• 9.377.445 stemmen

Met onder meer: Choi Min-sik, Yoo Ji-tae en Kang Hye-jeong

Gesproken taal: Koreaans

Releasedatum: 11 november 2004

Plot Oldeuboi

"Laugh, and the world laughs with you. Weep, and you weep alone."

Zonder te weten waarom, wordt Oh Dae-su vijftien jaar lang vastgehouden in een kleine kamer. Hij heeft geen contact met de buitenwereld en is de waanzin nabij. Op een dag wordt hij wakker op het dak van een appartementsgebouw; hij is zonder enige waarschuwing weer vrijgelaten. Vastberaden gaat Dae-su op zoek naar de reden van zijn gevangenschap. Maar als hij hoort dat zijn vrouw tijdens zijn afwezigheid werd vermoord, zweert hij wraak.

Mag ik mijn vraag herhalen ? Wat is kansloos ? Is het slecht ? Vergezocht ? Weinig kans om populair te zijn ? Grappig ?

avatar van gemaster

gemaster

Ik zal even invallen voor Dikke Oscar:

Kansloos is dat iets eigenlijk te slecht voor woorden is, maar omdat het zó slecht is, wordt het toch weer leuk.

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

DiKKe_OsCaR schreef:

In Oldboy zien we Oh Dae-su ook eventjes met zichzelf spelen. Geen oogst deze keer, maar toch. Dit soort dingen zie je (ik althans) nooit in de 'Hollywood-films' (ja, in American Beauty probeert Kevin Spacey het ook, maar dat wordt toch allemaal weer iets te netjes, zonder de bijbehorende audio, weergegeven).

In Hollywood/Amerika komen toch degelijk wel vaak films die ook redelijk 'obscene' zijn. Om maar een paar voorbeelden te noemen; The Brown Bunny, The Rules of Attraction, Happiness en zo zijn er vast nog wel meer.

avatar van DiKKe_OsCaR

DiKKe_OsCaR

• 2034 stemmen

Jacobine, dat is ook wel zo.. Maar je moet het toch met me eens zijn dat bij Aziatische films dit toch wel op een andere manier uitgedrukt wordt.. Op de manier, waar ik gewoon van hou.. Ook de taal, de manier waarop ze zich uitdrukken (dat heerlijke drukke geschreeuw bijvoorbeeld), allemaal van die eigenschappen.

En kansloos. Het woord zegt het toch al? Het heeft dus niets met de kwaliteit van de film te maken, zoals ik volgens mij best duidelijk heb gemaakt, maar gewoon met die kerels. Die zijn gewoon kansloos. Of is dat echt een woord, wat alleen hier in Brabant gebezigd wordt!?

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

DiKKe_OsCaR schreef:

Mijn reactie was puur om te reageren dat er nog andere films waren die nog dat soort scenes bevatten, dus ik zei niet dat ik het oneens was met het rest van je berichtje

avatar van Daangerous

Daangerous

retegoed einde... beetje traag, maar zou 'm nog een keer moeten zien om dat te kunnen onderstrepen gezien de toestand waarin ik verkeerde toen ik de film zag...

avatar van Reinbo

Visueel verbluffende film, die het soms ietwat ongeloofwaardige verhaal moeiteloos overeind houdt. Een hele dikke 4,5*

avatar van jay73

jay73

Reinbo schreef:

het soms ietwat ongeloofwaardige verhaal

Dit is wel een heel groot understatement. Flutverhaaltje natuurlijk.

avatar van aegron

aegron

Het eerste uur vond ik al wat magertjes (vooral door de muziek). En het tweede uur werd het allemaal nog een beetje minder. 1,5 ster.

avatar van pikedre

pikedre

Gruwelijke film... het verhaal is echt sterk en de effect verbluffend

avatar van Word_Play

Word_Play

jay73 schreef:

Dit is wel een heel groot understatement. Flutverhaaltje natuurlijk.

Eh? Vond het een geweldig verhaal hebben, en een huiveringwekkend einde..voorlopig vier sterren.

avatar van ToNe

ToNe

Ik vat dat hele ongeloofwaardigheid gebeuren niet zo.

Als een drinkbroeder opeens zulke sterke verhalen gaat vertellen, oké.

Maar geloofwaardigheid als minpunt in een verhaal van fantastique aard? Dat is het laatste waar je bij stil moet staan.

Net als de wisprocedure bij Eternal Sunshine. Je kan moeilijk lo-fi in je kamer sci-fi dingen doen. Laat dat vooral de barriere zijn waardoor je film niks aan gaat vinden.

Woojin had Daesu ook kunnen pesten door zijn mailbox vol te spammen...

avatar van Wouter

Reinbo schreef:

Af en toe moest ik inderdaad even over en hobbel, maar wat een prachtig vormgegeven film.

avatar van ikvoereendjes

ikvoereendjes

Ik heb hem net gezien en ik vind het erg moelijk om hem te beoordelen aan de ene kant ben ik redelijk enthousiast, maar aan de andere kant denk ik dat ik hem morgen al weer vergeten ben. Ik vond de film erg mooi gebracht visueel gezien, maar het verhaal kon me niet echt raken. Zeker een paar pijnlijke momenten, maar voor mij moet deze film het niet echt hebben van het verhaal. Toch denk ik dat ik hem nog wel een keer zal kijken en bij sommige scenes een speciaal gevoel overhouden. voorlopig zet ik hem even op 3,5 *

Linn

Prachtige film...kan er niet meer over zeggen!!

avatar van DOA

DOA

Goede film...ehhnnn ik heb geen zin om er meer over te zeggen. 3,5*.

Naomi Watts

Wel een aardige film. De film oogt erg rommelig en heeft heel wat saaie scenes. Zo goed als de meesten vond ik hem niet. Ook heel het verhaal rond zijn opsluiting vond ik te ver gezocht. Wel erg genoten van de scenes tussen Daesu en Mido. 3*

Linn

tja..de reden van opsluiting is idd ver gezocht..maar geen slechte film toch?

Naomi Watts

Dat niet maar ik verwachtte iets totaal anders. Bij herziening weet ik wat ik kan verwachten en zal de score wel hoger uitvallen.

Linn

Heb m ook een keer moeten herzien voor ik aan mijn aantal sterretjes kwam hoor

Naomi Watts

Mooi, dat biedt zonnige vooruitzichten.

Linn

hahah misschien word je het nog wel eens met me Gilles

Naomi Watts

Dat sluit ik zeker niet uit. Vond de octopus scene wel amusant en goor, soms zelfs even weggedraaid van het beeld.

Linn

Ja dat was inderdaad wel een beetje goor ja... maar ook wel een beetje de tong die afgesneden wordt...

Naomi Watts

Daar had ik geen moeite mee. Dat komt misschien omdat ik Koroshiya 1 al zo vaak gezien heb en bij Koroshiya 1 werd het ook in beeld gebracht.

avatar van Bas17

Bas17

Oke, hele fikse tegenvaller voor mij.

Het eerste uur begon het oke, leuk acteerwerk, sfeervol.
Nja dan de tweede helft van de film, zeer veel symboliek, teveel als je het mijvraagt. Verder een beetje een weinig orgineel speurwerk filmpje met wat flashbacks ertussen.

De regisseur is bezig met: hoe kan ik zoveel mogelijk over de top doen en zoveel mogelijk extreme dingen in mijn film proppen zodat de kijker het wel schokkend zal vinden. Nee, totaal niet mijn smaak. Ook de ontknoping was ronduit flauw en gewoon gedaan om extreem te doen.

Verder was de muziek zeer mooi, de acteurs goed en de flim zeer mooi gefilmd met prachtige overgangen. Maar het 2e uur verpest het: hoe prop ik zo veel mogelijk extremen in een film, en ik vind het flauw om te zeggen dat koreanen altijd zo extreem zijn en daarom de film dat niet kwalijk te nemen, want daar geloof ik weinig van.

Ook vond ik sommige dingen ronduit flauw en cliche matig bijvoorbeeld dat de man zich zou doodschieten als hij zou raden waarom hij wraak had genomen. Van , daar leefde hij alleen voor, dus kan hij daarna zelfmoord plegen, weinig orgineel als je het mij vraagt. En zowiezo als ie het niet had geraden maar die gast het hem had verteld was de wraak dan minder goed geweest?

Nja al met al 2 sterren voor de positieve dingen die ik noemde

Bas17 schreef:

De film is gebaseerd op de gelijknamige 8-delige manga strip uit 1997. De extremiteiten horen daarbij en het is niet iets wat de regisseur zelf heeft toegevoegd.

... maar wel had kunnen weglaten.

avatar van Bas17

Bas17

Dan ligt het niet helemaal aan de regisseur, maar had hij had het wel kunnen minderen. Het blijft voor mij alllemaal wat overdone.

Misschien moet hij de volgende keer gewoon een andere strip verfilmen

Als je een manga verfilmt dan ben je toch een rund als je de expliciete delen er uitfiltert?!

Dat is als een ei zonder eierdooier. Dat expliciete is mijns inziens nou juist zo kenmerkend voor dit soort mangaverhalen. Dat hoort er bij.