• 9.379.662 stemmen

The Butterfly Effect (2004)

Sciencefiction / Thriller | 113 minuten / 120 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Thriller

Speelduur: 113 minuten / 120 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Eric Bress en J. Mackye Gruber

Met onder meer: Ashton Kutcher, Amy Smart en Eric Stoltz

Releasedatum: 29 juli 2004

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot The Butterfly Effect

"Change one thing. Change everything."

De twintigjarige student Evan Treborn beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van z'n ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde 'butterfly-effect', de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien...

Evan Treborn

Kayleigh age 13

avatar van Xx_se7en_xX

Xx_se7en_xX

squirrel schreef:

Zware film, kijk je eigenlijk niet een 2e keer voor je plezier, omdat je weet wat voor ellende er nog komen gaat.

pfffffffffffffffffffffffffffffffffffff idd zeg, wat een zwaaaaaaaaaaare film veel ellende en toch zo ongeloofwaardig... vind ik niet echt zwaar maar goed, mijn mening.

Oldboy, Irréversible, A L'Interieur, Martyrs, Calvaire, Before The Devil Knows You're Dead.... dat vind ik zware films... Dit is eerder een slap feel-good aftreksel van Donnie Darko....

wavanbuuren

Ik hoop van harte dat er vele jonge hoogstemmers (net als jij) nog tot inkeer gaan komen de komende jaren, se7en. Dit gedrocht is een smet op de top 250.

wavanbuuren schreef:

Volgens mij zoek je gewoon aandacht, je hebt een zeer zwak argument gegeven en verder kom je er 2 keer op terug hoe slecht je hem wel niet vind. Daar overtuig je ons niet mee hoor. Onderbouw je mening wat beter!

wavanbuuren

Zeer zwak argument? Gewoon een grove continuiteitsfout waarmee de film aangeeft dat het zichzelf niet serieus neemt.

Neem eerst eens de moeite om mijn eerdere posts te lezen en kom dan met tegenargumenten. Met een dergelijke loze aanval kan ik natuurlijk niks. Verder hoef ik niemand te overtuigen. Ik gun je van harte dat je ervan hebt genoten.

wavanbuuren schreef:

De een vind dit een smet in de top 250 en de andere vind weer Shawshenk een smet in de top 250 maar al dat top 250 gepraat is onzin natuurlijk.

wavanbuuren schreef:

Tja als je even goed had nagedacht kom je er achter dat ik onmogelijk je argument zwak had kunnen noemen als ik je eerdere posts niet gelezen had. Je onderbouwd je mening verder erg weinig. Je zegt alleen dat er fouten in de film zitten, dit is bij meerdere film. Ik kan me niet voorstellen dat dat de enige rede is waarom je hem zo laag beoordeelt.

Verder ontken ik ook niet dat er geen foutjes in zitten. Je geeft mij dus ook niet echt veel om op te reageren. Je zin ''met een dergelijke loze aanval kan ik natuurlijk niks'' slaat natuurlijk nergens op. Ik vraag je om je mening beter te onderbouwen en je zegt dat ik met tegenargumenten moet komen. Nu gaat dat erg moeilijk als je er maar eentje geeft is het niet? Denk de volgende keer eerst 2 keer na voordat je een bericht post.

Fortune

Een film over tijdreizen met plotholes.

Het moet niet gekker worden zeg! Schandalig!

wavanbuuren

Dit lijkt me toch een duidelijk onderbouwing. Volledig onterechte aantijging dus.
Niet over een anders gebrek aan nadenken beginnen als je zelf niet de moeite neemt om alles te lezen.

wavanbuuren schreef:

Hier sla je de plank lelijk mis. Iedere keuze heeft gevolgen als het de regisseur uit komt. Zo heeft het doorspiesen van zijn handen in de klas bijvoorbeeld helemaal geen gevolgen, wat natuurlijk volstrekt ridicuul en ongeloofwaardig is als je het afzet tegen de rest van de oorzaak-gevolg scenes. Sterker nog: hij gebruikt het hier opeens actief. De butterfly effect ontkracht hiermee zijn eigen filosofie. Volstrekt onverklaarbaar dat de meeste mensen zo weinig kritisch zijn dat ze dit prul hiermee laten wegkomen. Dat nog los van de vaak volstrekt onlogisce keuzes die de personages maken. Nee, dit gedrocht rammelt werkelijk aan alle kanten.

Fortune schreef:

Een film over tijdreizen met plotholes.

Het moet niet gekker worden zeg! Schandalig!

Nog zo'n blater die niet inhoudelijk op mijn kritiek ingaat. Gelukkig vind je jezelf wel komisch.

wavanbuuren schreef:

Dit lijkt me toch een duidelijk onderbouwing. Volledig onterechte aanteiging dus.

En dat is nou net dat ene argument waar ik het in mijn vorige reactie over had....

Misschien eerst maar eens kijken naar de inhoud van je eigen recensie voordat je die van Fortune aankaart. Er staat namelijk niet veel in...

Maak me eerst maar eens duidelijk waarom je deze film zo slecht vind want met dat ene argument word je natuurlijk niet serieus genomen.

Fortune

Dit is gewoon entertainment en niet serieus bedoeld.

Mensen die deze film leuk vinden vinden em niet leuk omdat het zo'n ingenieuze film is maar gewoon omdat ie entertaint van begin tot eind.

Tijdreizen kan sowieso niet want als je terug in de tijd gaat en je vermoord je moeder wat gebeurt er dan?

wavanbuuren

Als jij niet wenst te lezen of te begrijpen dan houdt natuurlijk alles op.

Het is toch vreemd dat in alle scenario's iedere minuscule verandering een volstrekt andere uitkomst heeft, terwijl in dat scenario een dergelijk wijziging van het verleden dezelfde uitkomst heeft? Het idee achter het hele butterfly principe is dat een kleine wending enorme gevolgen heeft. Dan kan je dus niet op het zelfde moment in de zelfde cel terug komen als je net het verleden drastisch hebt gewijzigd.

Een ijzersterk argument, maar als je het niet wilt zien wens ik je veel plezier met je kortzichtigheid.

wavanbuuren schreef:

Als jij niet wenst te lezen of te begrijpen dan houdt natuurlijk alles op.

Het is toch vreemd dat in alle scenario's iedere minuscule verandering een volstrekt andere uitkomst heeft, terwijl in dat scenario een dergelijk wijziging van het verleden dezelfde uitkomst heeft? Het idee achter het hele butterfly principe is dat een kleine wending enorme gevolgen heeft. Dan kan je dus niet op het zelfde moment in de zelfde cel terug komen.

Tja dat is inderdaad je boodschap alleen jij wil dus zeggen dat je 1* voledig is toegeschreven aan die ene scène. Als ze die hadden weggelaten had jij hem dus 5* gegeven. Stop nou dus eens met dat ene argument te herhalen en onderbouw je mening met meerdere argumenten zoals iedereen doet die zo'n hoog genoteerde film een lage beoordeling geeft en serieus genomen wil worden.

Fortune schreef:

Dit is gewoon entertainment en niet serieus bedoeld.

Goed punt. Jij accepteert dat kennelijk, ik niet. Ik vind dat je toch moet proberen consequent te zijn als regisseur, ook als je het over een onrealistisch onderwerp hebt.

maxroelofs schreef:

Zeker niet. Zoals ik al eerder schreef vond ik het acteerwerk slecht, regie en cameravoering rommelig, slechte cinematografie en de keuzes van de hoofdpersonages zeer onlogisch en ongeloofwaardig. Als de regisseur dan ook nog zijn eigen principe onderuit haalt, dan houdt het voor mij op.

wavanbuuren schreef:

Kijk en nou komen we ergens. Als je nou ook nog voorbeelden zou kunnen geven van de betreffende scènes met rommelig camerawerk en van rare keuzes dan kan ik misschien beter begrijpen waarom je deze film zo laag beoordeeld.

wavanbuuren

Als Evan Kayleigh opnieuw tegenkomt, dan vertelt za dat ze jaren lang is mishandelt en misbruikt door haar broer. De volgende dag hoort Evan dat Kayleigh zelfmoord heeft gepleegd, maar dat ze eerst haar hart heeft uitgestort bij die zelfde broer.

Totaal onlogisch dat je je hart uitstort bij de gene die je mishandelt en misbruikt. Verder niet erg aannemelijk dat ze de ontmoeting met Evan aangrijpt om zichzelf van kant te maken.

Cameravoering is persoonlijk, daar valt weinig over uit te leggen. Geen goeie standpunten, nergens bijzondere shots, vervelend kleurgebruik komt wellicht in de buurt?

wavanbuuren

Oja, ook de uitkomsten in de verschillende scenario's zijn zo uiteenlopend. Personages worden 180 graden andere persoonlijkheden. De film gaat er daarmee volledig aan voorbij dat je door karakkter en DNA vermoedelijk veel dichter bij jezelf blijft. Zeker als de eerste levensjaren, waarin een groot deel van dat karakter wordt gevormd al achter de rug is.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Het is niet alleen dat die scène een nogal simplistische kijk op de psychologie van de personages tentoonspreidt maar het is ook nog eens een plothole van heb ik jou daar. Volgens de film is Evan de enige die door heeft dat er dingen veranderen. De medegevangene kan dus helemaal niet ineens de stigmata aantreffen bij Evan maar moet hem altijd al gekend hebben met die littekens.

wavanbuuren schreef:

Bij het butterfly effect gaat het er om dat een kleine verandering in een oorspronkelijke situatie een complete andere uitkomst kan hebben. Een zelfde uitkomst is dus niet waarschijnlijk maar wel mogelijk.

Ik dacht me te herinneren dat Evan juist vat kreeg op het terugreizen in de tijd. Maar ik moet toegeven dat het een van de mindere momenten uit de film is. Maar om hem daarom gelijk te bestempelen als gedrocht en prul gaat mij toch echt wel te ver.

wavanbuuren schreef:

Het lijkt mij juist erg logisch dat je, voordat je zelfmoord pleegt, je hart uitstort bij diegene die verantwoordelijk is. Bovendien hoeft iemand die op het punt staat zelfmoord te plegen niet de keuzes te maken die ons logisch lijken.
Wanneer eenmaal de keuze is gemaakt kan elke gebeurtenis de laatste zet zijn, ook een ontmoeting met Evan. En de ontmoeting kan ook toevallig op dat moment plaatsvinden en verder niets met de zelfdoding te maken hebben.
Ik moet echter wel toegeven dat het al enige tijd geleden is dat ik de film gezien heb.

wavanbuuren schreef:

Jij gaat er volledig aan voorbij dat je uiteindelijke manier van leven ook voor een groot deel door de omgeving wordt bepaald. Traumatische ervaringen, ook op latere leeftijd, kunnen iemand compleet veranderen. Zelfs lichamelijke veranderingen ( ongelukken of ziektes ) kunnen iemands persoonlijkheid 180 graden doen draaien.

Jouw argumenten komen op mij niet erg sterk over. Het lijkt me meer zoeken om maar je aversie tegen de hoge notering van de film te kunnen verantwoorden.

wavanbuuren

Wat een nonsens. Er werd mij gevraagd waarom ik de film slecht vind en daar heb ik antwoord op gegeven. Verantwoorden hoef ik alleen aan mezelf en meestal ben ik het redelijk met mezelf eens als ik een oordeel vel. Verder ga ik nergens aan voorbij. Jouw uitleg is net zo relevant als de mijne. Beiden zijn niet 100% uit te vlakken, maar de film doet dat juist wel met het deel wat haar niet uitkomt.

Jouw argumenten komen niet sterk op me over. Het lijkt me meer zoeken om je aversie tegen mijn lage stem te kunnen verantwoorden.

nakada schreef:

Nee hoor, ze stortte haar hart juist uit over Evan en het feit dat ie nooit iets van zich heeft laten horen. Totaal ongeloofwaardig dat ze dat doet bij de gene die haar periodiek misbruikt.

wavanbuuren schreef:

Dat bedoelde ik ook. Ik heb niet gezegd dat je iets aan iemand anders moest verantwoorden.

Als beide uitleggen even relevant zijn, dan maakt het ook niet uit voor welke in de film gekozen wordt. Dan is de film op die keuze veroordelen ook niet relevant.

wavanbuuren schreef:

Is inderdaad vreemder, maar toch nog steeds niet totaal ongeloofwaardig. Als broer en zus is er natuurlijk een sterke band. Zoals vrouwen die maar blijven terugkeren naar hun man en dan telkens weer in elkaar worden geslagen.

avatar van Dee Al

Dee Al

wavanbuuren schreef:

Als je vind dat je een afwijkende mening alleen voor jezelf hoeft te verantwoorden en geen zin hebt in lastige discussies, dan zou ik heel snel van MovieMeter afgaan en alleen op je kamertje met jezelf over de film gaan praten. Als jij geen zin hebt om uitgebreid op de minpunten in de film in te gaan, moet je ook geen 0.5 geven aan een top 250 film: dan zijn goede argumenten een absolute vereiste. Ik heb niets tegen een afwijkende mening, maar die moet dan wel goed verwoord en onderbouwd zijn.

Dee Al schreef:

Als je vind dat je een afwijkende mening alleen voor jezelf hoeft te verantwoorden en geen zin hebt in lastige discussies, dan zou ik heel snel van MovieMeter afgaan en heel alleen op je kamertje met jezelf over de film gaan praten. Als jij geen zin hebt om uitgebreid op de minpunten in de film in te gaan, moet je ook geen 0.5 geven aan een top 250 film: dan zijn goede argumenten een absolute vereiste. Ik heb niets tegen een afwijkende mening, maar die moet dan wel goed verwoord en onderbouwd zijn.

Als je niet eens kan zien wat voor stem ik heb gegeven zou ik maar snel van moviemeter afgaan als ik jou was en heel alleen met jezelf op je kamertje een nieuwe bril gaan uitzoeken.

Bovendien ben ik al drie dagen bezig met meer dan voldoende goeie argumenten gegeven, dus je opmerking slaat werkelijk als een tang op een varken. Dat jullie blinde volgers die niet kunnen verkroppen is een ander verhaal. Dat zegt meer over jullie bekrompenheid dunkt me. Op deze manier valt er simpelweg niet te discussieren, immers jullie staan nergens voor open.

nakada schreef:

Een sterke band met de gene die je drie keer in de week verkracht......? Right.

Laten we het er op houden dat we daarover van mening verschillen. Ik blijf het volstrekt onlogisch vinden.

wavanbuuren schreef:

Een sterke band met de gene die je drie keer in de week verkracht......? Right.

Wat is daar nou zo vreemd aan ? Een sterke band kan ook iets anders zijn dan blinde liefde of adoratie. Er worden toch wel vaker dingen in een relatie getolereerd die jij en ik nooit zouden accepteren. Als er iets is waar weinig logica in lijkt te zitten, dan zijn het wel menselijke relaties. Het mag dus onlogisch ( of dom ) overkomen, dat hoeft helemaal niet te betekenen dat het daarmee onmogelijk of zelfs maar ongeloofwaardelijk is.