Saw X (2023)
Met onder meer: Tobin Bell, Shawnee Smith en Synnøve Macody Lund
Gesproken taal: Engels, Portugees, Noors en Spaans
Releasedatum: 19 oktober 2023
Plot Saw X
"Witness the return of Jigsaw."
Een zieke en wanhopige John Kramer reist naar Mexico om een riskante en experimentele medische procedure te ondergaan in de hoop dat zijn kanker op wonderbaarlijke wijze geneest. Al snel ontdekt hij dat deze hele operatie oplichterij is. Gewapend met een nieuw doel keert hij terug naar zijn werk: deze oplichters meedogenloos terugpakken door middel van krankzinnige, ingenieuze en verraderlijke valstrikken.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Saw X (MusicMeter)
Valentina
Carlos
Henry Kessler
WorldOfMovies
The Exorcist: Believer speelt al 1 volle week voor de vaste release in de bioscopen.
Mogen ze zeker en vast ook met deze doen een weekje vroeger dan gepland
Kan echt niet meer wachten... Zeker niet na al die positieve commentaren
Ik kan me herinneren dat het bij de vorige delen ook een maand langer duurde voordat het in de Nederlandse bioscopen uit kwam. Verder is de film via alternatieve wegen al te pindakazen.
Maar ik begrijp dat jouw stem dus is gebaseerd op een lelijke CAM of TS versie?
Vindt je dat niet vrij sneu met het serieus nemen van je hobby, films?
Duke Nukem
- 1985 stemmen
Saw X, John Kramer en Amanda Young zijn weer terug! Ze zien er intussen natuurlijk 20 jaar ouder uit en dat terwijl deze film zich afspeelt tussen Saw en Saw II. Is deze Saw X een terugkeer naar de glorie van weleer? Hij is in ieder geval een stuk beter dan de laatste drie Saw films. Maar is hij zo goed als de eerste 4-6 delen?
Deze keer zit er meer verhaal in de film, en ook is Tobin Bell nu veel meer te zien. Hij wordt nu meer dan ooit afgeschilderd, niet als een schurk maar als de held die zijn verdiende wraak wil nemen. Je staat als kijker eigenlijk de hele film aan zijn kant en wil niets liever zien dan dat slachtoffers het loodje leggen, het liefst zo gruwelijk als mogelijk. Het nadeel hieraan is, dat John Kramer/Jigsaw niet meer die mysterieuze, angstaanjagende psycho uit de eerste Saw films is die achter de schermen de vernuftige death traps bedient. Kramer praat deze keer ook vaak met zijn slachtoffers. Het is ook vreemd om hem als naïef, ziek oud mannetje te zien die redelijk gemakkelijk om de tuin wordt geleid. Dat past niet echt bij het karakter van de gewiekste Jigsaw.
Een ander belangrijk minpunt in Saw X is dat degene die het meeste verdiend om een (gruwelijke) dood te krijgen (een goede rol van het voormalige Noorse model Synnøve Macody Lund), als enige overleeft. De kills zijn wel oké, maar na tien Saw films hebben we de meeste traps wel al gezien en het is blijkbaar moeilijk om nieuwe inventieve traps te bedenken (Ik vind het wel moedig dat er deze keer een kind in een trap terechtkomt).
De plottwist die we aan het einde van elke Saw film weer krijgen, is deze keer nogal matig uitgewerkt en makkelijk te voorzien. In de eerste Saw films krijg je aan het einde steeds een "wow"-gevoel, en dat ontbreekt bij Saw X toch wel een beetje. Ook ziet alles er nogal 'netjes' uit, terwijl de kijker in de eerste films bijna tetanus zou krijgen alleen al bij het zien van de smerige kamertjes vol troep, bloed en roestige voorwerpen. Blijf overigens even zitten voor de post-credit scene!
Saw X Review - Tobin Bell keert spectaculair terug als Jigsaw - XGN.nl
Op RT ook 80 procent fresh en een audience score van 90 procent.
Netjes.
Saw X, John Kramer en Amanda Young zijn weer terug!
Hoog cijfer voor nogal een kritische review waar je eigenlijk alleen minpunten benoemd?
jacobine_rodijk
Geen zekerheid maar mogelijk in de sneak a.s. zondag bij Vue.
Duke Nukem
- 1985 stemmen
Haha, daar heb je wel gelijk in! Maar zoals gezegd in mijn review, er zijn een aantal positieve punten te benoemen:
John Kramer en Amanda Young zijn weer terug...
Hij is in ieder geval een stuk beter dan de laatste drie Saw films...
Deze keer zit er meer verhaal in de film,...
Ik vind het wel moedig dat er deze keer een kind in een trap terechtkomt...
En ja, ik blijf toch wel een fan van de Saw-films. Ook al gaat het niveau wat op een neer. Vooral nu John kramer en zijn sidekick Amanda Young terug meedoen. Ik vind deze film niet zo goed als de eerst pakweg drie of vier films, maar absoluut een stap in de goed richting. Van mij mag er zeker nog een vervolg komen, liefst met Tobin Bell die weer van de partij is!
Curry
wat een nikszeggende review van die Veronica, lijkt wel of de trailer gereviewed is, krijg niet het idee dat de film doordringt bij dit persoon.
Shadowed
Het is wederom een (lekker) buitensporig smerige film geworden. Het is alweer even geleden dat ik de neiging had mijn handen voor mijn ogen te trekken, maar voor de gorehounds is een film als deze (net als de gehele reeks) een absolute must. In ieder geval grafischer dan de vorige twee delen, maar de finale leunt teveel op toeval, karikaturen en misplaatst moraal. Een iets uitgebreidere recensie volgt nog.
Shinobi
"I still have a lot of work that needs to be done."
Na een hoop lovende berichten had ik misschien iets te hoge verwachtingen voor dit vervolg, maar gelukkig doet het je als fan wel even terugdenken aan de oude tijden.
'Saw X' speelt zich af tussen de gebeurtenissen van deel één en twee. Hier volg je de zieke John Kramer die als laatste reddingspoging naar Mexico reist om van zijn kanker af te komen. Er blijkt namelijk een experimentele procedure te zijn die wonderen verricht. Logischerwijs blijkt het te mooi om waar te zijn en ontdekt hij dat de hele operatie oplichterij is. Dus is het aan Kramer om weer aan de slag te gaan met zijn welbekende traps.
Voor de verandering staat nu John Kramer centraal in het verhaal. Dit biedt nieuwe inzichten omtrent zijn achtergrond en drijfveren. Je zou kunnen stellen dat men daar wellicht iets te veel tijd insteekt, maar ik vond het zeker wel wat hebben. Alhoewel de eerste helft bijna op een dramafilm lijkt; de opbouw kon bondiger.
Zodra de slachtoffers eenmaal in de traps zitten, springt de film gelukkig wel in stroomversnelling. Er zijn verscheidene toffe traps aanwezig die voor veel bloederige situaties zorgen. Hierbij mogen de karakteristieke taperecorders, Billy en hulpje Amanda uiteraard niet ontbreken. Dit alles wordt voorzien van een gruwelijke montage en sterke audio. Het is alleen jammer dat men sommige plotwendingen te makkelijk afwikkelt.
Al met al is dit toch een vermakelijk vervolg geworden. Wel even blijven zitten bij de eindcredits voor een extra verrassing. Wat mij betreft mag er nog een deel komen.
Dikke 3,0 sterren.
Dikke 3,0 sterren.
Ik ben ook een kritische reviewer, maar ik durf nog wel hoge cijfers te geven aan films die me echt bevielen. Nu bij Saw lees ik best een positief verhaal van je en toch maar een 3tje...
MosquitoSmasher
Tijdje geleden zag ik de trailer in de bioscoop en ik kon eigenlijk alleen maar zuchten. Toen hoorde ik laatst dat de film nogal goed ontvangen werd, dus dat maakte me benieuwd.
Net gezien en ik heb me echt prima vermaakt met deze film. Eigenlijk gewoon verassend goed. Deel 1 blijft top, ik geloof dat 3 ook nog goed was maar het was verder wel echt best droevig geworden qua kwaliteit in de latere delen. Dit zijn nou echt leuke verassingen. Tobin blijft ijzersterk in zijn rol ook.
De post credits laten het een en ander zien, dus er zal ongetwijfeld een SAW 11 komen, want op deze manier kun je met films blijven komen. Wellicht speelt 11 zich tussen 2 en 3 af dan.
Doom4
goed maar erg braaf.
Dat ze het verhaal van John Kramer willen vertellen is goed te zien. Het verhaal speelt zich ook af na het eerste deel en daarom zijn de traps denk ik ook nog erg braaf. Pas na een uur krijgen we jigsaw te zien en toen was de film ook al weer afgelopen, weinig traps en kills. Ook vond ik Jigsaw zelf niet erg sterk ogen wat wel in de andere films te zien was... Ik ben denk ik 1 van de weinige die alle 8 delen geniaal vond. Alle plottwists en traps waren gruwelijk. Echt brainfuck was het. Ik vermoed dat het deel hierna weer beter word aan de credits te zien... Ik was ook meer een fan van .... dan van Amanda. Eigenlijk hoop ik dat ze een vervolg gaan maken met Dr Gordon. We zullen zien....
recencies zoals 'de ledenmaten vliegen om je oren en dit is de gruwelijkste saw' wat een flauwekul...
UmbraVitae
Ik mag mezelf toch een über Saw-fan noemen, maar ook ik moet toegeven dat het na Saw III, toch wel dat echt machtige wat was verloren, ook al bleef het steeds meer dan vermakelijk en het betere in z'n genre. Maar waar Saw (2004) de volle punten kreeg, de 2 vervolgfilms beide een 9/10, zakte ik bij Saw IV (2007) tem Saw VI (2009) naar 8/10 en kregen de 3 daaropvolgende Saw-films uit 2010, 2017 en 2021 nog 'maar' een (kleine) 7/10, da's vrij laag vr mij als fan vh genre en de reeks, dus snap dat het gemiddelde vanaf Saw 3D (2010 onder de 3/5 bleef hangen met 2,78/5 om bij Spiral: From the Book of Saw (2021), zelfs te stranden op een kei matig gemiddelde van 2,56/5. Dus zag duidelijk die dalende lijn, maar ervaarde zelf zeker nog genoeg vermaak, maar leek altijd nog eerder dat tikkeltje minder, dan die hoop op een stuw opwaarts. (Excuses voor de lange intro).
Maar jawel hier is ie dan Saw X, de tiende film uit de Saw-reeks, flikt het onverhoopte dan toch nog en weet me terug iets te presenteren, waarbij ik terug een dik vet YES-gevoel kreeg en nog krijg. Met John Kramer aka Jigsaw (Tobin Bell), volledig in dé hoofdrol. Ook de vernieuwde invalshoek en de toch weer fijne nieuwe martel-games. Ook dat ie er nu bij aanwezig is, geeft dat extra en natuurlijk het einde, heerlijk. Oef zou je zeggen, na al die jaren is 'X' het knal-nummer, die de Saw-reeks geeft wat het verdiend. Jup echt weer ontzettend mee vermaakt, zoals het hoort
Dikke 9/10.
WuTangForever1997
Een iets diepgaandere verhaallijn in deze verrassend boeiende, nieuwe Saw.
Interessant om Tobin Bell meer op de voorgrond te zien voor, tijdens en na de welbekende games. De laatste 2 delen (in het specifiek JigSaw) kunnen niet tippen aan de kwaliteit die deze film met zich mee brengt, alhoewel het teleurstellend was dat deze film weinig toevoegt aan het verhaal van deze mooie reeks.
De traps waren niet anders dan het gemiddelde dat we gewend zijn en haalden nergens echt het niveau van de eerste 5 delen.
Van mij mag het hierna wel klaar zijn met de reeks, mocht er geen connectie meer inzitten met de nieuwe en oude gebeurtenissen. Saw X is bovendien een mooi afsluitende naam.
UmbraVitae
21:50 naar de voorstelling...
Veel kijkplezier, terug op waar Saw-niveau, zeker ivm laatste 3
mrkos
Saw X
De zoveelste SAW film, maar deze is net wat anders.
Dit keer kijken we mee in het leven van John Kremer en zijn gevecht om kanker te verslaan. Hij krijgt de kans om een riskante en experimentele medische procedure te ondergaan, maar dit gaat niet volgens plan, omdat hij opgelicht blijkt te zijn en nu zint Kremer op wraak.
Heel interessant om te zien dat John Kremer nu vooral op de voorgrond te zien is. Dat maakt het verhaal ook direct een stuk interessanter, omdat hij toch vaak de spil van de Saw franchise is. En natuurlijk moeten we Amanda niet vergeten die hem zoals gewoonlijk meehelpt in het kidnappen en de ''games''. De traps zijn niet heel innovatief meer, maar vielen niet tegen. Probeer maar eens wat nieuws te verzinnen na 10 SAW films. Wat me bij de SAW films wel vaak opvalt is dat je bij sommige games behoorlijk weinig tijd krijgt.
Het einde zag iedereen wel aankomen denk ik. Net als in andere SAW films kun je vaak een twist verwachten. Ik had zo gehoopt dat Cecilia het niet zou overleven, maar nadat de plannen van John iets gewijzigd waren kreeg de grootste oplichtster de aller makkelijkste game voor haar kiezen. Jammer dat ze er zo makkelijk vanaf komt, but If someone is able to win a game, they have earned their life.
3,5 sterren.
Neder0001
Eens met umbra, eindelijk weer een Saw film op Saw-niveau. Een echte verademing na de teleurstellende Jigsaw (2017) en het nog veel slechtere Spiral: From the Book of Saw (2021). Extra pijnlijk nu je Tobin Bell ziet en realiseert dat die man ons Spiral had kunnen besparen. Ik dacht destijds dat ie ermee gestopt was en dat we een nieuw tijdperk ingingen, maar niet dus.
Tobin Bell is terug als John Kramer, Shawnee Smith als Amanda en de echte fan had ook wel vrij snel door dat Costas Mandylor - Hoffman - zijn intrede ging maken. Dit was natuurlijk al duidelijk vanaf het moment dat John Kramer telefonisch aan 'een' detective vraagt om informatie. Mooi hoe ze dat hebben opgebouwd. Eerst een vage telefoongesprek tussen John Kramer en een detective, waarbij je de stem van de detective niet hoort. Even later hoor je zijn stem dan wel, maar nog geen gezicht... en dan in de after-credit scene zien we 'm gewoon. Ik vond Hoffman altijd een geweldige personage, dus dit was wel even een moment van vreugde.
De plot is hierboven uitgebreid beschreven, daar valt verder weinig aan toe te voegen. Het is ideale voer om een reeks gruwelijke games te rechtvaardigen. Deze games vereisen flinke offers van de deelnemers. E.e.a. zal vast te maken hebben met wraak, want zo ken ik John in die tijd eigenlijk niet. Amanda kon bijv. ontsnappen zonder er fysiek iets permanent aan over te houden om maar een voorbeeld te noemen.
De twist voel je na 10 delen natuurlijk van mijlenver aankomen. Dat het een vooropgezet plan was van John om "gegijzeld" te worden door Cecilia en Parker is dan ook geen verrassing. Desondanks blijft het bevredigend onder het genot van "Hello ZEPP".
De after credits scene is om meerdere redenen geweldig. We zien de badkamer waar het allemaal begon. We zien Hoffman. We zien de "kankerpatiënt" die John erin geluisd heeft zijn verdiende loon krijgen. Kort en krachtig.
Wel moet ik zeggen dat ik enorm ben geschrokken van Shawnee Smith. Ik begrijp dat zij ook een dagje ouder is maar holy f***, ik vond haar bij vlagen onherkenbaar. Ik vermoed dat er botox en/of plastische chirurgie in het spel is geweest. Erg jammer voor zo'n mooie vrouw, zij heeft dat helemaal niet nodig.
Shinobi
Het is een vermakelijke film, maar er is simpelweg geen vernieuwing te bespeuren en na afloop was ik toch lichtelijk teleurgesteld. Al heeft dat laatste er meer mee te maken dat ik na een hoop lovende berichten iets te hoge verwachtingen had.
Vernieuwing krijg je zelden of nooit in horrorreeksen. Maar daarom kan een film wel sterk of zwak zijn. Ik lees overal dat deze film het niveau van de betere delen haalt en dat het ook inhoudelijk prima in elkaar steekt. Ik ga het dit weekend gelukkig zelf ervaren, maar je moet ook wel een beetje kunnen genieten van dingen.
schumacher
De 1ste saw vind ik de beste, waarschijnlijk ook omdat het nieuw was toen.
Deze film was weer goed, ik heb genoten.
Zeker een aanrader.
DjFrankie
Ik vond hem weer fantastisch, mooie plotwendingen, goeie puzzels laat XI maar komen. Precies wat ik zou willen bij deze film.
Dit klop wel. Prima zitje. Nergens uitmuntend (dudes in het busje bleek achteraf echt een onnozele toevoeging aan de film), maar voor de rest wat je kan verwachten. Ranzigheid en een plot dat wel redelijk oké is. En gewoon tig keer beter dan dat gedrocht Spiral.
Enige dat me wel bij heel veel van de traps in alle Saw films stoort is dat Jigsaw/Kramer de mensen in de trap wel een kans wilt geven. Vervolgens krijgen ze gewoon veel te weinig tijd. Deze film zelf is hier was inconsistent in. In deze film slagen twee mensen erin om de proef te halen, maar komen ze een paar seconden tekort omdat hun hersenspul en beenmerg nog bezig was om op het juiste gewicht te komen om de trap te deactiveren. En vervolgens zijn er ook weer twee traps met geen klok of veel te ruime tijd en halen twee het wel. Dit heb ik gemist in de andere films.
Shadowed
Je kan me wel 100 uur geven om iets binnen een Saw-trap te voltooien, maar ik zal hoogstwaarschijnlijk zelfs dan alsnog falen. John Kramer, oftewel Tobin Bell, geeft zijn slachtoffers hier vervolgens zelfs maar 3 minuten. Regisseur Kevin Greutert keert na 13 jaar (zal het een voorteken zijn?) terug naar de bekende Saw-reeks en trekt daarbij meteen het grote spel uit de kast. Ik moet de andere films nodig herzien, maar qua traps is Saw X een stuk grafischer en gemener dan een hoop van die andere delen. Zeker gedurende de tweede helft moest ik een aantal keer even uitblazen om de intensiteit behapbaar te maken, maar dat is meteen de kracht van deze film. Na de introductie maakt Greutert er moeiteloos een doorlopend intense ervaring van die je pas gedurende de eindcredits weer loslaat. De eerste helft bevat voornamelijk opbouw en uitdieping rond het personage van Bell. Het blijft een meer dan degelijke acteur, maar logischer of sympathieker worden zijn streken er niet mee. Het levert daardoor een nogal merkwaardige slotfase op met veel misplaatst moraal. Je zou iemand maar 2 minuten (de eerste minuut was verspild) geven om een stuk van zijn hersenen eruit te snijden en vervolgens gaan klagen dat iets niet eerlijk is. Daarnaast komt de drang om in iedere Saw-film een nieuwe twist te plaatsen slecht uit, het levert in het geval van Saw X namelijk vooral een slotfase op die het teveel moet hebben van karikatuur en toeval. Het blaast ook een deel van de rest van de film om, aangezien Synnøve Macody Lund vrijwel iedereen probeerde te helpen met tips in/over zijn of haar trap, maar uiteindelijk verklaart dat ze haar collega's liever laat overlijden. Dan kan je net zo goed je mond houden, toch? Ook de handen voor het oog van dat kind trekken was merkwaardig, want ik neem aan dat hij het afgehakte hoofd en de torso tegen die tijd al heeft gezien.
Al bij al levert deze zeer intense en vermakelijke horrorfilm precies op wat je (als liefhebber) zoekt, maar inhoudelijk steekt het amper boven de rest van de reeks uit. Het bijzonder hoge gemiddelde ontgaat me dus een beetje, maar de verhoging van bloedvergieten en grafische beelden is makkelijk toegegeven. Binnenkort de andere films weer eens herzien voor broodnodige herbeoordeling.
Master Blaster
Deze film is gelukkig weer wat beter dan de laatste 6
Ik verwachte een "SAW"film alleen het eerste uur is meer drama, maar wel een goede opbouw hoe Jigsaw is ontstaan.
Zodra de film op gang komt is het weer wat je kunt verwachten van een saw film
vranque
Eindelijk weer te pruimen deze.Ik heb me wel vermaakt. Maar inventief vond ik het niet afgezien van de eyecatcher in het begin.De foto is al eigenlijk de hele film. Dus feitelijk een voortzetting van de vorige delen. Ik ga niet schrijven dat ik er klaar mee ben maar zit niet te wachten op de volgende. 3*
Waku
Er wordt aan het begin gepoogd wat drama en sentiment toe te passen.
Misschien om Kramer een positieve karakter wending te geven maar dat pakt niet goed uit.
Past niet bij de "Saw" reeks.
Verder zijn de martel scenes of zoals Kramer ze noemt "spelletjes" weer lekker gruwelijk in beeld gebracht.
Daar kijk je de "Saw" serie enkel voor.
De slachtooffers verdienen het, dus je kan weer gewetenloos gniffelen om de bloedige taferelen.
Persoonlijk vond ik de finale wat teleurstellend, ik had de slechterik toch een wat andere scenes toebedacht.
3*/3.5*

Spiral: From the Book of Saw
2021

2005

Saw
2004

Succes op Netflix: 'Saw X' na één dag al hoog in de Nederlandse toplijst
Nieuwste deel van iconische 'Saw'-reeks vanaf vandaag te zien op Prime Video: 'Toffe ervaring'

Politie komt langs bij de editor van 'Saw X' na melding van martelgeluiden: 'Ik werk gewoon aan een film'

Jigsaw is terug in lugubere eerste trailer voor 'Saw X'

Dogman