• 9.380.120 stemmen

The Butterfly Effect (2004)

Sciencefiction / Thriller | 113 minuten / 120 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Thriller

Speelduur: 113 minuten / 120 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Eric Bress en J. Mackye Gruber

Met onder meer: Ashton Kutcher, Amy Smart en Eric Stoltz

Releasedatum: 29 juli 2004

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot The Butterfly Effect

"Change one thing. Change everything."

De twintigjarige student Evan Treborn beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van z'n ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde 'butterfly-effect', de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien...

Evan Treborn

Evan Treborn age 13

Kayleigh age 13

avatar van Timba69

Timba69

Ik had hem al eerder gezien en vond het naar mijn idee toen een topfilm. Gisteren op tv voor de 2e keer gekeken en kon mij de scenes niet meer voor de geest halen maar wel de clue. Dat haalt toch wel wat van de film af. Tel daarbij op dat ik films op tv altijd minder vind en kwam nu dan ook niet verder dan een gemiddelde waardering.

avatar van Nirvajoy

Nirvajoy

Hier vond ik niets aan, ik voelde mij echt rot na deze film, terwijl ik normaal wel 'goed' tegen zware films kan... deze vond ik zo onnodig, misselijkmakend met momenten. Heb 'm twee keer gezien geloof ik, al is het een tijdje terug en zou ik er nu anders naar kijken misschien. Nee, het was m'n ding niet.

avatar van laawim

laawim

Dit was dus wel mijn ding...

Super lekker kijken. Een dikke voldoende voor het geluid. De verhaallijn is goed gemaakt. Lekker toch dat moeder echt gelukig is met dan eindelijk na twee miskramen een kanjer van een zoon. Totdat hij koos voor het meisje en moeder uiteindelijk achterliet met de derde miskraam... Wow! Verzin het maar. Een dikke 5.0

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Moeder is echt gelukkig met wat? 2 miskramen? Koos voor het meisje, en daarna een 3de miskraam?

Volgens mij heb ik iets gemist, of het klopt gewoon niet?

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1908 stemmen

Boeiend van begin tot eind.

De film begint al vrij rap met van die lekkere vage gebeurtenissen waardoor je er als liefhebber van dit soort verhalen eigenlijk al meteen goed inzit.
Met het tempo is het dik in orde (alhoewel dat in het midden wel iets afnam) zodat de verveling nooit de kans krijgt om toe te slaan.
Ik ben ook verre van fan van Ashton Kutcher, maar hier moet gezegd worden dat hij zijn rol prima invult. De rest van de cast presteert ook naar behoren.

De gehele film had ik het gevoel dat ik qua niveau naar een 4,0* film zat te kijken, ware het niet dat ik het einde ietwat onbevredigend vond. Een slecht einde had mij wel op die 4,0* gehouden, maar jammer genoeg moest alles weer op zijn pootjes terecht komen. Ja, ok... hij heeft Kayleigh moeten laten gaan maar dat vond ik toch te karig. Het was bijvoorbeeld mooier geweest als hij er na het vernietigen van zijn kans op correctie, er achterkwam dat er meerdere dingen negatief uit hadden gepakt door zijn beslissing. Daar had ik eerlijk gezegd ook op gerekend.
Dan had je als kijker lekker gefrustreerd naar de aftiteling kunnen kijken en zelf een beetje verder kunnen fantaseren.

Maar verder is dit gewoon een film die heerlijk wegkijkt. Ik hou wel van zulke tijdreis films Nadeel is wel dat je ze vervolgens een hele tijd in de kast moet laten staan en wagonladingen drank moet nuttigen om maar weer zoveel mogelijk van het plot te vergeten voor een volgende kijkbeurt.

Mooie voldoende, 3,5*.

avatar van Theunissen

Ik moet zeggen dat ik het eerste uur best boeiend vond maar na ruim een uur begon het continue terugspringen in de tijd (op een gegeven moment werd het wel heel erg flauw en belachelijk) me te vervelen. Ondanks dat vond ik het verhaal wel goed gevonden en vond ik zelfs Ashton Kutcher eens voor een keertje goed spelen. Amy Smart vond ik overigens in het laatste shot er heerlijk uitzien.

avatar van eavymetal

eavymetal

Theunissen schreef:

Ik vind de film in zijn geheel wel boeiend.

avatar van yoda1992

yoda1992

Ik heb net deze film weer bekeken. Waar ik achter kwam is dat de butterfly effect die ik ken (en hoog beoordeeld heb) de director's cut is. De versie die ik zojuist zag is de originele versie. naar mijn mening moet iedereen de director's cut kijken. Een veel beter einde + voor de ultieme climax de daarvoor extra benodigde vroegere scenes zijn hier toegevoegd. Het originele einde vind ik wat zoetjes. Het haalt de film wat omlaag. Kies dus voor de director's cut en gaat dat zien.

Blijft een bijzonder verhaal

avatar van Emma'

Emma'

Gisteren voor het eerst de director's cut gezien, in plaats van het origineel. Ik moet jullie allemaal aanraden de director's cut te kijken, het einde is echt veel en veel beter. Minstens een halve ster waard!

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Ik ben benieuwd, als ik tijd heb wil ik dat zeker doen en gezien jullie berichten is de film dan nog beter

avatar van Fortune

Fortune

Ik heb beide eindes gezien maar hoe eindigt de director's cut ook alweer?

avatar van Krie

Krie

Fortune schreef:
Ik heb beide eindes gezien maar hoe eindigt de director's cut ook alweer?

Ik weet niet hoe het andere einde is maar de director's cut eindigt dat hij in een psychische instelling zijn geboortefilm gaat kijken om daar naar terug te gaan. Doordat hij dat doet, wordt hij dood geboren. Hij telt niet meer mee in het laatste leven. Dan zie je vervolgens hoe het leven van al die andere personen is gegaan (in het kort). Nu ben ik ook wel benieuwd naar het andere einde. Hoe gaat die dan?.

avatar van RuudC

RuudC

Ik weet niet of ik nou meer onder de indruk ben van het verhaal of het feit dat Ashton Kutscher me totaal meeviel. De ster van de film is in ieder geval Amy Smart. Leuke, vlotte meid en kan nog acteren ook. Het verhaal wordt in ieder geval ontzettend goed wanneer Evan erachter komt dat hij zijn verleden kan aanpassen. Iedere keuze en verandering die hij toebrengt heeft gevolgen. Dat zaken zich blijven herhalen, maakt hier helemaal niet uit. Ik vind het juist leuk dat uiteindelijk bepaalde onverklaarbare dingen in het begin toch hun nut hebben. Verder heb ik geen flauw idee wat ik erover moet zeggen. Ben toch behoorlijk onder de indruk. (Ik snap alleen niet waarom dit Sf zou moeten zijn overigens.)

RuudC schreef:

Hier sla je de plank lelijk mis. Iedere keuze heeft gevolgen als het de regisseur uit komt. Zo heeft het doorspiesen van zijn handen in de klas bijvoorbeeld helemaal geen gevolgen, wat natuurlijk volstrekt ridicuul en ongeloofwaardig is als je het afzet tegen de rest van de oorzaak-gevolg scenes. Sterker nog: hij gebruikt het hier opeens actief. De butterfly effect ontkracht hiermee zijn eigen filosofie. Volstrekt onverklaarbaar dat de meeste mensen zo weinig kritisch zijn dat ze dit prul hiermee laten wegkomen. Dat nog los van de vaak volstrekt onlogisce keuzes die de personages maken. Nee, dit gedrocht rammelt werkelijk aan alle kanten.

avatar van RuudC

RuudC

Evan komt er gewoon achter hoe het spelletje werkt. Waarom zou hij er dan geen gebruik van mogen maken? Dat hij zaken aanpast in het verleden is juist wat het butterfly effect veroorzaakt. Er wordt trouwens geen enkele toespeling gedaan naar een filosofie hierover.

wavanbuuren schreef:

Iedere keuze heeft gevolgen als het de regisseur uit komt.

Ja, nogal wiedes eigenlijk. Hij regisseert de film tenslotte. Het voorbeeld wat je noemt is puur om zijn celgenoot te imponeren. Ik vond dat juist wel heel leuk bedacht.

RuudC schreef:

Alleen al met de titel wordt er een toespeling gemaakt op de filosofie.

En dat celgenoot imponeren zou nooit zo kunnen. Het idee is namelijk dat iedere kleine wijziging in het verleden een totaal andere uitkomst heeft in het heden. Waarom in deze scene dan niet? Het is dus niet zo dat Evan dit kan sturen (dat wordt telekens benadrukt door het feit dat zijn keuzes steeds weer anders uitpakken dan dat het op het eerste gezicht lijkt en door hem bedacht is.)of daar invloed op heeft (behalve als het de regisseur uitkomt dus).

Iedereen mag vinden wat ie wil. Iedereen mag hoge beoordlingen uitdelen wat ie wil, maar objectief gezien klopt er geen zak van en zit de film boordevol gaten en onlogische gebeurtenissen / gedragingen.

avatar van AandF

AandF

Films met tijdreizen schijnen altijd moeite te hebben om foutloos in elkaar te zitten. Maar hierdoor heen kijkend, kan ik me herinneren dat ik dit een erg indrukwekkende film vond!

Origineel bedacht, goed uitgewerkt. Het wist mijn aandacht er constant bij te houden, en de aanpassingen in Evans leven bleven interessant. De sfeer rond de film ook goed, er hing iets 'zieligs' aan. Steeds wat drama.

Ashton Kutcher heeft me ook positief verast! 4*

avatar van Sample010

Sample010

Dit was ook echt mijn ding,

Aan het begin een beetje mysterieus met alle blackouts.

Later in de film werden veel meer dingen duidelijk.

Met een verdrietig, maar mooi einde.

Wel iets dat ik jammer vond was dat er niks aan de maatschappij veranderde, maar alleen maar dingen in de levens van een vriendengroep.

Maar verder echt een topfilm!

Dikke 4,5

avatar van E2K

E2K

een van de meest overgewaardeerde films ooit.

Dat het compleet nergens op slaat wordt door de makers bevestigd, deze film heeft naar mijn weten 3 alternatieve eindes

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Hij had ook nog 8 uur langer kunnen doorgaan op die manier.. had ook een buffy achtige serie van gemaakt kunnen worden, maar dat is ons gelukkig bespaard gebleven

wavanbuuren

En het publiek slikt het allemaal voor zoete koek

avatar van squirrel

squirrel

Zware film, kijk je eigenlijk niet een 2e keer voor je plezier, omdat je weet wat voor ellende er nog komen gaat.

avatar van ExXxtreme

ExXxtreme

orbit schreef:

Proficiat.. Uw 5 jaar lange harde werk met +/-40 negatieve/spottende comments over deze film wordt beloont met deze MovieMeter trofee. Draag hem met trots!

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Ik zet hem met trots op mijn schoorsteenmantel

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

squirrel schreef:

Zwaar ? Hoe dan?

avatar van bozzy

bozzy

ZWAAR?????

snap het even niet,alle dvdtjes wegen toch even zwaar?

avatar van maxroelofs

maxroelofs

bozzy schreef:

ZWAAR?????

snap het even niet,alle dvdtjes wegen toch even zwaar?

Wat een humor mensen!

avatar van filmamator

filmamator

Origineel verhaal dat goed is uitgewerkt. Vooral het sterke acteerwerk van de cast en de altijd aanwezige spanning dragen bij aan een zeer goede film.

Zeer goed.

avatar van Xx_se7en_xX

Xx_se7en_xX

Zag deze film 2 jaar geleden ongeveer. Jezus, wat vond ik deze film geweldig! Heb hem herzien, maar ik moet zeggen dat wanneer ik ouder word (ben ook al echt heel uit ), ik anders naar films ga kijken. Vond het de tweede keer nogal een matige film: Geen overtuigend acteerwerk, visueel ook niet zo bijzonder, veel fouten in het verhaal en dan heb ik het nog niet eens gehad over de ongeloofwaardigheid in het verhaal. De film loopt wel vlot en is wel een pluspunt, jammer dat het alleen zo clichématig allemaal wordt verteld.

En ja, Kutcher.... Men beweert dat hij wel degelijk kan acteren, maar dat lijkt volgens mij alleen maar zo omdat hij nu is een 'serieuze' rol speelt. Maar overtuigend? Nee... Donnie Darko is toch meer mijn ding.

Van een *4 naar een *2,5.