• 9.379.473 stemmen

Genre: Sciencefiction / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Australië

Geregisseerd door: Lilly Wachowski en Lana Wachowski

Met onder meer: Keanu Reeves, Laurence Fishburne en Carrie-Anne Moss

IMDb beoordeling: 8,7 (2.224.869)

Releasedatum: 17 juni 1999

Plot The Matrix

"Believe the unbelievable."

De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze "Matrix" gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.

avatar van Jisraw

Jisraw

Getting Louder schreef:

saai? legendarisch. denk aan descartes? cito ergo credo, leuke moderne variatie op die gedachte.

Plato meer dan.

avatar van The Oceanic Six

Tsja....The Matrix...

Laat voorop staan dat ik heel duidelijk zie dat de film geniaal in elkaar is gezet, er vreselijk goed uitziet en erg spannend is.

Maar het is geen film die mij heeft geboeid. Ik vond het echt te wazig en apart. Ik hou soms echt wel van een sterke SF film maar ik kon eigenlijk weinig hiermee. Ik vond het verhaal behoorlijk lastig om te volgen en daarbij moet ik zeggen dat het me ook niet zo heel veel interesseerde.

Kortom, voor de mensen die zon verhaal boeiend vinden kan het wel eens de beste SF ooit gemaakt zijn, dat snap ik wel. Maar niet voor mij dus...leuk om een keer te zien maar verder niet.

avatar van korenbloem02

korenbloem02

leuke en orginele film des tijds. De beste van de 3. Want die andere 2 sloegen kant nog wal.

avatar van delin

delin

Plato! Het stomme is, dat ik ben beinvloed door de verschikkelijk veel slechtere vervolgen op de film.... Had ik het maar bij deel 1 (of eigenlijk gewoon THE Matrix) gelaten...

avatar van L. luchtloper

L. luchtloper

Klopt eigenlijk wel. Hoogtepunten uit de andere films zijn de sfx actiescenes, maar voor mij persoonlijk de gesprekken met the Oracle en the Architect.

avatar van chonitaw

chonitaw

NeroStyle schreef:

Laatst deze film weer eens bekeken..

Ik sta er nog steeds versteld van dat deze film alweer 9 jaar oud is.

Er zijn films die een puntje kunnen zuigen aan de filmwijze en special effects die de Wachowski brothers hebben gebruikt!

hmhm ben het helemaal daarmee eens, je zou echt niet verwachten dat het 9 jaar oud is! verhaal is echt goed en natuurlijk de special effects!

avatar van kArIzMa_Movie

kArIzMa_Movie

Deze eerste film van The Matrix-trilogie is en blijft voor mij nog steeds de beste. De kleren van de hoofdpersonen zijn zeer passend bij de film. Zeker die van Neo! Mooie lange jas, laarzen, alles in het zwart en om 't af te maken een mooie zonnebril. Het gevecht in de metro vond ik prachtig, maar dé hoogtepunt van de film is de 13 seconden lange schot van Neo. 4,0*

avatar van ockhausen

ockhausen

zo lkkr vaag, dat ik na de 2 keer een geniale film vond. De actie overdreven, maar erg passend in het verhaal.

een 4,5 waard in zijn genre!

avatar van Nirin

Nirin

echt een film die leuk gevonden kan worden door zowel de diepe denkers als de leeghoofdige actie liefhebbers...

kwa acteerwerk is het niet super maar deze film bevat een heleboel creativiteit en een goed uitgewerkt verhaal en met de actie/special effects zit het sowieso super...

avatar van Gabbere

Gabbere

Mijn nummer 2. Een erg originele goede film, met vette acties, special effects, aankleding, cast enz.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

De perfecte film bestaat natuurlijk niet, maar deze gaat aardig in de richting.

O.a. door: Absoluut geen overbodige scenes, sterk acteerwerk, geloofwaardige fictie (dat vind ik knap), keurig verzorgde special effects en goede bijpassende muziek enz...

Ok sommige dingen zijn ietsjes overdreven, maar hey in de matrix is alles mogenlijk

Maar toch een echt nadeel.. De laatste plus/minus 5 seconde van de film. Daardoor halve ster aftrek.

avatar van lesamurai

lesamurai

Die scene dat ze bij de matrix op die daken rennen is volledig nageaapt van het begin van Hitchcock's Vertigo; dat is wel wat minder.

avatar van NathanMandjes

NathanMandjes

Toen ik in de middelbare school maatschappijleer kreeg was dit de film die perfect uitlegde wat er in de bijbel stond, alleen dan een stuk vetter. Echt, 5 punten.

avatar van viewer12

viewer12

vaagheid for the world Ik moest hem toch echt nog eventjes een weede keer kijken voor ik hem totaal vatte. Want op het begin heb je eigenlijk geen flauw idee waar he nou precies over gaat, maar dat maakt hem zo goed. 'Watch out, de beruchte Matrix vaagheid !'

prachtig verhaal en ongeloofelijk origineel. Er waren mensen die erover na gingen denken dat het echt kon zijn.. En misschien is het wel zo dat we allemaal in een computer ingeplugd zijn

zeer geloofwaardig geacteerd en deze heeft een mooi plekje in mijn top 10.
ik vond som wel een beetje verveled dat Morpheus er zo erg omheen bleef draaien

4****

avatar van lesamurai

lesamurai

NathanMandjes schreef:

Ik heb 'm moeten kijken voor levensbeschouwing en moest vervolgens een werkstuk maken van The Real World.

Wat ik een van de mooiste uitspraken vindt die een link hebben met het verhaal achter de Matrix is van René Descartes;

Cogito ergo sum: Ik denk dus ik besta.

avatar van AdoptedGnome

AdoptedGnome

deze film is een gewoonweg zever!

avatar van backfist

backfist

voor mij beste film ooit

omdat het eigenlijk een filosofisch gedachtenexperiment is dat bovendien visueel ook erg mooi uitgewerkt is

Het bevat verwijzingen naar

Het Christendom, het Jodendom, het Boeddhisme,

Plato's grotvergelijking, Edwin Abbott Abbott's Flatland, René Descartes's Malin Genie, Kant's Ding an sich, het hersenvatexperiment etc etc

Dus de Matrix is een veel complexer film dan veel mensen denken. Daarom vind ik het ook jammer dat deel 2 en 3 een beetje onzin zijn.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

viewer12 schreef:

Niet echt, als je je bedenkt dat de anime Ghost in the Shell al uit 1995 is, en ook de (onbekendere) film The Thirteenth Floor behandelt dit vraagstuk. Beide films zijn eerder verschenen dan The Matrix.

avatar van A.L.I.E.N

A.L.I.E.N

Leuk detail:als je Neo omdraait heb je Oen!

avatar van serpente89

serpente89

4,5 ster voor dit prachtige verhaal wat na 9 jaar nog gebrandmerkt op mijn netvlies staat en ik heb hem nog maar 1 keer gezien.. Reeves en Fishburne spelen erg goed. Dit was de eerste en de beste film in de serie. De film is pure fictie en komt helemaal niet zo over bij mij. Heel vaak komen sf's nep over maar deze totaal niet. Dit komt waarschijnlijk door het sterke acteerwerk en het prima regisseer werk van de Wachowski's .

avatar van DarkQueen

DarkQueen

beste film ooit gemaakt!

Heb hem al wel 20x gezien denk.

sja voor de rest spreekt het vanzelf.

avatar van ***MaYa*1001***

***MaYa*1001***

ZEER indrukwekkende film

avatar van ChielB

ChielB

Revolutionaire film met een ongekend sterk verhaal, vlotte en extreme actie en prima hoofdrolspelers. Pure klasse. 5**

avatar van QuidQuoPro

QuidQuoPro

Zo goed als het begin is, zo slecht en fantasieloos is

het einde .... slaapverwekkend voorspelbaar !

Een 5 voor het begin een1 voor het eind.

avatar van An']['oN

An']['oN

idd klein beetje voorspelbaar aan het eind maark vind het visueel een aantrekkelijke film en het verhaal vind ik verder ook erg goed

****

avatar van MrLee

MrLee

Heerlijke film, erg origineel. Helaas hebben ze het verhaal met deel 2 en 3 tot de grond toe gelijk gemaakt. :/ Maar deel 1, deze dus, blijft een klassieker!

avatar van bertito

bertito

Na 9 jaar eindelijk deze film een keer gezien op TV en ik wist meteen waarom ik hem destijds niet in het theater wilde zien, en wel omdat er b.v. een scene in voorkomt waarin Neo zijn hand steekt in een verticale vloeistof die een andere dimensie moet voorstellen. Voor mij dus totaal niet interessant om een filosofische kwestie op een letterlijke manier uit te beelden.

Een computervirus is in deze film een insekt dat via je navel naar binnen kruipt, yeah right! Keanu heeft overigens wel een mooie strakke buik, die kwelling had wel iets langer mogen duren!

Ik heb gekeken tot Neo een vechtproef moet afleggen en toen had ik het wel gezien, ik haat die vertraagde kung fu shit, wat een aanstellerij.

De hele film is in een groen waas gefilmd, en veel donker, en dat maakt het oerlelijk om naar te kijken. Ach ja, de verre toekomst zal ook wel heel lelijk zijn...en het zonnetje gedoofd. Daar geloof ik dus niks van, het is de mens eigen om onder alle omstandigheden licht, kleur en vormenspel aan te brengen in zijn omgeving. Dat maakt ons verschillend van dieren.

2001 A Space Oddyssey is pas werkelijk een intelligente visualisatie van de mens die verstrikt raakt in zijn zelf gecreeerde technologische universum. Niet voorgekauwd, letterlijk uitgebeeld, of door middel van lange wauwelverhalen uitgelegd maar in zinderende kleurenpracht ten onder gaan.

avatar van ordeith

ordeith

Revolutionair sterk! Deel 2 en 3 zijn een beetje een zakkenvuller geworden, maar deel 1 blijft gewoon briljant te noemen. Gisteren weer op tv gezien. Zou hem zo weer kijken.

avatar van erkin17

erkin17

superrr goede film

de actie is ook cool

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Goede Film, Interesant Verhaal en Goede acteerprestaties, 5* vind ik hem nou niet echt waard omdat ik het geen Topfilm vond, Maar dat haalt niet weg dat ik hem voor Science-Fiction Fans aanraad, Special-Effects waren trouwens ook wel Goed.