• 11.452 nieuwsartikelen
  • 163.671 films
  • 10.468 series
  • 30.449 seizoenen
  • 618.654 acteurs
  • 194.143 gebruikers
  • 9.038.551 stemmen
Avatar
 
Deze topfilms vieren in 2020 hun twintigste verjaardag
Foto: © ANP

Deze topfilms vieren in 2020 hun twintigste verjaardag
Foto: © ANP

Als je nu terugdenkt aan het jaar 2000 is het haast niet voor te stellen dat deze inmiddels alweer twintig jaar achter ons ligt. Het nieuwe millennium kwam met veel onzekerheden op digitaal en economisch gebied, maar bracht ons ook een serie regelrechte klassiekers op filmgebied. Wij verzamelden de vijf best-beoordeelde films uit 2000. 

Gladiator (2000)

Maximus is een machtige Romeinse generaal, geliefd bij de mensen en de oude keizer Marcus Aurelius. Vóór zijn dood kiest de keizer Maximus als zijn erfgenaam in plaats van zijn eigen zoon, Commodus. Hierdoor worden Maximus en zijn familie ter dood veroordeeld. Nadat zijn gezin om het leven is gebracht, wordt Maximus gevangen genomen om deel te nemen aan gladiatorspellen tot de dood. Zijn vechtlust wordt aangedreven door het verlangen om de spellen te winnen en vervolgens de moordenaar van zijn gezin te wreken.

Geregisseerd door Ridley Scott. Met Russell Crowe, Joaquin Phoenix en Connie Nielsen. Deze film krijgt een 4,19/5.

Snatch (2000)

Turkish, een ongelicenseerde bokspromotor komt in de problemen wanneer hij in zee gaat met grote crimineel Brick Top, die wil dat hij een gevecht organiseert en de uitskomst vervalst. Ondertussen wordt er een diamandroof gepleegd, waarvan de buit kwijtraakt. Avi, de baas die de steen zou ontvangen, reist af naar Engeland om samen met zijn neven, Doug The Head en Bullet Tooth Tony naar de diamand te zoeken. Naarmate het verhaal vordert raken de twee situatie's met elkaar verstrengeld, met een spannend slotakkoord tot gevolg. 

Geregisseerd door Guy Ritchie. Met Jason Statham, Brad Pitt en Vinnie Jones. Deze film krijgt een 4,03/5.

Memento (2000)

Memento beschrijft twee afzonderlijke verhalen over Leonard, een ex-verzekeringsonderzoeker die geen nieuwe herinneringen meer opslaat. Het laatste wat hij zich herinnert, is de moord op zijn vrouw. Met behulp van tatoeages, notities en polaroidfoto's probeert hij erachter te komen wie de moordenaar van zijn vrouw is. Dit alles wordt verpakt in twee tegen elkaar in lopende verhaallijnen die naarmate ze dichter bij elkaar komen, steeds meer van het mysterie ontrafelen.

Geregisseerd door Christopher Nolan. Met Guy Pearce, Carrie-Anne Moss en Joe Pantoliano. Deze film krijgt een 3,91/5.

Requiem for a Dream (2000)

Een film over het leven van Sara Goldfarb, een eenzame, door televisie geobsedeerde weduwe, en haar zoon Harry, zijn vriendin Marion en zijn vriend drugsdealer Tyrone. Nadat ze heeft gehoord dat ze in een tv-spelshow mag verschijnen, probeert Sara af te vallen raakt ze verslaafd aan dieetpillen. Ondertussen nemen Harry en zijn vrienden heroïne en cocaïne. We zijn dan getuige van de rampzalige gevolgen en de neerwaartse spiraal die hun leven doormaakt als gevolg van hun verslavingen.

Geregisseerd door Darren Aronofsky. Met Ellen Burstyn, Jared Leto en Jennifer Connelly. Deze film krijgt een 4,03/5.

Amores Perros (2000)

Drie onderling verbonden verhalen over de verschillende levenslagen in Mexico-Stad komen allemaal samen met een dodelijk auto-ongeluk. Octavio probeert genoeg geld bij elkaar te krijgen om er vandoor te gaan met zijn schoonzus en besluit zijn hond Cofi in te zetten als vechthond. Wanneer een hondengevecht verkeerd afloopt, vlucht Octavio in zijn auto, rijdt door rood en veroorzaakt het ongeval, waarbij het verliefde stel Daniel en Valeria betrokken raakt. Valeria verliest haar been. Het geheel wordt aanschouwd door El Chivo, een dakloze die voor zwerfhonden zorgt. 

Geregisseerd door Alejandro G. Iñárritu. Met Emilio Echevarría, Goya Toledo en Gael Garciá Bernal. Deze film krijgt een 3,94/5.

Reacties (0)

Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.

Dit artikel bevat nog geen berichten. Wees de eerste.