• 9.375.880 stemmen

Genre: Komedie / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Edward Norton en Helena Bonham Carter

IMDb beoordeling: 8,8 (2.567.286)

Releasedatum: 4 november 1999

Plot Fight Club

"Mischief. Mayhem. Soap."

Een man die voor een verzekeringsmaatschappij stad en land afreist als schade-expert, lijdt aan chronische slapeloosheid. Hij krijgt van een arts echter geen medicatie, maar een snerende opmerking: ''Ga maar eens kijken bij een praatgroep voor terminaal zieken, dan zal je zien wat pijn écht inhoudt.'' De man neemt het serieus en bezoekt een praatgroep, waar men aanneemt dat hij ook terminaal ziek is. Hij vindt er een uitlaatklep en bezoekt vervolgens ook andere praatgroepen. Bij één van die bezoeken treft hij de mysterieuze Marla Singer. Als hij op een dag thuis komt van een vlucht, blijkt er een explosie in zijn appartement te zijn geweest. Hij belt Tyler Durden, een extravagante man die hij net daarvoor in het vliegtuig ontmoet heeft. Tyler neemt op, en ze gaan samen een biertje drinken. Tyler blijkt er nogal eigenzinnige ideeën op na te houden.

Tyler Durden

Robert Paulson

Angel Face

Richard Chesler (Regional Manager)

The Mechanic

Intern at Hospital

Thomas at Remaining Men Together

Artifact schreef:

Ik zie niet in waarom deze film zich zou presenteren als een cultfilm. Vraag me ook af waar je dat op baseert. Marketingtrucje of niet, het doet niks af aan het statement dat de film benadrukt. Conventioneel, gehyped of volgens het boekje (wat wel mee valt), so it be. In principe maakt dit niks uit, mits de film goed wordt uitgewerkt en ik niet het gevoel krijg dat het op ''safe'' speelt en gemakzuchtig inelkaar wordt geflanst. Hoewel ik sceptisch ben of het Fincher écht alleen om de dollars ging of uit ideologisch standpunt het blijft een boekverfilming en er zit ook nog een kern van waarheid in. Het is misschien wel zo dat deze film met zijn filosofie botst, maar bekijk de film eens binnen zijn context, in plaats van externe factoren erbij te halen.

Ik zie alleen maar een regisseur die hopeloos probeert aan te klampen bij wat 'hip' 'interessant' en 'hot' is in filmland zonder nou echt iets prijs te geven van zijn inhoud, ideëen of anderzijds boeiende stof tot nadenken. Ik vind het heel plat gefilmd, zonder een greintje gevoel. De beelden zijn overdadig cool (onnodig zou ik haast zeggen, meneer Tarantino beheerst dit toch al tot in de perfectie) en de teksten bestaan eigenlijk vooral uit louter one-liners. Iets echt uitgepraat of aan de oppervlakte krijgen we niet als kijker. Ik zie het karakter van Norton dan ook helemaal niet als een belichaming van de dolende ziel in de grote boze corporate society, maar eerder als een holle bazelende oninteressante gek. Nul komma nul identificatie met dat karakter. Die twist aan het einde slaat werkelijk nergens op en is het summum van kijk mij eens leuk zijn en ook een einde ala jacob's ladder of usual suspects bedenken. Het voegt werkelijk geen sikkepit toe aan de pointe, tot zover die er al was.

Daarnaast kun je de film zien als een vermakelijk stukje cinema met de nodige cynische humor en geweldig acteerwerk van beide heren. Een sfeerprent dat technisch ook sterk in elkaar zit door montage, cinematografie en lokaties. Hiervoor zou je toch al een aardig punt voor kunnen geven, maar voor MIJ is er als klap op de vuurpijl ook nog eens een geweldige filosofie in verwerkt. Fincher evenals meneer Stone werken misschien in de mainstream ze durven tóch het initiatief te nemen om een kritische film neer te zetten. Iets wat ik de gemiddelde ''Hollywood'' regisseur niet snel zie doen.

Ik vind beide heren matig acteren, Norton doet nog een poging, maar Pitt loopt alleen maar de onberispelijke machoman uit te hangen. Duizenden rambo's en mad maxen deden hem dat voor De humor vind ik minimaal (tenzij je dubbel klapt om een vent met tieten). En de cinematografie of lokaties zijn dusdanig karig, dat ik dan menig goed gemaakte b-film daar ruimschoots aan vind tippen. Ik zie er werkelijk niets unieks of bijzonders in!

Stone is ook een regisseur die wat mij betreft regelmatig de plank misslaat in valse pretentie en superkitsch.. op een paar spaarzame uitzonderingen na.

avatar van felix89

felix89

de film niet controversiel? jullie zouden de berichten hier eens moeten lezen, wat een discussie... dus het heeft heel wat bij jullie teweeg gebracht, de ene vind hem rotslecht de andere fantastisch, en jullie doen allemaal de moeite om ofwel de film op te hemelen of hem in de grond te boren. Als dat dan geen controversiele film is

ikzelf kan hem wel smaken alleen heb ik een hekel aan dat verdomde einde, het is een geforceerde anti-climax. naah, ik vond het einde een beetje goedkoop.

avatar van Reinbo

felix89 schreef:

avatar van starbright boy

Knisper schreef:

Ik heb het je al zo vaak zien zeggen, maar ik zie nergens aan de film dat het probeert de jaren 90 te karaktariseren. De film zou net zo goed in 2007 af kunnen spelen, zonder dat enig element in de film verandert hoeft te worden.

Ik vind de film wel degelijk heel erg jaren '90 (en heel erg goed trouwens, al neig ik weleens naar een halfje verlaging). De film zou best nu kunnen spelen, maar zou nu niet meer gemaakt worden. Zeker niet met een groot budget. Er hangt een duidelijk, wat moeilijk te definieren fin-de-siecle-sfeertje in de film.

felix89 schreef:

Zo kun je elke film natuurlijk wel makkelijk een predikaat "goed" meegeven Controverse is voor mij niet meer dan het woord inhoudt: goed/slecht. De film scoort op vele details gewoon matig tot slecht, niks te maken met het onderwerp/inhoud (was dat maar zo). Het is die zeepbel geworden die het zo graag behelst

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

De Allerbeste film van Edward en Brad.

Ik kon ook zo zien dat David Fincher deze film kort dervoor heeft opgenomen voor Seven.

Maar toch een waardige 5*

avatar van jayytjee

jayytjee

Ik vind 'm in ieder geval zwaar overgewaardeerd.

avatar van TheLady

TheLady

geniaal bedachte film super geacteerd van pitt en norton absoluut 5 ster waard

avatar van poisonpen1234

poisonpen1234

Een vriend van me heeft deze film van me geleend en ik heb hem nooit meer terug gekregen die vuile klootzak he grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr" het leven is ook zo bruuut he

ik heb deze film al 1000 keer gezien so what ik wil hem bezitten zodat ik elke dag naa het hoes ken kijken enzo ik wil zon classic gewoon als eigendom hebben! OEPS!

owjaah het gaat niet om wat je bezit "hehe ik begin ee eigen Fight Club"

avatar van Apocalypse Now

Apocalypse Now

...ik weet niet hoe het komt, maar het doet me aan het 'snatch' genre denken, blijft toch een zeer goed opgezette film, met een zeer mooi plot

avatar van Rynier

Rynier

een van de beste films die er zijn vind ik, van mij mag het een 5 krijgen

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

Gweldig verhaal. Je wordt natuurlijk gek wanneer je doorhebt hoe de vork in de steel zit.

avatar van sudzwa

sudzwa

Ik heb de film gisteren gezien en ik ben er nog altijd over aant nadenken. Ik vond het een geweldig verhaal en sommige dingen had ik echt niet voelen aankomen. Krijgt van mij een 4*

avatar van TheHugetive

TheHugetive

@Orbit

Je hebt een bepaalde mening over de film. Dat kan. Maar dan verwijs ik nog een keer naar het boek van Chuck Palahniuk. De film voegt daar namelijk weinig aan toe. En het boek is niet geschreven met de bedoeling om een best-seller te worden. Daarnaast vind ik de maatschappijkritiek die in de film geleverd wordt (het barst van de Edward Norton types om me heen, misschien ben ik er zelf ook wel een) niet echt terug in andere films. Het is weer eens wat anders dan een film die tegen de Vietnam-oorlog of Irak-oorlog aantrapt. Fightlclub vind ik een stuk confronterender. Dat Brad Pitt meespeelt is verder niks aan te doen.

@ The Hugetive

Des te treuriger dat de film niks toevoegt, want dat was wel nodig geweest.. nu is het een lege huls namelijk. De film is vleesch noch vis, roept geen enkele interessante vraag op, noch oplossing (tenzij je een gefrustreerde computernerd bent die er daadwerkelijk op los gaat rammen ). Het geeft alleen maar gortdroog commentaar op een murw en leeg bestaan. En dat soort films bestond al in de jaren 30 (M)!! Dat je er niet in kan vinden omdat de mensen toen nog geen zonnebril droegen en een flashy pooierbak rijden wil niet zeggen dat die films niet net zo hard en cynisch waren.

Ik vind Taxi Driver nog steeds een van de meest courante voorgangers, die echt veel mooier is gemaakt en nog cynischer is over de maatschappij. Misschien niet direct tegen de massaconsumptie gericht.. Verder als kantoorpik die rebelleert heb je nog Falling Down, ook aanzienlijk veel beter dan deze. Beide films hebben ook geen truuks in de plot nodig om het interessanter te doen lijken. Die films blinken uit in een directheid en recht-voor-je-raap boodschap waar je in Fight Club tevergeefs naar loopt te graaien.

avatar van jasha

jasha

TheHugetive schreef:

En het boek is niet geschreven met de bedoeling om een best-seller te worden.

Ik denk dat de meeste schrijvers die een boek gepubliceerd krijgen toch stiekem een beetje hopen dat hun bnoek door zo veel mogelijk mensen wordt gelezen.

avatar van Bert1

Bert1

orbit schreef:

Erg geslaagde verwoording.

Ik zou het moeten houden bij: "De film kwam erg geforceerd over".

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Geweldige film. Als eerste de cast, Norton is langzamerhand een van mijn favoriete acteurs geworden (na o.a The Illusionist en American History) en acteert fantastisch. Ook Brad Pitt en het meisje doen het zeker niet verkeerd, wat dat betreft vind ik dat ze de juiste personen hebben gekozen voor de rollen.

Het verhaal is interessant en toch ook op de een of andere manier erg mooi. Het blijft maar boeien, de gehele speelduur lang. Ook is er erg mooi gefilmd, met het cinematografie zat het dik in orde. En wat een einde trouwens. Het laatste halfuur gaat supersnel voorbij en er gebeurt ook nog eens veel. Na Running Scared had ik nog nooit zo een ''snelle'' film gezien.

Fight Club geeft je een heel apart gevoel, dat bedoel ik dan positief. De acteurs, het verhaal, de beelden blijven in je hoofd ronddwalen. Dit was de 1e keer dat ik hem zie, maar zal zeker niet de laatste keer zijn. Absoluut een topfilm!

avatar van TheHugetive

TheHugetive

@Orbit

Wellicht heb je gelijk. Ik denk alleen dat de films met hun tijd mee proberen te gaan en dat een slome jaren 70 film met relatief onbekende acteurs (De Niro had zn sporen toen nog niet verdiend volgens mij?) zoals TaxiDriver (toch ook een goede film) tegenwoordig niet meer aanslaat. Tegenwoordig moet de film toch wat gelikter zijn met bekende acteurs zoals in Fight Club en dan moet je de boodschap achter de film aan de kijkers overlaten die wat verder nadenken.

Palahniuk heeft in een interview overigens gezegd dat hij een verhaal en de boodschap die hij daarmee probeert over te brengen op deze wijze neerzet, omdat Amerikanen directe maatschappijkritiek niet verdragen en dat dat inderdaad niet verkoopt. En dat wil je inderdaad toch graag als auteur.

Wat betreft de film: op deze wijze bereikt de film wel een groot publiek...hetzelfde publiek op wie de maatschappijkritiek gericht is.

@ TheHugetive

Het is de Taxi Driver van de jaren 90 zeg maar, ik vind alleen de perfecte opbouw van die film en de bondige aanpak veel doeltreffender. Die film heeft écht iets aparts, wat nu nog steeds blijkt. Ik vind FC eigenlijk gewoon veel te veel opgaan in andere films van nu die obscuriteit als een truukje gebruiken, er zit te weinig bijzonders in. Vandaar mijn verhaal over huls, verpakking, maar weinig substantie. Maar dit is discusseren vanuit het oogpunt van fijnproevers. Ik kan er best inkomen dat een hele groep hier mee wegloopt. Voor mij is het te gemaakt en niet bijzonder genoeg. Ik vind er bovendien nogal wat irritante gaten inzitten (zoals ik al enkele pagina's geleden heb uitgelegd).

Het vormt in ieder geval weer voer voor discussie, en daar is deze site tenslotte ook mede voor eh?

avatar van HorrorFilms4Life

HorrorFilms4Life

Ik vind het een fantastisch goede film met een zeer goed einde en verassende wendingen genoeg in deze film. Spannend is hij niet heel erg, maar het verhaal compenseerd dat ruimschoots. Het begin is wel een beetje aan de trage kant. Maar toch zeker een fantastische film naar mijn mening!

avatar van *__ANIME__*

*__ANIME__*

Heel aparte film, maar wel erg goed.

avatar van parvus_flamma

parvus_flamma

oh, wat ranzig, als hij zich helemaal in elkaar laat slaan in die kelder. Brr, ben niet bang voor bloed of zo, maar dit vond ik toch wel erg om naar te kijken Wel een erg goede film...

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

Sterk verhaal,echt waar.

avatar van Octo

Octo

Ik kom steeds meer terug op het idee dat ik voor vrijheid van meningsuiting ben. Mensen die bij het lezen van de titel denken een vechtfilm te gaan zien en vervolgens afknappen op het feit dat het een totaal andere film betreft moeten verboden worden op dit soort meesterwerken te stemmen.

Deze film benadert perfectie. Behandelt een zeer moeilijk thema: MPD, waanzin en schijnwerelden worden op een fabelachtige manier weergegeven waarbij zeer veel aandacht is besteed aan sfeer, beeld en geluid. De blauwige kleur zorgt voor een vervreemdende en koele sfeer. De scenes zijn stuk voor stuk kunstzinnig, uitermate boeiend en heerlijk om naar te kijken. Pitt, Norton en Carter spelen geloofwaardig, vol overgave en meeslepend.

Geniale film die, voor mij, tussen 4,5 en 5 * zit.
Hoort in elke film top 10!

Octo schreef:

Sluit mooi aan bij het fascistische element uit de film.

avatar van Knisper

Knisper

kos schreef:

Sluit mooi aan bij het fascistische element uit de film.

En deze opmerking sluit weer aan bij iemand die, wat betreft de essentie van de film, compleet de plank misslaat.

avatar van LeroyFCDB

LeroyFCDB

Fight Club is een razende overdosis steroïden in 139 volgestouwde minuten, maar de plotwisseling in de 110de minuut is ronduit verdovend. 4,5 *

avatar van FisherKing

FisherKing

Knisper schreef:

Echt niet. Volledig met kos eens.

avatar van Knisper

Knisper

Als Fight Club al iets met fascisme doet, dan is het juist het veroordelen daarvan.