• 9.267.048 stemmen

Met onder meer: John Wayne, Jeffrey Hunter en Vera Miles

Gesproken taal: Spaans en Engels

• tv Zaterdag om 14:00 uur op BBC 2

Plot The Searchers

"He had to find her... he had to find her..."

Ethan Edwards (Wayne) is een ex-soldaat. Zijn familie wordt door de Comanches afgeslacht en zijn nicht door hen ontvoerd. Vastbesloten om haar te bevrijden, laat hij zich tijdens zijn zoektocht door geen enkele ontbering afleiden. Ethan vindt echter iets onverwachts: zijn eigen menselijkheid.

Ethan Edwards

Martin Pawley

Laurie Jorgensen

Deborah "Debbie" Edwards (older)

Rev. Capt. Samuel Johnston Clayton

Brad Jorgensen

avatar van 80&90’s Nostalgia

80&90’s Nostalgia

That’ll be the day

Na “The man who shot Liberty Valance” was deze aan de beurt. Gezien op de nieuwe en tevens eerste 4K uitgave van Warner Archive met DolbyVision. Het beeld is letterlijk perfectie, kan niet anders zeggen.

Verhaal speelt zich af in 1868 en begint met veteraan Ethan Edwards (Wayne) die na de burgeroorlog terugkeert naar het huis van zijn broer Aaron. Kort na zijn terugkomst gaat hij alweer op pad om gestolen vee van de buren terug te vinden. Dit was echter een list van de Comanches om hun van huis weg te lokken. Bij terugkomst is het huis afgebrand, zijn familie afgeslacht, en twee nichtjes Debbie en Lucy ontvoerd door de Comanches onder leiding van opperhoofd Scar. Ethan en Debby’s geadopteerde broer Martin Pawley (Jeffrey Hunter) zetten een zoektocht in.

Wederom een steengoede film en de 12e samenwerking tussen Ford en Wayne. Wayne die duidelijk met zijn gevoelens struggled, en dit op magnifieke wijze speelt. Dat eindshot voor de deur! De cinematografie van Monument Valley in Arizona, Utah is adembenemend. Maar ook dat shot in het huis als dat oranje licht binnenvalt, schitterend! De avond- en nacht scenes werden ook gewoon overdag opgenomen, maar met een donkere filter over de camera. Moest wel lachen toen Martin per ongeluk een vrouw kocht in plaats van een kleed bij de indianen, zattie opeens met een squaw opgescheept

Vera Miles herkende ik van Psycho 1960.

Een indringend stukje geschiedenis van de 19e eeuw en een mijlpaal in film history.

avatar van stefan dias

stefan dias

Ik had wel ergens meegekregen dat dit een bijzondere film was en daarom heb ik hem ook 'opgenomen'. Zaterdag op BBC2 geven ze elke week 1 of 2 oldies. Maar het meesterwerk heb ik hierin toch niet kunnen proeven. Ethan is een eersteklas racist en daar kan ik nu eenmaal weinig sympathie voor opbrengen. Een man die zijn eigen wetten stelt en zijn oordeel verheven boven elk ander oordeel acht. Ja, er zijn scènes waar de gruwel voor de Indianen, met wegvluchtende vrouwen en kinderen, even in beeld gebracht wordt, vervolgd door de cavalerie die daar niet veel meer te zoeken heeft dan wat mensen afslachten. Vergeldingsmaatregel voor ontvoerde soortgenoten? Waar hebben we dat onlangs nog gehoord? Enfin, knap geschoten deze film en niet gruwelijk vervelend, maar om nu te zeggen 'wow', nee.

avatar van Brix

Brix

• 19605 berichten

stefan dias schreef:

Daar ben ik het 100% mee eens (net als voor acteur Wayne als privé persoon trouwens )

Filmisch gezien (de fotografie) ondanks de inhoud van het verhaal, toch wel een topper in het genre m.i.

avatar van LLoyd Gallagher

LLoyd Gallagher

stefan dias schreef:

Ik vond dat de film best genuanceerd was. Er worden hints achter gelaten waarom Ethan zo gedraagt.