• 9.378.285 stemmen

Mystery / Thriller | 113 minuten

Genre: Mystery / Thriller

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss en Joe Pantoliano

IMDb beoordeling: 8,4 (1.421.906)

Releasedatum: 8 maart 2001

Plot Memento

"Some memories are best forgotten."

Leonard is een onderzoeker voor een verzekeringsmaatschappij. Zijn geheugen is ernstig beschadigd na een poging in te grijpen bij de moord op zijn vrouw. Leonard is uit op wraak, maar door z'n slechte geheugen kan hij alleen behoorlijk functioneren door het constant maken van aantekeningen, tatoeages en het maken van polaroid foto's.

joeyspo

ik zal hem binnekort zien. Ben zeer benieuwd. Ik heb veel films gezien van Nolan. alleen deze nog niet. ben benieuwd

avatar van 009

ik ga hem vanavond bekijken...

ben zeer benieuwd,

ik heb echt uitgekeken om deze film te zien..

avatar van 009

wie was nu eigenlijk die 2e moordenaar?
was dat verhaal van sammy nu waar of niet?

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

009 schreef:

wie was nu eigenlijk die 2e moordenaar?

was dat verhaal van sammy nu waar of niet?

Of dat waar is... ligt aan je eigen interpretatie.

avatar van ducman

ducman

Heb hem nu 2 keer gezien en kan het maar niet volgen, ongetwijfeld een goed verhaal met veel spanning maar ik ben nog te veel aan het ontrafelen en analyseren... kom gewoon niet aan het verhaal toe. Pfffff.

Blijf gewoon volhouden, over een paar maand weer eens.

Tot nu 3,0 omdat ik me eraan erger dat ik het niet doorgronden kan.

avatar van nognooit

nognooit

Mijn eerste Nolan film en ik was gelijk enorm onder de indruk.

Een ingewikkeld plot met een vertelstructuur die het niet gemakkelijk maakt, maar wel erg interessant. Tevens is dit een goed gekeuze vertelstructuur, omdat het de kijker bijna even veel kennis mee geeft als Leonard ook heeft.

Tel daarbij op de fantastische soundtrack, geweldig acteerwerk en het aangrijpende en fascinerende verhaal en deze film verdient een hele dikke vijf sterren. Tien jaar na dato en vele kijkbeurten later weet deze film nog steeds mij nog steeds te boeien en raken. Fantastisch.

avatar van Thom1994

Thom1994

Memento.

De derde film die ik tot nu toe van Christopher Nolan heb gezien.
En wat voor een.

Een zeer ingewikkelde film, die 120 minuten lang aan flashbacks laat zien.Telkens weer als je denkt het te begrijpen, verandert er weer iets..

Het acteerwerk in deze film was zeer overtuigend, wat deze film erg realistisch maakte.

Ondanks dat het verhaal niet helemaal 100% duidelijk is voor mij,vind ik deze film toch ongetwijfeld 5* waard.

Een van de beste, en meest doordachte thrillers ooit.
Zeker de moeite waard om te kijken!

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Nou ja, doordacht. Als schrijver begin je natuurlijk bij het eind/begin en werk je van daaruit terug. Door de omgekeerde vertelstructuur lijkt de film heel ingewikkeld en doordacht, maar als je 'm in de goeie volgorde ziet valt dat volgens mij reuze mee.

avatar van 88Fabian

88Fabian

Deze film is niet helemaal achterstevoren hoor,het begint met het eind ja.

maar voor de rest gaat het gaan veel scenes doormekaar lopen.

heb deze film vandaag voor de 2de keer bekeken,en vondt alles al wel

wat duidelijker worden,het gaat erom dat je na het zien van de film,even

goed nadenkt over wat je hebt gezien,je moet zelf de puzzelstukjes bijmekaar leggen.en dan verdwijnt de mist al een beetje zeg maar.

avatar van Pasdepeu

Pasdepeu

nognooit schreef:

Mijn eerste Nolan film en ik was gelijk enorm onder de indruk.

mee eens!

avatar van Karentje77

Karentje77

avatar van chevy93

chevy93

Als je niks te zeggen hebt, zeg dan aub ook helemaal niks

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Aan haar stemmenlijst te zien is dit ook niet echt haar ding.

avatar van Kiros

Kiros

Eigenlijk wil ik een dikke 0 geven maar ja...Wat een gezeik...

Eigenlijk wil ik een dikke lul geven maar ja..

avatar van Thom1994

Thom1994

Zo te zien een vrouwelijke horror-liefhebster. Ze geeft bijna elke film 5*, en dan krijgt deze een 0,5*. Waarschijnlijk omdat het een film is waarbij moet worden nagedacht?

avatar van Elineloves

Elineloves

Sowieso een flinke 5.0* uitdeler, zo te zien.

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Kiros schreef:

Eigenlijk wil ik een dikke lul geven maar ja..

avatar van Billy-Pilgrim

Billy-Pilgrim

Alweer de zoveelste Nolan en geen enkele is me tot nog toe tegengevallen. Wat ik zo knap vindt aan de films van Nolan is dat hij 1 of enkele thema's kiest voor zijn films en vervolgens niet alleen het verhaal, maar ook de structuur van zijn films aanpast aan het thema. Dit zie je denk ik nog het sterkst terug in deze Memento, waar je zelf als het ware ook lijdt aan anterograde amnesie. Dit geeft Nolan ook een geldig motief om de film achterstevoren af te spelen. Want zoals al eerder gezegd. Het is logisch dat een film moeilijk te volgen is als je hem van achter naar voor speelt, maar dat maakt het nog geen intelligente film natuurlijk. Gelukkig heb ik Nolan nog nooit op dergelijke fouten kunnen betrappen. In andere films van hem (The Prestige, The Dark Knight met name) keren de hoofdthema's ook terug in de verhaalstructuur (respectievelijk de goocheltruc en het chaos versus kans debat). Dit soort thema's geven films een extra dimensie waardoor ze ook na de aftiteling nog leuk zijn om over na te denken en de discussiëren. Ik ben erg benieuwd naar Insomnia, en natuurlijk zijn nieuwste Inception als laatste films uit zijn indrukwekkende oeuvre.

avatar van xeegen

xeegen

Hmmm wat een heerlijke film blijft dit toch. Heb deze al ongeveer 6 keer gezien denk ik en ga hem zeker nog vaker kijken. Blijft in mijn ogen de film met het beste script dat ik ooit heb gezien.

Ik zag trouwens nu pas voor het eerst dat wanneer je Sammie in dat ziekenhuis ziet en er een dokter voorbijloopt dat Sammie verandert in Lenny ^^

avatar van Koektrommel

Koektrommel

herzien en moest toch de score verhogen naar 5*

avatar van Drikturpin

Drikturpin

Eigenlijk wil ik een dikke 0 geven maar ja...Wat een gezeik...

Ik denk dat je hem gewoon niet helemaal snapt iets te moeilijk voor je,kan je beter ook geen oordeel geven lijk mij.

avatar van speedfreak

speedfreak

zeer goed! heb hem twee weken geleden gezien en loop er soms nog over te denken! Het verhaal zit goed in elkaar en de kijker krijgt ongeveer de verwarring die de hoofdrol speler zelf heeft voorgeschoteld.

Ga hem zo bekijken:)

ik heb hem net gezien,

ik vind het mooi opgezet, maar je moet je hoofd er goed bijhouden en het einde komt als je het niet verwacht. ik ben ook nog steeds aan het ontrafelen hoe alles nu in elkaar zit. ik denk dat natalie een grote boosdoener in het verhaal is.

avatar van Reinoir

Reinoir

Ha! kijk eens naar de spoilertopic.

avatar van GekkeHenk

GekkeHenk

Eigenlijk wil ik een dikke 0 geven maar ja...Wat een gezeik...

Tja, als je (halve) sterretje nog geen rondje geworden is, kan dat ook niet anders...

On topic: ik durf nog geen beoordeling te geven (nog een keer kijken), maar dat wordt sowieso 3.5 of hoger. Wat een film, en die Nolan houdt er in ieder geval niet van om het zichzelf makkelijk te maken.

joeyspo

Kan het kloppen dat ik na deze film nog met allemaal vragen zit. Of heb ik de film dan niet begrepen

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Zet je vragen tussen spoilers en we kunnen er eens met zijn allen naar kijken.

avatar van Denzz

Denzz

heerlijk ingewikkeld, één van nolans beste werken

elke keer dat je de film ziet ontdek je weer nieuwe dingen

echt fantastisch

avatar van DrMouse

DrMouse

3de film van Nolan die ik gezien heb, en ik vind het een meesterwerk!

wel een film waar je met je gedachten moet bij zijn, zoals Denzz zei: Heerlijk ingewikkeld!