Genre: Thriller
8,2 (1.131.309)
Gesproken taal: Latijn, Spaans en Engels
Releasedatum: 23 december 1999
Plot The Sixth Sense
"Not every gift is a blessing."
Dr. Malcolm Crowe, een kinderpsycholoog, neemt de taak op zich om een jongetje te genezen dat geesten ziet. Het jongetje, Cole, heeft door z'n gave veel problemen op school en met z'n moeder. Door Cole te helpen hoopt Crowe in het reine te komen met zichzelf, nadat hij in het verleden bij een soortgelijk geval niet voldoende heeft kunnen helpen.
Malcolm Crowe
Sean
Stanley Cunningham
Mrs. Collins
Jordy
Prachtige film. Het is erg mooi te zien hoe Cole langzaam leert hoe hij met z'n gave om moet gaan. Daarnaast zitten er ook enkele spannende schrik-momenten in, waardoor de film ook bij het grote publiek aansloeg. Willis bewijst weer eens meer te kunnen dan het spelen van de actieheld en Osment is een ontdekking en zet één van de beste acteerprestaties ooit neer. Daarnaast krijg je als kijker op het eind een zeer grote verrassing te zien, waardoor de hele film in een compleet ander daglicht te staan. Het is prachtig om de film nog een keer te kijken, met de wetenschap dat... sja dat ga ik hier natuurlijk niet vertellen. 5 sterren
TheDiz
Deze film behoort ook tot de lijst van de beste films die ik ooit in me leven heb gezien! Ik zat in de hele film letterlijk op het puntje van mijn stoel, het verhaal was zo spannend en ook zo meeslepend! En op sommige momenten moest ik echt schrikken! Bovendien zat er een hele intelligente twist in het verhaal, 't einde was zeer verassend. Maar ik denk na 1 keer gezien te hebben, dat het de spanning wel een beetje wegneemt want zo'n film als deze vergeet je nooit meer! * 5 sterren
dttom
Ik vond het niet spannend en het was nog voorspelbaar ook. Snap niet waarom iedereen het zo fantastisch vind. Bedoel dat einde is zo logisch als maar kan en ik zag het al ver van te voren aan komen. Daardoor vind ik deze film misschien ook niet zo heel erg goed. Ook vind ik het einde van het verhaal van de jongen beetje teleurstellend, bedoel hij redt meisje, so what, wat gebeurd er daarna dan. Ik vond het allemaal dus niet zo heel fantastisch, maar dat zal wel omdat ik het einde zag aan komen. En de film dus niet in een ander daglicht kon zien staan.
Jerome-B
Hele enge, beklemmende, bovennatuurlijke thriller, die je meerdere malen in de film erg laat schrikken. Het einde heeft zo'n grote verrassing dat je met je mond vol tanden staat en 's nachts in bed nog nadenkt over deze geweldige film! 4,5 ster.
dttom
Jongens was ik nou de enige die het einde zag aan komen, dat kan toch haast niet??
Blindfold
Ja sorry. Ik vond sommige zaken wel vreemd, maar ik zag hem in de sneak, dus wist ook niet dat er een 'verrassend' einde zou zijn.
Jordy
"hij redt meisje, so what"
denk dat je de belangrijkheid van deze scene een beetje onderschat.. dit was HET bewijs dat Cole eindelijk zijn doel in het leven (geesten helpen) had gevonden, dat ie er niet meer bang voor hoeft te zijn, en dat ie dus de hulp van Willis niet meer nodig heeft: missie geslaagd
dttom
Ja dat is waar maar vond het toch nit zo speciaal. De film dan. Vond ook dat het allemaal veel te lang duurde voor dat dat joch eindelijk zei dat hij dode mensen kon zien. Bedoel dat wist ik allang. Maar goed ik ben ook een zeikerd, het is gewoon niet mijn soort film. Maar dan was het einde toch nog steeds erg voorspelbaar en ik vind nog steeds dat dit gewoon een Jacob's Ladder Rip-off is.
Jordy
je ontdekt samen met Willis wat er met de jongen aan de hand is, daarom duurde het even: als Willis het gelijk had geweten was de film zo voorbij geweest
ik vind ook niet dat het einde ALLEEN goed is vanwege het surprise-effect, heb de film nu 6 of 7 keer gezien, en elke keer zit ik weer met kippenvel te kijken omdat het gewoon zo mooi is, en alles perfect op z'n plaats komt
jackie
Redelijke film, Bruce Willis en Haley Joel Osment spelen erg goed. Alleen het einde viel erg tegen, na 15 minuten weet je al hoe het zit......
gizzmo86
Ik vond het een k*tfilm die ongelooflijk saai was en echt nergens op sloeg. En kappeuter hij was helemaaal niet eng!!!! Dit is de slechtste film die ik ooit heb gezien. Zo saai bah!!!
gizzmo86
mijn broer is precies vijf jaar ouder en die vond hem ook niet leuk.
Hitman
Toen ik vijf jaar jonger was, was deze film geloof ik nog niet uit.....
Obiwannes
Ik vond het een heel mooie film en idd. prachtig geacteerd van Haley Joel Osment. Het is mooi om te zien dat ze toch al een beetje afgezaagd thema opnieuw boeiend kunnen maken.
Het einde is idd. ook verrassend maar toen ik de 2de keer keek vond ik de film wat ongeloofwaardig, hoewel er duidelijk wel aandacht aan wordt besteed.
morpheus
Erg mooie en goed gefilmde film, erg sterk geacteerd. mooi verhaal wat langzaam uit de doeken wordt gedaan en je naar binnen zuigt.
Een paar sterke schrikmomenten en tevens een zeer sterk einde.
De moeite waard, **** uit *****
Ralfke
- 2075 stemmen
Net gezien; tja, het einde kende ik - door alle verhalen - al, maar toch een hele goede bovennatuurlijke thriller. En dat menneke speelt inderdaad erg goed. Als ik het einde niet had geweten, zou ik waarschijnlijk een hogere waardering gegeven hebben, maar toch wel ****
filmfreaky
Jah Zeker, een Erg Goede Film! Jammergenog, lijkt het einde erg op die van [knip] en dat was een erg grote teleurstelling voor mij.....Als Ik [knip] Niet Had Gezien Was Het Vast Minder Voor De Hand Liggend...Maar De Rest Vna De Film Was Zeker Heel Goed!! Muziek, Goede Cast En Soms Momenten Da'k Eg Verschrikkelijk Schrok, zkr **** 1/2 sterren
[edit kapp: spoilers voor andere film weggehaald]
jester
Prachtige film. DVD heeft leuke extra's waarin onder andere wordt ingegaan op het kleurgebruik in de film, en de regels waaraan ze zich moesten houden.
FisherKing
Het jammere van de sixth sense is de voorspelbaarheid: wanneer ik voor de helft al het einde vermoedt is er iets niet goed. En natuurlijk te hoog gewaardeerd door Bruce Willis
Ramon K
The number 1 thriller of all time!!! Tja, dat stond er op de hoes maar ik ben het er helemaal niet mee eens. De acteerprestaties zijn helemaal top, de film heeft een zeer origineel uitgangspunt en er zit soms echt wel spanning in.
Maar het script zit boordevol gaten en bevat talloze cliche denkbeelden over de geestenwereld, die geheel tegen mijn ideeen over dat onderwerp indruisen. Waarom zijn die geesten zo angstaanjagend, het zijn toch gewoon overleden mensen. Waarom kunnen de geesten zich niet normaal aan de buitenwereld tonen, maar moet dat altijd met een plotselinge aanraking of boze woorden. Er zitten zoveel domme elementen in deze prent en dat heeft tot gevolg dat de spanning soms volkomen uit blijft en dat ik met een onbevredigend gevoel achter blijf. 3 sterren en dat is misschien nog te veel voor deze overschatte film.
Jordy
ik vind de film geniaal, maar helemaal niet door de geesten e.d. (wat natuurlijk wél de reden van het succes was)
de film gaat over het ontdekken van je plek in de wereld, je lot en hoe je hiermee om moet gaan, die geesten zijn maar bijzaak
Ramon K
Sorry Jordy, dat zit er misschien in verwerkt, maar is een thema dat in vele films veel beter wordt uitgewerkt. Maar de film is wel een voldoende hoor!
Ben ik het met je eens Ramon. Die geesten zijn altijd van mensen die een ongeluk hebben gekregen of zijn vermoord en zijn altijd creepy en "psychisch gestoord". Nooit 's een geest van een lief oud overleden omaatje..
Jordy
ik spreek jou nog wel als je net dood bent gegaan! (ehmm...) even kijken hoe sociaal jij dan bent!
maar goed, Shyamalan gebruikte voor deze film gewoon de ideeën over geesten die al vastlagen VOOR de film om zijn film in te situeren. Net als hij voor Unbreakable de al bestaande comics gebruikte, en voor Signs de al bestaande cropcirkel-mythologie... heb niet het idee dat het de doel van de films is om die vastliggende "regels" uit te breiden, dus reken het hem ook niet aan dat hij dat niet doet...

'The Sixth Sense' van M. Night Shyamalan morgenavond te zien op tv

Mystery-klassieker 'The Sixth Sense' met Bruce Willis dinsdagavond te zien op televisie

1 April, kikker in je bil: acht films met een verrassend einde

The Shawshank Redemption