Genre: Misdaad / Drama
Releasedatum: 19 oktober 2023
Bekijk via Apple TV+
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Killers of the Flower Moon
"Greed is an animal that hungers for blood."
De jaren 20, Oklahoma. Leden van de Osage-stam worden onder mysterieuze omstandigheden vermoord. Nadat het dodental blijft stijgen, neemt de nieuw opgerichte FBI de zaak op zich. De zaak zal leiden tot een van de grootste misdaadzaken in de Amerikaanse geschiedenis.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI (BoekMeter)
- Killers of the Flower Moon (MusicMeter)
- Kijk op Apple TV+
Anna
Reta
Minnie

N00dles
Op zich een mooi geschoten film met een indrukwekkend verhaal, gebaseerd op ware gebeurtenissen.
Ik heb me redelijk vermaakt, vooral door het sterke acteerwerk van Leonardo DiCaprio en Lily Gladstone. Al was het weer eens een lange zit. Is te verwachten met Scorsese misschien, maar het verhaal was nu ook weer niet zo razend complex dat daar 3,5 uur voor nodig was.
Het leven in Oklahoma in de jaren '20 en de Osage cultuur zijn goed neergezet en met eerbied voor de taal en rituelen. Wat dat betreft voelt dit (meer dan ooit) aan als een passieproject voor Scorsese (hij maakt zelfs even zijn opwachting in een cameo).
Maar toch, ondanks al die production value miste ik iets. Ik denk toch dat het een combinatie is van het rechtlijnige en weinig verrassende verhaal en de te lange speelduur. Daarbij vond ik de film teveel focussen op DeNiro en DiCaprio (en hun plannetjes), terwijl Lily Gladstones personage Mollie vooral in de 2e helft sterk onderbelicht blijft.
Dus ja, een bescheiden 3,75* dan maar.

Filmreiziger
Een prachtige en aangrijpende (helaas waargebeurde) film met top acteerprestaties. Helaas duurt de film 0,5 - 1 uur te lang en gaat daardoor soms wat vervelen.
Te beginnen met de plussen: Er wordt werkelijk subliem geacteerd door DiCaprio en De Niro. Lilly Gladstone kan nog wel meekomen, maar de andere acteurs verbleken er wat bij, maar dat is geen schande. Beide hoofdrolspelers spelen zo overtuigend dat het bijna griezelig is. De Niro in een rol die we van hem kennen, DiCaprio laat iets nieuws zien. De vrij monotone soundtrack draagt bij aan de continu drijgende sfeer en ook het camera werk is prima gedaan. Verder is het een stukje Amerikaanse geschiedenis dat ik nog niet kende en waar we ('we' in de zin dat de 'blanken' in de VS uit Europa kwamen) niet trots op kunnen zijn. Afschuwelijk te zien hoe ver men gaat voor geld. En ook we zien wederom dat veel geld uiteindelijk niet gelukkig maakt. Voor de Indianen dus, die waarschijnlijk meer hebben verloren dan gewonnen (wat overigens voor alle Indianen het geval is).
De achilleshiel van de film is de lengte. Niet elk verhaal heeft 3,5 uur nodig om verteld te worden. En dit is zo'n verhaal. Daardoor raakte ik soms verveeld en dacht ik regelmatig 'zo lang nog??' als ik de resterende speelduur zag. Dat betekent ook dat ik niet helemaal in het verhaal werd gezogen: ergens bleef ik een toeschouwer.
Overigens, is de beschrijving op Moviemeter niet helemaal passend: de FBI komt pas het laatste uur om de hoek kijken. Het gaat over een blanke familie tot het uiterste gaat om de olierechten van de een familie van Osage Indianen in handen te krijgen.
Ik heef uiteindelijk 3,5 star. Dit hadden er makkelijk 4 kunnen zijn als Scorsese zich wat meer in bedwang had gehouden qua filmduur. Een aanrader als je houdt van de late-western sfeer (je ziet letterlijk de overgang ontstaan van het Wilde Westen naar het hedendaagse Amerika), houdt van waargebeurde verhalen of als je houdt van misdaadverhalen met een rechtbank tintje. Of als je gewoon wilt genieten van het geweldige acteerwerk van De Niro en DiCaprio natuurlijk.

sportfan27
Wederom een tegenvaller.
Na het teleurstellende The Irishman is The Killers of the Flower Moon ook geen hoogvlieger.
Scorsese lijkt het toch wel een beetje kwijt te zijn.
Killers is simpelweg veel te traag.
Er wordt weliswaar sterk geacteerd maar er mist iets.
DiCaprio komt samen met Mollie over als enigszins zwakbegaafd.
Ik kon er geen chocolade van maken wat hun relatie nu voor moest stellen.
Hield DiCaprio echt van haar of niet?
Wist DiCaprio nu wel of niet waarmee hij haar injecteerde?
Had Mollie nu echt helemaal niets door van wat haar vent allemaal achter haar rug flikte?
De (foute) rol van de Niro was wel direct duidelijk.
Ik bleef na het einde met teveel vragen zitten.

Noodless
Prima film over een stukje Amerikaanse geschiedenis die ik niet kende. Ongelooflijk wat de mens in staat is om te doen als het om geld draait. Sterk geacteerd door DiCaprio, De Niro en Lilly Gladstone. Een goede soundtrack die zorgt voor een dreigende sfeer en prima camerawerk. Enig kritiekpunt is dat de film een half uur te lang duurt. Op een bepaald moment weet je het even niet meer hoe het personage Burkhart zich echt voelt of wat hij nu wil doen gezien het wel en niet willen getuigen. Maar uiteindelijk is hij zelf gewoon ook een grote geldwolf die het geld boven de liefde plaatst. Benieuwd hoeveel Oscars Killers of the Flower Moon ( 10 Oscarnominaties ) volgend weekend gaat halen, maar je hebt ook nog Oppenheimer ( 13 Oscarnominaties ) die ik nog niet gezien heb.8/10

Archimedes44
Totaal mislukte film. Scorcese is het helemaal kwijt. Net als The Irishman duurt deze film veel te lang. Leonardo di Caprio is zwaar aan het overacteren. Vroeger zou je dit 'schmieren' noemen. Hij is ook te oud voor deze rol. Het boek heeft ook een veel betere plot dan de fil. Lily Gladstone speelt een goede rol maar dat is het ook wel

Filmkriebel
Weerzinwekkende hebzucht staat centraal in Scorsese's laatste film. Hij verlaat zijn geliefde New York nog eens om een plattelands crime drama te regisseren... Het boek en de Osage Indian Murders moeten zwaar indruk gemaakt hebben op de man om er een film van maar liefst 200 minuten van te maken, en er dan nog als cameo een slotbeschouwing bij te formuleren. DiCaprio en De Niro zitten voor de verandering in baddie rollen voor wie je de hele film met enige walging naar zit te kijken.
De lokale patriarch Hale is een man die op een kille manier over lijken gaat om zichzelf te verrijken met erfrechten op olie; maakt niet uit hoeveel mensen hij moet laten mollen. De moorden zijn bijzonder crapuleus en smerig, te meer omdat de slachtoffers familieleden zijn van de opdrachtgevers. De neef Ernest is op zich geen moordenaar van inborst, en zijn liefde voor Mollie wordt als oprecht getoond, maar hij laat zich domineren door zijn oom die op hem inbeukt als een sekteleider, hem overtuigend dat alles wat hij doet zo moet geschieden als ware het gods wil. Ongelooflijk tot wat mensen in staat zijn voor geld... Zo zullen er nog wel rondlopen in onze maatschappij denk ik dan.
Toch kreunt de film onvermijdelijk onder zijn lengte; het is en blijft een fikse zit. Gelukkig is Scorsese een prima verteller en weet hij die lengte met zijn onuitputbare talent draaglijk te maken. Met dank aan zijn charismatische leads, waarbij ik nu ook nog eens Jesse Plemons wil toevoegen als de FBI agent, die pas na twee uur op het toneel verschijnt maar altijd een film versterkt met een stille krachtige présence. De harteloosheid van beide hoofdpersonages en de hypocriete houding van de blanken tegenover de Osage gaven me een zuur gevoel. Dit is werkelijk een erg somber verhaal waarin venijnig gepoogd wordt om een inheemse cultuur uit te wissen en droog te plunderen.

Boenga
het sterke acteerwerk van Leonardo DiCaprio
Leonardo di Caprio is zwaar aan het overacteren.
waarbij Leonarde DiCaprio weer een bijzonder fraaie rol weet neer te zetten.
Behoorlijk krampachtig acteren van Di Caprio.
Middels een uitstekende DiCaprio
Het valt me op hoe vaak DiCaprio het weer van z'n 'bleitsmoel' moet hebben. ...: De man lijkt altijd met een ei te zitten.
geweldige hoofdrollen van oa Leonardo DiCaprio
Vond Leonardo Dicaprio hier ook wat minder in de film.
Inspiratie opdoen op MM: het is niet altijd makkelijk...

notsub
Robert de Niro zet hier een echte geslepen oude baas neer, de slechterik in dit verhaal. Dat verhaal komt maar traag op gang. Het eerste uur heeft daar vooral last van. Daarna komt er gelukkig meer tempo in en neemt de spanningsboog duidelijk toe. Het verhaal blijft echter rechtlijnig, maar geeft inzicht in een interessant stuk Amerikaanse geschiedenis. Naar het einde toe moeten de ware gezichten getoond worden en dat vormt het mooie slot van deze toch wel te lange film.

Rodger
Mooie intrigerende film.
Goed geacteerd, en zeer rauw en donker gebracht.
De speelduur lijkt lang, maar is echt zo voorbij.
4.0****

Debo
Wat ik weet de waarderen is dat de Amerikanen er geen probleem mee hebben om de wereld te laten zien wat ze in het verleden allemaal hebben uitgevreten en hoe fout dat volk was.
De film in dit geval was een lange zit. Hij duurt gewoon te lang, was te langdradig en wist mij nergens te pakken. Alsof je een saai boek leest waar niet doorheen te komen is. Toch uitgekeken al was daar wel wat zelfdiscipline voor nodig.

Leno
Scorsese weet hoe je een verhaal moet vertellen en zorgt dat het verhaal tot het einde blijft boeien. Hij schetst de verhoudingen tussen de Osage-stam en de blanken overtuigend en laat hiermee een schrijnend stukje geschiedenis zien. Helaas weet Dicaprio niet helemaal te overtuigen, hij doet erg zijn best en dat is ook het probleem want zo ziet het er ook uit. Hij heeft vooral geoefend op moeilijk kijken. Had Plemons die rol gegeven! De Niro laat op zijn oude dag nog eens zien hoe je met charisma en timing een overtuigende rol neerzet.

Basto
Ik vond de film al sterk toen ik m in een ruk zonder pause in de bios zag, maar echt goede films worden bij herziening beter. Zo ook deze film.
Het is een fantastisch sterk portret van een tijd in onze geschiedenis die veel te weinig aandacht krijgt. In zijn bekende wervelende vertelstijl introduceert Scorsese misschien wel de grootste schurk uit zijn oeuvre. Bedoelt of niet, ik zie het ook als een allegorie van Amerika. Een land gebouwd op hebzucht en schijnheiligheid.
De film mag dan land duren, maar boeit van begin tot eind. Ook of misschien wel juist bij herziening. Want het heeft ook een voordeel als je weet hoe het spel gespeeld gaat worden. De muziek, fotografie art direction en het acteerwerk zijn allemaal van het hoogste niveau.
Overigens is de Italiaanse 4k uhd wel regio b. Al zal dat hier dus weinig problemen geven.
4,5

rondh
Best een goede film, maar toch geef ik hem maar 3,5*. Acteerwerk is erg sterk. Camerabeelden zijn goed. Verhaal is goed verteld, maar wel erg langdradig. Het had veel korter gekund. Dat is de rede dat het niet de topfilm is geworden, voor mij dan.

FunkStarr
Hier lijkt me gewoon helemaal niets aan. Het verhaal spreekt me weinig aan, DiCaprio begin ik ook een beetje moe te worden. De Niro mag ook weleens met pensioen, heeft al meer dan genoeg gedaan lijkt mij zo. Misschien wel een hele degelijke Scorsese film, maar niet voor mij weggelegd denk ik. The Irishman vond ik ook al een kleine tegenvaller, al was dat dan weer wel een genre wat mij aansprak. De lange speelduur gaat ook niet helpen me toch over de streep te trekken. Ik ben bang dat ik deze maar gewoon over sla.

Basto
Het verhaal is juist buitengewoon interessant. DeNiro is fantastisch, maar DiCaprio valt hier wel wat tegen. Al met al een prachtige productie. Denk dat het van je timing afhangt, of je het wat vindt. Kan m absoluut aanraden, maar kijk m een keer als je zin hebt in een lange film.
Zelf vond ik m de tweede kijkbeurt beter. Doorgaans een kenmerk van een echt goede film.

FunkStarr
Hmm ok, misschien geef ik het nog wel een kans. De lange speelduur is het probleem niet eens, maar ben bang voor een wat 'saaie' langdradige love story (waarin ongetwijfeld ook andere heftige gebeurtenissen tussen zitten). En dat genre spreekt mij gewoon niet aan. Scorsese en DeNiro zijn allebei top en een vast team. Daar zal het ook niet aan liggen. Vind De Niro zelfs tot de beste acteurs horen, maar hij begint nu wel echt oud te worden. Dat zegt natuurlijk niets over zijn acteerprestaties verder maar ik gun de beste man gewoon zijn welverdiende pensioen

Basto
Met een love story heeft het echt niks te maken.

Whazaa
3.5* voor het goede acteerwerk, maar langdradige film met een sterk romantische toon voor wat uiteindelijk een genocide blijft...

Clarencoo

Captain Pervert
- 2054 stemmen
Killers of the Flower Moon: een film waar je ondanks de royale speelduur, nooit echt lekker in komt. Hoe kan dat?
We beginnen met een vergadering van een indianenstam. Ze zitten in een hut gemaakt van stokken en bizonhuiden. Het gaat niet goed met de Osage-stam. Ze zijn blut en hun cultuur staat onder druk. Maar dan wordt er olie ontdekt. Het spuit uit de grond en enkele indianen dansen halfnaakt in de slowmotion spetters alsof het champagne is.
Even later zien we een trein met arbeiders aankomen in een stad waar het de inwoners, voornamelijk dezelfde Osage-indianen, duidelijk voor de wind gaat. Goed geklede indianen, met sieraden, auto's, mooie huizen. Ze zijn rijk.
Wacht, wat?
Mij is altijd verteld dat Indianen werden onderdrukt en uitgebuit door de "witte man". Niet voor niets is mij als blank jongetje aangeleerd dat de ondrukking door de witte man van toen, heeft geleid tot de sociale problemen van "Native Americans" vandaag: ze zuipen, gokken en slaan hun vrouw. Dat komt door de witte man.
Dus als op hun land olie gevonden werd, zou toch zeker de witte man hen daar weggejaagd hebben, om het in te pikken? Hoe kan het dat zij het mochten houden? Ik had het gevoel naar een alternatieve versie van de geschiedenis te kijken. Een soort Bridgerton, maar dan de zwarte aristocraten vervangen door steenrijke indianen. Een rare gewaarwording.
Ook is het tijdspad onduidelijk. Goed, ik hoef niet zoals bij een domme popcorn-actiefilm de hele tijd plaatsen en jaartallen in beeld. Ik wil best een beetje nadenken. Maar de sprongen in de tijd waren soms iets te groot.
Het leidde tot vervreemding. Daar komt bij dat de twee belangrijkste hoofdpersonen eigenlijk slechteriken zijn. Dus de setting was mij vreemd en ik kon me niet inleven in de rollen en het handelen van De Niro en DiCaprio. Misschien was het leuker geweest als de film was verteld door de ogen van een, al dan niet fictief personage bij de FBI die onderzoek doet naar dit alles.
Daar staat tegenover dat zowel De Niro als DiCaprio buitengewoon goed spelen. Heerlijk om De Niro na een aantal miskleunen en stomme komedies, weer in een kwalitatief goede film te zien spelen. Hij is geweldig. DiCaprio zien we ook iets nieuws proberen. Gaandeweg de film gaan zijn mondhoeken steeds meer hangen. Hij bewijst wederom de beste acteur van zijn generatie te zijn. En Lily Gladstone kan ook goed meekomen. Verder bevat de film vooral veel archetypische hillbilly karikaturen.
Kwalitatief natuurlijk een uitstekende film verder met goede regie, onvoorstelbaar goede set dressing, talloze figuranten, enzovoorts. Maar toch: waarom is er 3,5 uur nodig om dit verhaal te vertellen? Het voelt als een 'passieproject' voor regisseur Scorsese: een soort film waar hij niet per se awards voor wil krijgen of tientallen miljoenen mee wil verdienen (vaak gaat bij passieprojecten er juist veel privégeld in zitten) maar omdat hij kennelijk vindt dat het een verhaal is dat verteld moet worden. Dat blijkt ook wel uit het feit dat de laatste woorden in de film worden gesproken door een cameo van de regisseur zelf.
Niet zelden zie je bij passieprojecten dat die dienen om misstanden in de hedendaagse maatschappij aan te kaarten, maar die link zie ik hier niet zo. Dus de urgentie om dit verhaal te vertellen, op dit moment, mis ik een beetje, en ook de noodzaak om hier 3,5 uur voor uit te trekken.
Desalniettemin wel kwaliteit. 3 sterren

mister blonde
Snap al het gemor over speelduur wel, alhoewel als je het in 6 delen opknipt en als miniserie op een streamingsdienst pleurt (goddank deden ze dat niet) hoor je er niemand over. Toch vond ik het in werkelijk alles veel te goed om lager dan 4 sterren te geven. En zo is Scorsese de enige regisseur die bij mij in 7 verschillende decennia minimaal 1 keer 4 sterren of hoger heeft gekregen. Voor sommige ontzettend ouderwets, voor mij nog steeds vooral ontzettend goed.

mister blonde
Jesse Plemons had de rol van Di Caprio moeten krijgen en vice versa..
Eigenlijk ben ik het hier wel mee eens, het enige dat écht wringt, wmb.

Paul Schrader over 'Killers of the Flower Moon': 'Leonardo DiCaprio had de FBI-agent moeten spelen, niet de idioot'

Martin Scorsese verdedigt het optreden van Brendan Fraser in 'Killers of the Flower Moon': 'Hij is een geweldige acteur'

Martin Scorsese over 'Killers of the Flower Moon': 'Had film tien jaar terug niet kunnen maken'

Martin Scorsese keek naar 'Midsommar' bij het maken van 'Killers of the Flower Moon'

Ohikkoshi

Past Lives
Romantiek / Drama, 2023

Kakushi Ken Oni no Tsume
Drama / Romantiek, 2004
gebaseerd op boekman vrouw relatieoorlogsveteraanfbioklahomamanipulationhebzuchtgebaseerd op een waargebeurd verhaalmoordindiaanracismereeks moordengenocideperiode stukrechtszaalschuldtrue crimeoil industry death of sistercatholicismuncle nephew relationshipcatholic guilt hopelessjaren 20osage indiangullibility poisoningdiabetes anxiousrevisionist western metamale protagonistwestern shot on filmgloomy
Social media
- Registreer |