The Time Machine (2002)
Geregisseerd door: Simon Wells
Met onder meer: Guy Pearce, Jeremy Irons en Samantha Mumba
Releasedatum: 14 maart 2002
Plot The Time Machine
"The greatest adventure THROUGH all time!"
De wetenschapper Alexander Hartdegen is vastberaden om te bewijzen dat tijdreizen mogelijk is. Een persoonlijk drama zorgt ervoor dat hij het verleden wil veranderen. Wanneer hij zijn theorie uittest met een eigengemaakte machine komt hij 800.000 jaar in de toekomst terecht. Hier ontdekt hij dat de mensheid in twee groepen is opgedeeld: jagers en opgejaagden.
Alexander Hartdegen
Mrs. Watchett
Flower Seller
Motorist
Gastel
Ik verwachte een mooie film over tijdreizen te gaan zien. Tijdreizen is een principe wat mij erg aanspreekt, mits goed uitgevoerd.
De film begon vrij aardig, eerste 10 minuten, maar wat hierop volgde was totaal niet aan mij besteed. De film belandde een post-apocalyptische wereld ver in de toekomst waar een totaal nieuwe bevolking was ontstaan. Die in gewoontes en leefpatronen in niets meer lijkt op wat de hoofdpersoon is gewend.
Gelukkig blijkt er een mooie dame te leven die toevallig Engels spreekt....... een geluk bij een ongeluk zullen we maar zeggen. Het verhaal wat hier opvolgt is op zich een interessant gegeven, ware het niet dat het volledig wordt afgerafeld en te veel en onnodig vraagt om special-effects. Die effects zijn weliswaar vakkundig gemaakt maar gaan volslagen over the top en streven hier bij hun doel voorbij. Ook het karakter van Jeremy Irons slaat volledig de plank mis. Die make-up en die potsierlijke manier van over-acting leiden verschrikkelijk af en werken hierdoor op je lachspieren.
Guy Pearce had de film kunnen redden, door een geloofwaardig hoofdpersoon neer te zetten met wie je kunt meeleven. Pearce slaagt hierin echter nimmer. Het ontbeert hem simpelweg aan charisma om de film en zijn rol te dragen tot op het punt dat je empathie voor hem voelt.
The Time Machine had een goede film kunnen worden wanneer men meer aandacht had besteed aan het evolueren van de karakters, niet steeds zou zijn vervallen in cliche's en wat minder op de special-effect knop zou hebben gedrukt.
Nu kom ik niet verder dan het uitkeren van:
2,5* sterren.
MovieHolic
Eens een keer wat anders ... ipv terug in de tijd de toekomst in
movie fan
goede film met een degelijk verhaal en goede special effects . de film had misschien wel wat langer moeten zijn
, maarja . zeer vermakelijke film
xxc
Mooie beelden.. leuk om een keer gezien te hebben..
maar meer ook niet
ExXxtreme
geen topper maar toch wel zeker een redelijk goede film.
ExXxtreme
ok heb hem herbekeken aangezien mijn comment van hierboven was gebaseerd op wat ik er na 3j nog van wist. Het verhaal vind ik origineel en sterk (ik vraag mij dus ook af waarom er zo veel mensen zijn die zeggen dat het verhaal echt op niets trekt). Zoals eerder al aangehaald vond ik het wel eens vernieuwend dat de toekomst er eens niet super "SF-achtig" uitziet met robots en zo allemaal en verder dat het ook niet het klassieke post-apocalyptische verhaal is, ook al zitten beide er wel een beetje in. Een aantal kleine dinge zijn ook mooi.. zo zie je bijvoorbeeld in de toekomst een het ontstaan van een nieuwe ijstijd die dan weer wegsmelt en vervangen wordt door een toendra. Wat ook leuk was is dat je te zien kreeg hoe de toekomst er zou uitzien nadat die morlock baas gedood was en dat ook het hoofdpersonage realiseerde dat dit helemaal niet was wat hij wou en dan dus de morlocks maar voor goed heeft uitgeroeid. Ook de vermelding van Einstein vond ik wel leuk. Verder zijn de FX heel goed en ziet het er wel heel mooi uit. Vooral als je de omgeving ziet veranderen als hij in de toekomst reist. Maar bijvoorbeeld ook hoe de mensen leven in 800000 ziet er wel mooi uit. Ook de muziek is uitmuntend.
Toch zijn er ook wat minpuntjes. Ondanks dat het acteerwerk van Guy Pearce wel ok was, was het om de film een topper te maken toch niet goed genoeg. Hij komt een beetje te stijfjes over en zijn gelaatsuitdrukkingen zijn soms wat overdreven. Verder is de film ook net niet meeslepend genoeg en voerde het precies een beetje een innerlijke strijd met zichzelf. Het lijkt namelijk van het 1ne genre naar het andere over te vloeien waardoor het ook moeilijker is om je echt in te leven. Het eerste deel van de film vond ik ook iets beter dan het 2de deel al bleek ik mij aan het 2de deel niet zo hard te storen als vele andere hier. Verder zijn er ook de kleine foutjes in de film die een beetje storen en spijtig zijn:
het is vrij onwaarschijnlijk dat ze over 800000 nog engels praten, al was de film anders waarschijnlijk wel heel saai geweest als ze niet echt konden communiceren.
Verder het feit dat er nog overblijfselen zijn van meer dan 800000 jaar eerder en het feit dat het "bibliotheek computer mannetje" blijft werken na al die jaren.. hoe heeft hij enige vorm van energie voorziening. Met net iets meer inspanning had deze film toch nog wel een stuk beter kunnen zijn en tot een top film kunnen uitgroeien.
Wat ik me alleen afvraag is waarom het personage van Jeremy Irons dat horloge wou hebben.
Toch blijf ik bij een score van 3.5.. voor een hogere score zijn mijn standaards net iets te hoog
ExXxtreme
Wat een boutfilm. Het sloeg helemaal nergens op. De mensheid was opgedeeld in twee soorten de jagers en de opgejaagden waarom zagen die jagers er dan uit als een stel mislukte zombies? oermensen zagen er niet zo uit. Heel veel was ook onduidelijk voor mij
Wat deden die jagers dan met die mensen die ze zo de grond in sleurden en in kooien opsloten?
En waar kwamen die jagers vandaan? hoe is dat hele ras ontstaan?
En waarom besloot die gast Alexander in de toekomst te blijven en niet terug te keren naar huis?
Vondt het allemaal maar matig.
Het maakt niet uit of oermensen er zo uitzagen of niet.. deze film gaat over de toekomst. Al de andere vragen worden in de film wel uitgelegd. Ik kan er ook niet aan doen dat je gewoon alles helemaal voorgekauwd in de mond moet krijgen om het te snappen.
jorriroosen
Wat een but film. Het eerste uur is van redelijk niveau maar daarna zakt het echt in. En ik vind het juist jammer dat alle vragen worden uitgelegd. Ik wil zelf kunnen nadenken en niet alles in mijn schoot geworpen krijgen dat vond ik nu ook zo jammer aan Inception. In de hollywood films word alles zo voorgekauwd dat er geen eigen beeld meer kan worden gevormt, Echt jammer maar het is niet anders. Het enige goede aan de film vond ik de conclusie, hij kan zijn vrouw nooit redden anders had hij die tijdmachine nooit gemaakt.
Maar had dat niet op een andere manier duidelijk gemaakt kunnen worden, aan de hand van langzame tips. Nu word het zo ineens in je schoot geworpen. Vandaar mijn 2. Het had meer een reis moeten zijn en dan doel ik vooral op kennis (stapsgewijs). En dus niet ineens alles.
kirk douglas
Goede effecten, maar de film werd nergens echt boeiend.
Jeremy Irons is een irritante acteur Guy Pearce is mogelijk nog erger.
RaouL#1
Het idee is wel te pruimen net als de omgevingen, maar de uitwerking en het acteerniveau is echt zeer zwak.
Oei Oei wat een potentie zit er in deze film en wat wordt er eigenlijk slordig met het verhaal om gegaan.
Het verhaal is gewoon te simpel en neemt de kijker helemaal niet serieus. Alexander bouwt gewoon even zomaar een tijdmachine en reist gewoon even zomaar door de tijd. Alsof het niets is. Er zit te weinig diepgang in en ik voel me dan ook een beetje in het ootje genomen door deze film. Ook klopt er volgens mij maar weinig van. Als je naar het verleden reist hoor je jezelf toch ook tegen te komen?
Buiten dat is de film wel erg vlot gemaakt en ziet het er echt wonderschoon uit. Dat valt nog wel te prijzen, de toekomstvisies zijn ook erg leuk gedaan en ik heb me dan ook zitten vergapen aan de, voor 2002 prachtige CGI. Dikke pluim voor dat.
Al valt het eigenlijk dan ook wel weer lichtjes tegen. De beweegredenen voor Alexanders personage om die vrouw te redden en om daar te blijven worden nooit helemaal duidelijk. Als ik hem was had ik bij die eerste mogelijkheid al de reis naar huis gemaakt. Ook zijn die tussenstops in 2030 en 2037 erg vluchtig in beeld gebracht. Had dit eigenlijk wel langer uitgewerkt zien worden. Toch raar dat een beschaving 800 000 jaar later gewoon nog vloeiend Engels spreekt. Ik geloof er zelf geen snars van
Jammer dat het script zo bout is, de film barst namelijk van de potentie en de film heeft ook een aantal leuke, creatieve momenten(die bibliotheek neger).
Hele krappe 2,5* omdat dit toch wel snel weg te happen viel.
DragQueen
Geen hoogstaande film, maar toch vrij vermakelijk kijkvoer. De special effects zijn goed, en het verhaal is onderhoudend gebracht. Ook het acteerwerk van Pearce overtuigt enigzins. 3 Sterren.
kalehein
Best alweer een tijdje geleden dat ik deze gezien heb. Het geen dat ik me nog het best kan herinneren is Samantha Mumba in d'r mooie pakje
De morlocks kan ik me niet meer zo goed voor de geest halen. Van de film uit 1960 hangt me nog een stuk bij waarbij er een arm afgerukt wordt van zo'n morlock en deze aan de tijdmachine blijft hangen. In de tijd dat hij door de tijd reist zie je de arm vergaan tot bot. Ook het stuk dat hij door de tijd reist en dat de wereld om hem heen één grote vulkanische omgeving wordt
Een stuk dat ik me van deze versie kan herinneren is volgens mij ondergronds met één of ander onderwater meer en een smalle grot... Hier stond dan die tijdmachine volgens mij eindigd ie ook in deze grot veel meer kan ik me er niet meer voor de geest halen.
Het wordt wel weer eens tijd om een van beide of alle twee te bekijken...
Dee Al
Matig filmpje. Hij begint heel mooi met die scène waarin Alexanders vriendin sterft. Een begrijpelijk motief om aan de tijd te gaan knoeien. Ik vind de verschillende tijden waarin Alexander beland best wel mooi vormgegeven. Ik vond het deel met de Morlocks echter minder. Het werd toen meer een actiefilm dan een interessante film over tijdreizen, en dat had ik toch niet verwacht bij The Time Machine. De regisseur wil er dan ook nog iets filosofisch instoppen in de scène met de Grote Morlock. Maar ondanks dat blijft het teveel actiefilm en dat maakt de Morlocktijd behoorlijk zwak.
Ik heb trouwens een fout in de film opgemerkt:
In het gevecht met die Morlockleider schakelt Alexander hem uit door door de tijd te reizen waardoor de Morlockleider ouder wordt en sterft. Daarna reist Alexander weer terug in de tijd naar hetzelfde tijdstip als het gevecht met de Morlockleider om dat meisje te redden. Eigenlijk zou de Morlockleider door die tijdreis weer tot leven moeten komen. Waarom zou dat meisje immers wel weer tot leven komen met die tijdreis en die Morlockleider niet? Maar dat is de regisseur gemakshalve vergeten, denk ik. Hoe dan ook, kost dat voor mij toch een 0.5. Daarbij opgeteld het feit dat ik de film maar voor een deel goed vond, is mijn score niet al te best.
JohnWilliams
Het verhaal is geweldig maar de film valt tegen.
Alles ziet er perfect uit, de muziek is prachtig en de effects zijn top!
Toen hij eenmaal die Morlockleider zag tot aan het einde vond ik echt de film afzwakken, door het einde dus een gedeelde mening. Het gaat 3* omdat ik het design toch weer prachtig vond.
sofripa
Lekkere onzinfilm die er keurig verzorgd uitziet. Pearce en Irons zijn goede acteurs dus dat helpt ook. Heerlijk voor een vrij/zaterdag met een pilsje in de hand. 3 sterren.
Hollywood007
Hij begon goed, maar ergens halfweg kon ik mijn aandacht er niet meer bijhouden. Reden : het wordt saai en te langdradig. Niks voor mij.
dragostine
[quote]Dee Al schreef:
Matig filmpje. Hij begint heel mooi met die scène waarin.. Een begrijpelijk motief om aan de tijd te gaan knoeien. Ik vind de verschillende tijden waarin Alexander beland best wel mooi vormgegeven. Ik vond het deel met de Morlocks echter minder. Het werd toen meer een actiefilm dan een interessante film over tijdreizen, en dat had ik toch niet verwacht bij The Time Machine. De regisseur wil er dan ook nog iets filosofisch instoppen in de scène met de Grote Morlock. Maar ondanks dat blijft het teveel actiefilm en dat maakt de Morlocktijd behoorlijk zwak.
Ik heb trouwens een fout in de film opgemerkt:
[quote]
ik denk dat je het niet goed verstaan hebt, die zogeheten fout in de film
de kannibaalleider en Alexander zijn in de tijdmachine aan het vechten, zolang ze daarin zitten zijn ze onaantastbaar terwijl ze door de tijd reizen. Maar zodra de kannibaalleider uit die normale tijdsbarriere valt, lees de tijdmachine, is hij net als zijn omgeving kwetsbaar aan tijd.Hierdoor veroudert en sterft hij. Alexander aan de andere kant blijft nog steeds in de tijdmachine zitten, in de normale tijd. Dan keert hij terug naar die tijd waar hij die gevecht begonnen is, en is de leider natuurlijk weg, omdat deze al dood en in de toekomst achtergebleven is. Er is maar een leider, dus als je die al hebt meegenomen naar de toekomst en daar kwijtgeraakt bent, kun je onmogelijk nog een versie tegenkomen in het verleden, zolang je maar terugkeert minstens enkele seconden nadat je vertrokken bent.
Tarkus
Niet echt een spectaculaire, maar wel mooie gemaakte en genietbare SF-film.
Guy Pearce doet het goed en ook het kleine optreden van de onherkenbare Jeremy Irons is uitstekend.
Geen blockbuster dus, maar ook geen afknapper deze prent.
N23
Ik ga deze film later vandaag bekijken. Ik hoop (en daarvoor ga ik sterren geven) op een mooie toekomstwereld. Zoals in 'Classics Illustrated #133 The Time Machine' en 'The Time Machine (1960)'. In de trailer zag ik ook enkele andere toekomstwerelden. En daarvoor ga ik deze film ook bekijken, om mooie werelden te zien.
Het verhaal is ondergeschikt voor mij, zolang hij het orgineel maar in ere houdt.
N23
Als losstaande film deed deze film het nog redelijk. Wel 1 waar je veel tussen de vingers moet kijken om hem geloofwaardig te houden. Zoals dat mokkel wat vloeiend Engels spreekt,net zoals haar broertje... Kwa acteer was het nog redelijk te doen.
De geschapen werelden zagen er prima uit, en het verhaal zelf minder. En verwerpt het orgineel. Als remake was dit dus ook een TOTALE flop, maar als losstaande film ging het nog wel. Aangezien ik deze film ging bekijken als losstaande film krijgt het ook een 3*.
Sedna_de_zeeheks
De specialeffect van deze film met de acteerprestaties van The Time Machine van 1960 dan had je een superfilm. Ik kon wel genieten van de film door de schitterende specialeffect dat je hele landschappen ziet veranderen. Voor de rest is het bijna exact het zelfde verhaal als die van 1960. Ze waren denk ik gewoon nieuwsgierig hoe de film van toen er uit zou zien met hedendaagse specialeffecten.
N23
Ja ze hadden beter de stripversie kunnen nemen als uitgangspunt of de 1960 versie. Dan was hij beter geweest. Want het verhaal wijkt wel, en in mijn ogen iets te veel, af van het orgineel uit 1960. De 2002 versie heeft als voordeel dat het op special effect gebied er schitterend uitziet. Maar op crusiale gebieden is er toch een verschil met 1960.
Pandah4t
Hoewel de nieuwe versie heel veel veranderd is van de oude, is het nog steeds een mooie film.
De muziek was prachtig, de tijd reis scenes waren heel goed en Guy Pearce heeft goed geacteerd!
RuudC
Iets zegt me dat ik The Time Machine uit 1960 beter ga vinden, maar dat neemt niet weg dat deze verfilming uit 2002 slecht is. Nee, verre van zelfs. Simon Wells weet met moderne middelen eigenlijk nog best goed de sfeer van de boeken van zijn overgrootvader te halen. Veel beter dan sommige andere regisseurs *kucheSpielbergkuche*.
Ik ken het boek niet, maar er zijn genoeg momenten om aan te wijzen dat er van het originele verhaal afgeweken is. Ik zie er ook geen problemen in dat het nuken van de maan erbij betrokken wordt. Uiteindelijk is het gewoon een leuk, fantasierijk verhaal waar flink de vaart in zit. De personages zijn erg sympathiek en de schurken zijn lekker kwaadaardig en misleidend. Het acteerwerk is prima. Het is goed om te zien dat de gemiddelde waardering langzaam maar zeker stijgt. Er zitten hier en daar leuke scifi speeltjes in, maar ook de doorstroom in verschillende tijdperken zijn prima. Keurig gedoseerd voor een film van anderhalf uur. Het jongensboekachtige straalt er wel heel erg van af. Zeker voor jonge tieners is het een heel leuke film. De CGI ziet er voor het grote deel heel keurig uit. Persoonlijk vond ik vooral de veranderende omgevingen van begin twintigste eeuwse New York naar de komende jaren dertig erg mooi. Prima film, maar met decors van vijftig jaar geleden verwacht ik wel meer sfeer.
Piratje
Heb het boek en origineel 1960 niet gezien, maar vind dit een prachtige film. Vrij natuurlijke overeenkomsten en uiterst vlotte beeldaanpassingen. Een erg dure film die heel vlot in de nabije en verre toekomst kijkt bij middel van de fille rouge van een zelfgemaakte machine.
Al lijkt het hele gebeuren mij uiteindelijk erg te lijkt op vandaag. Vandaar misschien de spreuk: The future is now.
De gebruikte materialen en zichten zijn herkenbaar. Op de monsters na. De planten blijven in elk geval groen.
Mij stoorde wel een heel kort fragment dat er geen ouderen mogen meeleven in deze toekomst. Het blijven nog enkel herinneringen. Ondanks de onbeantwoordde vraag hierover bleef.
Prachtig vertolkt door Alex (Guy Pearce). De aanvang begint al als een verrassend romantisch drama. De historiek eindigt even happy romantic end.
Alvast een aanrader die blijkbaar te weinig gekend is.
Voor mij een bijna 5 waard. Zeker een 4,5+
Left4Dead
Film vergeet nogal wat belangrijk detail.
Als voorbeeld: er wordt te weinig uitgelegd wie de Elois en de Morlocks zijn en waarom de Elois gevangen worden. En zo zijn er nog genoeg voorbeelden te geven.
Daarom vind ik deze film slordig in zijn verhaal en blijf je na afloop verbijsterd achter gelaten met nogal wat vragen.
Soms had ik de gedachte naar een toneelstuk te kijken in plaats van een film. Oké, het script is voor zowel bühne als doek geschreven maar onze hoofdrolspeler is soms wel erg statisch.
Muziek en beeld waren goed, regie door kleinzoon van H.G. Wells redelijk.
Redelijke film

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

Stardust