Genre: Sciencefiction / Actie
Releasedatum: 17 juni 1999
Bekijk via Netflix
Plot The Matrix
"Believe the unbelievable."
De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze "Matrix" gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Matrix (MusicMeter)
- The Matrix [The Deluxe Edition] (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Apoc
Mouse
Switch
pacohen
Gisteravond gezien, misschien was ik moe maar halverwege in slaap gevallen.
Niet mijn soort film, maar het laatste half uur (ik weer wakker) erg spannend, visueel leuk bedacht en de special effects best bijzonder.
lucdecoster
Destijds vond ik deze film niet zo goed maar nu vond ik hem uitermate spannend en mooi. Het werd tijd dat 2BE eens een goede film speelde, spijtig wel zo laat. 5 sterren waard zoals Terminator 2.
Pannenkoek
Geweldige effecten met zeer onderscheidende verhaallijn. Baanbrekende geweldige film.
Helaas besloot men er nog een paar delen achteraan te plakken en dat haalt deel één helaas ook omlaag.
JanVR
Ook op 2BE gezien voor de eerste keer! Wat een zalige film, echt niets op aan te merken. één van de beste science-fiction films ooit. audiovisueel, een pareltje! heerlijke schietscénes enz... elke minuut heeft mij geboeit. Hij was zò voorbij. Een dikke 5!
Spanoz
Introductie van de bullet time, meest gepikte idee in hollywood
Sf mengeling van de bijbel,alice in wonderland en kungfu
briljant.
Destijds in de bioscoop wist je niet wat je meemaakte en tot op de dag van vandaag ongeevenaard.
Jammer van de 2 volgende delen die beduidend minder zijn, beter hadden ze die nooit gemaakt om deel 1 meer impact te geven.
otherfool
Heuse klassieker met precies de juiste mix filosofisch verantwoord geprietpraat en (ik gebruik het woord voor 1 keer) vette actie. De Bullet Time scenes deden destijds mijn onderkaak tot aan de grond doen zakken, en de film straalt een geniale vorm van stoerheid uit. Must see.
4,5*.
tonnyhk
Gisteravond gezien, misschien was ik moe maar halverwege in slaap gevallen.
Ik ben het volledig met je eens. Ik heb de film met hangen en wurgen bekeken in drie fases. TYjonge jonnge wat duurde die lang...
Het enige wat er bijzonder aan is zijn de special effects. Maar ik hou gewoon niet van sfi. Ik kan mij daar totaal niet bij inleven. Al die onzin gevechten waarin mensen niet doodgeschoten kunnen worden, tijdens het schieten nog koppeltje duikelen, tegen muren oplopen e.d. Belachelijk vind ik het eigenlijk. Ook razend irritant vond ik die zonnebrillen die ze constant droegen zowel buiten als binnen. Stoerdoenerij.
Wat alles sloeg was het feit dat het meisje vond dat de hoofdrolspeler niet dood mocht gaan en hem kuste en zowaar hij kwam weer tot leven ;-( Tja dan zakt bij mij echt figuurlijk gezien de broek af. Een dergelijke film ook nog voorzien van sneeuwitje en doornroosje romantiek vind ik echt compleet misplaatst.
Van mij krijgt de film maximaal 2 sterren maar dan alleen vanwege de special effects.
tonnyhk
Na 9 jaar eindelijk deze film een keer gezien op TV en ik wist meteen waarom ik hem destijds niet in het theater wilde zien, en wel omdat er b.v. een scene in voorkomt waarin Neo zijn hand steekt in een verticale vloeistof die een andere dimensie moet voorstellen. Voor mij dus totaal niet interessant om een filosofische kwestie op een letterlijke manier uit te beelden.
Een computervirus is in deze film een insekt dat via je navel naar binnen kruipt, yeah right! Keanu heeft overigens wel een mooie strakke buik, die kwelling had wel iets langer mogen duren!
Ik heb gekeken tot Neo een vechtproef moet afleggen en toen had ik het wel gezien, ik haat die vertraagde kung fu shit, wat een aanstellerij.
De hele film is in een groen waas gefilmd, en veel donker, en dat maakt het oerlelijk om naar te kijken. Ach ja, de verre toekomst zal ook wel heel lelijk zijn...en het zonnetje gedoofd. Daar geloof ik dus niks van, het is de mens eigen om onder alle omstandigheden licht, kleur en vormenspel aan te brengen in zijn omgeving. Dat maakt ons verschillend van dieren.
2001 A Space Oddyssey is pas werkelijk een intelligente visualisatie van de mens die verstrikt raakt in zijn zelf gecreeerde technologische universum. Niet voorgekauwd, letterlijk uitgebeeld, of door middel van lange wauwelverhalen uitgelegd maar in zinderende kleurenpracht ten onder gaan.
Volledig mee eens ! Ik heb mij ook gestoord aan de kung fu shit, de lelijke kleuren, de donkerheid en de belachelijke zonnebrillen. Ik vond het een ramp om naar te kijken.
i.Ron S.
Deze vind ik prima, knappe actie en toch nog vrij goed te volgen ondanks het hele computergedoe.
Vooral de casting is heel goed.
De opvolgers vond ik een heel stuk minder, de laatste vond ik eigenlijk gewoon slecht.
tonnyhk
Ik wil het verhaal op zich niet afkraken hoor, daar moet je van houden. Het gaat mij erom dat het allemaal wat overdreven is: een wegdek wat indeukt, zakken vullen met pistooltjes. Wat heeft het voor een zin om te schieten met kogels en waarom dragen ze binnen een zonnebril? Om indruk te maken?
Precies datzelfde vraag ik mij ook af. Ik vind het allemaal enorm overdreven. Daarbij vind ik de beelden met die grauwe kleuren de hele tijd echt vervelend.
andnino
Deel twee is misschien "vetter" als film... Het verhaal van deel #1 heeft me zo aan het denken gezet dat ik het hele idee vandaag de dag nog steeds niet volledig kan bevatten. bril-jant
NathanMandjes
Zo kan je elke film wel gaan benaderen. De Matrix heeft naast het ultieme verhaal ook een stoer image gekweekt en ik vind het zonde dat mensen alleen maar voor de actie naar zo'n film gaan, niet voor het verhaal, en dan kritisch zijn op zonnebrillen
. De sfeer in deel 1 is ongrijpbaar, sober, vernieuwend en stoer. Maar het verhaal.. wow.
tonnyhk
tonnyhk misschien is meet the spartans dan wat voor je
Gezien de beoordeling die jij hiervoor geeft namelijk een 0,5 en de lage waardering van het publiek 1,92 is het gewoon een flauwe en smakeloze opmerking.
The green mile en The Pianist die in jouw persoonlijke top 10 staan, staan bij mij ook in mijn persoonlijke top 10. Dat ik niet van The matrix hou wil nog niet zeggen dat ik geen smaak heb en alleen maar van tweederangs flauwe inhoudsloze films houd.
Het mijns inziens geen pas om iemand dan op deze manier af te zeiken.
Renkum
Geweldige film! Na al die keren kijken blijft hij vaag en je kunt er eindeloos over verder lullen. Lekker spannend, veel actie.
GinolaEHV
Ik heb jaren geleden deel 2 in de bioscoop gezien, en toen ben ik bijna in slaap gevallen. Ik vond er toentertijd niks aan. Misschien kwam dat wel doordat ik deel 1 nog niet had gezien en dus niet veel van het verhaal begreep.
Daarom ben ik vandaag begonnen aan het eerste deel van de Matrix-trilogie. En ten opzichte van deel 2 (of tenminste, wat ik me ervan kan herinneren) heb ik dit wel enigszins positief ervaren.
Het is mijns inziens geen topper, maar beter dan ik vantevoren had verwacht. De eerste 95 minuten was ik erg positief gestemd. Het verhaal is best origineel: een nep-wereld, genaamd The Matrix, die door bepaalde wezens (waren die 'agenten' nou menselijk of niet?) is gecreëerd, en waarin je door middel van allerlei hoogstaande technieken uit kan stappen en de echte wereld kan bezoeken. Het eerste anderhalf uur werd dat fijn in beeld gebracht.
Helaas kwamen daarna de onvermijdelijke overdreven schietscènes en het zoetsappige gedoe. Vooral de scène waarin Neo als het ware tot leven wordt gekust (Sneeuwwitje-deja vu), is een verschrikking.
Mede hierdoor heb ik het laatste half uur met moeite uitgekeken.
Maar over het algemeen een aardige film: 3*.
acpronk
Dit is echt een hele goede film, toen ik hem voor het eerst zag kon ik het echt niet geloven. Wat een actie, wow!!!
RindertM
Hele goede film, had nooit een vervolg op moeten komen, want die zijn echt niet met deze te vergelijken.
Robin2011
Blijft een van de beste films allertijden.
Revolutionair in filmtechniek en het verhaal klopt tot in de laatste detail.
Helaas jammer dat de vervolgen dit nivo niet konden evenaren.
Sindsdien in deze genre geen film meer gezien van deze kwaliteit.
Robin2011
Toch nog even een opmerking, als er mensen zijn die bijvoorbeeld de kleuren of de donkere scene's niet mooi vinden, kijk dan naar die vrolijke romantische komedie's.
Je moet een film wel bekijken in de stijl waarvoor het bedoeld is, persoonlijk vond ik het duistere en grauwe van de film bijzonder goed kloppen bij het verhaal dat het uitbeeld.
Nogmaals, let op de detail. B.v. wanneer het verhaal zich afspeeld in de matrix wereld zie je dat er een groene waas over het beeld hangt, in de echte wereld is dit blauw, dit is niet storend en toch duidelijk aanwezig, gewoon briljant uitgevoerd.
Ik wou dat ik een 6 kon geven.
leidsehoodie
Haha, dat vind ik dus echt ON-BE-grijpelijk!
Ik kan er geen eens argumenten tegen aangooien, want als je niet van een groene kleurfilter, donkere sfeer, zieke slow-mo kung fu, bullet-time camera en zonnebrillen houdt, is The Matrix inderdaad niks voor jou. Jammer.. (voor jou)
Gelukkig ben je geen idioot die 0,5 sterren gaat geven, want zo kan ik het je vergeven, niet idereen heeft mijn -goede- smaak.
Ik heb maar één woord: TOP FILM
GinolaEHV
Iedereen vindt zijn eigen smaak goed. Dat is inherent aan het 'eigen' zijn van je smaak...
leidsehoodie
Nou, soms kan je verstand je vertellen dat je eigen smaak niet helemaal 'goed' is...
maar ja je hebt wel zo'n beetje gelijk
tonnyhk
Ik wou dat ik een 6 kon geven.
Ik ben het wel met jouw opmerking eens dat de stijl klopt met het verhaal. De film is wel knap gemaakt. Maar ja... Ik hou niet van de stijl en eigenlijk ook niet van het verhaal. Dan wordt het moeilijk voor mij om er een hoge waardering voor te geven.
noa1
leuke film! ik houd niet zo van sf-films maar deze is erg leuk en gaaf!
JDSsmetje
Dit is een actie-sf film, Het acteerwerk weer prachtig gedaan door Keanu Reeves . Deze acteur is 1 van de beste vind ik ! Maar sf vind ik geen goed genre waarin de werkelijkheid helemaal weggaat. Als ik naar een sf film kijk kan er geen enkele spanning in mijn lichaam komen . Dit is niet veel waard hoor !
lesamurai
niet veel waard; deze film is UNIVERSEEL; iedereen kent 'm; dan zal het toch wel waardig genoeg zijn
jkbb
Bij mijn herziening van The Matrix waren mijn verwachtingen hooggespannen, ik hoopte zelfs een beetje op de volle laag en misschien ook wel een top10 notering. Tsja, iets te hoge verwachtingen denk ik achteraf.
Hij beviel me wel beter dan de keer dat ik hem hiervoor zag, erg lang geleden inmiddels. Het scenario, de verwijzingen, de actie, de spanning, je komt heel weinig, eigenlijk niks te kort, maar ik mis toch iets. Wat kan ik niet echt vastpakken helaas, het dwarrelt ergens rond in de lucht die ik adem, maar is die wel echt?

The Matrix Resurrections
2021

The Matrix Revolutions

The Matrix Reloaded

The Animatrix

Netflix haalt binnenkort 'The Matrix'-reeks uit het aanbod

Parels op Netflix: Dit zijn de 25 best beoordeelde sciencefictionfilms in het aanbod

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

'The Matrix' is straks weer te streamen: 'Nog steeds is deze film een genot om naar te kijken'

The Shawshank Redemption

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
saving the worldkunstmatige intelligentieman vs machinefilosofieprophecyvechtsportenself sacrificedroomstrijdhackerinsurgencesimulated reality virtuele realiteitdystopietruthcyberpunkdream worldvrouwelijke regisseurmessiahaction herognosticismcomplextrans directorallegory of the cave