• 9.376.014 stemmen

Mystery / Thriller | 113 minuten

Genre: Mystery / Thriller

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss en Joe Pantoliano

IMDb beoordeling: 8,4 (1.421.355)

Releasedatum: 8 maart 2001

Plot Memento

"Some memories are best forgotten."

Leonard is een onderzoeker voor een verzekeringsmaatschappij. Zijn geheugen is ernstig beschadigd na een poging in te grijpen bij de moord op zijn vrouw. Leonard is uit op wraak, maar door z'n slechte geheugen kan hij alleen behoorlijk functioneren door het constant maken van aantekeningen, tatoeages en het maken van polaroid foto's.

avatar van Macmanus

Macmanus

Ik vind hem er raar uitzien.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Ik herken em ook uit The Fugitive en The Matrix. T'is em echt ja.

avatar van IamBernie

IamBernie

Niet te vergeten, z'n meesterlijke part in Bound.

avatar van Ralfke

Ralfke

• 2075 stemmen

Ik heb hem vandaag gezien, maar dat was al de vierde van de dag (ik had vrij vandaag), dus ik moet hem zeer binnenkort zeker nog eens zien. Geweldige verhaallijn, al vond ik - i.t.t. vele anderen - de acteerprestatie van Pearce - niet echt fabuleus. Ik heb nimmer een film met een dergelijk verloop meegemaakt. Meesterlijk!

FisherKing

was wel onder de indruk...maar ik heb vage twijfels bij de film Ik vond hem overgecomponeerd en het einde/begin beviel me niet. Hoofdrolspeler imponeerde me niet..

maar toch 4.5 vanwege cinemategrafisch gehalte.

Verbaast me dan dat je toch nog 4,5 sterren geeft. Maar goed, 't is maar net wat je het zwaarst laat wegen. Het einde van een film vind ik altijd heel belangrijk.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Het einde van een film vind ik altijd heel belangrijk.

Je bedoelt dus het begin van de film?

avatar van IamBernie

IamBernie

nee, hij bedoelt het begin van het verhaal

Yak

Vanavond op DVD gekeken met wat vrienden. Ik heb mijn oordeel een half punt naar beneden bijgesteld. Filmisch gezien nog steeds ijzersterk en origineel, maar ik vind er toch wat teveel concessies qua 'intrigerende drugs- en geldtransacties' inzitten. En sorry, maar de laastste tien minuten vind ik een beetje een té eenvoudige uitweg.

EmDee

Hoezo eenvoudig, het is toch eigenlijk gewoon midden in het verhaal.

Hmmm...

Het is toch een soort van ontknoping: dat Leonard zelfs het proces in gang houdt en zijn 'condition' daarvoor te gebruiken. Dat "You could be my John G."-einde. Ik had het mooier gevonden wanneer het einde een soort van 'dramatisch hoogtepunt' was geweest, bijvoorbeeld vlak na de moord op zijn vrouw, en dat de fout die Leonard maakte door de verkeerde man neer te knallen, oprecht zou zijn.

EmDee

Dat is hoe jij het ziet, deze film heeft op het web al gigantische discussies los gemaakt.
Er zijn ook mensen die denken dat Leonard dezelfde persoon als Sam is.
Ik ben er zelf nog niet helemaal uit. Heb mbv Studio DV de film geheel ontleedt en in de juiste volgorde geplaatst. En nog weet ik niet zeker hoe de film nu werkelijk in elkaar steekt.

avatar van Jordy

Jordy

Heb mbv Studio DV de film geheel ontleedt en in de juiste volgorde geplaatst.

die optie zit ook op m'n dvd

wat wordt beter?

Faq (bevat spoilers)

EmDee

aburefan, wellicht kun je ff spoiler-tags gebruiken. Voor de rest, tnx voor de link.

avatar van Jordy

Jordy

wordt ie dan beter ?

heb het niet helemaal gezien... het leek me de film een beetje verpesten, om 'm in de "juiste" volgorde te zien

Yak

Oké, dat de film voor meerdere interpretaties vatbaar is moge duidelijk zijn. En wat je schreef over Sammy is ook min of meer zoals ik erover denk. Maar specifiek het einde van de film is een vast gegeven, toch? Ik bedoel: dat Leonard persoonlijk Gammell uitkiest als zijn 'John G.', en 'Don't trust his lies' op de polaroid schrijft waarna hij wéét dat hij dat vervolgens door zijn 'condition' als waarheid zal aannemen. Vond ik jammer.

Ook afgewaardeerd naar 4

waarom?

FisherKing

Ik blijf toch steeds meer met een onbevredigend gevoel achter bij deze film; Na herziening vind ik de film niet beter worden; vooral ook het einde ! En Guy Pearce gaat ook meer tegenstaan.. Just a personal thing !

avatar van Jos2

Jos2

Is 4 dan niet wat veel?

avatar van Jos2

Jos2

Nee 4* is omdat het gewoon geen slechte film is.

Dat is het ook niet bij 2,5. 4 sterren zou moeten betekenen dat het een *goede* film is. Niet slecht is niet goed genoeg voor 4, toch?

is nu 3; je hebt gelijk Jos

aburefan

onthoud wel dat je eerste indruk van een film meestal de beste is, tenzij je hem de 2de keer nog beter vind, een film afwaarderen doe ik ook bijna nooit, maarja je moet het zelf weten.

Yak

onthoud wel dat je eerste indruk van een film meestal de beste is

Ben ik het niet mee eens. Veel films die bij de eerste keer zien niet zo'n onuitwisbare indruk hebben gemaakt, hebben bij mij moeten groeien. Andere films zijn na meerdere keren zien in waardering gezakt. Ik denk dat je indruk van een film juist wordt bijgeschaafd naarmate je de film vaker ziet.

FisherKing

Ik sluit me bij Yak aan !

aburefan

hmm, ik heb alleen wanneer ik een film beter ga vinden na meerdere keren kijken ( bijv: 2001 space oddysey)dat ik dan me stem opwaardeer, maar meestal zijn films (bijv: gladiator) veel minder indrukwekkend dan de eerste keer dat ik ze zag, maar dan ga ik niet meteen omlaag stemmen.