Genre: Drama / Mystery
Geregisseerd door: Iain Softley
Met onder meer: Kevin Spacey, Jeff Bridges en Mary McCormack
Releasedatum: 25 april 2002
Plot K-PAX
"Change the way you look at the world."
Op een dag duikt in het Centraal Station van New York plots, uit het niets, een individu op met een zwarte bril die beweert afkomstig te zijn van een verre planeet, K-PAX. De man, die zichzelf Prot noemt, wordt meteen door de politie opgepakt en naar de psychiatrische instelling van dr. Mark Powell gebracht. Wanneer blijkt dat geen enkele medicatie werkt, wil dr. Powell meer te weten komen over de man. Vooral omdat er sinds zijn komst vreemde dingen gebeuren met de andere patiënten. Prot wordt met sterrenkundigen geconfronteerd en doet met zijn kennis iedereen met verstomming slaan. Dr. Powell begint zich af te vragen of Prot de waarheid spreekt.
Dr. Mark Powell
Betty McAllister
Ernie
Sal
Scarecrow
Een van mijn favoriete komische dramafilms
K-pax is een hele bijzondere film geworden. Je zou ook niks anders verwachten van een dramafilm met komische elementen en een vleugje science fiction (alhoewel.. dit wordt aan jou overgelaten).
Toch is het, ondanks het combineren van zoveel elementen, een prima film geworden. Dit is onder andere te danken aan het prima acteerwerk. Allen in deze film acteren meer dan voldoende, zelfs de kleinste rollen. De hoofdrollen zijn daarnaast zonder meer echt goed, met (weer) een glansrol voor Kevin Spacey. Hij is in feite gewoon Prot, zijn gelaatsuitdrukkingen, stemmingswisselen, manier van spreken.. Fantastisch.
Daarnaast is de uitwerking van de film zo goed door de komische elementen. Geen echte grappen, maar wel komische stukjes, als wanneer Prot fruit eet, de gesprekken met zijn psychiater, dat hij hele ingewikkelde formules uit zijn hoofd kent, de sublieme grappen wat betreft Prot herkomst en uiteraard de scenes waarin Prot zich verbaasd over menselijke 'spullen'' alsof hij ze nooit eerder gezien heeft (bv het muziekinstrument) en de patienten met hun vreemde trekken en gedragingen in de inrichting. Combineer deze elementen met een goed drama verhaal (van twee kanten: Prot en zijn herkomst en de -thuis-situatie van de psychiater) en je bent al heel ver op weg naar een goede film.
Voeg hierbij een goede soundtrack, een goede vertelstructuur en goede filmlocaties en dat maakt het platje mooi af.
Dat de film je aan het denken zet is zeker. Is Prot afkomstig van een andere planeet, of gewoon "gek" vanwege een traumatische gebeurtenis uit zijn menselijke verleden? Voor beide kanten valt veel te zeggen en worden door de hele film hints gegeven, waarna je zelf partij kunt trekken voor het verhaal van Prot of het verhaal dat de psychiater ontdekt over het 'echte/ menselijke' moelijke verleden van Prot. Een prima uitwerking dus, en deze keuze die aan jou overgelaten wordt (met de 2 mogelijke verhalen en de vele hints voor beide kanten) geeft de film net dat beetje extra.
Het einde heb ik altijd erg goed gevonden, en toen ik de film laatst op DVD aanschafte en nog ns keek kon het mij weer bekoren. Een prima afsluiter bij zo'n goede film. 4*
MovieEter
Originele, redelijke boeiende, soms grappige, dromerige film. Kevin Spacey vind ik geweldig in deze film, voor zijn aandeel geef ik een halve * extra.
Filmkriebel
De moeite om zien. Het mysterie rond Prot houdt je tot het einde in bedwang. En het einde is logisch. Het vraagt alleen een beetje verbeelding. Een prikkelende film voor dromers.
Dridge
Voor de tweede keer gezien en moet zeggen dat deze film me weer boeide.
Misschien geen bevredigend einde maar wel sterk.
Kiros
Voor de tweede keer gezien en moet zeggen dat deze film me weer boeide.
Misschien geen bevredigend einde maar wel sterk.
Dit einde is misschien wel het mooiste, vertwijfelde -vul het zelf maar in hoe het zit- einde wat ik heb gezien.
Wous
Net gezien. Vond het persoonlijk een erg goeie, meeslepende en leuke film. Zeer goed geacteerd, ik begrijp ook niet dat op eerdere pagina's mensen commentaar op het acteerwerk hebben.
Dit is echt zo'n film waarvan je wil dat ie nog eens 2 uur duurt. Maar helaas..:)
4,0 *
Plot is toch waardeloos?
Of Prot is echt die Robert, een man met een groot trauma en ondertussen gepromoveerd van koeienslachter tot geleerde in de astronomie
Of hij is een echte alien die 'spiritueel' in lichamen van getraumatiseerde aardwoners trekt, de psychiaters via deze omslachtige weg de mentale problemen van deze omhulsels toont, om ze daarna achter te laten als een plant in een rolstoel
En meer is het niet. Wat een plot zeg!

Knap ook hoe gemakkelijk hij de problemen van de andere patienten oplost
Wat mij betreft kun je de hele psychiatrie wel afschaffen.
Verder: visueel weinig boeiend, Spacey acteert belabberd (dat loopje oa
) en alles verloopt clichee en wordt qua sentiment veel te dik aangezet. Ik ga naar 1*.
JacoBaco
Ik heb de film nog geen 1x van begin tot eind gezien. Altijd even een stukje op TV omdat hij al bezig was. Het einde heb ik ook al gezien. Het wordt voor mij nog niet echt duidelijk of hij nu inderdaad een buitenaards wezen is, al gebeuren er wel onverklaarbare dingen.
De zonnenbril die hij draagt lijkt erg op die van Bono... en ja hoor, hij mocht hem lenen van Bono.
[quote]Ramon K schreef:
Plot is toch waardeloos?
Naar mijn mening moet je hier je fantasie maar de vrije loop geven . Ik vind dit juist wel een passend einde , om van een plot te spreken vind ik het wat te vaag.
Wel hoogst vervelend was dat glimlachje om Prot's mond bij het eindshot , dat had de regisseur wat mij betreft wel weg mogen laten omdat me dat juist weer aan het twijfelen bracht.
Ramon K
Dat advies krijg ik voortaan bij elke film waar ik kritiek uit op het belachelijke plot. Er valt hier gewoon weinig in te vullen. Elke interpretatie van de inhoud hier legt een compleet belachelijke verhaallijn bloot. Toch hoor ik niemand klagen over de plot. Er wordt zelfs beweerd dat de film je aan het denken zet, oftewel:de film zou dan subtiel spelen met twee interpretaties. Maar dat is helemaal niet zo, zeker niet als je zo'n scene in het planetarium in je film plaatst. De verhaallijn is belachelijk, maar de plot heeft ook geen richting of punt. Compleet gekunsteld. Snap niet dat dit op een dikke 3,5* gemiddelde kan staan.
Psychiaters kunnen een patient niet genezen, Prot's advies:
Ga elke dag voor het raam zitten totdat je een blauwe lijster spot. Wurg daarna een medepatient. En tenslotte: blijf in de inrichting zitten
Niemand die na het lezen van dat advies denkt: inderdaad, dit moet wel de grootste bullshit zijn die ik ooit in een film zag? Tenslotte wordt het ook niet eens duidelijk of dit belachelijke advies vruchten af heeft geworpen. Totale leegte.
In een krampachtige poging een beroemde scene uit One Flew Over The Cuckoo's Nest na te bootsen ziet de patient de blauwe vogel, worden alle andere patienten hysterisch van blijdschap en wendt de regisseur wat kleffe muziek aan om een soort van emotioneel collectief moment van hoop te creeeren. Maar het werkt voor geen bal. De betekenis van dit moment is niet duidelijk en bovendien is enkel die ene patient op de hoogte van het eventuele belang van dit moment.
Dan nog de zoektocht van Bridges: Hij vindt Robert omdat Prot (volgens mij opzettelijk) zijn potlood laat liggen. Dat is toch van den zotte? Dus als de politie een onbekende verwarde gast aantreft brengen ze die meteen naar een inrichting toe zonder zijn herkomst te achterhalen? Dat potlood had ie toen toch ook al op zak?
En zo gaat het maar door. Wekt bij mij genoeg irritaties op om naar de 0,5* te gaan. Psychiatrie kun je wel afschaffen. Iemand genezen van smetvrees? wurgen die hap!
Erg foute film.
Filmkriebel
tja, als je niemand over het plot hoort klagen, dan is het misschien omdat jij de enige bent die er niks van begrepen heeft.
Prot geeft geen medisch advies, hij geeft hoop. Die lijster is niet belangrijk. De belofte die hij maakt om iemand naar zijn planeet mee te nemen wel.
Ramon K
Ah, zit dat zo. Lekker makkelijk. Leg het me maar uit dan: Bridges' speurtocht (en het falen van de politie), een beetje kloppende verklaring mbt de identiteit van Prot oa.... ik ben zeer benieuwd.
Hoop die leidt tot genezing. Maar wat doet ie dan precies, behalve enkel daar zijn?
En een opdracht tot wurging is dat ook niet. Toch worden er twee mensen door deze rare adviezen genezen, daar waar de psychiaters tot niets komen. Als ik aandacht aan de inhoud besteed, dan kan jij dat ook doen ipv dat suffe 'je hebt 't waarschijnlijk niet begrepen'. Dooddoener van jewelste.
Dridge
@RAMON K : Een week ofzo geleden was je waardering voor deze film nog nog 2 sterren , daarna schroef je het terug tot 1 ster om vervolgens af te glijden naar de laagst mogelijke score. , is dat uit frustratie of wordt de film om de één of andere duistere reden (die alleen Prot zou kunnen doorgronden
) steeds beroerder?
Ramon K
Film is uit 2001. Destijds (dat is al weer 7 jaren geleden) gezien en was er al niet kapot van, nu herzien op TV en tot de conclusie gekomen dat het absolute troep is. De vreselijke gekunsteldheid, een plot dat totaal pointless is, maar ook het serieuze toontje (of bewustzijn) van de film (alsof de film hele belangrijke dingen te melden heeft) en de vreselijke manipulatie en doorzichtigheid van alles doet me dan naar 1* verlagen. Maar dan probeer ik dat te verwoorden en denk ik er nog wat over na en dan begint de film me zo te storen dat ik 'm dat laatste zetje ook maar geef. Ik vind het een slecht geschreven, niet-integere film. Ik vind uberhaupt het niveau van de 'grote' Amerikaanse (bioscoop)films van de laatste jaren erg laag.
Filmkriebel
Je pint je teveel vast aan details. Ik durf niet ontkennen dat er onvolmaaktheden in zitten en één of twee logicafouten. Dat vind je in elke film wel, zelfs die in jou top 10 misschien. Die stoorden in dit geval het duidelijk begrijpbare verhaal en het kijkplezier niet. Toevalligheden komen ook in de werkelijkheid voor, zoals de loterij winnen. Dus wat is het probleem met dat potlood? K-pax is en blijft
FICTIE.
Ramon K
Je gaat hier niet op argumenten in. De dingen die ik noem zijn absoluut geen details. Over details kan ik heen stappen. Het gaat hier om grote plotfouten in een film die zichzelf bloedserieus neemt. De fouten zijn zo groot dat de film juist op geen enkele manier te interpreteren valt. En dat terwijl mensen posten dat de film zo sterk vinden omdat ie ruimte open laat voor interpretatie. De plot wordt zo totaal zinloos.
Begrijpelijk plot? Vertel maar. Leg 't mij maar uit.
Een dikke gaap. Dit gaat nergens over. De politie zou zo'n John Doe immer nachecken. Dat kun je niet goed praten middels loterij-geneuzel of een groots mirakel.
FICTIE.
Een vreselijke dooddoener weer. Elke film is fictie, zelfs de meest realistisch ogende film. Elke film creeert een eigen logica en deze film maakt binnen de eigen logica grote fouten. Ik zit niet met potlood en papier op de bank om plotfouten op te sporen. Maar K-PAX is een puur vertellende en serieuze film en mensen prijzen verhaal en personages terwijl het 1 grote gatenkaas is. Ik snap dat niet. Een rommeltje is het.
Filmkriebel
Jou argumenten kunnen me niet overtuigen. Dat van die politie is een irrelevant gegeven in het geheel. Je bent duidelijk ook de enige die daar over zit te lullen op 6 bladzijden commentaar en ik had er eerlijk gezegd ook niet bij stilgestaan. Nu ik dat wel doe verandert dat niks aan mijn mening.
Het plot zul je in de vele reviews ofwel hier bovenaan terugvinden.
We hebben een verschillende mening. So be it. Ben benieuwd naar andere meningen. Punt.
Nee dus.
Dat was me duidelijk. Jammer dat je wel de moeite wilt nemen om me er op te wijzen dat ik er geen zak van begrepen heb, maar dat je verder niet concreet wilt ingaan op dingen.
Raar dat ik nu het verwijt krijg 6 blz over de inhoud te lullen: ik vind het juist frappant dat users hier regelmatig klakkeloos een plot accepteren zonder er ook maar een minuut over na te denken.
So be it.
Castor Troy
Spacey hebben we al eens beter gezien, vooral de wending van het verhaal liet mij achter met een vervelend gevoel, de film weet niet precies welke kant het op wil.
wendyvortex
Ik heb me altijd afgevraagd in hoeverre deze film nou gebasseerd is op de Zuid-Amerikaanse film : Hombre Mirando Al Sudeste (Man Facing Southeast). Precies hetzelfde gegeven als in K-pax. De hombre prefereer ik iets boven deze vanwege minder Hollywood-sausje en origineler dan deze remake.
wendyvortex
Ooh bij Hombre Mirando al Sudeste staat te lezen dat de schrijver van K-Pax pas vijf jaar na het schrijven hoorde dat er een soortgelijke film al bestond. Daarom zou er van plagiaat geen sprake zijn.
Rosicky
Volwassen!
Gezien het aantal films waarop je hebt gestemd, trek ik je filmkennis niet in twijfel, maar vraag ik me toch af of je het punt van K-pax ziet. Het einde is misschien niet origineel, maar zou ik toch zeker niet slecht noemen, en bovendien kom je aan met heel veel miniscule details die niet goed zouden zijn. Dat vind ik vrij overdreven.
Het moge duidelijk zijn, ik vind K-pax een goede dramafilm, met een buitengewoon sterke Kevin Spacey.
Ramon K
Ik voel wel aan dat de makers een bepaald punt willen maken, maar de plot voelt zo omslachtig en gekunsteld aan, dat ik absoluut niet met de personages mee kan leven of mee kan gaan in de vertelling. Plot stoort me gewoon enorm en ik heb de film in de eerste plaats afgerekend op dat plot.
Jeauhan
Film gaat lekker van start en blijft lang leuk. Vormgeving leuk gedaan, souindtrack idemdito. Spacey zet een leuke, eigenaardige rol naar.
Vanaf het moment dat Bridges op de dramatour gaat en de gehele film daar in meesleurt wordt het stukken minder.

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan

Misdaadserie 'Memory of a Killer' trekt de aandacht: 'Keerpunt voor Dempsey'

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

The Game
Thriller, 1997

Twelve Monkeys
Sciencefiction / Thriller, 1995
diefstaldroomhypnoseonderzoekmoordbuitenaards wezenziekenhuisplanetpatientmedicationpsychiaterwetenschapclaimdoubt mentalhelp