• 9.379.001 stemmen

Requiem for a Dream (2000)

Geregisseerd door: Darren Aronofsky

Met onder meer: Ellen Burstyn, Jared Leto en Jennifer Connelly

Releasedatum: 13 september 2001

Plot Requiem for a Dream

De weduwe Sara Goldfarb krijgt te horen dat ze uitgekozen is om in een spelshow mee te doen. Aangezien ze niet meer in haar favoriete jurk past, begint ze met dieetpillen, waar ze al snel aan verslaafd raakt. Ondertussen mislukken de pogingen van haar zoon Harry, z'n vriendin en een vriend om het te maken in de drugsscene. Langzamerhand glijden de hoofdpersonages verder en verder weg in een neerwaartse spiraal van drugsgebruik, misdaad en prostitutie.

avatar van Menni

Menni

Ik zou een beetje uitkijken met gechargeerde opmerkingen onder drugsgebruikers hoor .

avatar van sydney

sydney

Menni schreef:

Hehe

avatar van FisherKing

FisherKing

Menni schreef:

Nou vond ik Requiem for a Dream niet zo heel erg geweldig, maar Fear and Loathing wel, en daar wordt hetzelfde over gezegd door laagwaardeerders.

Tja, voor de verandering helemaal met je eens

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Ik zou deze film toch niet gaan bekijken als ik bepaalde middelen op zou hebben. Volgens mij flip je dan gigantisch. F&L daarentegen...

BoordAppel schreef:

Kan je ook uitleggen wat je er zo slecht aan vond?

Moeilijk.
Er gebeurde weinig, er zat niets in dat je tot kijken dwong. Het was precies zo'n bekijk-het-in-de-klas-en-zie-hoe-ver-dat-je-kunt-wegzakken filmpje, een waarschuwing voor drugs (filmpjes die ze maar blijven herhalen op de middelbare school). Hier heb ik dus totaal geen boodschap aan. Het was saai, en dan die onozele frigo die altijd maar zijn ding mocht doen. Het leek me ook allemaal nogal vergezocht. Ook de soundtrack begon als maar meer "gewoon" te worden (eigenlijk naarmate dat de hele film vervelend begon te worden). Het geheel schokte me ook niet, je weet toch dat het overdreven voorgesteld word of dat je het extreme te zien krijgt.
Als je zo de score overzicht bekijkt lijkt dit een film te zijn die je goed moet vinden om een aanvaard "filmkenner/liefhebber". Soms betrap ik mij erop dit ook te doen, al probeer ik het dan te verbteren. Een mens is nu zo.
Iemand heeft het omschreven als een hype, ik denk dat hij er niet ver van waarheid zat.
1 positief punt, het is beter als schriek , daarom dat ik het een hogere score moest geven

Is dit goed genoeg uitgelegd?, of lijkt het (nog altijd) maar op hersenloze zever?

avatar van Goodfella

Goodfella

Beetje, want ik herken er duidelijk geen anti-drugs propaganda in. De film laat -voor de zoveelste keer- alleen maar zien hoe het eventueel fout kan gaan, er wordt echt nergens geroepen dat het altijd zo moet aflopen hoor. Het hangt dan van de kijker af hoe hij de film interpreteert.

Freud

Ik ga ook niet nog eens de kritiek proberen te weerleggen, iedereen heeft recht op zijn eigen kritiek, ik ben nu eenmaal en genereus persoon, maar ik word toch elke keer weer een beetje nijdig als iemand deze film als 'slecht' omschrijft met het argument: 'weer zo'n anti-drugs film.' Ik weet niet hoe het komt dat mensen zich zo snel aangevallen worden als ze een anti-drugs film zien, dan wordt hun progressief-zijn aangetast of zo ik weet het niet en ik ga het ook niet proberen te verklaren, maar ik vind het in elk geval een nep-argument. Ik zou het aanvaarden als je dat argument zou aanhalen omdat je geen boodschap hebt aan dergelijke films, maar ik denk dat er meer achter zit, volgens mij heb je er teveel boodschap aan, en kan je het gewoon niet verdragen dat een film anti-drugs is, en levert dat automatisch ergernis op en dus een voor jou slechte film.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Newbie schreef:

Er gebeurde weinig, er zat niets in dat je tot kijken dwong. Het was precies zo'n bekijk-het-in-de-klas-en-zie-hoe-ver-dat-je-kunt-wegzakken filmpje, een waarschuwing voor drugs (filmpjes die ze maar blijven herhalen op de middelbare school) (...) Het leek me ook allemaal nogal vergezocht (...) Het geheel schokte me ook niet, je weet toch dat het overdreven voorgesteld word of dat je het extreme te zien krijgt.

Hier had ik dus totaal geen last van. Er gebeurde best veel vond ik en saai werd het ook niet. Nu heb ik ook nooit last gehad van voorlichtingsfilmpjes op de middelbare school.

Ik denk niet dat het overdreven is, dit soort dingen gebeuren nu eenmaal. Het gaat natuurlijk niet altijd zo gigantisch fout maar het kan makkelijk.

Dat vind ik weer zo flauw. Net of alle mensen die deze film goed vinden de 'hype' maar achterna lopen. Ik vind deze film erg goed en niet omdat anderen mensen m ook goed vinden.

Tsja, dan noem je ook een film . Alleen al om het acteerwerk en de editing is deze film duzend miljoen keer beter.

Ja, allemaal hersenloos gezever .

Phoenix

Wauw, veel discussie hier . Heb net Pi gezien en ben erg benieuwd geworden naar deze. Hij staat op mijn harde schijf dus het zal niet lang duren denk ik...

avatar van pjotr

pjotr

Op je boterham bedoel je...;)

avatar van mrdig

mrdig

Newbie schreef:

Inderdaad erg flauw. Zeg dan dat je gewoon niet van zulke fims houdt. Dus je hebt Memento ook maar 1 ster gegeven omdat in jouw ogen dat ook zo'n film is die je hoog moet waarderen om als "filmkenner/liefhebber" te worden gezien? Wat een onzin...

Volgens mij geef je Memento en deze film expres een lage score om zo toch een beetje tegendraads te zijn.. Inderdaad, ook een flauwe opmerking.

Weet nog dat ik Requiem for a Dream voor het eerst zag, terwijl ik nog nooit van de film en van MovieMeter had gehoord. Het was me totaal niet bekend wat de algemene opinie was van deze film en er is bijna geen 1 andere film die zo'n indruk op maakte als deze...

pjotr schreef:

Op je boterham bedoel je...;)

Gewoon, op me harde schijf. Is een hobby van me, harde schijven en videobanden stapelen, om en om.

Phoenix

Afschuwelijke film. Je wordt meedogenloos in de ellende gezogen en aan het eind, na 2 uur lang gevangen te hebben gezeten, keihard uitgespuugd alsof je iets fout hebt gedaan. Hoe heeft Aranofsky dit voor elkaar gekregen? Door de imposante muziek? Door de waanzinnige truuks? Door het verbluffende acteerwerk? Ik weet het niet, en wil het niet weten ook, zolang Aranofsky maar deze kwaliteit films blijft maken.

5* Ben alleen bang dat deze film bij een herziening moet boeten voor het feit dat hij dan niet half zo indrukwekkend is maar dat zien we dan wel...

Weet iemand trouwens hoe de main-theme (met de violen, je weet wel) officieel heet?

Phoenix

Vind de film trouwens niet moralistisch overkomen ook al kan ik begrijpen dat sommige mensen hem wel moralistisch vinden. Ik vraag me dan alleen af: hoe moet het anders? Hoe maak je een film die deels over de afschuwelijke effecten van hard-drugs gaat als je niet belerend over moet komen? Ik denk dat dit onmogelijk is en je gewoon zo goed mogelijk moet proberen dit te verdoezelen met ieder mogelijke manier. En dat is Aranofsky fantastisch gelukt want ik geloof dat hij niet de intentie had om ook maar ietsje moraal in de film te doen, ookal wist hij dat het onvermijdelijk was dat het er onbedoeld toch in zou komen.

Phoenix schreef:

Ik denk niet dat het een 'officiele titel' heeft, het komt meermaals terug op de soundtrack (de beste die ik ken, ook op cd, wat meestal niet vanzelfsprekend is, maar intussen na drie jaar wordt hij wat afgezaagd) en telkens onder een andere naam (het meest volledig in het liedje 'Lux Aeterna', misschien kunnen we dat tot officiele titel bombarderen). Gecomponeerd door Clint Mansell, die ook een aantal nummers van Pi heeft gedaan, en uitgevoerd door het Kronos Quartet, al een tijdje de absolute top wat populaire strijkersuitvoeringen betreft. Trouwens ook gebruikt, maar wat versneld, in de schitterende trailer van tLotR: The two towers.

Goodfella schreef:

Ik zal het een beetje anders verwoorden… Ik kan Requiem zo vergelijken met een film over de sloppenwijken van Brazilië. Een film dat schokkend ‘moet’ overkomen, je ‘moet’ het je aan trekken, je ‘moe’t er even bij stilstaan,… Dit is dan misschien niet bedoeld door de filmmakers zelf, maar de leerkrachten doen het wel zo bedoelen. Na de film moet je dan vragen oplossen en werkskes maken die allemaal overeenkomen met de hersenloze mening van de perfecte mens-leerkracht. Een eigen andere mening op na houden is dan verboden en wordt omschreven als “ben je zo onverschillig? Ik ben geschokt dat je daar zo over denkt.Je bent een slecht mens.” Terwijl je helemaal niet onverschillig bent en dat je je gewoon verzet tegen het opdringen van een mening. Requiem is ook zo’n film die ze zouden kunnen laten zien. En daar bedoelen ze dan wel een waarschuwing mee. Als ik requiem aan’t bekijken was moest ik achteraf weer aan al die opgedrongen films denken.

Freud schreef:

Nou ik kan je nu al zeggen dat er films zijn , die over hetzelfde onderwerp handelen, die ik goed tot heel goed vind. Maar daar zit dan wel een veel leuker verhaal achter. Het gebrek aan een (voor mij) leuk verhaal zal het wellicht hebben doen laten lijken op zo’n schoolfilmpje. Maar wat volgt begrijp ik niet goed. Waarom zou ik er teveel boodschap in hebben? En dat het voor mij veel weg had van een schoolfilmpje is niet de enige reden dat ik de film slecht vond. Je moet alles lezen. Dus als jij vind dat het een nep-argument is… het was toch maar een argument die procentueel weinig invloed heeft. De andere argumenten wegen veel zwaarder door. De film blijft dus slecht (voor mij toch J )

mrdig schreef:

Nou jij kunt het flauw noemen, ik noem het volgende veel flauwer. Zo kom ik mensen die een groot filmliefhebber zijn en die dan memento een uitstekende film noemen. Ik zeg dan dat ik het maar niets vond en het eerste wat ze dan zeggen is dat je de film niet hebt begrepen (maw, je bent dan een idioot) . ( 5 min later ben je dan wel zelf een deel van de film aan’t uitleggen tegen diezelfde mannen). De meer comerciële (zoals dat noemen) films is dan ook te min voor hun. Dat heeft mijn afkeer tot memento nog verder aangedikt.

Trouwens waarom haal je nu ineens memento aan, volgens mij kun je deze 2 films niet vergelijken. Memento is een soort modern kunstwerk (bescheiden complement), Requiem een schoolfilmpje. Ok, ze zijn alle 2 minder comerciëel en ze zitten alle 2 in de top 100, maar daar blijft het dan bij.

Ik zeg ook niet dat elke kijker een “meeloper” is, ik zeg dat die er volgens mij zijn. Het “lijkt” zo… En voor mij is het bewezen door die mensen waarover ik het daarstrak had.

En waarom zou ik tegendraads zijn als het een persoonlijke mening is? Ik zeg ook niet direkt tegen alleman die mijn 5*-films een lagere score geven dat ze tegendraads proberen te zijn. Smaken verschillen, leer daar maar met leven. Ik snap niet waarom mensen deze film zo waanzinnig goed vinden, maar ik respecteer hun mening.

Hier heb ik ook boordappel proberen te beantwoorden.

Phoenix schreef:

Probeer er humor in te verwerken.

Phoenix

Ik vond het gedeelte dat mrs. Goldfarb uiterst demonstratief voor de koelkast haar hamburger op eet uitermate komisch. Of de scène met alle oude vrouwtjes op een stoel . Vond het wel best zo, meer humor en hij was een stuk minder indrukwekkend geworden denk ik (wat dus de onbedoelde belerende toon verdoezeld).

Bedankt voor de informatie trouwens, Freud. Die van LotR is ook geweldig. Ik dacht al dat ik het ergens van herkende .

Freud

Ik geef toe dat dit de zinnigste negatieve commentaar over deze film is die ik al heb gelezen (ook al zal ze mij niet beinvloeden, niet omdat ik te koppig ben, maar ja, ik ga het niet nog eens uitleggen, lees die twee lange berichten die ik een maand geleden heb geschreven)

Sorry voor mijn commentaar, die was niet persoonlijk bedoeld, maar ik ken te veel mensen die deze film verafschuwen, zuiver en alleen omdat ze hem te belerend vinden, en dat vind ik onzin.

Wat je zegt over films die je als filmliefhebber zogezegd goed moet vinden, is grotendeels waar. Maar ik merk bij mijzelf dat ik zo'n film beter ga bekijken, en dan, hoewel ik hem misschien eerst niet goed vind, hem soepeler ga beoordelen, en dan vaak ontdek wat er toch zo goed aan is (het beste voorbeeld is 2001 a space odyssea, wat ik een oersaaie film vind, maar ook een van de beste ooit gemaakt) Dat is voor mij geen hypocrisie, of toch maar gedeeltelijk. Maar aan de andere kant moet je ook toegeven dat je vaak films die iedereen goed vindt, juist gaat beginnen verafschuwen, omdat iedereen er zo ongenuanceerd positief over bezig is. Dat leidt dan soms tot een extreem negatieve beoordeling, die ook niet altijd even genuanceerd is. (let op, ik beschuldig je niet, echt niet)

avatar van mrdig

mrdig

Newbie schreef:

Ik reageerde slechts omdat ik niet goed kan begrijpen dat mensen deze film slecht vinden. En het feit dat je deze film als een film beschouwt die zijn hoge score te danken heeft een "mee-lopers"

vind ik flauw, omdat ik uit je woorden opmaak dat je je lage score hebt laten beïnvloeden doordat je dit een "mee-lopers" film vindt. Ook al heeft dit je lage score maar miniem beïnvloed dan vind ik het al flauw.

En ik haalde memento (heeft idd niks met requiem te maken) er alleen maar bij om een flauwe opmerking terug te kunnen plaatsen en ik was nieuwsgierig waarom je memento ook zo laag waardeert. Dit heb je goed uitgelegd en beargumenteerd, maar ook bij memento heb je je enigszins laten beinvloeden door het feit dat je je ergerde aan de mening van andere mensen over memento. Mijn mening is dat je een film moet beoordelen naar je eigen mening en niet moet laten beinvloeden door wat anderen over de film vinden.

Hmm.. beetje gezapig verhaal, in ieder geval begrijp ik je nu wel beter waarom je requiem niet goed vindt. Je geeft tenminste een hele reeks argumenten...

avatar van FisherKing

FisherKing

Tja, hoeveel je ook schrijft, ik weet nog de eerste keer dat ik hem zag en raakte best wel in opperste vervoering in het begin, maar daarna, na een poosje werden de beelden irritanter en somberder en vooral herhaaldener, en die herhaling slikte ik dus niet hier, vooral niet met die andere verhaaltjes op de achtergrond. Voor mij geldt bij dit filmpje die overdaad van herhalingen schaadt.

Met een ontzettend wrange smaak afgekeken. 1.5

avatar van Goodfella

Goodfella

FisherKing schreef:

Voor mij geldt bij dit filmpje die overdaad van herhalingen schaadt.

Herhaling is juist de kracht van deze film. Het maakt de verslaving van de hoofdpersonen zelfs uitermate visueel.

Freud schreef:

Dank je

Zal ik zeker doen, als ik het kan terugvinden(en overdag), er is al zoveel geschreven. Ik hoop dat ik niemand zijn of haar mening beinvloed, dan zou ik juist iets doen wat ik verafschuw

Inderdaad

Dat is omdat jij andere eisen stelt aan films, voor mij dienen films alleen als amusement. Als het verhaal me niet kan boeien of het is slecht uitgewerkt of er word heel slecht geacteerd, dan is de film slecht. Punt uit. Jij zult ook naar andere aspecten kijken die de film nog goed maken (naar’t schijnt ga je daardoor meer plezier aan film’s beleven, dit is gezegd door een regiseur in wording). Je kan dus moeilijk over “smaken” gaan discussiëren, dit is voor iedereen anders.

Zeker en vast. En in mijn geval kan een beschuldiging wel op zijn plaats zijn. “Kan”, ik ben niet zeker, indien ik de film opnieuw zou bekijken zou ik zekerheid kunnen krijgen maar dat laat ik aan de toeval over. Ik ga mijn dierbare centjes niet weer investeren om iets wat veel kans heeft slecht te zijn.

edit:

Ik heb het toch al gelezen, en ook andere reacties. Nou ik ga ook stoppen met te argumenteren (of iemand moest me opstoken), uit respect voor de nieuwe gebruikers. Maar nu snap ik ook waarom iedereen zo geërgerd was omdat ik even iets aanhaalde over "schoolfilmpjes"

mrdig schreef:

Het is verkeerd ik weet het (ik heb dezelfde mening), maar iedereen heeft daar "last " van al besef je het niet altijd. Maar ik kan moeilijk mijn score veranderen, want dan heb ik me laten beinvloeden door u . Ik denk trouwens dat de scores mijn gevoel redelijk goed benaderen, ik heb de scores gegeven voor de discussies met andere mensen (bij memento dan).

FisherKing schreef:

Voor mij geldt bij dit filmpje die overdaad van herhalingen schaadt.

Ik waardeer het ook niet echt, het was inderdaad zeer vervelend.

avatar van Diesel

Diesel

Jordy schreef:

Wat een ongelofelijk aangrijpende film. Op een zeer indrukwekkende manier zie je de hoofdpersonages steeds dieper in de problemen raken. Het laatste gedeelte van de film is zo deprimerend en afschuwwekkend dat deze film zeker niet bij iedereen in goede aarde zal vallen.

Vergeet de prachtige, beklemmende score niet.

Verder niets aan toe te voegen.

avatar van jassonn

jassonn

Weet iemand waar je de soundtrack van deze film kunt kopen? Heb van de hele stad afgezocht maar niemand heeft hem,is hij nog wel te krijgen?

Phoenix

Supermarkt, naast de potten chocolade-pasta en jam .

avatar van starbright boy

Via internet gewoon te krijgen. En de betere cd-winkel (lees: onafhankelijk, alternatief) kan hem waarschijnlijk gewoon voor je bestellen.

avatar van jassonn

jassonn

Heb je een site voor mij Starbright boy?Ik heb geen creditcard.

avatar van Da Jando

Da Jando

Ik zag hem laats bij de fame in A'dam nog in de schappen liggen.

Edit:

En hier op de website van de frs is hij ook.