• 9.372.770 stemmen

Genre: Sciencefiction / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Australië

Geregisseerd door: Lilly Wachowski en Lana Wachowski

Met onder meer: Keanu Reeves, Laurence Fishburne en Carrie-Anne Moss

IMDb beoordeling: 8,7 (2.222.183)

Releasedatum: 17 juni 1999

Plot The Matrix

"Believe the unbelievable."

De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze "Matrix" gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.

Jordy

Geniale film. Het is duidelijk dat de makers flink geleend hebben van andere films (vooral de invloeden van kungfu-films, en de film Dark City zijn overduidelijk), maar deze invloeden worden samengesmeden tot een prachtige film. Naast een erg goed (en voor velen de eerste keer: te ingewikkeld) verhaal, bevat de film de mooiste actiescenes die ik tot nu ooit heb gezien. Zelfs Keanu Reeves kan deze film voor mij niet verpesten, hij speelt z'n rol prima. Kan niet wachten op deel twee en drie, 5 sterren.

neo

dit is de beste science fiction film aller tijden!!

avatar van SJOE®DO

SJOE®DO

voor mij de beste film die tot nu toe gemaakt is.. heeeel vet allemaal.. het verhaal, de actiescenes.. TOP! nu hopen dat ze deel 2 en 3 net zo goed maken want de verwchtingen liggen nu echt TE hoog..

dttom

Toen ik hem zag kon ik mijn ogen niet gelofen.

avatar van azreal

azreal

Dit is echt een briljante film. Het verhaal zit perfect in elkaar. Ook de effecten zijn fantastisch.Ik wist gewoon niet wat me overkwam. Daarnaast werd er naar mijn mening zeer goed geacteerd. Ik blijf Reeves een goede acteur vinden. Of deze film de beste science-fiction film allertijden is, weet ik niet. Ik blijf Terminator 2 natuurlijk ook heel erg waarderen. Ook heeft deze film door de speciale vecht-technieken aanzet gegeven tot een soort hype van enkele andere films met deze vechtstijlen. Deze film heeft het voor mij dus gewoon helemaal gemaakt. Echt een super film. Iets anders dan 5 sterren kan deze film niet krijgen!!!

avatar van You_bastard

You_bastard

Ik kan er niet genoeg van krijgen !!! 5 sterren of meer

avatar van vic

vic

kan haast niet wachten op deel 2 en 3

avatar van Jerome-B

Jerome-B

Geniale combinatie van martial arts, science fiction en actie! Ik zag deze film in de bios en het was gewoon een soort van trip... ik wist niet meer dat ik in de bios zat, en naar een scherm zat te kijken, ik werd gewoon opgeslokt door de film. Wat een geweldig verhaal, goeie acteurs, fantastische actie scenes, inderdaad zo'n beetje de mooiste die ik ooit gezien heb (bijvoorbeeld in de marmeren hal van het flatgebouw!) en prachtige maar dan ook werkelijk verbluffende special effects. Kortom 5 sterren (eigenlijk meer!) voor deze klassieker, die iedereen gezien moet hebben. Heb deze film ook uiteraard op DVD gekocht!

avatar van Jerome-B

Jerome-B

Wacht ook in spanning op deel twee en later deel drie!!!!! Wanneer komt deel twee uit eigenlijk?

20 december 2002 in Amerika, waarschijnlijk dus lente/zomer 2003 hier

ik zit er over serieus over te denken om dat weekje New York (wat ik al lange tijd wil doen) zo rond kerst volgend jaar te plannen

avatar van ThaDeez

ThaDeez

5 sterren. needs no explenation

avatar van dizzy :)

dizzy :)

10 STERREN MINIMAAL!!

avatar van iman

iman

WOW...deze film staat bij mij op Numero Uno....dit is echt de FILM....als je deze film niet hebt gezien....dan ben je echt een film-barbaar!...Het verhaal is Geweldig (jammer dat sommige mensen het niet helemaal snappen(maar ja domme mensen heb je ook))...de actie scenes zijn prachtig...deze film kan ik eeuwig blijven kijken....Toppertje....5 sterren is dan ook wel erg van toepassing....Ben alleen beniewd of deel 2 en 3 niet erg gaan tegenvallen....maar dat zien we dan wel ...

dttom

Ik heb dus koopvideo en als je dan bij de aftiteling echt helemaal doorspoeld tot het einde staat er op het laatst een paswoord in beeld. En dan krijg je op een site hidden acces tot geheime interviews dus voor de gene die willen kijken doorspoelen .

avatar van Grardje

Grardje

The Matrix is een fantastisch science-fiction spektakel waarin zelfs Keanu Reeves mijn sympathie krijgt en eveneens was het een film die ik 2x heb gekeken om het plot helemaal door te krijgen.

Beste aktie-film sinds jaren (misschien aller tijden?)

neo

net ff updates gelezen over the marix:reloaded en er zijn problemen met het budget en de dood van alyah.alyah zou begin september beginnen aan de opnames maar nou moeten ze natuurlijk iemand anders hebben.ben benieuwd wie ze nu die rol willen laten spelen

avatar van jeroen79

jeroen79

wat!!!!! had ik hier nog niet op gereageerd. Nou echt een toppertje dus. Gha en net als veel andere zit ik maar te wachten op deel twee en drie. (Ik hoop alleen dat die niet tegen gaat vallen omdat de verwachtingen een beetje hoog liggen). Het verhaal in Matrix vind ik al goed en wat deze film nog een stuk beter maakt zijn natuurlijk de nu al bijna in elke actie film gebruikte 'vertraagde beelden'.Maar hoe is het nu als er weer zo'n film komt. Maar ach we zullen het wel zien. Als het verhaal maar net zo stoer is opgezet als in Matrix dan wordt deel twee voor mij alweer een toppertje

Ik vind The Matrix goed, maar de film viel me toch een beetje tegen. Toen ik naar de film ging had ik torenhoge verwachtingen van deze film, na alles wat ik er over gehoord had.

Existenz draaide in dezelfde periode en die vond ik toen beter (en nog steeds). Ach ja, smaken verschillen...

dttom

Ik vind deze erg erg goed maar bv Fight Club, Memento, The Shawshank Redemption,The Usual Suspects die dus onder The Matrix staan vind ik toch eigenlijk beter maar goed het is nu eenmaal zo, dat The Matrix in de top 100 lijst hoger staat.

avatar van Blindfold

Blindfold

Ah kijk. MAg ik wel even vermelden dat je eigenhandig de film 6 plaatsen had laten zakken.

En Kappeuter: Ik zag deze film toen hij net uit was, dus ik had gelukkig nog geen verwachtingen en dan beleef je hem echt. Het is toch altijd zo dat verwachtingen je mening over een film altijd enigszins beinvloeden. Als iedereen zegt wat een schijtfilm (excusez le mot), dan valt hij erg vaak nog wel mee en als iedereen de film de hemel inprijst, dan valt ie vaak tegen. Dit geldt in ieder geval wel voor mij en daarom probeer ik films zo snel mogelijk te kijken.

avatar van geronimo

geronimo

• 1955 berichten

Okay, Blindfold, you made your point!

Sjiez, denk aan je hart.

avatar van Blindfold

Blindfold

Ze moesten me hier minstens een kwartier reanimeren

avatar van vic

vic

kom op mensen zoveel gezeik over deze film. Ik bedoel het is niet alsof het de film is die ervoor gezorgd heeft dat alle actiefilms heel anders worden gemaakt dan vroeger. Deze film heeft zoveel andere beinvloed dat ik wel vind dat hij in ieder geval in de top 10 hoort. Ja onder pulp fiction dal wel te verstaan.

Jordy

ik vind dat er ook betere films zijn dan The Matrix (eigenlijk alleen 12 Monkeys, Fight Club en Pulp Fiction), maar daarom mag je 'm toch wel 5 sterren geven?? voor een 4.5 moet er (naar mijn mening) echt een minpuntje aan de film zitten, maar deze film heeft zoveel indruk op mij en de gehele filmwereld gemaakt..

Jordy

ik zag 'm 2 weken nadat ie in Amerika uit was, toen ik net het "films downloaden" ontdekt had

kwaliteit was niet geweldig, maar het verhaal en een indruk van de sfx waren alleen al genoeg om 'm geweldig te vinden. Ik wist er ook niets van verder.. dus dat hielp wel

neo

als ik het goed begrijp Jordy, kijk jij vaak eerst een film eerder op het internet ( met niet zo'n goeie kwaliteit en een paar weken later) een keer goed in de bios.Ik zou dat in ieder geval nooit doen,want of ik download em of ik ga naar de bios.Is het dan niet leuk om em zo kort na elkaar te zien??

Nou was voor mij the matrix een speciaal geval,want ik ben er zes keer naar toe geweest.

Jordy

ik doe het heel sporadisch, als (1) de film me erg goed lijkt, en (2) het een tijd duurt voor de film draait. Voorbeeld: Matrix zag ik zo een half jaar eerder, en Unbreakable ook. Ik heb dan geen zin om zo lang te wachten, en spoilers te moeten ontwijken

Jordy

en Requiem For A Dream heb ik in 1 maand 5 keer gezien.. als de film écht goed is... vind ik dat niet erg. Als er dan vrienden zijn die 'm ook willen zien, kijk ik 'm zo nog een keer. Vind ik dan leuk, om hun reactie te zien enzo. Maar ja het ligt een beetje een aan de film, sommige (goede) films zoals Traffic kan ik niet vaak zien

avatar van Jos2

Jos2

Als ik de reacties hier lees vraag ik me af of de kindertjes hier pas een jaar of twee films kijken.

Jordy

en die 54912 stemmers op imdb zeker ook?

en het mag wel wat vriendelijker hoor, je bent hier te gast. Als het je niet bevalt hier...

erg stoer dat je The Matrix niet goed vindt, en dat je niet achter de massa aan wil lopen, maar je hoeft niet gelijk 95% van de bezoekers hier af te gaan lopen zeiken