Genre: Mystery / Thriller
Releasedatum: 8 maart 2001
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Memento
"Some memories are best forgotten."
Leonard is een onderzoeker voor een verzekeringsmaatschappij. Zijn geheugen is ernstig beschadigd na een poging in te grijpen bij de moord op zijn vrouw. Leonard is uit op wraak, maar door z'n slechte geheugen kan hij alleen behoorlijk functioneren door het constant maken van aantekeningen, tatoeages en het maken van polaroid foto's.
- IMDb (8,4 / 1420867)
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Memento Mori (BoekMeter)
- Memento (MusicMeter)
Mrs. Jankis
Doctor
Dodd
TylerD
zag 'm een paar weken geleden bij de sneak in utrecht... echt geweldig zeg, 5 sterren!
iman
APARTE VERHAAL VORM...erg spannend en grappig....Vrij uniek...Gewoon..Belachelijk GOED!!..5 Sterren!!!!!
DeVanteDegrate
In 1 woord GEWELDIG! Dit maakt een reeks van teleurstellingen op filgebied in 1 keer goed. Wat is dit goeie film. Als ik zeg dat deze film makkelijk past in het rijtje van bijvoorbeeld Usual Suspects en Pulp Fiction heb ik eigenlijk al genoeg gezegd.
Doordat het verhaal van achter naar voren wordt verteld, wordt er van een simpel script gewoon een geniale fim gemaakt.
De film begint echt erg goed en wordt op een gegeven moment een beetje traag en langdradig. Toch zijn deze laatste scenes niet overbodig, want ze zijn echt nodig om het verhaal goed te snappen (daarom vind ik het ook neit erg dat de film een beetje langdradig wordt) om vervolgens geweldig af te sluiten (eigenlijk beginnen, want de film is zoals eerder gezegd van voren naar achteren verteld). Er zijn natuurlijk wel al genoeg films geweest met flashbacks, maar ik kan me niet herinneren dat er al een film geweest is die helemaal van achteren naar voren wordt verteld en dan na het zien van de laatste (eigenlijk de eerste) scene gewoon te stoppne. Geen uitleg, geen tekst, helemaal niets. Je moet, als kijker, gewoon bij jezelf afvragen wat je de laatste 2 uren hebt gezien en de puzzel zelf invullen. Dan realiseer je je eigenlijk dat als je de film op een normale manier (van voren naar achteren) had gezien, dat het maar een simpel verhaaltje is dat zich in 2 dagen afspeelt. Door de manier hoe de film nu wordt getoond, wordt je als kijker eigenlijk helemaal op het verkeerde been gezet en bij het einde heb je echt zo'n Sixth Sense gevoel van 'o, zit het zo!' Ik zal verder niets meer zeggen, want deze film moet je gewoon zelf gezien hebben. Echt een topper, krijgt van mij welverdiend 5 STERREN!
P.S. Guy Pearce wordt echt een hele grote......DAMN echt geweldig geacteerd.
Jordy
Meesterlijke film. Het beste aan de film is de geniale manier waarop de film verteld wordt: je ziet de gebeurtenissen in de film van achter naar voren, waardoor je (net als Leonard) totaal niet weet wat er gebeurd is, en wie hij kan vertrouwen. Nadat deze manier van vertellen "gewoon" is geworden als kijker, zakt de film iets in, om tenslotte tot een erg goed en verassend einde (of begin, 't is maar hoe je het ziet) te komen. 4 en een halve ster.
SJOE®DO
Memento... TOP! deze film.. 1 woord heb ik maar nodig.. de manier waarop het verhaal verteld is, is zo indrukwekkend en apart.. echt geweldig.. het enige minpuntje aan de film was ( net als Devandegrate al zei) het enigzins trage stuk in het midden.. verder is dat niet superhinderlijk ofzo.. maar op dat punt had ik zoiets van de verhaallijn is leuk.. maar wordt nu een beetje saai.. dat werd op het eind weer prima goedgemaakt.. dus als je van aparte films houd , moet je deze zeker gaan zien!.. ik hou het op 4 sterren...
Dingez
Nou, jullie hebben mijn mening al verwoord, dus ik hoef niets meer te zeggen : )
Jordy
damn, echt een film die de 2e keer NOG beter is. Wat een geweldige one-liners zitten er ook in de film
"amazing, what a little bit of brain damage does to your credibility"
"I don't think they let people like me carry guns", "I fucking hope not"
"Ehm.. what am I doing", "Oh I'm chasing this guy" (gozer rent op hem af) "Nope... he's chasing me"
ja deze film is gepromoveerd naar een plek rond plek 10 in m'n top 10 allertijden, onbegrijpelijk dat ik de film de 1e keer maar een 4 gaf
verhaal klopt prima..
en ik ben het persoonlijk niet met je eens dat de film het *alleen* van de vorm moet hebben, je kunt niet elke film zomaar andersom afspelen, om zo een goede film te krijgen... imho
film staat trouwens inmiddels al op nummer 9 ofzo bij imdb, echt geweldig dat deze film zoveel waardering krijgt..
Jordy
ten eerste ga ik hier geen eindes verklappen.. en ten tweede... wat klopt er NIET aan dan?
en zijn jij en Rose soms familie ofzo? beetje toevallig dat jullie OVERAL precies dezelfde mening hebben
dttom
Jordy, moet je deze ook dan niet eens 5 sterren gaan geven als je toch bezig bent.
Goodfella
Wat een ontzettend geniale film!! Ongeloofelijk! Ik ging deze film (in een of ander afgelegen filmhuis te Zevenaar) met hooggespannen verwachtingen kijken, maar dat ie zó goed zou zijn had ik niet verwacht. Het verhaal is echter niet zo simpel als sommigen hier beweren. Er is namelijk niet één juiste interpetatie van het verhaal; het kan op enkele verschillende manieren gezien worden. Ik ben er voor mezelf nog niet uit hoe het precies ziet... Nog een keer zien dan maar. Ik verheug me nu al op de nieuwe Nolan! [Insomnia, met Pacino.] Kan 6 sterren ook?
Wolf
Had hoge verwachtingen, misschien viel het daarom wel een beetje tegen. Het is een leuk verhaaltje op een aparte manier gefilmd. Dit zodat je je meer kan inleven in de belevings wereld van de hoofd persoon.
dttom
net weer voor de derde keer gezien en nog steeds briljant. Vind ook dat deze veel meer nominaties moet hebben bij de oscars.Maar goed oscars....
Weer eens wat anders, zo'n achterstevoren verteld verhaal.
Wel even wennen. Je moet je wat meer inspannen dan normaal om het goed te kunnen volgen,
Na afloop even napraten over hoe het nou precies zit met het eind / het begin.
jay-s-
Nou, zo goed vond ik em niet. Had door jullie reacties misschien te hoge verwachtingen ofzo, maar ik vond het maar een trage film. had wel iets (ahum.... veel meer) actie in mogen zitten. Ik vond het einde echt sucks!!! Niets verassends aan. Gewoon bout!!!
Obiwannes
Vond hem niet slecht, maar zou hem nog eens een keer moeten zien. Heb om hem ongeveer te begrijpen stukjes opnieuw gezien en dan zie je echt hoe alles naar het einde zal leiden.
Doordat het verhaal van einde naar begin wordt verteld is het erg moeilijk om te volgen, maar gemakkelijk om je in de persoon van Leonard in te beelden.
In het einde zat er een krasje op de dvd en ik hem een stuk of 5 keer moeten op en af zetten voor ik het einde volledig zag.
En dat verpeste voor mij het einde een beetje. Dus ik zal nog geen punten geven, maar ik kan nu al zeggen dat het een prachtige film is die supergoed in elkaar zit. Alleen de volgorde van de scenes vond ik erg storend om de film te volgen. (en ook doordat er een krasje op de dvd zat!!!!)
Jinxy
Een film die de eerste keer, maar ook zeker nog een aantal keer daar na blijft boeien, omdat je de eerste keer het globale verhaal wel kunt bevatten, maar er super veel datails zijn die je mist.
IamBernie
Ja ja, eeeeindelijk gehuurd. Ik had ook hoge verwachtingen van deze film na het lezen van de reacties hier, en ik moet zeggen dat de film op elk aspect voldeed aan die verwachtingen. Het is echt heel stoer hoe die film in elkaar geplakt zit, scene na scene plakt gewoon perfect op de voorgaande scene.
Mar10Segovia
Leuke film, maar je moet er wel goed voor gaan zitten. Anders snap je er geen moer van, tis namelijk een super vage film, die erg tof in mekaar is gezet. En er wordt ook goed geacteerd vond ik.
Moet bekennen dat de film in mij herinnering steeds minder indrukwekkend wordt. Ik denk toch dat de film meer 'knap gedaan' dan 'goed' is. Ik ga van 4 naar 3,5. Nog steeds goed, dus.
FilmProf
Een van de beste films die ik ooit gezien heb. Heel erg onverwacht einde en het verhaal is erg origineel opgebouwd. Het klopt ook allemaal precies..
jay-s-
ik vind hem nog steeds niet goed. Hij klopt ook nog steeds niet. Jammer....

Mystery-klassieker 'Memento' van Christopher Nolan zondagavond 26 mei te zien op televisie

'Memento'-acteur leed in het echte leven ook aan geheugenverlies: 'Net of ik net geboren was'

Netflix verwijdert zeer binnenkort topfilms als 'Goodfellas' en 'Gone Girl'

Goodfellas
Misdaad / Drama, 1990

American History X
Misdaad / Drama, 1998
individualinsulin tatoeërenserveerstergeheugenverliesdrugsdealermotelmanipulationinsurance salesmanwraakmoordflashbackconfusiongeheugenverliespsychologische thrillerwhodunitlos angeles, californiëpolaroidcultfilmgebaseerd op een kort verhaalnonlinear timelineindividualityphone callneo-noirreverse chronology