Genre: Sciencefiction / Actie
8,7 (2.233.187)
Releasedatum: 17 juni 1999
Plot The Matrix
"Believe the unbelievable."
De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze "Matrix" gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Matrix (MusicMeter)
- The Matrix [The Deluxe Edition] (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Apoc
Mouse
Switch
Jos2
Niet goed vindt? Ik geef hem 4,5 ster! Maar kom op, de beste film aller tijden? Filmbarbaar als je hem niet gezien hebt? We hebben het hier niet over Citizen Kane, hoor.
Jordy
berichtje van Etienne U (waar dat een reactie op was) staat in het forum, niet hier, waar ik hier op reageerde... excuse me..
ik vind CK dus wél een goede film.. dvd plofte net door de bus btw
ripley
topfilm.veel coole actiescenes en een goed verhaal.de special effects zijn supermooi.
Obiwannes
Ik vond deze film toch niet zo geweldig als anderen hier. Ik vond het echt een geweldig goed verhaal, super orgineel.
Maar soms was de actie juist iets té veel voor mij. Voorbeeld: als ze Morpheus gaan redden en in de gang komen waar ze beschoten worden. Van de palen bleef niet veel over, maar zij hadden iedereen omver geknald. Het hoort wel een beetje bij het verhaal maar dat de hele kamer verwoest was vond ik een beetje te veel. Ook het gevecht tss. Morpheus en Neo vond ik niet zo goed, dat is puur eigen smaak, ik ben niet zo voor snelle kungfu-achtige gevechten.
Maar al bij al waren het prachtige special effects een practig verhaal dus, 4*
Obiwannes
hierna moeten nog 2 films komen, denk ik. Dus alles zal nog wel niet opgelost worden. Hoewel het verhaal van de matrix prachtig was waren de special effects misschien nog beter, en als die nog beter kunnen...
Psyche
Als ik het goed kan herinneren, was ik zeer onder de indruk van de film. Het rietje van mijn 7-up sneuvelde tijdens de film, ik draaide/beet het aldoor.
Om er net als mijn zus en broertje 4 keer naartoe te gaan, vond ik een tikkie overdreven, maar we hebben het wel gehuurd toen ie uitkwam.
Phooze
Deze film is dus echt meesterlijk !! Ik hoop wel dat ze het niet verpesten met deel 2. Ik kijk 'm nog regelmatig.
haagseharry
Zwaar overschat; een ware mediahype! Bruce Lee meets Terminator.
Knoei
voldeed aan alle verwachtingen. Goede film, goede acteurs, goed verhaal, goede special effects, maar geen 29ste plaats waard volgens mij!
NERD
nummer 2 op mijn lijstje van beste films.....Vooral door het goeie verhaal en de vele special effects (waarvan vele ik nog nooit eerder had gezien). Toch wel een klassieker, maar ik kan hem toch geen 5 sterren geven aangezien voor mij niks gelijk kan staan aan fight club; dus 4,5 ster (ik had liever hier 5 sterren voor gegeven en voor fight club nog meer)
Jordy
net even Revisited gekeken, was wel interessant. Jammer alleen dat er in dit soort docu's altijd weinig aandacht is voor wat een film doet NADAT ie gemaakt is.. vond ik bij de docu bij 12 monkeys zo goed: de testscreenings, de recensies, de awards, enz
neo
ik vond bij revisited het jammer dat een paar bijrolspelers niet aan het woord kwamen als joe pantoliano.
Jordy
ik had alleen die docu van 2 uur gedownload, wat staat er nog meer op de dvd?
vliegtuig13
Ik vond hem wel goed en origineel bedacht, maar heeeeel erg ver gezocht, ik vond hem ook wel heel apart !
NERD
Ik vond het verhaal juist supergoed bedacht. Ver gezocht? Neuh, gewoon meesterlijk. Het is natuurlijk geen "waar-gebeurd verhaal"
tom
Ik vind dit egt een hele goede film, egt genieten deze film.
waarom geen 5 sterren?
ik vond et acteerwerk toch niet bepaald briljant. het was ook zeker niet slegt maar ik ben nou eenmaal niet zo'n fan van Reeves. De meeste anderen vond ik wel goed
Thomas
Toen de film uit kwam was hij erg vernieuwend. Hoeveel films hebben nu al de gevechtscene´s gekopierd?
Ik probeer de film niet te vaak te kijken zo blijft hij iedere keer weer special!
5 sterren, wat anders?
shayed
Intelligent verhaal, superstrakke special effects en waanzinnige vechtscènes. Toen ik de trailer van deze film voor het eerst zag dacht ik hetzelfde als Neo dacht toen de 'jump-programme' deed, WOW!
*****
morpheus
Stevig en goed sciencefiction verhaal, die wel als de actie begint sterk afslapt, aan de andere kant is de actie RAZEND spectaculair, de SFX incluis.
Zeer stijlvol en ERG coole film.
1 van mijn favorieten ****1/2
Ramon K
The Matrix, iedereen noemt 't een meesterwerk en ik vind dit dus echt overwaardering. Ten eerste is Reeves zo slecht gecast want die hark kan geen vechtscenes doen. Wanneer hij in een gevechtshouding staat betrap ik me er zelf op dat ik steeds in lachen uitbarst. Het verhaal is best aardig en reflecteert mijn gedachten over het bestaan, maar de scene's in the real world zijn ronduit slecht. Iedereen vertelt in zijn of haar mening dat ze het verhaal zo goed vinden maar niemand vertelt erbij waarom. Ik geef 3.5 sterren
IamBernie
Wie had jij dan gecast ipv van Reeves ? Just curious.
Btw waar heb je verhaal voor nodig, als je major fucking kick ass action hebt, met scenes waarin 50000 kogels je om de oren vliegen ? Overigens vind ik het verhaal wel gewoon goed om ongeveer dezelfde reden als jij, daarbij is het gewoon een heel erg pakkend verhaal omdat het gewoon helemaal zo vreemd niet is. Er word tegenwoordig al zoveel door computers bestuurd, dat ik het helemaal niet gek zou vinden als de wereld over duizend jaar door AI wordt geruled.
Je weet maar nooit, dus ik blijf oefenenen met die lepel...
NERD
Ik vind het gegeven dat het leven zoals de hele mensheid het ziet niet bestaat, en dat we in feite batterijen zijn voor een maatschappij van machines toch redelijk goed/origineel bedacht om het maar even genuanceerd te zeggen.

The Matrix Resurrections
2021

The Matrix Revolutions

The Matrix Reloaded

The Animatrix

Netflix haalt binnenkort 'The Matrix'-reeks uit het aanbod

Parels op Netflix: Dit zijn de 25 best beoordeelde sciencefictionfilms in het aanbod

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

'The Matrix' is straks weer te streamen: 'Nog steeds is deze film een genot om naar te kijken'

The Shawshank Redemption

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
saving the worldkunstmatige intelligentieman vs machinefilosofieprophecyvechtsportenself sacrificedroomstrijdhackerinsurgencesimulated reality virtuele realiteitdystopietruthcyberpunkdream worldvrouwelijke regisseurmessiahaction herognosticismcomplextrans directorallegory of the cave