menu

The Matrix Reloaded (2003)

mijn stem
3,36 (3987)
3987 stemmen

Verenigde Staten / Australië
Actie / Sciencefiction
138 minuten

geregisseerd door Lilly Wachowski en Lana Wachowski
met Keanu Reeves, Laurence Fishburne en Carrie-Anne Moss

De machines hebben de locatie van Zion, de laatste menselijke stad, gevonden. De enige hoop voor de rebellen is The Keymaker, een man met toegang tot alle deuren naar de machinewereld. Hij wordt echter bewaakt door The Twins, een gedreadlocked duo dat kan verdwijnen en verschijnen als geesten. Agent Smith kan zich inmiddels als een virus in The Matrix vermenigvuldigen, wat de zoektocht voor Neo, Trinity en Morpheus bemoeilijkt.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=olvtV9zE-yw

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Onderhond
0,5
Argh.

Ik heb altijd gezegd dat de drie delen inwisselbaar zijn, maar daar moet ik toch misschien een klein beetje op terugkomen. Deel 1 was alles behalve geweldig en naast een kleine push voor innovatie vond ik het altijd een inwisselbaar deel in de trilogie, maar na herkijk van deel 2 merk ik toch één groot verschil.

Waar deel 1 z'n verhaal nog met enige schwung begon, is deel 2 zó ridicuul serieus en zwaarmoedig dat het bijna lijkt alsof je naar een parodie van het eerste deel zit te kijken. Reeves en Fishburne zoeven de overacting voorbij en leveren onwerkelijke karikaturen af. Bijgestaan door vreselijke dialogen en onwaarschijnljike scenes (zoals de rave/liefdesscene). Dit maakt het allemaal nog een stuk treuriger.

Dat de CG ondertussen niet meer zo best oogt was wel te verwachten, dat de actiescenes ook niet al te spannend meer zijn is ook geen verrassing. Verder duurt het vooral erg lang allemaal en blijft het uitgangspunt van deze film redelijk lam. Al zullen ze het daar in Silicon Valley niet mee eens zijn, daar is blijkbaar een hele hype gaande die zegt dat we effectief wél in een computersim leven. Gek volk daar.

Mnee, dit tweede deel was inderdaad een stuk slechter dan deel 1. De Wachowski zitten met hun hoofd daar waar de zon niet schijnt en dat komt deze film absoluut niet ten goede. Gelukkig heb ik het derde deel wél ooit gereviewed, dus die kan ik lekker links laten liggen. Na deze geen enkele incentive om ook die nog een keer opnieuw te bekijken.

0.5*

avatar van AC1
3,0
AC1
Onderhond schreef:
Argh.

Ik heb altijd gezegd dat de drie delen inwisselbaar zijn, maar daar moet ik toch misschien een klein beetje op terugkomen ... Mnee, dit tweede deel was inderdaad een stuk slechter dan deel 1.


Goh, dat je daar nu pas achter komt.

avatar van Maarten0402
2,5
Tja, eerlijk gezegd kan ik het niet oneens met Onderhond zijn. Ik heb me lang vermaakt met de Matrix Trilogy, maar met terugkijkende kracht op wat het werkelijk is vind ik het na de eerste film echt slecht eigenlijk. Wel vermakelijk, maar ook echt slecht. Ik stoor me vooral in Reloaded en Revolutions dat bijv. Neo, Morpheus en Trinity in elke scene hun zonnebril ophebben. In de eerste Matrix film tijdens een gevecht met Neo en Smith zag je Neo's ogen/expressie, dat onder andere maakte die film beter dan de deze nakomende films waar Neo etc. constant een zonnebril op hun kop hebben. Emotieloos dus...

4,5
geweldig vervolg al vind ik hem ietsjes minder dan de 1ste .maar zeker nog steeds goed.heb ze nu een tijd niet meer gezien maar dat ga ik binnenkort maar weer eens doen.maar de triologie blijft gewoon goed.ik vermaak me altijd prima.

avatar van check-raise
2,0
Wat een verschrikkelijk vervolg op een machtige film.
De zo geprezen snelweg-scène vond ik ook al niet te veel aan. Flauw.
Dat is deze film voor het overgrote deel. Flauw.

Het laatste half uur is het beste.

2*

4,5
Supernatural schreef:
geweldig vervolg al vind ik hem ietsjes minder dan de 1ste .maar zeker nog steeds goed.heb ze nu een tijd niet meer gezien maar dat ga ik binnenkort maar weer eens doen.maar de triologie blijft gewoon goed.ik vermaak me altijd prima.


Weer even herzien.blijf bij mijn mening.heb weer genoten.

avatar van Shadowed
4,0
Ook leuk.

Het niveau van deel 1 is natuurlijk niet meer behaald, maar nog steeds keek dit tweede deel ontzettend lekker weg. Dezelfde aanpak als deel 1, en dat maakt dus ook weer leuke scenes. Weaving blijft voor mij toch echt het gezicht van de reeks.

Vooral de achtervolging op de snelweg is voor mij een van de hoogtepunten van de film. Vlotte scenes en lekker veel Matrix spektakel. Dat merk je wel omdat de scenes buiten de Matrix gelijk minder interessant waren. Reeves speelt eigenlijk wel vrij emotieloos om eerlijk te zijn.

Leuk vervolgdeel dat in zijn speelduur van 138 minuten nergens echt doet vervelen en enkele leuke karakters en scenes kent. Soms is ziet het er eventjes houterig uit (Scene waar reeves op een stok een cirkeltje tegen Agent Smith klonen loopt). maar in het algemeen blijft de film voor mij wel overeind staan.

avatar van scorsese
4,0
Uitstekende film waarin de laatste menselijke stad in gevaar is voor de machines die ze op het spoor zijn. Verhaaltechnisch een prima vervolg waarbij het filosofische aspect zeker niet verloren gaat. De frisheid van het eerste deel is wel minder aanwezig. Goeie actie-scenes met de snelweg-scene als absoluut hoogtepunt. Het ziet er allemaal weer prachtig uit en Keanu Reeves is nog cooler.

avatar van Basto
3,0
Waarom zijn de namen van de regisseurs aangepast. Ze waren toen nog allebei man en heetten Larry en Andy.

avatar van scorsese
4,0
Ik vermoed dat ze dat zelf zo gewild hebben.

avatar van trebremmit
3,0
In mijn herinnering was deze beter, vond dit meer op Star Wars lijken dan op het 1ste deel van The Matrix.

avatar van Chainsaw
2,0
De meest hilarische dialoogzin in The Matrix Reloaded komt van Monica Bellucci als ze praat over Neo en Trinity: ‘You love her. She loves you. It's all over you both’. Hilarisch natuurlijk, want als er wederom iets níet blijkt is het de chemie tussen Reeves en Moss. En toch is hun liefde - net als in de eerste film - één van de belangrijkste elementen in deze film. Maar uit de verf komt het geen seconde. Dat geldt overigens voor heel veel momenten in The Matrix Reloaded. Wie dacht dat het eeuwenlange geouwehoer in The Matrix niet erger kon, zie het vervolg waarin men nóg meer aan het brabbelen is. Elk personage krijgt na een introductie minutenlange monologen over niets. Zo lult Fransman Lambert Wilson minutenlang over een blonde vrouw die een stukje taart eet. Later maakt Bellucci de opmerking dat Wilson z’n mond maar niet kan houden, waarna ze zelf maar oeverloos begint te kletsen over liefde.

Het is niet voor niets dat The Matrix Reloaded vooral nog bekend staat vanwege zijn actiescènes, dat zijn immers de momenten waarop personages eindelijk stil zijn. Maar je moet wel geduld hebben om tot deze actiescènes te komen. We krijgen een hoop politiek geneuzel op Zion, waar The Matrix Reloaded vooral doet denken aan de Star Wars prequels. Da’s nooit een goed teken. Reeves krijgt ondertussen weer van iedereen quasi-filosofische preken. Ditmaal niet alleen van Morpheus, maar van allerlei figuren. Men ratelt maar door over het lot, het doel, de profetie. Dus als na zo’n 50 minuten honderden Hugo Weavings verschijnen om Keanu Reeves in elkaar te slaan is dat een verademing. De effecten zijn enorm gedateerd en geregeld erg lelijk, maar het vermaakt wel heel eventjes. Ook de bekende snelwegscène zit alleraardigst in elkaar en is zonder meer het hoogtepunt van de film. Maar een paar aardige actiescènes kunnen een zeurderige en rommelige film niet redden.

2 sterren.

avatar van Ajax&Litmanen1
3,0
Enige tijd geleden heb ik me de kans niet laten ontnemen om de eerste Matrix film eens op groot scherm in de bioscoop te bekijken. Het is geen reeks waar ik een hele grote fan van ben, maar de eerste film was wel vrij vermakelijk. Sowieso sterk geschreven en de special effects waren zeker destijds baanbrekend. En nu maar eens de vervolgen opnieuw bekeken.

Ik vond dit een vrij zwakke film toen ik deze voor het laatst zag, een jaar of 10, 15 terug. Een stuk zwakker geschreven, minder pakkend en te langdradig. Eindcijfer: 2,5*, een onvoldoende dus. Daar kom ik nu een beetje van terug. Sowieso krijgt dit vervolg een voldoende, maar wel een kleine. De minpunten van toen zijn er nog steeds, maar door het hoge tempo en een paar hele beste actiemomenten (vooral op de snelweg en met de grote aanval) kijkt het nog wel lekker weg. Inhoudelijk blijft het wazig, zijn de dialogen cheesy en het acteerwerk redelijk houterig.

3*

avatar van FunkStarr
2,5
Poeh..... Geen idee waarom ik hier ooit 4 sterren aan kwijt wilde, want een herziening heeft deze film (en de gehele reeks) weinig goeds gedaan. Deel 3 is met afstand de minste, dat wel, en deze is eigenlijk ietsjes minder dan deel 1. Maar de trilogie is me goed tegengevallen. Er blijft hier en daar wel nog een enkele vermakelijke scene over (snelwegscene blijft leuk) maar dat is het dan ook wel. Verder veel gelul en weinig actie en ook stomme dialogen en gebeurtenissen. Toendertijd vond ik het wel leuk en was ik nog enigzins onder de indruk van bepaalde scenes, nu eigenlijk maar saai... Ik denk dat ik de Matrix trilogie totaal ontgroeid ben en het kan me allemaal totaal niet meer boeien.

avatar van AC1
3,0
AC1
FunkStarr schreef:
Poeh..... Geen idee waarom ik hier ooit 4 sterren aan kwijt wilde, want een herziening heeft deze film (en de gehele reeks) weinig goeds gedaan.


Eindelijk heb je ons bijgebeend, FunkStarr. What took you so long?!

avatar van FunkStarr
2,5
AC1 schreef:
(quote)


Eindelijk heb je ons bijgebeend, FunkStarr. What took you so long?!


Nooit de moeite genomen om de reeks nog eens te zien. Maar in m'n herinnering was hij dus veel leuker. Smaak kan wat veranderen en met het SF genre heb ik ook steeds minder.

avatar van Fisico
3,5
Het vervolg van The Matrix uit 1999 haalt verre van het niveau van het eerste deel. Uiteraard heeft dit deels te maken met de verrassend en uiterst boeiend plot waarmee de gebroeders Wachowski toen uitpakten, maar dit is niet de enige verklaring.

De verhaallijn is wat mosselen noch vis en hangt onvoldoende aan elkaar. Er wordt gejumpt van vechtscène naar vechtscène met tussendoor wat filosofisch gebrabbel dat minder aanslaat dan in het eerste deel. De kung fu vechtscènes zijn veelvuldig aanwezig, maar imponeren na verloop van tijd niet meer. Ze zijn te repetitief. De actiescène op de snelweg duurt erg lang, maar vind ik nog steeds erg vermakelijk.

Huvo Weaving blijft een geweldige rol spelen en doet het opnieuw uitstekend als agent Smith. Reeves blijft Reeves, kortom houterig. De film is afstandelijk en weinig vernieuwend, eerder mindere kopie van het eerste deel. Qua plot ben ik niet steeds helemaal mee en eerlijk gezegd is dit zelfs niet nodig, alleen dat al bevestigt dat er iets niet klopt.

Zeker geen slechte film, het ziet er allemaal best prima uit, maar de lat lag hoog, té hoog wellicht. Het derde deel verlegt gelukkig de focus nog meer naar Zion, best ook zo.

avatar van Lovelyboy
2,5
You!?
Yes, me. Me, me, me...
Me too!


Behoorlijk overbodig vervolg op een prima vernieuwde en vermakelijk product, en daar hadden ze het gewoon bij moeten laten. Wat is dat toch? Dat uitmelken. Dat idee van die drie-eenheden/trilogieën? Zoals gezegd, een redelijk overbodig product ziet het daglicht dat slechts als twee uur durende aanloop fungeert voor deel 3.

Is het dan helemaal bagger? Nee, dat ook weer niet. Het bijna gebruikelijke actienummertje, van de dames Wachowski, komt in ieder geval beter uit de verf dan in deel 1. Toch slaan de dames de plank weer finaal mis met de totaal overbodig sex/rave scene. Waarom...? Gelukkig herstelt de film zich enigszins met een aantal prima actiescènes zoals het gevecht bij de Fransman en de daaruit voortvloeiende achtervolging op de snelweg. Prima opgebouwd die laatste.

Waar dit deel het vooral verder van moet hebben zijn de dik aangezette en vermakelijke personages van Mr. Smith die zich meer uit mag leven dan in het vorige deel, de Albino twin is wel grappig en de Merovingian is ook een heerlijke sarcastische verschijning. Anders was deze film een behoorlijk doodse bedoening geworden want de rest lijkt toch behoorlijk met een verplicht nummertje bezig.

Matrix Reloaded ervaar ik als niet geheel onvermakelijk, maar iets toevoegen doet de film ook niet bepaald. Beter had men het toch bij alleen The Matrix kunnen laten. Enfin, gekeken, redelijk tot matig, zo nu en dan vermaak, maar verder weinig nieuws onder de zon.

avatar van AC1
3,0
AC1
Lovelyboy schreef:

Wat is dat toch? Dat uitmelken. Dat idee van die drie-eenheden/trilogieën?


En binnenkort een vierde film!

4,5
Iets minder dan het eerste deel maar wel mooi verder uitgewerkt. mooiere vechtscenes en special effecten.
ik ben echt Matrix fan. het zit zo goed in elkaar . heerlijke films om te kijken. give me more

4,5
Antinous schreef:
Iets minder dan het eerste deel maar wel mooi verder uitgewerkt. mooiere vechtscenes en special effecten.
ik ben echt Matrix fan. het zit zo goed in elkaar . heerlijke films om te kijken. give me more

Indeed

avatar van Atheistus
0,5
Eerste was top, de rest gewoon saaaaai.

2,0
geplaatst:
Om een of andere reden ben ik nooit aan de vervolgdelen van The Natrix begonnen, terwijl ik het eerste deel inmiddels al 3 keer gezien hebt. Leuk om te zien hoe het wereldje hier meer uitgediept word, toch had ik gehoopt op meer. Neo is nog steeds een stijve hark, en zijn relatie met Trinity is ook hier niet overtuigend, komt vooral door Reeves's emotieloze acteerwerk. Morpheus vond ik in het eerste deel heel gaaf, maar hier is hij zo serieus dat het soms zelfs lachwekkend is. Die tweelingen vond ik maar een paar afgezaagde karakters, gelukkig is Smith nog steeds de hoofd bad guy hier. Het verhaal is nog wel oke, maar neemt zichzelf iets te serieus, en de dialogen zijn bijzonder lomp over het algemeen. Ook jammer dat er een aantal vreemde scenes in zitten, en dan met name dat Neo Trinity weer tot leven brengt door in haar hart te knijpen. Dat de profetie en het orakel nog een controlesysteem blijkt te zijn vond ik dan wel weer een leuke twist. De actie is nog steeds tof, en de snelwegscene is dan ook het beste stukje van de film.

Een paar gave actiescenes en meer uitgediept wereldje, maar de film had zichzelf wat minder serieus mogen nemen, en een aantal vreemde scenes en dialogen weg kunnen laten, 2,0!

avatar van Woland
1,0
geplaatst:
Gisteren The Matrix herkeken, en tja, een topfilm was het niet maar vermakelijk was het alsnog wel. Ik heb vroeger nooit The Matrix Revolutions gekeken, en na het herkijken van The Matrix Reloaded weet ik ook weer waarom: dit is een ontzettend matige film. Wat vooral opvalt is de genante kazigheid. Het is een film die zichzelf aan de ene kant heel serieus neemt, met heel veel pretentieus geleuter over profetieën, de messias, en de 'waarheid'. Maar het is ook een film met een belachelijk gebrek aan interne logica, en nog veel storender, een overschot aan tenenkrommende kung-fu-gevechten door mensen in zonnebril en zwart leer versus kopieën van Hugo Weaving. Er is wel meer genants aan de film. Het feest in Zion in het begin. De beginscene met Trinity. Die gast met dat Franse accent. Neo die Trinity weer tot leven wekt door een kogel uit haar hart te pakken. Neo die überhaupt een film lang rondvliegt alsof hij de upgrade van Superman is. De muziek die bij elk gevecht wordt aangezet.

Maar wat me vooral stoort, naast die cheesy stijl van alles en iedereen aan de film, is dat alles wat in de film gebeurt als een tang op een varken slaat. Het concept van The Matrix en de virtuele realiteit is voor de Wachowski's een excuus om elke interne logica overboord te gooien. In elk gevecht kunnen de meest bizarre dingen gebeuren, want ja, dat is Neo of de sentinels of The Architect die nu eenmaal de Matrix kan manipuleren. Alles wat volgens hen voor het verhaal nodig is, gebeurt maar, zonder dat er ook maar enige vorm van geloofwaardigheid hoeft te zijn. En daardoor is ook gelijk alle spanning eruit - je weet dat er toch wel weer een twist gaat komen die niet serieus te nemen is en die het verhaal de richting opstuurt die de Wachowski's willen, gerechtvaardigd door weer vijf minuten betekenisloze technobabble van iemand. Om vervolgens weer over te gaan op één of andere idiote achtervolging of kung fu gevecht, Ik ga Revolutions toch maar wel kijken deze keer, maar veel vertrouwen heb ik er niet in.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:11 uur

geplaatst: vandaag om 22:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.