menu

K-PAX (2001)

mijn stem
3,56 (1504)
1504 stemmen

Verenigde Staten / Duitsland
Drama / Mystery
120 minuten

geregisseerd door Iain Softley
met Kevin Spacey, Jeff Bridges en Mary McCormack

Op een dag duikt in het Centraal Station van New York plots, uit het niets, een individu op met een zwarte bril die beweert afkomstig te zijn van een verre planeet, K-PAX. De man, die zichzelf Prot noemt, wordt meteen door de politie opgepakt en naar de psychiatrische instelling van dr. Mark Powell gebracht. Wanneer blijkt dat geen enkele medicatie werkt, wil dr. Powell meer te weten komen over de man. Vooral omdat er sinds zijn komst vreemde dingen gebeuren met de andere patiënten. Prot wordt met sterrenkundigen geconfronteerd en doet met zijn kennis iedereen met verstomming slaan. Dr. Powell begint zich af te vragen of Prot de waarheid spreekt.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=ryBxYXeu55k

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van SmackItUp
4,5
IJzersterke thriller met een heerlijke Kevin Spacey in action. Werkelijk een geniale film met een nog beter einde. Geen 5* doordat er enkele schoonheidsfoutjes zijn gemaakt die weliswaar het verloop van het verhaal bevorderden, maar daardoor wat te simpel lijkt.

avatar van Jediron
2,5
Een slaapverwekkende thriller dan... heb me dood zitten vervelen. Het kabbelt allemaal zo traag door, niet mijn ding. One flew over the ...nest, dat is toch wel een pak beter. Snap daarom niet dat mensen hier net zulke cijfers geven, of beter.

De hoofrolspelers houden de film overeind en daarom nog 2.5 sterren, maar voor de rest is het een saai gedrocht. Niet voor herhaling vatbaar.

avatar van Theunissen
3,5
Vroeger heb ik deze film al eens gezien, maar eerlijk gezegd kon ik me er bijna niets meer ervan herinneren en daarom heb ik hem vandaag maar eens opnieuw bekeken. En gelukkig dat ik dat gedaan heb, want dit is gewoon een mooie Drama (laatste uur) / Mystery (eerste uur) film met een goed, origineel (althans voor een groot gedeelte) en ontroerend verhaal.

Het verhaal omtrent de mysterieuze Prot (die beweert afkomstig te zijn van een verre planeet, met de naam K-PAX en daar ook in geuren en kleuren over vertelt) zit mooi in elkaar en zeker wat betreft de opbouw ervan. Zo is het eerste uur van het verhaal lekker mysterieus en ook mooi (o.a. hoe Prot omgaat met de andere patiënten) en bevat het laatste uur (waar dan ook meer duidelijkheid komt m.b.t. Prot, o.a. via hypnose) de nodige drama, welke best aangrijpend en tragisch is. Zeker wat betreft wie Prot eigenlijk is en wat hem overkomen (behoorlijk heftig) is. Ondanks dat het laatste uur veel dramatische momenten bevat, zitten er ook mooie momenten tussen en zeker wat betreft het sterke einde, welke zelfs bijna verrassend is en misschien ook wel is (staat namelijk open ter interpretatie). Het einde laat namelijk ruimte open, om af te vragen of Prot nu wel of niet afkomstig is van de verre planeet K-PAX.

Ook met de uitvoering (inclusief de sfeer) van het verhaal zit het wel goed, want zo vond ik het eerste uur lekker luchtig (brengt je ook in een "feelgood" stemming) en bevat het ook een aantal humoristische scenes. Zoals zijn confrontatie met de politie in het begin van de verhaal, waarbij de vrouwelijke politieagente dan zegt, na een antwoord van Prot, "East 42, we hebben een gestoorde" Ook de scene met de hond van het gezin "Powell" was komisch en dan natuurlijk de manier hoe Prot omgaat met de hond. Het eerste uur van deze film, deed overigens soms denken (vanwege de psychiatrische instelling, de dokter, de patiënten en de omgang van Prot met de patiënten) aan de sterke film "One Flew over the Cuckoo's ...", die ik zelfs beter vindt.

Na een uur slaat zoals eerder gezegd de stemming in het verhaal om (nadat Prot op bezoek is geweest bij het gezin "Powell") en hakt, eigenlijk best aangrijpend en ontroerend, het laatste uur er aardig in en wat dat betreft is dit zeker ook een Drama / Mystery film. Degene die deze film ook naar een hoog niveau tillen is de gehele cast en dan vooral natuurlijk beide hoofdrolspelers Kevin Spacey (in de rol van Prot) en Jeff Bridges (in de rol van dokter Mark Powell). Mary McCormack (in de rol van Rachel Powell, die de vrouw is van dokter Mark Powell) deed het ook goed en ik vond haar eigenlijk ook wel een leuke verschijning om naar te kijken.

Al met al gewoon een goede, mooie, boeiende en zeker ook interessante Drama / Mystery film, die mij in ieder geval van de eerste tot de laatste minuut (film duurt bijna twee uren) wist te vermaken.

(verwijderd)
Leuk dat een film die qua genre en zeker sfeer mij helemaal niet ligt toch zo goed kan bevallen, ondanks de iets te lange speelduur. Dit vooral vanwege de originaliteit en, jawel, een briljante Kevin Spacey. Ook Jeff Bridges zit prima in zijn rol. De soundtrack is ook al niet echt mijn ding maar past wél perfect bij de film. Het einde vond ik erg mooi, en ook even verbazingwekkend toen ik ineens de jonge Aaron Paul herkende.

avatar van sinterklaas
4,0
Knappe film over een man die beweerd dat hij van een ander planeet komt, je zou het bijna nog geloven ook.

De zekere Prot wordt op een overtuigende manier neergezet door Kevin Spacey... Hij verschijnt uit het niets in een treinstation, wordt meteen gearresteerd op verdenking van tasjesroof (en meteen gestoord verklaard door de politie) en beland in een inrichting. Hier kreeg ik al meteen een beetje een One Flew over the Cuckoosnest gevoel... Hier maakt hij kennis met psycholoog Powell (mooi rolletje van Bridges) die zijn wereldvisie al vrij snel serieus lijkt te nemen zonder er lacherig over te doen. Prot blijft volhouden dat hij van planeet K-Pax komt en kijkt treurig neer op de aardlingen die rondkomen van de oorlogen en het plunderen. Ook zijn eetgewoontes zijn vreemd... een banaan met een schil en al opeten zou je toch al bijna doen vermoeden dat hij de waarheid spreekt... of bijvoorbeeld wanneer hij K-Pax in de sterrenbaan mag aanwijzen in een laboratorium van de sterrenkundigen.

De film is echter wel een stuk luchtiger dan One flew over the Cuckoos nest... en ook de patiënten van het blok waar Prot zit zijn stuk voor stuk interessant en weten ook vaak voor luchtige doch hartverwarmende momenten te zorgen. Ook de twist, waarbij we er uiteindelijk achterkomen met wat voor doel Prot (of Robert) de planeet K-Pax gebruikt is erg sterk. Het open einde weet ook goed te werken.

Ja, dit was een interessante en sterke film over een ander soort persoon.

4,0*

avatar van Fisico
4,0
Voor K-Pax heb ik steeds al een boontje gehad. Ik had hem vroeger op VHS, maar vond het jammer hem niet meer te kunnen zien. Ook op TV is het al een hele poos geleden dat hij nog eens verscheen en gezien de onthullingen over Spacey zie ik daar niet direct verandering in komen. Sowieso een intrigerend uitgangspunt waarbij een man beweert van een andere planeet te komen. Doet me in dat opzicht ook wat denken aan The man from Earth (2007) waarbij ook het mystieke en mysterieuze centraal staat.

K-Pax is redelijk intrigerend omdat de film geen duidelijke positie inneemt. De film wisselt momenten af waarbij je enerzijds echt denkt dat Prot buitenaards is, andersijds daarentegen zijn er minstens evenveel scènes die het tegendeel willen aantonen. Ook het open einde sluit het naadloos op aan. De film wordt ook gedragen door een uitstekende Kevin Spacey. Hij zet een vrij geloofwaardige rol neer en ook Bridges is goed gecast.

Ondanks de dramatische elementen toch een vrij luchtige film. Ook het leven in de psychiatrische instelling was redelijk gemoedelijk zonder extremen. Fijne soundtrack ook. Het feit dat dr. Powell Prot meeneemt naar huis vond ik wel wat vreemd, not done eigenlijk. Gezien de contrasten tussen Prot en de aardlingen ook hier en daar wat humor te bespeuren zodat de film erg lekker wegkijkt. Wederom van genoten, kleine 4,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:56 uur

geplaatst: vandaag om 21:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.