The Sixth Sense (1999)

mijn stem
3,87
6159 stemmen

Verenigde Staten
Thriller / Mystery
107 minuten

geregisseerd door M. Night Shyamalan
met Bruce Willis, Haley Joel Osment en Toni Collette

Dr. Malcolm Crowe, een kinderpsycholoog, neemt de taak op zich om een jongetje te genezen dat geesten ziet. Het jongetje, Cole, heeft door z'n gave veel problemen op school en met z'n moeder. Door Cole te helpen hoopt Crowe in het reine te komen met zichzelf, nadat hij in het verleden bij een soortgelijk geval niet voldoende heeft kunnen helpen.

1082 BERICHTEN 57 MENINGEN
zoeken in:
4,0
0
Deze film zit eigenlijk fantastisch in elkaar. Een plotse wending zo blijkt, iets wat de hele tijd voor ogen lag maar je eigenlijk tijdens de film niet bij nadenkt. (Nadat je het gezien hebt zal je wel begrijpen wat ik bedoel)
Hoog acteerwerk van beide hoofdrollen ; Bruce Willis en Haley Joel Osment
Een minpuntje : een behoorlijk trage film.

avatar van alexspyforever
2,0
0
Deze heeft voor mij geen herkijkwaarde meer hetgeen jammer is want ik was aangenaam verrast de eerste keer dat ik deze zag. Ondertussen heb ik ook al leukere gezien in deze stijl die ik wel het herkijken waard vind. Hoe meer ik erover denk, vind ik het verhaal in Sixth Sense niet zo bijster interessant en de karakters ook niet zo boeiend. Ik vind The Others op dat vlak allemaal veel geslaagder ook qua sfeer.

avatar van notsub
2,5
0
Het blijft me toch een moeizame zit. Ik heb de film nu twee keer gezien en weet nu weer waarom ik er de eerste keer (lang geleden) niets aan vond. Het gaat gewoon te traag en uiteindelijk openbaart me het teveel als een puzzel dan als een soepel werkend plot. Bovendein voel ik geen enge sfeer en acteert Willis in mijn ogen niet altijd even sterk. Net als mijn voorganger geef ik ook de voorkeur aan "The Others".

 
0
starwars01
geplaatst:
Is het een enge film? zo ja... wat is er dan eng aan???

0,5
0
Slechte occulte film.

avatar van Edie
3,5
0
preciious schreef:
Slechte occulte film.


Jij bent dan ook nu al niet serieus te nemen gezien je stemmen..

4,0
0
Vreemd dat ik me niets van deze film kan herinneren. Ik heb hem dus al eens gezien en toen vond ik het ook al een erg goede film. Een jongetje heeft grote angsten omdat hij geesten kan zien. Eigenlijk heb ik niet eens zoveel met dit onderwerp en het is dan ook een dankbaar onderwerp voor vele vage (horror) films. Maar deze film bouwt heel erg mooi op waardoor je knap in het verhaal gezogen wordt. Ook heel knap is dat de film weliswaar diep gaat en een hoop uitlegt, maar dat hij toch nog genoeg ruimte overlaat om je eigen gedachten en interpretaties erbij te hebben. En dat heeft deze topregisseur toch maar mooi weer voor elkaar gekregen.

avatar van tattoobob
4,0
0
Heerlijke 90s klassieker met hier en daar zeker wat freaky shit.
Toen zat willis trouwens nog in de wat betere films

Aanrader!!!

avatar van Alleskijker:-)
4,0
0
Topfilm met mooie twist, verrassend en echt toen voor de eerste keer met verbazing uit de bioscoop gelopen!

avatar van sybren78
4,5
0
geplaatst: bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Ook deze film eindelijk gezien en Wat een top film was dit!

Wat een uitstekend verhaal met een zeer goed acterende Willis.
Halverwege de kijkbeurt begon ik mij echter wel af te vragen hoe het kon dat deze film zo'n hoge waardering had. Niet dat het slecht was. Integendeel zelfs. Maar zo hoog voor een tot dan toe redelijk verhaal?
Aan het eind kwam de plottwist. Achteraf heel logisch allemaal. Niemand die terug praat tegen Willis zoals de nieuwe man van zijn vrouw die zo weg reed toen hij hem riep of zijn vrouw die niet terug praat. Op deze momenten in de film had ik dit totaal niet door.
Na de plottwist werden een hoop dingen duidelijk en dan kom je er achter dat dit toch wel een fantastisch script is. Erg origineel en laat je na de kijkbeurt toch nog nadenkend over het eind achter.
Deze film ga ik zeker nog eens kijken wetend wat het eind is.

Kortom een film die je gezien moet hebben!

Overigens een keer flink geschrokken toen het meisje de tent in kroop en daar neer kotste

avatar van rcuppen79
4,5
0
1999 was een jaar van innovatie: The Matrix hervormde met z’n visuele stijl het SF-genre en The Blair Witch Project hervormde met z’n homevideo-achtige stijl het horrorgenre. The Sixth Sense daarentegen maakte gebruik van ouderwetse methodes die eerder gebruikt werden in films als Psycho en Rosemary’s Baby. De film gaat dan ook niet voor goedkoop schrik bejag, maar richt zich met name op het suggestieve. De spanning loopt hierdoor regelmatig hoog op. De climax aan het einde is meesterlijk en kwam voor mij totaal onverwachts.

De Indiase regisseur M. Night Shyamalan brak hiermee internationaal door. The Sixth Sense is dan ook één van de betere thrillers uit de jaren ’90. De spanning is om te snijden en het uitstekende scenario van Shyamalan wordt tot leven gewekt door de indrukwekkende acteerprestaties van met name de 10-jarige Haley Joel Osment, alsmede Bruce Willis en Toni Collette. Osment en Collette werden hiervoor genomineerd voor een Oscar. De film kreeg in totaal 6 Oscarnominaties (Waaronder Beste Film en Regie) maar wist er niet één te verzilveren. Commercieel was de film echter wel een topper, met een wereldwijde opbrengst van 673 miljoen dollar.

avatar van Zwolle84
4,5
0
geplaatst: bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Na eeuwen weer eens herzien; de 9 blijft staan.

Maar wel om andere redenen. 'Vroeger' vond ik het vooral een enorm enge film, nu waardeer ik hem zeer hoog om de fantastische drama en het inventieve camerawerk. Shyamalan gaat met zoveel passie te werk, dat zie je aan alles. En over het acteerwerk van dat jongetje kunnen we natuurlijk kort zijn: werkelijk grandioos, ongelooflijk goed.

Hier en daar ligt het er natuurlijk erg dik bovenop, wellicht om het behapbaarder te maken voor de wat jongere kijkers. Zoals zo'n leraar die een opmerking over een brand maakt seconden nadat Cole een half verbrande geest ziet: alsof het nog niet duidelijk genoeg was. Maar dat is een voetnoot; The Sixth Sense is met recht een klassieker en Shyamalans absolute meesterwerk, ook al is The Village mijn persoonlijke favoriet.

avatar van erniesam
2,0
0
Deze film nog maar eens gezien na lange tijd. Ik blijf lovende kritieken over deze film lezen en horen en vind dat onbegrijpelijk. Ook gisteravond heeft het me niet kunnen bekoren. Het heeft geen interessant plot, een ongeloofwaardig verhaal (met name de twist is een schaamteloze ongeloofwaardige gimmick) en shocked om het shocken.

Nou goed, het heeft een aantal zeer effectieve scenes en ik vind de spanning goed opgebouwd en volgehouden. Zo'n beetje de enige pluspunten die ik kan bedenken. Nee, een onbegrijpelijke "klassieker" voor mij.

avatar van baspls
3,5
1
geplaatst: bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
"I see dead people."

Door de hoge waarderingen was ik hier nieuwsgierig naar geworden. Toen ik hem op Netflix zag heb ik hem maar eens bekeken.

Het acteerwerk was goed. Bruce Willis speelde erg sterk als Dr. Malcolm Crowe en Haley Joel Osment bewijst hier opnieuw dat hij voor zijn leeftijd erg goed kan acteren.

Het verhaal vond ik erg sterk en deed me een beetje denken aan een verhaal van Stephen King. Een kinderpsycholoog neemt de taak op zich om een jongetje te helpen die zegt geesten te zien. De film bouwt een erg sterke spanning op en heeft erg sterke drama.

Ik vond wel dat het lang duurde voor de film nu echt opgang kwam, pas halverwege de film verteld de jongen dat hij geesten ziet. Ik vond het dus eigenlijk een spoiler, ongelooflijk jammer dat het tegenwoordig zo bekend is dat de film daarover gaat, als ik het niet wist was het waarschijnlijk nog beter geweest. Er hadden ook wat meer geesten in gemogen en we zien niet dat een geest Cole ook echt pijn doet, we zien alleen het resultaat. Dat had wat mij betreft beter gekund.

Wel erg sterk was de enorme twist aan het einde die je een beetje aan het denken zette. Erg indrukwekkend en onvoorspelbaar. Wel heb ik er wat vraagtekens bij, hij was wat afstandelijk van zijn vrouw maar maanden niet met elkaar spreken zou je toch echt wel aan het denken moeten zetten. Ook dacht ik dat de moeder van Colae hem ook zag, tegen wie zij ze anders "Je hebt een uur" toen Cole en Malcom met elkaar gingen praten. En ik neem aan dat een psychiater eerst met de ouders of een instantie praat alvorens aan het werk te gaan. Dat vraag ik me toch wel af, verder vond ik het verhaal erg sterk.

De muziek van James Newton Howard was erg sterk. Had iets weg van ouderwetse horror, werkte erg goed met de spanning en ook met de drama. Ook vond ik de film mooi opgenomen. De gore en make-up waren ook goed gelukt bij de geesten.

Al met al een erg goede film. Goede spanning en drama en een erg mooi verhaal. Aanrader.

4,0
0
De eerste keer dat ik deze film zag vond ik hem zeker 4.5* waard, maar bij de tweede keer kijken ga je kijken naar de details en zie je toch dat er aardig wat niet klopt in de film. Ik ga hem toch 4* geven door de indruk die ik bij de eerste keer kijken heb gekregen.

avatar van TornadoEF5
2,0
1
Erg trage film; die het absoluut niet vermakelijk maakt. Bovendien slaat de film nergens op en de plottwist had ik allang doordat men bepaalde dingen in de aandacht brengt, en die verder in de film totaal genegeerd worden zonder dat er iets gebeurd is.

Ik vind dit vrij zwak, en misschien de meest overschatte klassieker die ik tot nu toe heb gezien. En dit allemaal voor één slecht uitgevoerde plottwist.

avatar van Glennekeeeee
3,0
0
het is wel zonde als je een uur voor je voor de eerste keer the sixth sense gaat zien in de serie franklin & Bash de grote spoiler van de film al te weten komt. Anderzijds moet de film ook wel de moeite zijn zonder de twist (zodat je bij een tweede kijkbeurt de details kan waarnemen etc) dus heb ik het er toch maar op gewaagd en of het nu kwam door het al weten van de twist of niet, the sixth sense is niet de grote thriller geworden die ik had verwacht. Zelfs het woord thriller vind ik wat overroepen.

De film begint wel leuk al voel je daar al aan dat er een twist komt en achteraf gebleken leek het me nu ook best duidelijk maar ik ga daar de film niet op afrekenen aangezien ik het al wist. Willis acteert op niveau, al hebben we dat typetje best al vaak gezien (het is zijn typetje in niet-actiefilms) maar hier werkt het wel. Ook de kleine man, waar ik even niet kan opnoemen, speelt zijn rol met verve en is dan ook het beste aan de film. Van spanning is amper iets te zeggen naar mijn mening. Je hebt een spanningsboog van 10 minuten in het huis van de jongen met de geesten (gebeurd net na dat hij zijn geheim heeft verteld aan willis) maar dat is het ook. ik vond het eerder een drama dan een thriller. wel een degelijk drama maar nergens overweldigend. Misschien zijn de films van Shambilibambam gewoon van hetzelfde niveau, het hangt gewoon af welke je eerst bekijkt maar na een paar films van hem te zien is het allemaal nogal voorspelbaar wat er komt en ik denk dat hij daarom de laatste tijd niet zo goed in de markt ligt. (ik bedoel: had bijvoorbeeld the happening verwisseld van tijdsgeest met the sixth sense had die eerste misschien ook als 'classic' bestempeld geweest en the sixth sense wat minder omdat we het allemaal wel al eens hadden gezien wat bilibambam wil bereiken.

The Sixth Sense mag dan voor sommigen een spannende thriller zijn, voor mij was het eerder een matig drama dat vooral staande blijft door de chemie tussen de twee hoofdpersonages en de geheimzinnigheid die zich door de film blaast.

avatar van TornadoEF5
2,0
0
Alleen is de twist geen twist, omdat men van een bepaalde tactiek gebruik maakt.

Als je bijvoorbeeld iets verkeerd zegt tegen iemand, dan ga je ook je best doen om daar niet meer over te beginnen. De regisseur gaat volgens hetzelfde principe te werk, om op die manier de twist verborgen te houden, maar juist door die techniek wist ik dat er iets niet klopte, en had ik al snel door wat het was, waardoor ik dus eigenlijk de twist ontrafelde. En dan pas zie je hoe slecht de film ineenzit.

Ik begrijp echt niet waarom die hier zo hoog staat.

avatar van Tom-Hanks
4,5
0
Sommige mensen hadden deze film aangeraden aan mij. Dus heb ik hem maar gezien. Ik heb er zeker geen spijt van. Bruce Willis en Haley Joel Osment acteren verbluffend. Je zag en voelde ook de angst van de jongen Cole.

Tijdens het kijken dacht ik terug aan de scene waarin Malcolm werd neergeschoten. Ik vroeg me af waarom deze scene in de film kwam. Uiteindelijk bleek het zijn dood te zijn. Misschien wel de beste ontknoping in de filmgeschiedenis. Niemand praatte of keek Malcolm aan tijdens de film. Maar dat zie je pas als je de ontknoping weet.

Een 4.5 is dit meesterwerk wel waard.

avatar van J.Ch.
4,0
1
geplaatst: bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Zelden zoveel spijt gehad dat ik zo'n enorme spoilermagneet ben. De twist was mij al bekend, en dat kleurt de hele film. Ik was liever de eerste keer enorm verbaasd geweest om dan een bij tweede keer te bekijken of de film met voorkennis nog steeds zo goed is. Maar goed, niets aan te doen. Gelukkig vond ik The Sixth Sense ook zonder onverwachte plotwending de moeite waard om te kijken.

Haley Joel Osment moet wel één van de meest adorabele kinderen zijn die ooit in film verschenen is. Hij ziet er niet alleen lief uit, maar acteert verbluffend goed. Het I see dead people is niet voor niets zo'n beroemde quote geworden. Bruce Willis is trouwens ook uitstekend, maar voor een elfjarig jongetje is zo'n prestatie neerzetten nog veel indrukwekkender. Overigens hebben de twee een heel natuurlijke chemie. Ik wens elk beschadigd kind zo'n goede band met zo'n goede psychiater toe.

Het mengen van het drama met de mystery is mijns inziens heel geslaagd. Over het geheel genomen zou ik dit een dramafilm noemen, maar er zitten af en toe wat fijne enge momenten in. De scène met Cole in zijn tentje is best wel griezelig - totdat hij zijn moed bijeenraapt om met de geest te praten, om haar te helpen, dan is het plotseling weer een dramafilm. Ik vond het Münchhausen-by-proxy-subplot ook erg goed, trouwens.

Maar weinig dingen vond ik minder aan deze film. Ik had graag meer interactie tussen Cole en de geesten om hem heen gezien. En ik vond het toneelstuk ook een beetje een vreemd moment voor Cole en Malcolm om afscheid te nemen. Daarnaast vond ik dat moeder Cole wel erg snel geloofde. Ik zou me eerder zorgen maken dat mijn zoon volledig de weg kwijt was.

Doordat ik van de twist afwist, vielen mij dingen op, zoals dat Malcolm alleen met Cole woorden wisselt en dat niemand, behalve Cole, Malcolm ooit aankijkt. Ook als het lijkt alsof Malcolm een gesprek heeft, bijvoorbeeld met Coles moeder, zie je niet dat er daadwerkelijk een woord of blik gewisseld wordt. Ik had liever dat dat soort dingen me pas bij een tweede kijkbeurt waren opgevallen. De verbazing op het eind bleef uit, maar toch vond ik de twist geslaagd. Bruce Willis' acteren in die scène is erg goed en compenseert door ontroering het gebrek aan verbazing.

Gelukkig heb ik dus alsnog kunnen genieten van The Sixth Sense. Ik ga alleen wel wat meer moeite doen om spoilers uit de weg te gaan, denk ik...

avatar van MRDammann
3,5
0
De film met de bekende twist. Ik wist hem jammer genoeg al. Toch is dit een heel fijne film. Het tempo is goed, maar de sfeer steelt hier de show. Heel creepy. Bruce en Haley speelden beiden erg goed. Ik geloofde ze. Een mooie film voor laat op de avond.

avatar van SmackItUp
4,0
0
Behoorlijke film hoor. Mijn enige kritiekpuntje is dat er voor mijn gevoel wat momenten waren midden in de film die qua spanning en sensatie wat dun waren. Verder mag ik niet klagen. Verhaal is top, de acteurs (met name Haley Joel) waren geweldig, en de twist is om van te smullen.

avatar van Antonev
3,0
1
Onlangs na een lange tijd nog eens terug gekeken. Ik kan me nog goed herinneren dat ik hem bij de eerste kijkbeurt verrassend en behoorlijk mysterieus vond. Als je eenmaal weet hoe het plot in elkaar steekt, dan gaat het grootste gedeelte van de glans wel verloren. Desalniettemin zet Willis hier een heel behoorlijke rol neer.

3,0
0
Dit was een lange zit voor mij, maar ondanks veel sentimenteel gedoe gaat de film wel ergens naar toe.

avatar van Fonzzz002
5,0
0
geplaatst: bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
The Sixth Sense is een thriller/dramafilm uit 1999. Het verhaal gaat over een kinderpsycholoog die, na een ongeval met een oud patiënt, het vertrouwen in zichzelf heeft verloren. Hij komt in aanraking met een jongen genaamd Cole die een bijzonder eigenaardig gedrag vertoond. De psycholoog besluit zijn verleden aan de kant te zetten en Cole proberen te helpen.

The Sixth Sense is een waar meesterwerk uit het thriller (-horror) genre, maar laat je niet misleiden door het “thriller/horror” etiket want The Sixth Sense werkt minstens zo goed als dramafilm. Alles wat de personages meemaken heeft een emotionele invloed op de personages en de film besteed voldoende tijd aan hun emoties, waardoor ik op bepaalde punten van het verhaal zelf vergat een thriller te kijken. Maar wanneer intense scenes aan bod waren vloog ik naar achteren.
The Sixth Sense is één van de thrillers die op letterlijk ieder gebied in de roos schiet. Het verhaal is ontzettend spannend & op subtiele wijze opgebouwd, de personages zijn interessant & perfect geacteerd, de drama rondom de dingen die de personages overkomen is volop aanwezig wat regelmatig emotionele momenten met zich meedraagt, het heeft één van mijn persoonlijke favorieten filmeindes evenals dat iedere shot in de film op artistieke wijze is uitgedacht. Het gebruik van perspectief, inzoomen, reflecties, kleuren en schaduwen draagt in iedere scene een bepaalde betekenis met zich mee. De film voelt als een passioneel project waarin de makers alles op alles hebben gezet de film zo goed mogelijk te doordenken. Bij films als dit vraag ik me af hoe het komt dat de een regisseur, die zo goed begint, zo bergafwaarts is gegaan in zijn carrière. (Last Airbender *kuch kuch*)

Wat me zo bevalt aan The Sixth Sense is dat het op slimme wijze de horror weet op te bouwen door op rustige wijze hints te laten vallen, langzaam opbouwend naar spannende momenten. De meeste horrorfilms die ik ken proberen zo goor mogelijk te zijn en ze proberen de kijker te laten schrikken met zoveel mogelijk luide knallen, maar The Sixth Sense laat zien hoe goede horror gecreëerd kan worden: door het verhaal. Je leeft mee met de personages en je snapt de positie waarin ze zitten, wat opmerkelijke gebeurtenissen des te enger maakt.
Voor mij deed The Sixth Sense niets fout. Ieder shot, ieder stukje dialoog, iedere acteerprestaties schoot in de roos. Als je me in elkaar zou schudden en dwingen met een kritiekpunt te komen, dan zou ik zeggen dat het een type film is die zich focust op de belangrijkste dingen van het verhaal en het schuift bepaalde onderdelen aan de kant, zonder uitleg. Ik merkte op bepaalde momenten me af te vragen wat er precies tussen de scenes gebeurd was, momenten die je niet te zien kreeg. Wat ik daarmee bedoel is dat, wanneer je bekend bent met de twist, er bepaalde scenes zijn waarin ik me afvroeg hoe Malcolm een ruimte is binnengekomen. We zien nooit iemand met hem praten, hij veranderd de omgeving niet omdat geesten dat niet kunnen. Maar aangezien hij niet realiseert dat hij dood is hoe is hij bv het huis van Cole ingekomen? Heeft zijn moeder de deur open gedaan? Dat is het enige waar ik misschien wat meer van had willen zien.

Als je een liefhebber bent van thrillers is dit één die je niet mag overslaan. Ikzelf kan niets bedenken wat de film fout deed, en de goede aspecten schoten ieder in de roos. Het verhaal, de personages, acteerprestaties en cinematografie. Ik vind het een perfecte thriller/drama.

5*

avatar van SmackItUp
4,0
0
Herzien. Blijft een meer dan prima film. En ik ben geen fan van Willis, maar wat speelt hij hier sterk zeg. De enige echte goede film van Shyamalan, zijn latere werk is absoluut beneden het niveau van The Sixth Sense.

avatar van RuudC
4,0
1
Ergens wil ik deze film haten. Ik verafschuw min of meer alle films van M. Night Shyamalan en ik zou het helemaal niet zo erg vinden als deze film, die ik ooit erg goed vond, het rijtje compleet zou maken. Daar offer ik wel een jeugdliefde voor op. Ik kan me nog goed herinneren (ik zat op de middelbare school) dat The Sixth Sence werd beschouwd als een van de engste films ooit. Het was eigenlijk al een hele belevenis om uberhaupt een dvd te kijken anno 2000.

Vooruit, er zitten wel een paar goede schrikmomenten in, maar echt eng... meh. Heel wat jaren later merk je dan ook dat het net wat meer draait om karakterontwikkeling en dat het verhaal best goed in elkaar steekt. Je leest het dus goed. Ik vind het verhaal echt goed. Dit is echt heel andere koek dan de troep die Shyamalan later zal gaan schrijven. Je merkt dat de acteurs ook een stuk beter in hun vel zitten wanneer ze niet de halve tijd onzin aan het uitkramen zijn. Er zijn wel wat discutabele momenten, maar die vallen eerder op, omdat ze op Signs en Lady In The Water nog erger waren. Nee, dit is een erg frisse film die op een prettige wijze lekker ninetees is.

Het is een prettige dramafilm met goed acteerwerk. Haley Joel Osment steelt de show. Het pispaaltje dat hij speelt in combinatie met zijn vermogen om dode mensen te zien, is erg sterk. Het horrorelement maakt het af en zet je op het puntje van je stoel. The Sixth Sence kan na zestien jaar nog steeds niks verkeerd doen.

4,5
0
dit is een hele goeie film met bruce willis.een super goed verhaal.en wat een einde ook.dat had ik de eerste keer toen ik de film zag niet gedacht dat het zo zou eindigen.dus zeker geen voorspelbare film.ja een geweldige film.

avatar van Miszmi
4,5
0
geplaatst: bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Goede film, waar ik eigenlijk maar weinig op aan te merken heb. Heb nog getwijfeld of ik het 5* zou geven, maar na ongeveer 30 minuten was het mij allemaal al wel duidelijk, waardoor het toch wat minder werd.

Dat ik het allemaal al had uitgevogeld deed overigens niets af aan de film zelf, het was vooral dat het wow-effect gewoonweg veel minder was. De acteerprestaties zijn uitstekend, met name Osment (Cole) heeft mij zeer doen verbazen. Pas 10/11 jaar en dan zo'n prestatie neer kunnen zetten, echt ongelooflijk! Het verhaal zelf vond ik ook erg interessant en dit is absoluut de basis geweest voor veel films en series na die tijd. Onder andere de serie Ghost Whisperer moet hier bijna wel van afgeleid zijn.

Ik weet niet meer op welk moment het mij precies duidelijk werd, volgens mij het moment in de kelder. Niemand, behalve Cole, reageerde op hem. Zijn vrouw kon in het restaurant niet eens boos worden, met name teleurstelling/verdriet. Ze keek hem niet eens aan. Die puzzelstukjes vielen op een gegeven moment voor mij samen, waardoor ik de link had gevonden. Dit heeft denk ik vooral te maken met het feit dat er later meer van dit soort films zijn gekomen en ook met soortgelijke gevallen. Ik vermoed dat ik daardoor al vrij snel doorhad wat er precies aan de hand was.

Het maakte sommige momenten toch minder spannend en het eind minder spectaculair. De voorlaatste scene in de auto vond ik overigens wel zeer sterk.

avatar van IH88
4,0
1
“I see dead people.”

IJzersterke film. Nog steeds. Vroeger vond ik dit de engste film die er bestond, maar nu kan ik vooral genieten van de naargeestige sfeer, de regie van Shyamalan, het vindingrijke script, de fraaie beelden en de acteerprestaties van vooral Willis en de jonge Osment.

Nu ik wat ouder ben kan ik ook de emotionele impact van het laatste gedeelte meer waarderen. Ja, er zit een twist in het verhaal, maar The Sixth Sense is veel meer dan dat en gaat ook over rouw en het verwerken van verlies/trauma. En hoe graag we bepaalde dingen over zouden willen doen, maar daar de kans niet voor krijgen. Dr. Malcolm Crowe (Willis) komt daar op een hele bijzondere manier achter en weet door de jonge Cole (Osment) een trauma van vroeger te verwerken. Met een twist.

avatar van Black Math
1,5
0
geplaatst: bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Films met een twist zijn natuurlijk van alle tijden, maar ik had in de jaren na het uitkomen van deze film het gevoel dat de twist ineens erg populair was met Fight Club uit hetzelfde jaar, en het jaar erop Memento[i], en van dezelfde regisseur als deze film [i]Unbreakable.

Het is altijd afwachten wat de herzieningswaarde van een dergelijke film is. Fight Club is nog steeds leuk, mede door de sfeer en de oneliners, maar toch ook om te zien hoe je de eerste keer op het verkeerde been gezet wordt. The Sixth Sense valt helaas wat herzieningswaarde betreft flink tegen. Het klopt grotendeels, maar men maakt het zich er wel erg makkelijk mee af met they only see what they want to see. En je hoeft niet eens een psycholoog te zijn om je eens stevig af te vragen of er iets grondig mis is als je vrouw je voor lange periode de silent treatment geeft. Ik zou het nog geen dag vol houden. Het enige dat ik niet kan plaatsen is hoe de hoofdpersoon geruime tijd na zijn moord (de film geeft next fall aan) een nieuwe patiënt opduikelt. Wie heeft dat contact gelegd? Het joch zelf duidelijk niet, en zijn moeder vast ook niet, want die ziet hem niet.

Kortom, het spel om te zien waar je de vorige keer op het verkeerde been bent gebracht valt tegen en is niet eens helemaal sluitend. Los van het plot is het ook erg matig. Audiovisueel standaard, personages ook niet heel erg inspirerend. Willis speelt z'n rol niet onverdienstelijk. Kindacteurs zijn vaak niet al te best, Osment was destijds de uitzondering, maar ik heb hem in dusdanig veel films gezien dat ik hem haast ook een beetje zat ben.

Geen film dus om een tweede keer te zien. 1,5*.

4,0
0
geplaatst: bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Toen ik deze film voor het eerst had gezien was ik helemaal verkocht. Niet in het minst door het in mijn ogen sublieme acteerspel van de toen zeer jonge acteur. Ook de welbekende plotwending verraste mij enorm en ik besefte mij dat ik ziende blind was geweest. Het gaf de film achteraf een heel andere waarde. Heel emotioneel ook de scene in de auto waarbij de jonge acteur aan zijn moeder een bericht van zijn oma doorgaf. Of de scene waarin het overleden meisje door gaf op welke manier haar moeder had bijgedragen aan haar dood... Ontroerde mij echt. Natuurlijk zullen er dingen zijn geweest die niet klopten. Maar als ik een film beoordeel ga ik puur af op welk gevoel en met welke indruk deze film mij achterliet bij de aftiteling. Dat was in dit geval overweldigd.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

*

* denotes required fields.