• 9.373.926 stemmen

Genre: Komedie / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Edward Norton en Helena Bonham Carter

IMDb beoordeling: 8,8 (2.565.870)

Releasedatum: 4 november 1999

Plot Fight Club

"Mischief. Mayhem. Soap."

Een man die voor een verzekeringsmaatschappij stad en land afreist als schade-expert, lijdt aan chronische slapeloosheid. Hij krijgt van een arts echter geen medicatie, maar een snerende opmerking: ''Ga maar eens kijken bij een praatgroep voor terminaal zieken, dan zal je zien wat pijn écht inhoudt.'' De man neemt het serieus en bezoekt een praatgroep, waar men aanneemt dat hij ook terminaal ziek is. Hij vindt er een uitlaatklep en bezoekt vervolgens ook andere praatgroepen. Bij één van die bezoeken treft hij de mysterieuze Marla Singer. Als hij op een dag thuis komt van een vlucht, blijkt er een explosie in zijn appartement te zijn geweest. Hij belt Tyler Durden, een extravagante man die hij net daarvoor in het vliegtuig ontmoet heeft. Tyler neemt op, en ze gaan samen een biertje drinken. Tyler blijkt er nogal eigenzinnige ideeën op na te houden.

Tyler Durden

Robert Paulson

Angel Face

Richard Chesler (Regional Manager)

The Mechanic

Intern at Hospital

Thomas at Remaining Men Together

avatar van ace leader

ace leader

toch raar dat norton na zijn training van american history x meteen 20 kg afvalt en weer gewoon dun is.

avatar van Jeauhan

Jeauhan

Ik denk dat deze film werkelijk waar alles met onze consumptiemaatschappij te maken heeft. Ik vind het dan ook een beetje hypocriet om via één van de meest geldverslindende industrieën kritiek te leveren op ons geldverslindende mens. Dan heb ik meer waardering voor bijvoorbeeld de zweedse 'film' surplus. Aan alle maatschappijleerdocenten in Nederland: laat je klas deze film kijken, en niet Fight Club. Het zal iets minder bezorgde ouders bezorgen en betere kritiek geven op de huidige maatschappij.

Wat betreft de relatie tussen verteller en Tyler, in het begin van de film, op het vliegveld zegt de verteller: Could you then wake up as an other person?' en precies op dat moment komt Tyler Durden voor het eerst langs. Al vrij snel in de film ging ik de link tussen verteller en Tyler leggen. Er waren meer hints te ontdekken.

Wat ik wel prachtig vind aan deze film zijn de tricks die toegepast zijn. Bijvoorbeeld dat de lul die Tyler in een film aan het monteren is, ook daadwerkelijk in deze film zit. Geniaal, het schijnt dat er nog een tijd gedacht is dat dit de lul van Pitt was.

avatar van missl

missl

ik snap dit niet. ik vind het vreemd. ik vond de film wel heel leuk maar op een gegeven moment nam het een of andere draai dat ik het niet meer snapte. ik denk dat ie briljant is als ik em nogmaals kijk.

voor nu 2,5

avatar van parvus_flamma

parvus_flamma

Hartstikke goede film . Ik vond hem in het begin al wel oke, maar aan het einde vond ik hem echt helemaal geweldig, toen er onthuld was dat Tyler en die andere gast dezelfde waren. Vond de scene dat Tyler zich helemaal kapot liet slaan in zijn gezicht wel echt verschrikkelijk, kan ik echt niet naar kijken...

avatar van kArIzMa_Movie

kArIzMa_Movie

Ik vind de film geweldig!

Als er minder humor in had gezeten, vond ik 'm waarschijnlijk ook minder leuk.

Ik geloof dat de bedoeling van de film was, dat als je na afloop alle gebeurtenissen nog eens naloopt, je jezelf gaat afvragen hoe dat nu is gebeurt. Er zijn namelijk een aantal voorvallen waarin Jack in één plaats is en daar de omgeving manipuleert, en Tyler in een andere en daar ook van invloed is op dingen. Dit kan natuurlijk in het echt niet, aangezien Tyler en Jack één en dezelfde persoon zijn.

Al wil je precies begrijpen hoe 't in elkaar zit, zal je 'm nog een keer moeten bekijken.

Wat mij betreft een film voor echte 'mannen met ballen'! 4,5*

avatar van Falcone

Falcone

Een film met zulke geweldige dubbele achterliggende gedachten.

Heb hem meerdere malen gezien, en blijf het briljant vinden hoe Tyler langzaam ondekt dat hij Jack is, en eigenlijk het gevecht met zichzelf aangaat..

En daarnaast laat deze film goed zien hoe mensen makkelijk zichzelf laten manipuleren en meeslepen in een andere wereld.

Een echt meesterwerk!

Heb hem tegenwoordig al een hele tijd niet meer gezien, vandaar een 4,0. Na herziening zal ik overwegen of dit cijfer blijft of stijgt.

avatar van CTK

CTK

Deze film bewijst maar eens te meer wat voor topacteurs Norton en Pitt zijn. Dit is zo een film waarbij je meer ontdekt door hem een tweede keer te bekijken.

avatar van White Trash

White Trash

Meesterlijke film vaak gezien al. Brillant geacteerd door edward norton en brad pitt. Het verhaal spreekt me ontzettend aan, het verzetten tegen deze maatschappij...Kan hem altijd kijken deze film!

Meesterlijke quote

''God damn it, an entire generation pumping gas, waiting tables; slaves with white collars. Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don't need. We're the middle children of history, man. No purpose or place. We have no Great War. No Great Depression. Our Great War's a spiritual war... our Great Depression is our lives. We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off. ''

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

GinolaEHV schreef:

Misschien was ik toen nog wel zo dwars dat ik hoe dan ook een door de school verplicht gestelde film slecht zou gaan vinden.

Moet 'm een keer op dvd halen... of een keer op tv kijken als -ie ooit op tv komt.

En nu heb ik 'm... vanmiddag gekeken. Heerlijke film.

Mooi origineel schript, dialogen zijn ijzersterk.

avatar van dono

dono

heerlijke film

avatar van Val.Broman

Val.Broman

Ik snap dus niet waarom mensen dit nou zo'n geweldige film vinden. Vooraf dacht ik dat het een goede film zou zijn gezien de cijfers en reviews maar na de film gekeken te hebben vond ik het een enorme teleurstelling. Na een half uur had ik zelfs de neiging om de film uit te zetten, deze neiging kreeg ik 3 kwartier later nog eens. Ik ben een groot fan van Norton en ook in deze film speelt hij geweldig maar de film kan me gewoon niet boeien, de rest van de cast speelt overigens ook erg goed(al heb ik een hekel aan Brad Pitt, die wel goed speelde maar op een of andere manier erg irritant overkomt zoals ook in zijn andere films). Ik vond het verhaal erg saai(vooral het 1e uur) en verwarrend al snapte ik de film wel.

kortom de film is geweldig gespeelt door de cast maar het verhaal vind ik 10x niks en dan heb ik het verschikkelijk slechte einde er nog niet eens biijgeteld....

avatar van serpico

serpico

Het verhaal 10x niks? Verschrikkelijk einde? We hebben het over Fight Club he!

avatar van An']['oN

An']['oN

ik vond het een geweldige film dit soort films zijn eerlijkgezegd wel slecht voor me, net als hooligans. ik word kei agressief als ik zon film zie verhaal was gweldig trouewns

avatar van gijs (-.-)

koffypad

favo movie

avatar van selfhealing

selfhealing

5 ster, apart, goedverhaal, goede acteurs...mooi einde.

avatar van film_kaza

film_kaza

Vond dat "Ultima einde"ook reuze meevallen.... Veel te ongeloofwaardig.

avatar van redondo

redondo

Fantasy / Drama is een beter genre!

Ben het helemaal eens met film_kaza.

avatar van Knisper

Knisper

film_kaza schreef:
Vond dat "Ultima einde"ook reuze meevallen.... Veel te ongeloofwaardig.
Film heeft het zeker niet nodig, maar als je terugkrijgt, zie je wel dat alles precies klopt en dat de film er ook naartoe werkt.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Als je wilt zien dat iets klopt, klopt het altijd. Dat is nog wat anders dan dat iets logischerwijs ook klopt...

avatar van Knisper

Knisper

Beetje onnozele opmerking. Terugredenerend zit er in de film geen enkele scene die niet had gekund als ze een persoon waren. Bovendien zijn ze nooit samen met Martha in een ruimte. Zou dan ook graag eens lezen wat er niet zou kloppen.

avatar van combi

combi

• 20609 berichten

orbit schreef:

daar doe je deze film toch wat te kort mee.

avatar van Yonk

Yonk

combi schreef:

daar doe je deze film toch wat te kort mee.

kijk hem dan maar eens goed na ...

avatar van justmitchel

justmitchel

Dit is een van de beste films die ik ooit gezien heb edward en brad spelen onwaarschijnlijk goed en wat een verhaal.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

vinden jullie de genre-aanduiding hier niet fout: komedie/drama, het is toch eerder actie of thriller dan komedie lijkt me.

avatar van Wouter

Ja. Vind imdb ook. Niet dat de film niet ook een komedie is.

avatar van stephan73

stephan73

Film is, volgens mij dan, eerder een inktzwarte komedie dan een aktiefilm of thriller.

avatar van TonyMontana

TonyMontana

Simon Smith schreef:

Volgens regisseur Fincher is Fight Club "a black comedy that applies heavy satire".

Dus... een komedie!

avatar van dennis_e

dennis_e

aardige film totaan het infantiele slot. wat een anti-climax...

avatar van Corcicus

Corcicus

Zeer sterke film, maar het einde was bijzonder teleurstellend.