Genre: Drama / Mystery
Geregisseerd door: Iain Softley
Met onder meer: Kevin Spacey, Jeff Bridges en Mary McCormack
Releasedatum: 25 april 2002
Plot K-PAX
"Change the way you look at the world."
Op een dag duikt in het Centraal Station van New York plots, uit het niets, een individu op met een zwarte bril die beweert afkomstig te zijn van een verre planeet, K-PAX. De man, die zichzelf Prot noemt, wordt meteen door de politie opgepakt en naar de psychiatrische instelling van dr. Mark Powell gebracht. Wanneer blijkt dat geen enkele medicatie werkt, wil dr. Powell meer te weten komen over de man. Vooral omdat er sinds zijn komst vreemde dingen gebeuren met de andere patiënten. Prot wordt met sterrenkundigen geconfronteerd en doet met zijn kennis iedereen met verstomming slaan. Dr. Powell begint zich af te vragen of Prot de waarheid spreekt.
Dr. Mark Powell
Joyce Trexler
Betty McAllister
Ernie
Sal
Twee van je filmhelden in een film: Kevin Spacey en Jeff Bridges. Dat kan niet mis gaan, zou je zeggen...
Kevin Spacey is Prot, die beweert dat 'ie van de planeet K-Pax komt. Hij hoeft dat maar te zeggen of hij belandt in een gesloten inrichting. Prot is gek want hij doet vreemd. Eet appels inclusief klokhuis. Psychiater Mark Powell (Bridges) raakt onder de indruk. Tot zover het nog redelijk interessante begin.
Wat volgt is een parade van Amerikaanse burgers met geopende mond, die nog nooit zo'n origineel persoon hebben gezien. Die stuk voor stuk denken Jezus in levende lijfe te ontmoeten.
Prot kan niet meer stuk. Jawel, hij geneest psychiatrisch patienten, waar dat de psychiaters niet lukt.
En nog mooier, hij zet mensen aan het denken. De drukke psychiater gaat zijn verwaarloosde zoontje zowaar opzoeken.
K-Pax is een sentimenteel gedrocht, in een misselijkmakende moraliserende saus. 1*
BoordAppel
Ik ben van begin tot eind geboeid geweest door deze film. Het verhaal sprak me heel erg aan en ik vond t ook mooi dat t einde niet helemaal duidelijk is. Het acteerwerk is echt geweldig van zowel Bridges als Spacey, die zn naam eer aandoet. Prachtig hoe Prot een banaan aan het eten is en hoe ie gewoon kijkt in het algemeen. Ik hou t voorlopig op 4* maar die zal bij herziening best wel eens hoger kunnen worden.
Goeie film, met net wat teveel minpunten om goed echt goed te zijn.
Vooral de pakweg eerste 80 minuten weten volop te overtuigen. Prachtige rol van Spacey, heerlijke muziek en een lekker mysterieus en gezapig tempo. De film straalt een zeer leuk understated gevoel uit. Verder ook prachtig geschoten, met veel aandacht voor lichtspel, en mooie shots/edits all around.
Jammer genoeg verknalt het einde wel wat. Vanaf de psychiater aan z'n "zoektocht" begint vervalt de film in een wat saai stramien, en neemt het verhaal nogal een vervelende wending. Ook het oversentimentele einde met de zoon was er teveel aan. Wat me echter het meest irriteerde was Jeff Bridges. Blijf het een bedenkelijk acteur vinden, die er maar niet in slaagt een interessant personage weet neer te zetten.
Al bij al 3.5*, maar het hadden er makkelijk 4 kunnen zijn, op basis van het eerste deel. Toch wel jammer, want ik heb me verder zeker niet verveeld bij deze film.
Chainsaw
Erg aardig filmpje. Op zich is het allemaal niet bijster veel bijzonders, maar het weet wel te vermaken. Spacey en Bridges doen het leuk en ook de bijrollen worden uitstekend ingevuld. Verder sterke muziek en een script waarin humor en drama elkaar op een goede manier afwisselen. Desondanks niet een film die ik me na maanden nog zal herinneren.
3,5 sterren.
Eerste deel van de film is mysterieus en stijlvol met een goede sfeer. De 2e helft van K-Pax vond ik tegenvallen de film ging dolen en verloor richting waardoor het in dit geval open einde zijn effect deels mist.
Altijd handig als iemand je mening al weergeeft. Doodjammer dat de film vanaf de hypnosescenes al het mysterie rap verliest en zichzelf de das omdoet. En dan zit je ineens naar een verwaterde compromissenversie van een aardig idee te kijken. Het einde komt te laat om de boel nog te redden.
Fran
- 1953 berichten
De gehele film blijft DE vraag je bezighouden. Is het waar wat hij beweert of niet ? Het begon goed, maar de tweede helft begon het me minder te boeien. Toen had ik het allemaal wel gezien. Er gebeurde ook niet echt iets meer om het verhaal interessant te houden.
tukkerstein
Prima film met een origineel scenario, goed acteerwerk en erg goede cinematografie. Het einde (en meerdere andere dingen) zet aan tot nadenken, alhoewel je ook wel zou kunnen zeggen dat het einde vrij makkelijk is.
Trouwens een erg mooie soundtrack die bijdraagt aan de rustige, mysterieuze sfeer.
Filmkriebel
De moeite om zien. Het mysterie rond Prot houdt je tot het einde in bedwang. En het einde is logisch. Het vraagt alleen een beetje verbeelding. Een prikkelende film voor dromers.
WeZet
Kevin Spacey schittert vertolkt een rpachtige rol naar mijn mening (met geleende zonnebril van Bono...), en de de mede bewoners van de intramurale instelling in welke hij verkeert zijn ook prachtig gecast (Howie, Ernie). Het geheel is volkomen fictie, want de film zit vol fouten (neemt een K-pax-er het lichaam van een aardling over of is een getraumatiseerde man met een 'bouwvakkers' achtergrond op eens gigantisch geleerd persoon geworden welke de psychiater even de les leert?), maar het geheel wist mij toch zeker te boeien. Vooral de kleine details deden het voor mij. Howie die dankzij opdrachten van Prot's instructies van zijn dwangneurose afkomt, idem voor Ernie. Ook dan loopt de film wat betreft geloofwaardigheid tegen de lamp, want hoe kan een normaal mens dat nou even verklaren? Het meest logische zou zijn dat hij daadwerkelijk van K-pax komt, maar het open einde laat ons gezellig gissen. Elke mogelijke uitleg bij deze film heeft wel wat interne fouten. Als we er van uit gaan dat Prot een getraumatiseerde man is die precies op de datum aan het eind van de film terugvalt in zijn 'psychisch gestoorden patroon', dan klopt het natuurlijk ook niet.
Wat dat betreft ben ik het met Ramon K. eens; het plot had net wat geloofwaardiger mogen zijn (potloodje vinden zou de politie in het begin van de film zeker geholpen hebben), maar dan waren het open einde (mens of niet?) en de sfeer (medebewoners, opbouw) waarschijlijk weer minder geweest.
Verder vond ik de muziek ook weer prima bij Kevin passen. De simpele piano-arrangement had zo uit American Beauty kunnen komen, en deze film mag daar wat mij betreft zo naast in de kast.
marxxte
Wat de film voor mij ongemeen boeiend en maatschappelijk relevant maakt (niet echt nodig voor een goeie film, maar mooi meegenomen), is het feit dat de psychiatrie als non-wetenschap mooi te kijk wordt gezet. De hele film is een illustratie van de Popperiaanse stelling dat een uitspraak maar wetenschappelijk is als ze kan gefalsifieerd worden. Dat kan in deze film, noch voor de uitspraken van Prot, noch voor die van de psychiater. Beiden hebben dus (on-)gelijk.
Wat de acteerprestaties betreft: ik vind Kevin Spacey heerlijk in zijn arrogantie.
Fortune
Aardige film met een geweldige Spacey en Bridges deed het ook goed maar Spacey is de naam die opduikt als je aan deze film denkt.
Ik vond het verhaal/concept erg interessant en heb de film ook met volle aandacht gekeken.
Daarnaast zit er naast mysterie/drama ook genoeg humor in.
Alleen jammer dat het verhaal zo voorspelbaar is want had het einde al geraden voordat ik de film gestart had.
Toch mee vermaakt daar niet van en gelukkig nog wat twijfel op het einde.
Vinokourov
Aardig filmpje, maar weinig bijzonders. Zoals zo vaker is het concept de moeite waard om de film te zien, maar de uitwerking is erg standaard. Het irritante pianogepingel hing me overigens op een gegeven moment wel de keel uit.
Allereerst werd er door Spacey uitmuntend goed geacteerd, puik staaltje acteerwerk levert hij in deze mysterieuze film.
Goed en interessant verhaal.
3,5 ster
Erg sterke en mysterieuze film dit, met een glansrol voor Kevin Spacey.
Kevin Spacey is altijd een van mijn favoriete acteurs geweest. Tegenwoordig acteert hij niet meer zo heel veel, maar als hij eens in een rol opduikt is het altijd minimaal bovengemiddeld goed. In K-PAX speelt hij nog wel beter en zet hij op uistekende wijze de mysterieuze Prot neer. Een man, die volgens eigen zeggen van een andere planeet komt. Hierdoor belandt hij al snel in het gekkenhuis. Vooral de band die hij daar opgebouwd met zijn psychiater Jeff Bridges is goed uitgewerkt. De manier waarop hij Bridges constant aan het twijfelen weet te brengen is boeiend om te zien.
Naast goed acteerwerk en een interessant verhaal, bevat K-PAX een sterke sfeer, en blijft het allemaal geloofwaardig. Daarnaast is de muziek van de film gewoon erg goed. Het klinkt erg elektronisch, maar het past vooral erg goed bij de film. Visueel is de film ook behoorlijk mooi, waarbij op sommige momenten de kleur blauw sterk wordt benadrukt. Het prima einde liet mij uiteindelijk tevreden achter.
Goeie film waarin een man beweert van een andere planeet te komen en naar een psychiatrisch ziekenhuis wordt gestuurd. Redelijk boeiend uitgewerkt omdat je je de hele tijd blijft afvragen of het hoofdpersonage ziek is of de waarheid verteld. En dit blijft tot de aftiteling open ter interpretatie zonder een teleurstellend einde op te leveren. Kevin Spacey en Jeff Bridges zijn goed gecast.
Flat Eric
Een verrassend aardige film met een leuk gegeven met als centrale vraag of de beste man nu wel of niet van K-Pax afkomstig is. Kevin Spacey was weer in topvorm in zijn rol.
Het is een lange zit naar levert een mooie zoektocht op met de nodige subtiele humor, mysterie en drama.
Zeker een aanrader.
SmackItUp
IJzersterke thriller met een heerlijke Kevin Spacey in action. Werkelijk een geniale film met een nog beter einde. Geen 5* doordat er enkele schoonheidsfoutjes zijn gemaakt die weliswaar het verloop van het verhaal bevorderden, maar daardoor wat te simpel lijkt.
Vroeger heb ik deze film al eens gezien, maar eerlijk gezegd kon ik me er bijna niets meer ervan herinneren en daarom heb ik hem vandaag maar eens opnieuw bekeken. En gelukkig dat ik dat gedaan heb, want dit is gewoon een mooie Drama (laatste uur) / Mystery (eerste uur) film met een goed, origineel (althans voor een groot gedeelte) en ontroerend verhaal.
Het verhaal omtrent de mysterieuze Prot (die beweert afkomstig te zijn van een verre planeet, met de naam K-PAX en daar ook in geuren en kleuren over vertelt) zit mooi in elkaar en zeker wat betreft de opbouw ervan. Zo is het eerste uur van het verhaal lekker mysterieus en ook mooi (o.a. hoe Prot omgaat met de andere patiënten) en bevat het laatste uur (waar dan ook meer duidelijkheid komt m.b.t. Prot, o.a. via hypnose) de nodige drama, welke best aangrijpend en tragisch is. Zeker wat betreft wie Prot eigenlijk is en wat hem overkomen (behoorlijk heftig) is. Ondanks dat het laatste uur veel dramatische momenten bevat, zitten er ook mooie momenten tussen en zeker wat betreft het sterke einde, welke zelfs bijna verrassend is en misschien ook wel is (staat namelijk open ter interpretatie). Het einde laat namelijk ruimte open, om af te vragen of Prot nu wel of niet afkomstig is van de verre planeet K-PAX.
Ook met de uitvoering (inclusief de sfeer) van het verhaal zit het wel goed, want zo vond ik het eerste uur lekker luchtig (brengt je ook in een "feelgood" stemming) en bevat het ook een aantal humoristische scenes. Zoals zijn confrontatie met de politie in het begin van de verhaal, waarbij de vrouwelijke politieagente dan zegt, na een antwoord van Prot, "East 42, we hebben een gestoorde"
Ook de scene met de hond van het gezin "Powell" was komisch en dan natuurlijk de manier hoe Prot omgaat met de hond. Het eerste uur van deze film, deed overigens soms denken (vanwege de psychiatrische instelling, de dokter, de patiënten en de omgang van Prot met de patiënten) aan de sterke film "One Flew over the Cuckoo's ...", die ik zelfs beter vindt.
Na een uur slaat zoals eerder gezegd de stemming in het verhaal om (nadat Prot op bezoek is geweest bij het gezin "Powell") en hakt, eigenlijk best aangrijpend en ontroerend, het laatste uur er aardig in en wat dat betreft is dit zeker ook een Drama / Mystery film. Degene die deze film ook naar een hoog niveau tillen is de gehele cast en dan vooral natuurlijk beide hoofdrolspelers Kevin Spacey (in de rol van Prot) en Jeff Bridges (in de rol van dokter Mark Powell). Mary McCormack (in de rol van Rachel Powell, die de vrouw is van dokter Mark Powell) deed het ook goed en ik vond haar eigenlijk ook wel een leuke verschijning om naar te kijken.
Al met al gewoon een goede, mooie, boeiende en zeker ook interessante Drama / Mystery film, die mij in ieder geval van de eerste tot de laatste minuut (film duurt bijna twee uren) wist te vermaken.
sinterklaas
Knappe film over een man die beweerd dat hij van een ander planeet komt, je zou het bijna nog geloven ook.
De zekere Prot wordt op een overtuigende manier neergezet door Kevin Spacey... Hij verschijnt uit het niets in een treinstation, wordt meteen gearresteerd op verdenking van tasjesroof (en meteen gestoord verklaard door de politie) en beland in een inrichting. Hier kreeg ik al meteen een beetje een One Flew over the Cuckoosnest gevoel... Hier maakt hij kennis met psycholoog Powell (mooi rolletje van Bridges) die zijn wereldvisie al vrij snel serieus lijkt te nemen zonder er lacherig over te doen. Prot blijft volhouden dat hij van planeet K-Pax komt en kijkt treurig neer op de aardlingen die rondkomen van de oorlogen en het plunderen. Ook zijn eetgewoontes zijn vreemd... een banaan met een schil en al opeten zou je toch al bijna doen vermoeden dat hij de waarheid spreekt... of bijvoorbeeld wanneer hij K-Pax in de sterrenbaan mag aanwijzen in een laboratorium van de sterrenkundigen.
De film is echter wel een stuk luchtiger dan One flew over the Cuckoos nest... en ook de patiënten van het blok waar Prot zit zijn stuk voor stuk interessant en weten ook vaak voor luchtige doch hartverwarmende momenten te zorgen. Ook de twist, waarbij we er uiteindelijk achterkomen met wat voor doel Prot (of Robert) de planeet K-Pax gebruikt is erg sterk. Het open einde weet ook goed te werken.
Ja, dit was een interessante en sterke film over een ander soort persoon.
Fisico
Voor K-Pax heb ik steeds al een boontje gehad. Ik had hem vroeger op VHS, maar vond het jammer hem niet meer te kunnen zien. Ook op TV is het al een hele poos geleden dat hij nog eens verscheen en gezien de onthullingen over Spacey zie ik daar niet direct verandering in komen. Sowieso een intrigerend uitgangspunt waarbij een man beweert van een andere planeet te komen. Doet me in dat opzicht ook wat denken aan The man from Earth (2007) waarbij ook het mystieke en mysterieuze centraal staat.
K-Pax is redelijk intrigerend omdat de film geen duidelijke positie inneemt. De film wisselt momenten af waarbij je enerzijds echt denkt dat Prot buitenaards is, andersijds daarentegen zijn er minstens evenveel scènes die het tegendeel willen aantonen. Ook het open einde sluit het naadloos op aan. De film wordt ook gedragen door een uitstekende Kevin Spacey. Hij zet een vrij geloofwaardige rol neer en ook Bridges is goed gecast.
Ondanks de dramatische elementen toch een vrij luchtige film. Ook het leven in de psychiatrische instelling was redelijk gemoedelijk zonder extremen. Fijne soundtrack ook. Het feit dat dr. Powell Prot meeneemt naar huis vond ik wel wat vreemd, not done eigenlijk. Gezien de contrasten tussen Prot en de aardlingen ook hier en daar wat humor te bespeuren zodat de film erg lekker wegkijkt. Wederom van genoten, kleine 4,0*.
Robi
Een lastige film deze keer. Ik ben best een ervaren filmkijker vind ik zelf, maar deze keer weet ik het niet zo goed. Het voelt alsof ik op het einde uit de bocht gevlogen ben. Ik snapte het verhaal niet meer. Heb ik nou toch niet zo goed op zitten letten en heb ik iets essentieels over het hoofd gezien? Of was er toch iets anders? Ik weet dus eigenlijk niet zo goed wat ik van de film moet vinden en ook niet of ik hem drie sterren moet geven of meer of minder. De film keek heel lekker weg en de tijd vloog om. Er gebeurde genoeg interessante dingen en het was allemaal heel boeiend. Ook werd er prima geacteerd. Allemaal niets op aan te merken. Blijft dus alleen de vraag over; waarom snapte ik de film aan het einde niet meer? Misschien moet ik hem nog maar eens bekijken. Maar ik vrees ook dat hij op deze manier niet echt blijft hangen en als ik hem een volgende keer ga zien, zou het dus zomaar kunnen dat het dan lijkt alsof ik hem weer voor het eerst zie en dat ik dan weer vastloop op het einde. De tijd zal het leren.
UmbraVitae
Had deze blijkbaar nog niet gezien, 'shame on me'. Zeerr boeiende film, met een ijzersterke Kevin Spacey en toch ook wel Jeff Bridges als Dr. Powell.
Fijn mysterie-drama, in combinatie met de humor en best gemoedelijke sfeer, zeer geslaagd huwelijk. Dikke 8/10.
McKoenski
Aardig idee waaraan naar mijn idee wat teveel rammelt.
Teveel stereotypetjes in gestereotypeerde omgeving met gestereotypeerde uitspraken en acteerwerk waardoor ik 't allemaal wat goedkoop vond aanvoelen.

Bruce Springsteen-biopic 'Deliver Me From Nowhere' nu al te zien op Disney+

Spaanse film 'Nowhere' is één van de meest gestreamde niet-Engelstalige Netflix-films ooit

Ook deze vijf cultfilms kijk je vanaf nu gratis op PlexTV

Misdaadthriller 'The Bone Collector' morgen te zien op televisie

The Game
Thriller, 1997

Twelve Monkeys
Sciencefiction / Thriller, 1995
diefstaldroomhypnoseonderzoekmoordbuitenaards wezenziekenhuisplanetpatientmedicationpsychiaterwetenschapclaimdoubt mentalhelp