- Home
Bekijk via Netflix
Bekijk via HBO Max
Plot The Matrix
"Believe the unbelievable."
De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze "Matrix" gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Matrix (MusicMeter)
- The Matrix [The Deluxe Edition] (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Apoc
Mouse
Switch
renske
Heel erg mooi gefilmd, uitstekend gespeeld. Dat viel me alles mee. Ik schaam mij diep dat ik Fishburne niet in méér films heb gezien. Carrie-Anne Moss heeft iets prachtigs fascinerends in haar ogen en mond (nou ja, haar hele gezicht eigenlijk), alleen daarvoor al de moeite waard.
Het verhaal vind ik wel bijna te erg voor woorden. Het probeert wel heeel erg mythisch te zijn met Morpheus als Johannes de Doper, Neo als Jezus en dan ook nog woorden als Zion en er zijn meen ik nog wel meer van dat soort 'verwijzingen'.
Het leukst vond ik het orakel, waarschijnlijk omdat dat qua enscenering heel intiem bleef. Dan kreeg dat quasi-filosofische gezwam een degelijke (keuken)ondergrond. Het verhaal vond ik zoals gezegd gelul en heel veel dingen snapte ik niet. Wie zijn die agenten precies? En: als Neo in het begin in zijn computerkamer zit, is hij nog in de 'gewone wereld', toch? Waarom zegt Morpheus dan later dat de gewone wereld een soort kapotgeschoten (beelden: half afgekloven wolkenkrabbers etc.) Twelve Monkeys bovengrond is. Ik vond het praten wel grappig van Agent Smith. Keanu Reeves vind ik trouwens helemaal niet slecht. Hij is misschien wat kleurloos maar Harry Potter vind ik nog tien keer kleurlozer.
Later misschien meer.
Ik zag The Matrix in bioscoop Rembrandt. Er waren nogal wat projectieproblemen. Op gegeven moment werd zelfs de film even stilgelegd. Maar het beeld bleef vaag op bepaalde plekken. Behoorlijk irritant en geen enkele uitleg of verontschuldiging van de bioscoopmensen. Slecht hoor, zoiets.
Ik heb het lang uitgesteld, maar vandaag ben ik voor the matrix gaan zitten. De eerste anderhalf uur vond ik behoorlijk goed. Een spannend en redelijk intelligent verhaal (overigens verre van een filosofisch meesterwerk of een vernieuwend hoogstandje), erg mooie scenes, mooie effecten. De laatste 3 kwartier kwam de film voor mij toch te veel in doorsnee actieland terecht. inclusief bekende trucjes als hij is dood, er wordt emotioneel gedaan, hij is niet dood . Ik zie er in de verste verte niet de topper in die sommigen van jullie erin zien, maar heb me desondanks prima vermaakt.
Halcyon
Ooit nog in de bioscoop meegepikt en vandaag pas herbekeken.
Over het algemeen een goede actie/sf-film, al heb ik me toch wel gestoord aan een aantal dingen. Ten eerste Keanu Reeves die echt wel slecht acteert in deze film. Maar ook het personage van Agent Smith vond ik veel te geforceerd overkomen, in tegenstelling tot bij de eerste kijkbeurt. De cool-factor wordt naar mijn mening nét iets te hard doorgedrukt. Op zich kan ik hier nog mee leven aangezien het de special effects en de actie zijn die de film dragen, en niet zozeer de personages.
Ten tweede waren er tal van lompe oneliners (bv. "What about I give you the finger...) die toch een beetje afbreuk doen aan het serieuze imago dat The Matrix wil uitstralen. Dat serieuze imago, dat men vooral tracht te bereiken door middel van de filosofische inslag, werkt slechts met vlagen. Ik heb veel leuke ideetjes en theorietjes gezien (ideeënleer, dualisme, de mens is als een virus, ...), maar ik had toch vaak het gevoel dat het iets te oppervlakkig was allemaal.
Uiteraard heb ik enorm genoten van de actie en de verbluffende special effects. Iedereen kent ze ondertussen wel, maar als ik er naar kijk verbaas ik me nog steeds over de visuele schoonheid ervan. Die visuele schoonheid werd overigens mee versterkt door de groene filter die zeer vakkundig gehanteerd werd doorheen de film, zodoende een "dirty" cybersfeertje werd gecreëerd. En dan was er nog de soundtrack die ik met momenten heel sterk vond, maar dan weer heel Hollywoodiaans vond overkomen. Een beetje spijtig.
Conclusie: Een film met behoorlijk wat minpuntjes, maar gezien het genre wegen die slechts weinig door. Datgene waar het om draait, actie en special effects, is ronduit verbluffend en daarom is The Matrix alsnog een sterke film.
Fran
- 1953 berichten
Deze film heeft nog zeker 2 dagen non-stop in mijn hoofd gezeten. Ik moest er na de film gewoon even uit, zo'n impact maakte het op me.
Het verhaal klinkt zo ontzettend science fiction, maar het zou toch zomaar kunnen. Dat vind ik knap, zelfs ik, die nog nooit 1 science fictie film heeft kunnen waarderen, gaat volledig mee in de film.
Deze film heeft zoveel levels. Het geeft ook zo'n realistisch beeld van onze huidige wereld weer. En onze eigen gevoelswereld. Hoeveel mensen leven er niet in hun eigen Matrix !?! Een meesterwerk !
sinterklaas
Goede film met leuke slo motions.
Keanu Reeves een Carie Ann Moss speelden goed hun rol.
Had hem voor het eerst gezien toen ik tien was en de tweede keer toen ik 13 was. Toen vond ik hem goed.
Maar eens die Triology box kopen als ie nog ergens te krijgen is.
4,0
thunderball
fantastische film, goed idee en meesterlijk vertaald naar het witte doek.
Deze sensationele film die zowel de ogen als het verstand prikkelt, mooi in beeld gebracht en revolutionaire technieken gebruikt, die in tal van andere films navolging kreeg (tot vervelens toe).
Beetje in waarde misschien verminderd door de min of meer suffe vervolgen, maar bekijk deze film op zich zelfstaand en het is een absoluut meesterwerk en niet alleen in zijn genre.
Een must see!
5 sterren!
Demoniac
Special-effects zijn heel mooi (slow-motion kogels, actie e.d.)
Het groene kleurtje dat overheerst past erg goed bij de film.
Alleen is het verhaal niet zo eenvoudig. Een aantal dingen begrijp ik niet helemaal en dat gebeurt me niet zo heel erg vaak. Als ik hem een keer weer zie zal dat wel allemaal op z'n plaats vallen.
Eventueel zal het cijfer dan ook verhoogd worden, maar voorlopig geef ik deze film "slechts" 3,5 *
Denden 100 Piek
Geweldige sci-fi concept en werkelijk perfect uitgewerkt met een goed script dat interessante vragen oproept over onze huidige samenleving en qua actie een revolutie betekende voor actiefilms in de westerse filmwereld. De casting is perfect, met zelfs Keanu Reeves helemaal in zijn element, in tegenstelling tot in de twee vervolgdele waar hij stoer genoeg was, maar meer machine was dan Agent Smith ongetwijfeld ooit zal zijn geweest voordat hij menselijke trekjes begon over te nemen.
Nog steeds is deze film een genot om naar te kijken dankzij de prachtige (wel ietwat verouderde) special effects en de uitstekende vorgeveing. De Wachowski's hebben er duidelijk goed over nagedacht hoe het Matrix universum tot stand moest komen, wat nog duidelijker werd in Matrix Reloaded. Ook in het script is het duidelijk, waarin elke dialoog een doel dient binnen het grote geheel en vragen oproept waar vele filmliefhebbers en filosofen nog lang over hebben kunnen discussiëren. Ik werd een echte die-hard fan met Reloaded, maar hier begon het allemaal. De film blijft nog onverminderd boeien na het al tig keer gezien te hebben.
Een 5, een niet bepaald objectieve perfecte score van een die-hard Matrix fan.
Shinobi
Meesterlijke film, verhaal is goed, acteerwerk is goed, special effects zijn goed. Die eindscène dat Neo die kogels ontwijkt hoe vaak is dat wel niet nagedaan in internetfilmpjes enz.?
Ook is dit gewoon de beste van de Trilogie.
Ik geef 'm 5 sterren.
hellblazer93
Geweldig bedacht verhaal en uitmuntende special effects. Zeer knap voor regiseurs waar ik nog nooit eerder van had gehoord. Ook heerlijk sfeervolle muziek en de film heeft een goede sfeer. Vroeger, toen hij net uit was op video, heb ik hem ook gekeken. Het verhaal snapte ik toen niet, maar ik vond de vechtstukjes geweldig. Toen ik de film opnieuw zag, vond ik dat ook. Maar vooral het verhaal is goed bedacht. Ook goed geacteerd trouwens. De beste van de 3. 4.5* en een plek op #10 in m'n top 10.
Uitstekende actie/science-fiction film. Het verhaal was zeer goed en zeer origineel en ook nog eens zeer knap verfilmd (vooral de slow motion scènes die nu inmiddels al zeer vaak zijn nagedaan).
maxcomthrilla
Begin juli 1999,
Nadat wij na hard zwoegen eindelijk vakantie kregen van de middelbare school, trokken wij met onze klas naar de stad om een klassenuitje te ondernemen. Alhoewel ik mij bar weinig interesseerde voor het medium film vond ik een gezamenlijk uitje naar de bioscoop natuurlijk prima. Eenmaal aangekomen konden wij kiezen uit 2 verschillende films: The Matrix of Notting Hill. Aangezien ik absoluut niks op had met science fiction en mij ter ore kwam dat Julia Roberts in laatstgenoemde film meespeelde, die ik al kende van Pretty Woman speelde zich een wat ' wat de boer niet kent eet hij niet' scenario af.Jaren later nog wel eens wat gezien van The Matrix, maar nooit van begin af aan tot aan de eindcredits. Nadat ik laatst ' The Animatrix' zag moest ik mij er toch eens toe aanzetten om deze film eens te bekijken. Beter laat dan nooit dus.
The Matrix bevat een interessant concept. Gedurende 2 uur probeert de film zijn kijkers bezig te houden met de vraag: wat is nou de echte wereld en wat is de virtuele wereld. Ik zeg expres geen droomwereld aangezien The Matrix tracht om een inktzwarte toekomst te schetsen waarin de mensheid en de machines lijnrecht tegenover elkaar staan allesbehalve een droomwereld voor mij. De vele decors ogen grauw. The Matrix schetst dus een toekomstbeeld waar ik het helemaal niet mee eens ben. Mocht ik een woordenweb maken rondom het woord 'toekomst' dan zou ik dingen neerpennen die mijn petje te boven zouden gaan, ik zou mijn fantasie aanspreken. Deze film ziet de toekomst niet rooskleurig in, maar laat tegelijkertijd na om een maatschappij te laten zien waarin iedereen elkaar het leven zuur maakt. De momenten waarin daadwerkelijk strijd wordt geleverd beginnen zich pas richting het einde af te tekenen.
Waar ik in deze film ook moeite mee heb is dat bijna iedereen op Neo en wat handlangers na zich bevinden in een wereld die de machines hen voorhouden. Veel interessanter zou het zijn geweest als men zich focuste op het proces naar zo `n soort samenleving toe. Iets waar in een film als Avalon wel goed naartoe wordt gewerkt.
The Matrix biedt echter volop gelegenheid voor wat amusement. Al was het maar omdat ik telkens bruggetjes naar andere (kort)films aan het leggen was. Een film als The Animatrix bevat korte animatiefilms die zich echt focussen op een bepaald aspect uit The Matrix. De katten, de hoge flatgebouwen, zwevende objecten, het gevecht tussen Morpheus en Neo, de aanvallen van die monsterlijke objecten, Neo die bij aanvang in zijn computerkamer zat. Allemaal heel herkenbaar. De Matrix probeert vele thematieken te presenteren aan zijn kijker maar blijft veel te oppervlakkig als het gaat om de rol van de mensheid in een tijdperk waarin de mechanisering om zich heen grijpt. Verder is The Matrix niet alleen een inspiratiebron voor vele films maar speelt hij ook leentjebuur bij een film als Ghost in the Shell.
The Matrix laat zijn kijker een wat eenduidig universum zien en laat i.t.t. een SF topper als 2001: A Space Odyssey minder ruimte over voor verwondering en eigen interpreatievermogens van de kijker.
Daarnaast laat deze film zich qua spanning te makkelijk in zijn kaarten kijken. Apart om vlak voordat een bemanningslid zijn collega `s verraad een paar beelden voor te schotelen waarin hij contact heeft met een agent. Vaak was de film op visueel gebied nog wel aardig, maar soms ook knap lelijk. Net nadat Neo zijn keuze tussen die 2 pillen had gemaakt kregen we een opeenstapeling van lelijke, simpele beelden te zien. Positief waren de camerastandpunten. Deze zorgden voor wat fijne shots met als hoogtepunt het shot waarin de camera op de grond geplaatst lijkt en tegen de onderkant van een helikopter aankijkt, terwijl het kogelhulzen regent.
Op visueel gebied heb ik dus al vele betere films gezien. Maar dat verbloemt niet dat The Matrix enkele geweldige scenes kent zoals de plotselinge gave van lenigheid bij Neo. Ik moest er dan wel om lachen, maar dat deert niet. De muziek, uitgezonderd bij het gevecht tussen Morpheus en Neo, is niet echt sfeerverhogend. Nogal een anonieme soundtrack. 3,5*
kArIzMa_Movie
Deze eerste film van The Matrix-trilogie is en blijft voor mij nog steeds de beste. De kleren van de hoofdpersonen zijn zeer passend bij de film. Zeker die van Neo! Mooie lange jas, laarzen, alles in het zwart en om 't af te maken een mooie zonnebril. Het gevecht in de metro vond ik prachtig, maar dé hoogtepunt van de film is de 13 seconden lange schot van Neo. 4,0*
otherfool
Heuse klassieker met precies de juiste mix filosofisch verantwoord geprietpraat en (ik gebruik het woord voor 1 keer) vette actie. De Bullet Time scenes deden destijds mijn onderkaak tot aan de grond doen zakken, en de film straalt een geniale vorm van stoerheid uit. Must see.
4,5*.
Prima maar soms ook ietwat rommelige SF met schitterende EFX en subliem camerawerk. Ook de acteerprestaties zijn puik. Goed.
Reservoir Dogs
Eerst had ik The Matrix Reloaded gezien daarna pas deze, The Reloaded vond ik niet zo geweldig buiten de actiescènes zoals in de parkeergarage en daarna op de autostrade.
De film duurt zo’n 2 uur het eerste uur werd vooral besteed om het verhaal uit te leggen na anderhalf uur zagen we actie en sensatie en geweldige special effects! Met het genre Sciencefiction heb ik het al niet zo vlot omdat het pure fantasie is en dat ze er tegenwoordig meer en meer (opvallende) reclame in draaien denk maar aan The Island (2005) en I,Robot (2004) om maar enkele voorbeelden te geven, maar dat is ons in deze film gelukkig gespaard gebleven.
Als ze in deze film geen actie in hadden gestoken werd het waarschijnlijk ook saaier om naar te kijken. Jammer dat de 2 laatste delen van de trilogie wat minder waren.
dvd-me
blijft een goede film waar men eigenlijk voor het eerst pas echt goed geïntroduceerdt werd met de slow-mo beelden door kogels etc te ontwijken.
blijft een goede sfeer hebben en staat bij velen in het geheugen gegrift als een film die je gezien moet hebben, de soundtrack is overigens ook erg merkwaardig goed.
maar genoeg daar over, het verhaal is een goed science-fiction/actie
met zoals gezegt veel aktie, het blijft een goede film
josseheijmen
Voor mij zo ongeveer de 5e ziening van The Matrix.
De groen en blauwe beeldsaus stoort me bij iedere kijkbeurt meer, geeft een schraal en wat armzalig gevoel.
De kleding daarentegen is übercool. Daarin wil iedereen wel rebel zijn in een parallelle wereld.
Hugo Weaving speelt op momenten heel behoorlijk, een paar spierbewegingen in zijn gezicht volstaan.
Zelfs na het zien van de buitenaards mooie gevechten in bijvoorbeeld Hero en CrouchingTiger,HD misstaat de choreografie in The Matrix niet. (Ergens is het leuk westerlingen deze trucs uit te zien halen i.p.v. de bekende Chinezen.)
10 jaar geleden was dit spiksplinternieuw. Revolutionair.
Ik herinner me Charlie's Angels dat ik (kort) hierna in de bios zag, waar de drie stoeipoezen alle regels van de kosmos, de zwaartekracht en het menselijk lichaam tarten zoals Neo en Smith dat doen.
Grappig. Zo gestolen. Maar ook een mooie hommage aan deze baanbrekende film.
Jammer zijn een paar vervelend pathetische uitroepen, met name rondom het obligate liefdesverhaallijntje. Ook schort hier en daar iets aan het scripttechnisch aspect. Opeens begint een personage een gloedvol betoog, slechts om informatie op de kijker over te brengen (wat op een andere manier niet lukt). Staat erg slordig. Ten slotte wordt ook Fishburne opgezadeld met een treurige uitspraak teveel.
jumpstylemovie
The Matrix... Mijn 700e stem!
The Matrix was een film waarvan ik bij voorbaat al grootse verwachtingen had. En niet is minder waar.
De film begint met een geweldige sfeer die de hele film volledig behoud. Het verhaal krijgt de maximun stem, de Special Effects lieten heel soms ietwat te wensen over maar waren ronduit perfect!
De film is dan ook niet bepaald de nieuwste.
Ik vond Reeves al goed in Speed maar hier was hij echt fantastisch.
Hugo Weaves als Agent Smith was echt een geweldige Bad Guy.
Vooral het einde spatte van het scherm af.
Al met al:
Mijn 700e stem is één van de beste films die ik ooit zag.
5*****
RamTheMan
Lol,de grootste onzin,maar wel erg vermakelijk.Neem nou de scene in de bank,die vent wordt duizenden keren beschoten door de agenten maar nee,hij vliegt in slow-motion over de kogels heen.En ja,als HIJ schiet,is het natuurlijk raak.
Hahaha, je ziet het verhaal dus kennelijk niet! Zulke argumenten gaan op voor Rambo ofzo maar niet voor deze film.
Is in mijn ogen een klassieker! Baanbrekende special effects! De manier van filmen en de boodschappen daarin verweven door die 2 gekke broers geven blijk van leuk en goed doordenken bij het schrijven van het scenario. De gehele styling van de setten en de cast past precies bij deze film. Dit is een film met een zeer doordacht verhaal dat mij zelfs deed twijfelen toen ik toendertijd de bioscoop uitkwam, erg filosofisch! Weet nog dat de film met weinig bombarie uitkwam want ik wist niet eens datie bestond totdat ik in de bioscoop stond en keek welke films er draaiden. Van begin tot eind op het puntje van mn stoel gezeten en smachtend op een deel 2 uiteindelijk de bios uitgelopen. En dan te bedenken dat Tom Cruise bedankte voor de hoofdrol en Keanu Reeves 2e keus was! Hahaha!
Er dan later achterkomen dat het een trilogy gaat worden. Kon mijn geluk niet op qua filmplezier. Echter het 2e en 3e deel vond ik absoluut minder qua uitstraling. Teveel opvallende CGI. Teveel 'Popi Jopi' figuren waardoor het helaas teveel een comic style verhaal werd qua zijtakken. Maar het eigenlijke verhaal wordt goed uit de doeken gedaan. Is wel opletten en zelfs 3x zien voordat je het helemaal doorhebt! Waanzinnig toch?
Nog een leuk feitje:
Warner Bros had gevraagd aan de gemeente Rotterdam of zij ergens in Rotterdam een stukje snelweg mochten aanleggen voor de snelweg scene. De gemeente mocht dan zelfs de snelweg houden en eventueel gebruiken voor een eigen traject.
Wat zegt Rotterdam?; "Nee, dankjewel!" ??!¿¿ Terwijl er tevens nog eens miljoenen waren geboden voor de grond waarop het plaats moest vinden!!?¿
Als je deze film nog niet hebt gezien ben in je m.i. een cultuurbarbaar! Echt een Must see en zelfs één van de beste films ooit gemaakt!! Het won niet voor niks 4 Oscars!......
artnaz
Voor degenen die de Matrix 1 een slechte waardering geven, snappen denk ik de hele essentie van de film niet. Alleen de oneliner: "Is that air you're breathing?" verdient imo al minimaal 3 sterren! En vergeet niet dat deze film uit 1999 heel vooruitstrevend was wat special effects betreft.
De film zelf vind ik ok om een keertje te kijken, maar ik zal hem nooit uit mezelf nog eens kijken. Ten eerste is het verhaal geniaal, maar dat hebben ze "geleend" en veel te veel Hollywood taferelen op losgelaten. Ja, ook die Special Effects zijn dus naar mijn mening overdone bij deze film. Maar het ergste vind ik de kunstmatige spanning, sensatie en emotie die ze proberen te wekken. Typisch Hollywood en hartstikke standaard als je het verhaal wegneemt. En dat verhaal mag je best wegnemen aangezien de essentie van het geniale en filosofische verhaal nauwelijks aan bod komt. Nee, het verhaal is een mooi excuus om die SEs, "coolheid" en spanning te gebruiken.
Daarnaast erger ik me dood aan Reeves in alle films, hij komt erg sloom en amateuristisch op me over. Dat is persoonlijk natuurlijk, maar ik denk dat wel mag zeggen dat het geen wereldacteur is.
Dus al met al vind ik het zwaar overhyped (maar begrijpelijk gezien deze zelfde saus in een ander jasje al vele jaren veel geld oplevert). Wegens de vernieuwende SEs en de overblijfselen van het prachtige verhaal geef ik hem 3.5 sterren.
Chimpz
Sterke personages, een goed concept en een geweldige wereld zorgen voor een sci-fi mijlpaal die tot de toppers behoort.
JacoBaco
Als het aan mij lag, hadden 2 en 3 nooit gekomen. Deel 1 is de proloog, want Neo wordt geintroduceerd en daarna (na 1) begint het eigenlijk pas. Aan het begin van 2 is Neo al helemaal de man en natuurlijk is er meer ruimte voor actie als je een uitgebreide proloog hebt gehad. (Net als in X-Men 1 bijvoorbeeld, alleen X-Men 2 is wel goed, maar dat ter zijde.) The Matrix 2 vind ik eigenlijk de minste. Deel 3 is wel best goed.
Je bent na deel 1 wel benieuwd hoe het verder gaat, maar ik vind het een beetje over de top worden met o.a. dat gevlieg. Deel 1 is ook al vrij over de top, maar ze overschrijden niet mijn grens.
The Matrix 1 is een hele goede intrigerende film met inhoud, goede actie, en Keanu Reeves lijkt toch de juist acteur te zijn voor de rol van Neo. Beter dan Will Smith in elk geval, dat kan niet anders. Will Smith als Neo zou heel anders (en verkeerd) uitpakken.
En voor die paar die het nog niet wisten. Ja, ze hadden eerst Will Smith op het oog voor de rol van Neo.
misterwhite
Spectaculaire film met de beste aktie die ik in mijn leven heb gezien. Ik hou wel van een misterieuze sfeer die op het begin aanwezig was. Dat bouwd de spanning op. Het einde was zo goed als perfect, erg leuk verhaal en zeeeeeeeer orgineel.
Vinokourov
Whoehoe, alhoewel ik zelf niet zoveel waarde hecht aan mijn top 10, staat The Matrix bovenaan mijn toplijst. Je moet toch een film op nummer 1 zetten en waarom dan niet The Matrix? Deze baanbrekende film is gewoonweg cool en daarmee is alles gezegd
Karl van H.
The Matrix: een film die me als klein jongetje - ik moet zo'n dertien jaar zijn geweest toen ik deze film voor het eerst zag - in zijn greep hield en, naar het toen scheen, mij nooit los zou laten. De jaren zijn echter verstreken en mijn inzicht daarbij voortgeschreden, hetgeen toch wel enige gebreken heeft onthuld in mijn voormalige lievelingsfilm.
De eerste en belangrijkste hiervan moet Keanu Reeves zijn, wiens abominabele acteerwerk de eigenlijke ridiculiteit van zijn dialogen amper weet te maskeren. 'I cant do this,' zegt hij, al klauterend op de gevaarlijke rand van een kantoorgebouw, en inderdaad: hij kan het niet. Het maakt The Matrix tot een in potentie lachwekkend geheel, compleet met veel te anonieme, bombastische filmmuziek en een behoorlijk veilige verloop van het verhaal, dat overigens lang niet zo filosofisch is als men nog wel eens pleegt te beweren. Zelfs het verplichte romantische nummertje passeert de revue, doch komt desondanks, enkel en alleen dankzij de niet meer dan aardige acteerkwaliteiten van Carrie-Anne Moss, enigszins natuurlijk over.
Het is echter niet allemaal kommer en kwel bij The Matrix - integendeel. Zo is de actie - zowel wat betreft de schietpartijen als de handgevechten - prima in orde, al ontstijgt de laatste nauwelijks het niveau van een gemiddelde martial arts-film; zijn de speciale effecten, die destijds revolutionair waren, tot op de dag van vandaag nog immer indrukwekkend; is het uitgangspunt van het verhaal interessant genoeg om gedurende de gehele lengte te blijven boeien, en kent de film een treffende symboliek, met vele religieuze en filosofische verwijzingen. De grootste verdienste van The Matrix ligt echter bij Hugo Weaving, die als Agent Smith, wiens 'human beings are a disease'-toespraak het hoogtepunt van de film vormt, een onvergetelijke bad guy neerzet. Het maakt op schrijnende wijze duidelijk wat voor een échte topper The Matrix had kunnen zijn met een daadwerkelijk goede acteur in de hoofdrol.
Desalniettemin 4,0*.
halil4
Bij deze film krijg ik(je) altijd weer zin in sience-fiction. Dat donkere en dat geheimzinnige. Ik vind deze film toch een van de beste science-fiction films. Net als de daaropvolgende delen 2 &3.
Roel Bogers
Deze film heeft mij met de term 'gelaagdheid' bekend gemaakt, dat op sommige schijfjes meer staat dan enkel een film. Ik beschouw the Matrix als dé film die mij tot de filmfanaat die ik vandaag ben heeft gemaakt!
De film is visueel gezien zeer sterk, maar dat boeide mij eigenlijk niet op moment van kijken. Ik heb jaren geleden met een vriend een weekend gereserveerd voor de hele trilogie, iedere avond 1 deel. Ik was meteen geobsedeerd door het concept, het fenomeen 'the matrix'!
Geweldig hoe we eigenlijk amper geslapen hebben die nachten. Heel de nacht op, filosoferend over de film en het leven. Dat een film dat teweeg kan brengen!
Nu ik inmiddels twintig ben kan ik wat beter afstand nemen om de film grondiger te beoordelen. En dan ontkom ik toch niet aan het feit dat de trilogie (naast het algehele concept, wat ik nog steeds fascinerend vind) eigenlijk helemaal niet zo wonderlijk is. Op dit deel na dan! Deeltje 1 krijgt van mij dan ook 5 dikke sterren, en laten we deeltje 2 en 3 maar gewoon buiten beschouwing laten.
Fascinerende eye-opener! 5/5*
Bottleneck
The Matrix verliest toch wel wat waarde voor mij als je hem na een lange tijd weer eens ziet. Het concept blijft natuurlijk fantastisch, evenals de vechtscenes, de vage ruimtes en de duistere setting.
Maar sommige monologen en dialogen bijvoorbeeld kan ik nu echt niet meer trekken. Als Morpheus weer eens op dreef is met die pseudo-filosofische uitspraken met z'n armen op z'n rug kan ik het lachen niet meer onderdrukken.
Even goed nog 3,5*
simonvinkie
The Matrix
ik heb deze film erg lang uitgesteld maar vandaag was het dan zover. Er wat een gruwelijk vette film is dit!!!!. The Matrix heeft een geweldig verhaal lekker ingewikkeld daar houd ik wel van. De actiescenes zijn briljant met name de scene dat ze Morpheus gaan redden geweldig!!!. En ook de acteerprestaties zijn goed Keaune Reeves doet het uitstekend als Neo en ook Carrie An Moss en Laurence Fischburne spelen prima. Ik ga ook zeker de twee vervolgen bekijken alhoewel ik van veel mensen hoor dat die een stuk minder zijn. Naja we zien wel
Een dikke vette 4.5* met grote kans op verhoging

The Matrix Resurrections
2021

The Matrix Revolutions

The Matrix Reloaded

The Animatrix
2003

Parels op Netflix: Dit zijn de 25 best beoordeelde sciencefictionfilms in het aanbod

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

'The Matrix' is straks weer te streamen: 'Nog steeds is deze film een genot om naar te kijken'

Vervangen door techniek: Deze prominente films tonen een grimmig beeld voor de mensheid

The Shawshank Redemption

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
saving the worldkunstmatige intelligentieman vs machinefilosofieprophecyvechtsportenself sacrificedroomstrijdhackerinsurgencesimulated reality virtuele realiteitdystopietruthcyberpunkdream worldvrouwelijke regisseurmessiahaction herognosticismcomplextrans directorallegory of the cave