brute film toen ik hem voor het eerst zag en hij was afgelopen was ik heel erg onder de indruk echt een hele vette film

4,5

avatar van daandiebanaan

daandiebanaan

Vond 2 Beter, maar 4* is hij wel waard.

avatar van djelle

djelle

Indrukwekkend concept, maar het script zit iets te vergezocht in elkaar. De eerste helft van de film is interressant en beklemmend (een verfrissende ontdekkingstocht als het ware), daarna verzinkt het wat in zijn brij van onwaarschijnlijkheden en geknutsel.

De originele moorden maken dit deels goed, doch kon het hier en daar nog wat verzorgder in beeld gebracht worden (zinloos gebruik van razendsnelle montage e.d.). Er zitten heftige scenes in (vooral psychologish en suggestief, want bijzonder goor wordt het nooit) die daardoor wat minder effectief overkomen. Danny Glover is een leuke verrassing (prima gecast) en speelt zijn rol uitstekend.

Overigens zat de sfeer wel snor, maar veel meer dan een fijne middenmoot kan ik er niet van maken...

avatar van Regan_Robbie24

Regan_Robbie24

Het is een goed verhaal, spannend zo nu en dan, goed geacteerd, de drama die dan rond hangt als er zoiets gebeurt wordt goed beschreven, ook wel vies, want het lijkt of in die badkamer al jaren niet is gepoetst en het is best wel griezelig als die man z'n voet afsnijdt. Gelukkig zie je dat niet echt gebeuren!! Anders zou ik er niet tegen kunnen!! Verder verdient ie wel een 3,5*.

avatar van Halcyon

Halcyon

Regan_Robbie24 schreef:

want het lijkt of in die badkamer al jaren niet is gepoetst

Persoonlijk vind ik die badkamer iets te "gemaakt" smerig. Bij Hostel leek het allemaal iets vuiler dan hier (om maar even een vergelijking te maken).

avatar van steefwijnen

steefwijnen

Toch wel 1 van de betere horror film van de laatste tijd, boeide me van begin tot het eind ****,5 ster.

avatar van Josjeh

Josjeh

NightWolf schreef:

Als je SAW II gekeken hebt, weet je het antwoord op je vraag

huh ik heb saw II ook gezien.. maar er komt dus een saw III?

avatar van ultra_deventer

ultra_deventer

eng , ik droomde vanacht dat ik onder een trein was gereden

avatar van ddk

ddk

Ik vind het verhaal van saw net iets te makkelijk voor 5*. Dik verdiende 4*, dat wel...

avatar van Tich

Tich

Saw was eigenlijk een heel andere film dan ik had verwacht.. Ik had meer zieke 'spelletjes' en gore verwacht, maar het bleek een best spannende, niet voorspelbare film te zien. Goede plotwending aan het eind. Geen ultiem hoogstandje, maar het verhaal was stukken beter dan ik had verwacht.

avatar van tyrannosaurus

tyrannosaurus

goeie film, had hem pas gehuurd, zit wel veel spanning in.

avatar van fasawgor

fasawgor

tyrannosaurus schreef:

goeie film, had hem pas gehuurd, zit wel veel spanning in.

En dan geef je hem *1?????????????????

Raar idee, van een goede film!

avatar van Diesel

Diesel

Onderhond schreef:
voor een keer een zieke psycho die het overleefd, ik heb er veel te lang op moeten wachten.

Een psycho killer die het overleeft is vaker voorgekomen.

avatar van logtens

logtens

Super film. Geniale verhaallijn.

De scene met het zagen was minder dan verwacht, maar spanningopbouw was goed.

Diesel schreef:
Een psycho killer die het overleeft is vaker voorgekomen.

Zal best hoor, ontken ik ook niet. Jammer genoeg mis ik dat soort films meestal, lijkt het.

avatar van mister blonde

mister blonde

Wat voor beoordeling gaf je Silence of the Lambs ook alweer?

Erg laag, vre-se-lij-ke film.

Maar vind het nu ook niet meteen binnen dit genre vallen.

avatar van mister blonde

mister blonde

Dat weet ik, maar het ging natuurlijk om je opmerking over Psychokillers...

En die opmerking dateert van 2004. Toen had ik Silence of the Lambs nog niet gezien ... als het gepermiteerd is *zucht*