Genre: Sciencefiction / Actie
Releasedatum: 17 juni 1999
Bekijk via Netflix
Plot The Matrix
"Believe the unbelievable."
De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze "Matrix" gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Matrix (MusicMeter)
- The Matrix [The Deluxe Edition] (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Apoc
Mouse
Switch
sedje
Leuke actiefilm maar na een paar keer te hebben gezien is hij niet meer zo bijzonder als eerst.
Quaest
Wow! 3-4 jaren geleden vond ik niks aan. Want het is een domme langdraadige film. En nu heb ik weer gekeken. En wat een super film! Heerlijke vol actie in. Het speciale effecten is echt super!
Ik ben nu voor deel 2 en 3 gaan kijken!
briek
Er zijn maar weinig sf-films waar ik onder de indruk van ben, daar men zo veel maakte van deze film, ben ik hem eens gaan huren maar heb van ellende niet het eerste half uur uitgekeken, daarom kan ik er ook niet op stemmen. Ik heb de 2 andere films wel in de bioscoop gaan gezien, die heb ik wel moeten uitkijken maar daar had ik wel spijt van.
notorious_kim
Dit is een ijzersterke film!
Eentje die ik elk jaar minstens 1 keer moet bekijken.
De vervolgen zijn minder, de eerste blijft gewoon de beste.
Katharina
Met een heel groot vooroordeel ging ik kijken. Ik hou absoluut niet van sf-films, maar wat is deze film meegevallen!
joeythebest
Topfilm!! Geweldig concept. De film is boeiend van het begin tot het einde. Goed acteerwerk, vooral Morpheus vind ik een fantastisch personage. Zulke films moeten ze blijven maken!!
Charlie Cheese
- 1936 stemmen
Naar mijn mening een van de beste films ooit. Komt natuurlijk ook omdat ik me veel bezig houd met ict.
Ik denk dat ik hem wel 6 of 7 keer heb gezien nu, en hij blijft gewoon vet.
lykathea
Bij z'n release gezien, vond 't toen een erg vermakelijke actie film, maar niet meer.
Vandaag was de herkijk. The matrix werkt als actiefilm nog steeds uitstekend, en waar 't verhaal me eerst niet veel deed, zag ik er nu de genialiteit wel van in. De formule blijft zichtbaar, maar hoe alles gebracht is, en het concept an sich is alles behalve standaard. Op acteergebied was Weaving heerlijk bezig als badguy en was vooral Joe Pantoliano weer eens goed opdreef.
Nu de sequels...
FunkStarr
- 1922 berichten
Goeie film maar een beetje overgewaardeerd, ik vind hem niet héél bijzonder...Ok de special effects zijn goed en waren toen vrij nieuw, maar ik heb mij toch veel meer vermaakt met het tweede deel (veel meer actie), dit was me allemaal net even te traag. Ik hou het voorlopig op 3*
thomas_
Zeer goeie film, normaal houdt ik niet van sf films. maar deze had me helemaal. Soms vond ik het wat ingewikkeld, maar dat houdt het spannend, na deze gezien, gelijk de box gekocht, en die is me ook niet tegengevallen
SannekePanneke
Goede acteurs. goed verhaal, goed muziek, goede special effects.
kortom: Goede film! zeker het kijken waard!
gauke
Er is op deze pagina's al zo onnoemelijk veel over deze film geschreven, dat ik volsta met mij stem.
tommeke
Na 8 of 9 keer bekijken blijft het mn absolute nummer 1. Gewoon ongelooflijk sterk scenario, en al even sublieme uitwerking.
JaylaGrande
erg sterke film die met recht een klassieker mag worden genoemt zeker in zijn genre. Vind overigens de hieropvolgende delen lachwekkend veel minder vooral het derde deel kan me niet bekoren..
deze wel 4,5 ster
coldheaven
Waarom geef je deze film niet 'n cijfer naar je eerste indruk?
roc12345
Gisteren weer eens uit mijn kast gehaald en wowwwwwwwwwww
wat een martial arts movie zeg
het zou meer geworden zijn met tony yaa of jet li want keanu reeves
is meer een luilak maargoed Mr Anderson Welcome Back
Matrix 4 moet toch eens komen niets ontkennen
Ralf81
Uitstekende film, hoewel het verhaal met vlagen vrij moeilijk te volgen is.
JeanMaurice
Elke film die mij verrast krijgt een hoge waardering. Deze film deed dat destijds. Erg goed en mistroostig verhaal. Met een open einde......dat had zo moeten blijven want de vervolgen waren ronduit slecht!
Prima maar soms ook ietwat rommelige SF met schitterende EFX en subliem camerawerk. Ook de acteerprestaties zijn puik. Goed.
Reservoir Dogs
Eerst had ik The Matrix Reloaded gezien daarna pas deze, The Reloaded vond ik niet zo geweldig buiten de actiescènes zoals in de parkeergarage en daarna op de autostrade.
De film duurt zo’n 2 uur het eerste uur werd vooral besteed om het verhaal uit te leggen na anderhalf uur zagen we actie en sensatie en geweldige special effects! Met het genre Sciencefiction heb ik het al niet zo vlot omdat het pure fantasie is en dat ze er tegenwoordig meer en meer (opvallende) reclame in draaien denk maar aan The Island (2005) en I,Robot (2004) om maar enkele voorbeelden te geven, maar dat is ons in deze film gelukkig gespaard gebleven.
Als ze in deze film geen actie in hadden gestoken werd het waarschijnlijk ook saaier om naar te kijken. Jammer dat de 2 laatste delen van de trilogie wat minder waren.
Adrenal
Een goede sciencefiction/actiefilm met een goed maar wel wat afgezaagd verhaal en heel goede special-effects. Verre van een meesterwerk maar toch heb ik me al verschillende keren erg goed met deze film vermaakt. De vervolgen heb ik maar overgeslagen, alleen een stukje van de tweede gezien en die vond ik niet zo leuk.
dvd-me
blijft een goede film waar men eigenlijk voor het eerst pas echt goed geïntroduceerdt werd met de slow-mo beelden door kogels etc te ontwijken.
blijft een goede sfeer hebben en staat bij velen in het geheugen gegrift als een film die je gezien moet hebben, de soundtrack is overigens ook erg merkwaardig goed.
maar genoeg daar over, het verhaal is een goed science-fiction/actie
met zoals gezegt veel aktie, het blijft een goede film
lordmars
ik zie de 3 delen eigenlijk als 1, en ik moet eerlijk bekennen dat het mijn nummer 1 aller films is, geweldig bedacht en uitgewerkt, echt meesterlijk!!
Thompgear
Heerlijke actiefilm vol spanning. het verhaal is knap bedacht, de acteerprestaties zijn top, de special effect doen het goed en ook de muziek klopt.
Als je graag actiefilms kijkt is dit een echte aanrader!
geenidee
Ik vind dat de matrix meer om het verhaal draait, misschien is het een boodschap die niet iedereen ziet. Maar de matrix is actueler als ooit. De film zit vol met aanwijzingen; zoals Neo's paspoort die precies op 11/09/2001 verloopt. Toeval?
ajckiller
Leuke sci-fi actie film. Alleen vind ik het verhaal echt nergens op slaan als je kijkt naar deel 3... Dit deel was trouwens wel heel goed.
tijntrix
Beste film ooit, het verhaal is geweldig bedacht. Even als het idee.
Don MN
Dit is een actie-sf film, Het acteerwerk weer prachtig gedaan door Keanu Reeves . Deze acteur is 1 van de beste vind ik ! Maar sf vind ik geen goed genre waarin de werkelijkheid helemaal weggaat. Als ik naar een sf film kijk kan er geen enkele spanning in mijn lichaam komen . Dit is niet veel waard hoor !
Dat vind ik echt heel jammer.
Don MN
Om eerlijk te zijn hebben ze met deel 2 en 3 de serie: "[verkloot]".

The Matrix Resurrections
2021

The Matrix Revolutions

The Matrix Reloaded

The Animatrix

Netflix haalt binnenkort 'The Matrix'-reeks uit het aanbod

Parels op Netflix: Dit zijn de 25 best beoordeelde sciencefictionfilms in het aanbod

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

'The Matrix' is straks weer te streamen: 'Nog steeds is deze film een genot om naar te kijken'

The Shawshank Redemption

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
saving the worldkunstmatige intelligentieman vs machinefilosofieprophecyvechtsportenself sacrificedroomstrijdhackerinsurgencesimulated reality virtuele realiteitdystopietruthcyberpunkdream worldvrouwelijke regisseurmessiahaction herognosticismcomplextrans directorallegory of the cave