Genre: Drama / Mystery
Geregisseerd door: Iain Softley
Met onder meer: Kevin Spacey, Jeff Bridges en Mary McCormack
Releasedatum: 25 april 2002
Plot K-PAX
"Change the way you look at the world."
Op een dag duikt in het Centraal Station van New York plots, uit het niets, een individu op met een zwarte bril die beweert afkomstig te zijn van een verre planeet, K-PAX. De man, die zichzelf Prot noemt, wordt meteen door de politie opgepakt en naar de psychiatrische instelling van dr. Mark Powell gebracht. Wanneer blijkt dat geen enkele medicatie werkt, wil dr. Powell meer te weten komen over de man. Vooral omdat er sinds zijn komst vreemde dingen gebeuren met de andere patiënten. Prot wordt met sterrenkundigen geconfronteerd en doet met zijn kennis iedereen met verstomming slaan. Dr. Powell begint zich af te vragen of Prot de waarheid spreekt.
Dr. Mark Powell
Betty McAllister
Ernie
Sal
Aazhyd
Het idee is aardig, maar het wordt slap en traag uitgewerkt. Bij vlagen ook te sentimenteel.
MNV2
Het is al een tijdje geleden dat ik deze voor het laatst zag maar ik kan me nog goed herrineren dat ik me de hele tijd afvroeg of de K-pax bewoner (Kevin Spacey) echt van die planeet afkomstig was of niet. Spacey zette zijn rol schitterend neer, hetzelfde kan over Bridges gezegd worden (hoewel dat Spacey toch wel de betere acteur is). Ik sluit me wel bij sommige anderen aan dat de film soms een beetje traag is en wat te dramatisch wordt. Afgezien daarvan een interessante film met sterk acteerwerk.
WeZet
Kevin Spacey schittert vertolkt een rpachtige rol naar mijn mening (met geleende zonnebril van Bono...), en de de mede bewoners van de intramurale instelling in welke hij verkeert zijn ook prachtig gecast (Howie, Ernie). Het geheel is volkomen fictie, want de film zit vol fouten (neemt een K-pax-er het lichaam van een aardling over of is een getraumatiseerde man met een 'bouwvakkers' achtergrond op eens gigantisch geleerd persoon geworden welke de psychiater even de les leert?), maar het geheel wist mij toch zeker te boeien. Vooral de kleine details deden het voor mij. Howie die dankzij opdrachten van Prot's instructies van zijn dwangneurose afkomt, idem voor Ernie. Ook dan loopt de film wat betreft geloofwaardigheid tegen de lamp, want hoe kan een normaal mens dat nou even verklaren? Het meest logische zou zijn dat hij daadwerkelijk van K-pax komt, maar het open einde laat ons gezellig gissen. Elke mogelijke uitleg bij deze film heeft wel wat interne fouten. Als we er van uit gaan dat Prot een getraumatiseerde man is die precies op de datum aan het eind van de film terugvalt in zijn 'psychisch gestoorden patroon', dan klopt het natuurlijk ook niet.
Wat dat betreft ben ik het met Ramon K. eens; het plot had net wat geloofwaardiger mogen zijn (potloodje vinden zou de politie in het begin van de film zeker geholpen hebben), maar dan waren het open einde (mens of niet?) en de sfeer (medebewoners, opbouw) waarschijlijk weer minder geweest.
Verder vond ik de muziek ook weer prima bij Kevin passen. De simpele piano-arrangement had zo uit American Beauty kunnen komen, en deze film mag daar wat mij betreft zo naast in de kast.
misterwhite
Het is al een hele tijd geleden dat ik deze had gezien. Ik vond hem destijds erg goed. Mooi verhaal met grappige momenten.
Het deed mij denken aan een SFversie van one flew over the cookoo's nest
Meer kan ik er niet over zeggen, net iets te lang geleden. Maar omdat de film mij toch is bijgebleven: 4 sterren
Le Edzel
Gisteren avond dan eindelijk gezien nadat deze binnen was gekomen.
Zoals vele al zeiden; doet ook mij wat denken aan One Flew.
Erg fijne film om te kijken en uiteraard weer een erg sterke Kevin Spacey. Hij heeft zich de laatste tijd toch wel ' opgewerkt' tot 1 van mij favoriete acteurs. Speelt vrijwel al zijn rollen erg sterk en overtuigend.
Great movie! 4*
AchmedATM
Mooie film, ook leuk dat je aan het eind zelf kan bepalen wat er nou was gebeurt
Dridge
Leo1954
- 2073 berichten
Kevin Spacey is weer eens grandioos. Aardige film waar je tot het eind toe heen weer geslingerd wordt wat nu de waarheid is.
marxxte
Wat de film voor mij ongemeen boeiend en maatschappelijk relevant maakt (niet echt nodig voor een goeie film, maar mooi meegenomen), is het feit dat de psychiatrie als non-wetenschap mooi te kijk wordt gezet. De hele film is een illustratie van de Popperiaanse stelling dat een uitspraak maar wetenschappelijk is als ze kan gefalsifieerd worden. Dat kan in deze film, noch voor de uitspraken van Prot, noch voor die van de psychiater. Beiden hebben dus (on-)gelijk.
Wat de acteerprestaties betreft: ik vind Kevin Spacey heerlijk in zijn arrogantie.
bliksembird
Dit is echt een goeie film.
Ik vind hem trouwens helemaal niet traag, hij blijft boeiend en het zit gewoon goed in elkaar. Ik vind hem ook niet te dramatisch, want zulke dingen gebeuren nou eenmaal en ik kan me best voorstellen dat je dan gewoon zo word. En Kevin Spacey speelt het super goed!
Mescaline
Zeer boeiende film die van begin tot einde je aandacht met gemak weet vast te houden.
Dit komt natuurlijk niet alleen door het goed doordachte plot maar ook zeker door de geweldige Kevin Spacey & Jeff Bridges.
Het einde vond ik ook erg mooi maar liet me wel een klein beetje achter met een tegenstrijdig gevoel.
Niet te min een hele sterke film met hoog acteer niveau en een sterk plot.
4 sterren.
Fortune
Aardige film met een geweldige Spacey en Bridges deed het ook goed maar Spacey is de naam die opduikt als je aan deze film denkt.
Ik vond het verhaal/concept erg interessant en heb de film ook met volle aandacht gekeken.
Daarnaast zit er naast mysterie/drama ook genoeg humor in.
Alleen jammer dat het verhaal zo voorspelbaar is want had het einde al geraden voordat ik de film gestart had.
Toch mee vermaakt daar niet van en gelukkig nog wat twijfel op het einde.
88Fabian
Ik kan me deze film echt verrot slecht herrineren ik ga er vandaag wel
weer naar kijken.
the new guy
Erg interessante film. Een van de laatste die ik op video heb gezien. De sessies bij Bridges zijn echt heel goed en het einde is niet cheesy of plots bizar, hele goede film.
vanzelfsprekend
Wat ik mij kan herinneren is dat de muziek meeslepend en opzwepend was.
Het klonk lekker in het gehoor.
Ik ga vanavond wel weer kijken, ondanks de reclames tussen door.
GuyOverboard
Vond 'm ook een stuk minder van American Beauty. Het greep me gewoon niet zo heel erg. Toch nog een voldoende.
t.durden
American Beauty; alleen dan een stuk slechter.
Meen je dat? Enige overeenkomst is Kevin Spacey ofzo...
Seifer
Mij lijkt American Beauty juist minder.
Natuurlijk je zag het al aankomen dat hij op het einde zou verdwijnen, maar daar vond ik de film niet minder. Er zaten ook wel wat grappige scenes in, bijvoorbeeld hoe hij demonstreert hoe reizen me het licht werkt.
finitio
Deze film deed me sterk denken aan The Usual Suspects. Opnieuw Kevin Spacey in de hoofdrol en een ijzersterk verhaal wat je aan het nadenken zet. 3,5* voor het verhaal plus 0,5* voor de acteerprestatie van Spacey.
the big lebowski
Grappig detail is dat de film vandaag uitgezonden werd op 27 juli. De dag waar de film naartoe werkt.
John Frusciante
Mij lijkt American Beauty juist minder.
Dan zou ik snel American Beauty kijken.
Al DeNiro
Een film uit de tijd dat Kevin Spacey nog één van de beste acteurs was.
Met goed acteerwerk, veel humor/verbazing en interessante plot met mooi einde.
merijn82
- 1931 berichten
Wat heeft deze film uberhaupt met American Beauty te maken, buiten het feit dat Kevin Spacey er in mee doet? En de muziek dan misschien..
willemse81
@the big lebowski: was me niet eens opgevallen! Toeval, of zou er iemand voor RTL8 werken die z'n films kent?
Over de film: ik heb genoten. Soms is hij inderdaad wat traag, maar hij kon toch de aandacht vasthouden, vooral omdat ik continu wilde weten wat er ging gebeuren.
Voor de mensen die ik bij allerlei films als commentaar zie geven dat ze "het einde voorspelbaar vonden" of "al na 5 minuten wisten hoe het af zou lopen": het is geen wedstrijd of IQ test, niemand klapt voor je. Probeer je gedachten op 0 te zetten en alles na de film te verwerken, dan zul je zien dat je veel meer geniet. Slechts een tip, doe waar je je goed bij voelt.
Voor mij is bij iedere film het einde het belangrijkst. Vergelijk het met een telefoongesprek; hoe leuk of gezellig het gesprek ook is, als het wordt afgesloten met een kortaf "Dag." hou je er een minder voldaan gevoel aan over. Een goede film heeft, voor mij, een begin wat de aandacht trekt en nieuwsgierig maakt, een verloop wat de aandacht vast kan houden en vermaak biedt, maar vooral een einde wat bij de film past. Niets knapt meer af dan een anticlimax. Dan ben ik in staat om nog een film te kijken, alleen maar om het onvoldane gevoel kwijt te raken, ook al verslaap ik me daardoor de volgende dag.
Even had ik het gevoel dat de film ten einde kwam op het moment dat Dr. Powell het verhaal achter Prot had ontdekt, wat op zich niet eens een heel slecht einde zou zijn geweest. Ik was echter blij dat er meer in het vat zat, want het slot past geweldig. Niet onrealistischer dan de film zelf, maar toch voldoende mogelijkheden voor de kijker om nog eens na te denken of hij alle details heeft meegekregen.
Nog een kleine maatstaf die ik aanhoud: als ik, tijdens een film, mezelf hoor denken dat iemand best goed acteert, valt het acteerwerk tegen. Pas na de film wil ik tot dit besef komen, omdat ik meegezogen wil worden in het verhaal. Ik wil me niet beseffen dat ik een film aan het kijken ben, maar toeschouwer zijn, als een fly on the wall. Ook dat hebben, uiteraard voornamelijk Spacey en Bridges, maar ook de rest van de cast, prima voor elkaar weten te krijgen.
Al met al een aanrader. Ik geef niet meer, maar zeker niet minder dan 4*.
GuyOverboard
hehe, daar had ik niet eens over nagedacht.
FunkStarr
- 1922 berichten
Al 100 keer gezegd maar ik doe het nog maar een keer, geweldige acteerprestatie van Spacey en een erg boeiende film. Ook Bridges doet het goed.
remlicht89
Ik niet snap het eind...
Maar dat zal wel zijn omdat ik niet erg wakker meer was..
Verder een 4, dus wordt 3,5 door dat wazige einde.

Misdaadserie 'Memory of a Killer' wordt massaal gezocht: 'Keerpunt voor Dempsey'

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

The Game
Thriller, 1997

Twelve Monkeys
Sciencefiction / Thriller, 1995
diefstaldroomhypnoseonderzoekmoordbuitenaards wezenziekenhuisplanetpatientmedicationpsychiaterwetenschapclaimdoubt mentalhelp