Saw X (2023)
Met onder meer: Tobin Bell, Shawnee Smith en Synnøve Macody Lund
Gesproken taal: Engels, Portugees, Noors en Spaans
Releasedatum: 19 oktober 2023
Plot Saw X
"Witness the return of Jigsaw."
Een zieke en wanhopige John Kramer reist naar Mexico om een riskante en experimentele medische procedure te ondergaan in de hoop dat zijn kanker op wonderbaarlijke wijze geneest. Al snel ontdekt hij dat deze hele operatie oplichterij is. Gewapend met een nieuw doel keert hij terug naar zijn werk: deze oplichters meedogenloos terugpakken door middel van krankzinnige, ingenieuze en verraderlijke valstrikken.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Saw X (MusicMeter)
Valentina
Carlos
Henry Kessler
filmkul
Na wat mindere delen en het prutswerk met Chris Rock, eindelijk weer een redelijk deel in de Saw reeks. Het verhaal stelt niet heel veel voor maar dient weer als kapstok voor wat lekkere doordachte kills. De vaart zit er lekker in, met een aardige openings kill. Daarna volgt er enige opbouw waarbij je als kijker al weet waar het naar toe gaat. Helaas is de twist in het verhaal niet heel sterk wat het uiteindelijk tot een vrij standaard horror werkje maakt, maar prima te genieten is voor genre fans. 3.0/3.5
Corcicus
Tenzij ik iets gemist heb, ging John Kramer de pijp uit in Saw III, maar hij blijkt alive and kicking. Spelen de gebeurtenissen in deze film zich dan eerder in de chronologie af? Dat is niet geloofwaardig want hij is en ziet er twintig jaar ouder uit dan op de dag dat hij stierf. Ik heb het niet opgezocht, maar dit lijkt veeleer een reboot te zijn met alternatieve story line. Hoe het ook zij, het verhaal hangt met haken en ogen aaneen. Hoe Kramer zijn hele martelinstallatie naar Noorwegen verscheept gekregen heeft overnight is maar één van de vele vragen die onbeantwoord blijven. Zelfs zijn pop was er bij. Zat die in de handbagage of zo?
Enfin, deze hele film slaat nergens op, maar de kills zijn gaaf en het is weer eens wat anders in deze uitgemolken franchise.
Dit speelt tussen deel 1 en 2 af ja.
Corcicus
Dit speelt tussen deel 1 en 2 af ja.
Daar vreesde ik al voor. Dan hadden ze toch de moeite mogen doen om hem digitaal te verjongen zoals Indiana Jones.
Ach ja best aardig. Al die opdrachten zijn natuurlijk vooral been there done that maar deze had tenminste nog een aardig context- verhaaltje.
Wat dat betreft een stuk minder saai dan al die andere matige vervolgen.
Thiver
Ben daar meestal niet zo dol, maar in dit geval had het misschien wel gemogen. Ik weet dat kanker een hoop kapotmaakt, maar ik geloof niet dat je er kortstondig twintig jaar ouder van uit gaat zien. Het wordt vooral grappig wanneer gesteld wordt dat Kramer na de operatie nog zijn hele leven voor zich heeft. Niet iets wat je snel zou zeggen tegen iemand van tachtig...
Dayer
De beste Saw-films zijn die met Tobin Bell en dat heeft Kevin Greutert in dit tiende deel begrepen. De film is een stuk persoonlijker, Kramer pakt oplichters aan die hem te grazen hebben genomen. De traps zien er goed uit, maar er zijn er al betere geweest. Op dat vlak is het misschien zelf wat braafjes (alhoewel, er zijn misschien gewoon niet zo heel veel traps). Het is in elk geval fijn dat de film met Bell en Smith back to the basics gaat.
krosnicky
1 van de beter Saw films met oog voor detail ik was persoonlijk even vergeten dat deze film zich in 2004 afspeelt maar ik werd het terug ter herinnering gebracht toen ik Jigsaw opzoek werk zag doen met zij Windows xp . De traps vond ik wat minder en de plot twist ook maar door dat het een goed overkoepelend verhaal was kon ik er allemaal mee leven hiervoor ook een wijziging in mijn persoonlijke Saw Top 5
Saw II op 1
Saw op 2
Saw V op 3
Saw X op 4
Spiral from the book of Saw op 5
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11909 berichten
Leuk voor weer een keertje - het was me verder totaal ontgaan dat dit zich afspeelde tussen 1 en 2 in maar soit, ik was de rest van de tijdlijn toch alweer vergeten. De film neemt zó lang de tijd voor een verhaalopbouw dat ik me bijna ging vervelen, de film trekt wel, maar met uiteindelijk het onderlinge gekonkel en de twists kom ik toch uit op een 3,5*.
Ondanks dat ik eigenlijk wel klaar was met de "Saw"-reeks, die voornamelijk bekend staat om zijn beruchte valstrikken en gruwelijke scènes, heb ik dit tiende deel toch gisteravond in de bioscoop gezien (daar heb ik destijds ook de eerste vier delen van "Saw" gezien). Dat had te maken omdat ik eigenlijk naar "Five Nights at Freddy's (2023)" wilde gaan in de bioscoop, maar omdat ik daar vanaf heb gezien, is het uiteindelijk deze film geworden (ik wilde namelijk per se een horrorfilm zien in de bioscoop). En achteraf gezien was het zeker geen slechte keuze, want dit deel is best aardig (zeker t.o.v. de vreselijke slechte delen 5 t/m 8, is er eigenlijk ook een deel negen geweest?) en het bevat ook een hoop smerigheid. "Saw X" zit namelijk weer vol met bloederige "traps", die kijkers flink wat nachtmerries kunnen bezorgen.
"Saw X" speelt zich af tussen de gebeurtenissen van "Saw (2004)" en "Saw II (2005)" en vertelt het onbekende verhaal van John Kramers (Tobin Bell) meest persoonlijke spel. Na een tip van een doodzieke man, te weten Henry Kessler (Michael Beach), die wonderbaarlijk genezen is, reist John na een telefoontje van dokter Cecilia Pederson (Synnøve Macody Lund), het brein achter de operaties, naar Mexico om een riskante en experimentele medische procedure te ondergaan in de hoop dat zijn kanker geneest. Maar al snel ontdekt hij dat de operatie oplichterij is en maakt hij zich op voor wraak.
Het duurt eigenlijk best lang voordat de echte gruwelijkheden (de bloederige "traps") te zien is. Want naast een kort voorproefje met een oogbalstofzuiger (zie filmposter) en rollende oogballen, wat een fantasie blijkt te zijn van John in ziekenhuis als hij daar iemand fout bezig ziet, duurt het nog wel een poos voordat je bloed ziet. Het duurt daarnaast ook lang voordat John eindelijk op die Mexicaanse operatietafel ligt. Daarbij maak je wel kennis met de slachtoffers van John, te weten de Mexicaanse taxichauffeur Diego (Joshua Okamoto), de mooie dokter Cecilia Pederson, hulpje Gabriela (Renata Vaca) waar John een zwak voor heeft, anesthesioloog Mateo (Octavio Hinojosa), verpleegster Valentina (Paulette Hernandez) en de zogenaamde herstelde Parker Sears (Steven Brand), die in het echt een relatie heeft met Cecilia Pederson.
Als John na de operatie denkt dat hij genezen is en terug gaat naar de geheime operatielocatie om o.a. Gabriela te bedanken met een fles gekochte Tequila (die kreeg hij namelijk ook van haar). Komt hij erachter dat de operatie oplichterij is en maakt hij zich op voor wraak en de eerste persoon die in een bloederig "trap" belandt is de Mexicaanse taxichauffeur Diego, die het verrassend genoeg wel overleefd, weliswaar wel met wat schade aan zijn armen
Het lange wachten loont zich zeker voor de "Saw"-fans, want dan krijgen we drie misselijkmakende scènes (vooral de eerste twee) te zien bij drie bloederige "traps" in een tijdsbestek van 30 minuten, waarbij afgezaagde benen, beenmerg, uitgetrokken darmen (alle drie m.b.t. Valentina), hersenen (m.b.t. Mateo) en verbrande huid (m.b.t. Gabriela) in de rondte vliegen. Ondertussen is ook Parker Sears aangekomen bij de operatielocatie, die zogenaamd verhaal komt halen omdat hij ook bedrogen is geworden.
In de laatste circa 20 minuten van de film volgt dan de ontknoping en daarin zitten een aantal leuke en misschien ook wel verrassende wendingen (m.b.t. Parker Sears en Cecilia Pederson en de laatste overleeft het ook op het einde), en John zelf belandt dan ook in een bloederige "trap" (en dan letterlijk, waarbij liters varkensbloed van toepassing zijn) en daarbij speelt ook een Mexicaans kind, te weten Carlos (Jorge Briseño, die wel nodig eens naar de tandarts moet gaan
De horrorfilmreeks "Saw" wordt wéér nieuw leven in geblazen, met ditmaal opnieuw horrorregisseur Kevin Greutert (die bij alle "Saw" films in diverse rollen betrokken was) aan het roer. Door simpelweg van perspectief te wisselen weet "Saw X" best verfrissend uit de hoek te komen en onderscheidt dit deel zich van de andere vervolgen. Gelukkig is ook weer de inmiddels 81-jarige acteur Tobin Bell terug als de sadistische psychopaat in de hoofdrol en ook actrice Shawnee Smith (die ik er overigens vond uitzien als Dee Dee Ramone van de punkband "Ramones") als meedogenloze handlanger doet weer mee.
Tobin Bell speelt buitengewoon goed als John Kramer en in "Saw X" krijgt hij de kans om een hele andere kant van zichzelf te laten zien. Een kwetsbare oude man die beseft dat het einde van zijn leven nadert, maar toch vastbesloten is om zijn lugubere werk voort te zetten. De film doet in ieder geval moeite om sympathie op te wekken voor de geschifte seriemoordenaar, die we natuurlijk al kennen uit de rest van de reeks. En verder vond ik de 47-jarige Scandinavische Synnøve Macody Lund wel een opvallende verschijning en dat vooral vanwege haar schoonheid.
Saw staat synoniem voor veel bloed en innovatieve vallen en dat is in "Saw X" natuurlijk ook weer aanwezig en het bloed en de lichaamsdelen vliegen je ook om de oren. Ik vond het overigens geweldig om te zien hoe creatief men omging met de darmen van Valentina, die als touw gebruikt werden. Dat deed me een beetje denken aan de zeer overdreven maar wel zeer leuke Actie / Misdaad film "Machete (2010)".
Fans van de filmreeks zullen genieten van dit sterke deel waarin Tobin Bell weer in topvorm is als John Kramer / Jigsaw en ook is het leuk dat Amanda Young (Shawnee Smith) en Mark Hoffman (Costas Mandylor) weer van de partij zijn. De film bevat het meest persoonlijke verhaal dat we ooit hebben gezien over hem en daardoor is dit toch één van de betere delen uit de reeks. "Saw" is nooit revolutionair geweest (op het eerste deel na dan), maar met deze terugkeer zijn ze aardig op weg om nieuw leven in de franchise te blazen. Nu is het hopen dat ze deze stijgende lijn kunnen vasthouden. Ik had die hoop eigenlijk al opgegeven.
Fisico
Ik ben minder vertrouwd met de Saw franchise dan de meesten hier wellicht. Ik zag er een aantal, maar heus niet allemaal. Ik vond het vaak veel van hetzelfde en voelde dat de kwaliteit en creativiteit wat verloren was. Het was te merken aan de quoteringen die ook in dalende lijn gingen. Deze X kreeg echter betere reviews, dus ik was wel benieuwd.
Zich afspelend tussen de eerste en de tweede film, op een moment dat John Kramer zwaar ziek is. Er is bijzonder veel aandacht in de film voor het persoonlijke leven van John Kramer. Hij is terminaal en is wanhopig op zoek naar een mirakel. Ik vond het best boeiend die extra diepgang, nou ja, verduidelijking, aandacht voor de persoon achter Jigsaw.
De traps zijn zoals steeds wel leuk en ingenieus, maar ik had niet de idee dat ze beter of anders waren dan in de andere films. Eerder nog eens soortgelijk, met hetzelfde concept en idee, alleen in een ander kleedje.
Bxian32
Redelijk, lang verhaal nodig om een beetje in de film te komen. Verder lekker weg te kijken al vond ik de ontknoping redelijk teleurstellend. En Shawnee, jammer van dat haar......
Bxian32
Daarna schakelt hij ook hulp in en belt hij met een detective (dat blijkt in de extra scène tijdens de aftiteling te gaan om detective Hoffman, gespeeld door Costas Mandylor, die ook al te zien was in deel 3 t/m 6) en ook krijgt hij hulp van de vrouw Amanda Young (Shawnee Smith), die ook te zien was in deel 1 t/m 3 en deel 6. In "Saw 1" maakten we al kennis met haar toen ze het slachtoffer werd van John's spel. Ze slaagde erin om te ontsnappen uit de zogenoemde "reverse bear trap" en werd uiteindelijk het hulpje van John in de vervolgdelen.Samen met haar vangt hij dan verkleedt in varkenspakken Mateo (die in het echt een schoonmaker is in een dierenkliniek), Gabriela (die in het echt een drugsverslaafde is), Valentina (die in het echt een hoertje is) en dokter Cecilia Pederson (die een bedriegster is) en sluit hij ze op in de geheime operatielocatie. Waar we na circa 50 minuten eindelijk de echte bloederig "traps" te zien krijgen waarvoor je een "Saw" film bekijkt. En John's slachtoffers zitten natuurlijk niet zomaar in deze bloederige "traps", want hij wil hen een lesje leren, maar wel op zijn eigen voorwaarden. En ook zien we dan weer de heerlijke creepy pop Billy op zijn driewieler, maar helaas wel pas na circa 75 minuten.
) een belangrijke rol, die John heeft leren kennen op de operatielocatie (voordat hij zogenaamd geopereerd werd) en die hij geholpen heeft met het repareren van een wiel van zijn fiets. Als John dan op het einde wegloopt samen met Amanda Young en Carlos, is de film na circa 110 minuten afgelopen, maar al vrij snel tijdens de aftiteling krijg je dan nog een extra scène (velen hadden toen de zaal al verlaten, er zat sowieso veel vreemd volk in de zaal zoals verliefde stelletjes, een paar homo's en groepjes vrouwen) te zien, waarbij we Henry Kessler (de tipgever van John) in een bloederige val zien en ook zien we dan wie de detective was waarmee John belde, namelijk Hoffman.
Je verhaal is bijna langer dan de film en je geeft de hele film al weg met maar beperkte delen tussen spoilers. Niet echt handig dit....
Mr. Rock
Eindelijk weer eens een echt goede toevoeging aan de Saw-franchise.
De gekozen aanpak verschilt nogal van de vroegere delen uit de reeks. Niet eerder was de rol voor John Kramer (Jigsaw) zo groot en zo zeer gericht op zijn persoonlijke leven. Het zorgt voor een opmerkelijke dynamiek waarbij de Jigsaw-killer in feite ineens de good guy is voor wie je sympathie krijgt. Het werkt, al was zijn innige vriendschap met dat Mexicaanse jongetje misschien net even over de top.
Qua verhaal wint deze het van de meeste eerdere Saw-films, qua sfeer is hij anders maar zeer sterk. De traps zijn van vergelijkbaar niveau als in de overige delen: ingenieus en creatief. Niet heel anders dan anders, al sprong de oogbalzuiger er wel een beetje bovenuit.
Het enige wat ietwat tegenviel was de ontknoping. Voor Cecilia Pederson en haar partner had ik toch een wat bruter lot verwacht. De trap die Jigsaw voor hen had gezet viel wat tegen en Pederson overleeft het zelfs.
Ook nieuw is dat deze Saw liefst twee uur duurt, waar de vorige delen steevast op anderhalf uur klokten. Die twee uur voelden echter geenszins als lang en waren van begin tot eind de moeite waard.
Kan je ze niet eens inkorten? Jouw verhalen zijn zo lang dat ik er zelden aan begin.
Beun de Haas BV
Aardige poging om de uitgemolken horror franchise van elan te voorzien. Met de terugkeer van John Kramer, lugubere traps en hectoliters bloed zit het qua fan service wel goed. Alleen alles wel met een nogal lange aanloop en een bijzonder onbevredigend einde. Beter dan de meeste voorgangers heb ik me laten vertellen - maar dat zegt denk ik meer over die delen dan over X.
3,0 * Nog steeds tikkeltje afgezaagd
princesspeach
Moeite waard om te zien en zeker een uitblinker voor een tiende?? deel. Zeker niet slecht, heerlijke traps meer
[/quote]
Enigste was als je faked dat je iemand onder t mes neemt kan je toch beter echt snijden? Zo val je wel snel door de mand
[quote]
c.dragon
De eerste Saw-film die voornamelijk positieve recensies kreeg. Ik vond de meeste vorige ook best onderhoudend en deze stak er niet echt bovenuit. Leuke kills, ik heb lekker zitten gruwelen, maar wat ik uitermate storend vond was dat de kansarme onderknuppels, die waarschijnlijk met een fooi afgescheept werden, een vreselijk spel moeten ondergaan, terwijl de echte slechteriken slechts een vrij tam spel hoeven te spelen 'Slechts 1 van jullie kan overleven. Serieus? Dat dat harteloze wijf haar minnaar zonder scrupules aan het mes rijgt, was te voorzien. Ze slaapt er geen seconde minder om. En als je wint, overleef je.
Best onbevredigend, dat einde.
Huize V
Gister in de bioscoop gezien en heerlijk gehuiverd als echte fans van horror en vooral Saw.
Ik vraag me alleen een ding af... wanneer John Kramer er achter komt dat hij is opgelicht, waarom is de behandelkamer een grote puinhoop, de foto's van de wand, kapot (wie heeft dat gedaan en waarom?) En lijkt het alsof er is ingebroken.
Het lijkt erop dat John de laatste patiënt was?
Waarom alles zo achter laten?
Herstellen ze alles dan weer als er een nieuwe 'patiënt' komt voor de zogenaamde behandeling? Ik vond het maar vreemd....
Verkaazde
Ik ben blijkbaar de enige die zwaar teleurgesteld is in deze film. Prima dat je John Kramer kwetsbaar maakt, maar ze maken hem in deze film een amateur die nog dommer is dan een gemiddeld junkie slachtoffer in zijn films..
De traps vielen tegen, het verhaal was te voorspelbaar. Nee dit is juist 1 van de slechtere uit de ssrie, ze hadden deze film zo veel beter kunnen maken.
2 sterren voor de moeite
rbehvn
Het slechtste uit de Saw reeks. Snap ook niet waarom iedereen zo lyrisch doet over deze film. De Saw-films waren sowieso al films met een slecht verhaal, maar nam dat altijd voor lief, want de beruchte spellen maakten dat weer helemaal goed. Deze waren altijd super ziekelijk, lekker bloederig en soms te bruut om te zien en daarnaast wisten ze ook altijd nog te verrassen met ingenieuze plotwendingen.
Al die elementen maakten de voorgaande delen de moeite waard.
Helaas ontbreekt in Saw X de ziekelijke en bloederige intensiteit die de films beroemd maakte. Hoewel er een redelijke poging wordt gedaan, mist deze film de rauwe, schokkende aard van zijn voorgangers. Kortom, Saw X is een flinke teleurstelling en verdient zeker niet de lof die het heeft ontvangen.
Voor mij is dit zonder twijfel het dieptepunt van de hele franchise.
Goede poging, maar niet Saw waardig. Krijgt een dikke onvoldoende.
schram101
Ondanks een wel erg langzame opbouw waarin je naar een aflevering van ER lijkt te kijken, komt het uiteindelijk wel los allemaal. Al met al moet hier natuurlijk gewoon 20 minuten uitgeknipt worden, maar goed. Prima traps, een sterke Jigsaw en een extra gore scène met beenmerg waar je nog wel een paar keer aan terug denkt.
Ook voor de niet ervaren volger van de franchise is dit goed te kijken.
Brabants
Saw X begint eens vernieuwend met enige opbouw met een verhaal waarin John Kramer zelf centraal staat. Uiteindelijk gaat de film om in dat waar het voor gemaakt is. Dat het wederom een ruimte is waarin meerdere personen hun lot vinden vond ik dan wederom wat te veel van hetzelfde. Maar echt vervelen doet het nooit.
djvero
Aardige film weer. Met Kramer blijft het toch het beste. Toch blijf ik de bizar hoge pijngrens van de "deelnemers" tamelijk storend vinden. Je eigen been via de onderkant eraf zagen of eventjes je hersenpan opereren, tsja.
Maar de vallen zijn desalniettemin ouderwets genieten.
Partyboooi
Aardig deel in deze franchise. Zit wat background-story in, dat hebben ze goed gedaan. Verder is het weer over the top met de traps (hoezo gaat niemand van z'n plaatje?). Min of meer herhaling van zetten, maar goed te behappen
Curry
Dat bureaucratische toontje van John tegen Gabriela "I'm afraid it doesn't work like that" als ze het bandje weggooit
Ik stoorde me ook een beetje aan de enorm hoge pijngrens die iedereen heeft, ik denk dat als je met een hamer op je polsgewricht ramt je echt wel wat harder schreeuwt van de pijn.
En ook een beetje raar hoe Cecilia zo kalm toekijkt alsof het om een turnoefening gaat als je al duidelijk weet dat er met jezelf ook iets gruwelijks gaat gebeuren en je al net iets walgelijks hebt zien gebeuren (al komt zij er natuurlijk heel easy vanaf uiteindelijk).
Zal wel zeker in de top 5 uiteindelijk blijven in de franchise want het was duidelijk meer gestructureerd en interessanter.
badfans69
Mooi nieuws. Wel alleen doen met John Kramer erin, anders laat maar. Doe maar een direct vervolg dus op Saw X. De tijdlijn boeit niemand nog een reet.

Spiral: From the Book of Saw
2021

2005

Saw
2004

Succes op Netflix: 'Saw X' na één dag al hoog in de Nederlandse toplijst
Nieuwste deel van iconische 'Saw'-reeks vanaf vandaag te zien op Prime Video: 'Toffe ervaring'

Politie komt langs bij de editor van 'Saw X' na melding van martelgeluiden: 'Ik werk gewoon aan een film'

Jigsaw is terug in lugubere eerste trailer voor 'Saw X'

Dogman