• 9.111.374 stemmen

Du Rififi chez les Hommes (1955)

Misdaad / Film noir | 118 minuten

Met onder meer: Jean Servais, Carl Möhner en Robert Manuel

Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans

Plot Du Rififi chez les Hommes

"...Means Trouble!"

Als Tony le Stéphanois vrijkomt uit de gevangenis, is hij boos om de ontrouw van zijn vriendin, waardoor hij terugkeert naar zijn vrienden Jo le Suedois en Mario Farrati. Samen besluiten ze een grote overval van een belangrijke juwelenwinkel te organiseren, waarbij zij de hulp inroepen van de Italiaanse brandkastenexpert Cesar le Milanais. Hun plan lijkt perfect, maar er zijn dingen die ze over het hoofd zien.

Tony le Stéphanois

Jo le Suedois

Mario Ferrati

Louis Grutter aka Louis le Tatoué

Rémi Grutter

Pierre Grutter

avatar van Wouter

Waarom de engelse trailer hier?

Wouter schreef:

Waarom de engelse trailer hier?

Dankjewel voor de tip. Dat is niet de bedoeling. Engelse dub heeft zeker niet de voorkeur. Ik heb nu een Franstalige HD-trailer geplaatst (met Engelse ondertiteling).

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Gisteravond nog even aan de slag zoals iedere vrijdagavond betaamt met de Top 250 en na enige tijd zoeken belandde ik bij deze Du Rififi Chez Les Hommes waarvan het de vraag werd wat het ging worden ook al leek het wel snor te zitten met het genre. En ondanks de erg slechte kwaliteit op Dailymotion bleek dit toch een prima te volgen en zelfs sterke film te zijn.

Het verhaal is maar al te duidelijker met exbajes klant Tony, terug in het normale leven, met de nodige rekeningen te vereffenen, en uiteraard kruipt het bloed waar het niet gaan kan samen met zijn makkers waar een volgende kraak niet zo zeer een keus is als onvermijdelijk. Desalniettemin is de opening even aftasten waar Tony eerst niet echt warm loopt en waar de aandacht een beetje uitgaat naar relationele besognes, verhoudingen en vijanden. Duidelijk is dan al dat Tony een coole gast is en voor de duivel niet bang ondanks het vijandige criminele milieu.

De film timmert ondanks de afleiding in het begin goed aan de weg met een fraai tijdsbeeld in de zin van Franse straten, auto's en kleding en de fraaie aankleding met decors, reclames en weet wat meer. Duidelijk is dan toch zeker de kwaliteit die deze film herbergt en verder uitgebouwd wordt met de minutieus voorbereiding en op de ouderwetse manier de boel verkennen en het testen van het alarm. Het doet me één van de weinige minpunten, in de vorm van cabaret met zang en dans, praktisch vergeten en door de vingers zien, hoewel het qua muziek er eigenlijk ook wel weer bij past.

De film zet zichzelf voort op de weg die reeds ingeslagen was met een eveneens minutieuze kraak die uitermate sterk en degelijk in beeld gebracht wordt andermaal met mooie en interessante ouderwetse methodes en vindingrijkheid. Daarna is het vooral afwachten wat de kink in de kabel gaat worden want zoals een 'heist' film betaamt ligt er altijd ellende op de loer uiteraard vanuit het milieu zelf. De hoek waaruit dit komt is wel een beetje voorspelbaar maar dat kan film niet deren die een uitstekende indruk maakt als misschien wel de moeder aller 'heist' films waar heel veel leentje-buur op is gepleegd en dat is begrijpelijk. Want Du Rififi Chez Les Hommes, een titel waar ik overigens de betekenis niet helemaal van begrijp of het moet zo simpel zijn als de vertaling dat Tony uiteraard Rififi is en weer uit de bajes dus onder de mensen is, gewoonweg een uitstekende en zelfs een klassefilm is.

avatar van AngelicV

AngelicV

Trage klassieker met goed uitgewerkt plot. Krachtig spel van Servais. Mooie shots en vooruitstrevend voor die tijd. De inbraak met minutenlang zwijgen is een juweeltje.