Genre: Misdaad / Drama
Releasedatum: 3 oktober 2019
Bekijk via Netflix
Plot Joker
"Put on a happy face."
Gotham City in de jaren 80. Een clown, Arthur Fleck genaamd, voelt zich uitgekotst en verstoten door de maatschappij. Geleidelijk aan wordt hij krankzinnig en ontpopt hij zich van vriendelijke, vrolijke clown tot schurk, beter bekend als 'de Joker'. Iemand die kickt op haat en het creëren van chaos.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
Randall
Gary
Hoyt Vaughn
Warp
En een 59 op Metacritic. Die 'critics' zijn ook niet meer serieus te nemen tegenwoordig... wel gewoon een 93 door de users.
Ja wat een volk. De userscore zegt ook niet alles maar toch heb ik daar vaak meer aan dan de criticscore.
- 11969 berichten
Kijk helemaal niet naar totalen. Kijk veel meer daar users die min of meer dezelfde smaak hebben (of juist niet) Critica lees ik hooguit achteraf. Soms hebben ze wel sterke analyses.
Captain.janek
Er is al buitengewoon veel geschreven over deze film in de korte tijd dat deze in de bioscoop draait.
Veel diepgaande psychologische analyses over het hoe & waarom van de keuzes die Joker (Fleck) maakt.
Sommigen gaan daarin heel ver, waarbij ik dan denk, kom op mensen deze film is in eerste instantie gemaakt als vermaak, dat wordt dan soms naar mijn idee over het hoofd gezien als ik het fanatisme ervaar van sommige schrijvers.
Wat ik nog op wil merken -aangezien ik dat hier niet eerder vermeld heb zien staan- is dat ik de rol van Joaquin Phoenix absoluut Oscar waardig vind in het opzicht dat hij vrijwel de volle twee uur in beeld is, zijn groeiende madness wordt in detail en volle sterkte ongenadig knap in beeld gebracht.
Een prestatie van formaat lijkt mij.
Natuurlijk was Ledger -die de Oscar postuum won- ook geweldig "why so serious", maar zijn screentime was beduidend minder dan de volle twee uur van Joker.
En inderdaad het maniakale dansje (in het ziekenhuis en op de trappen) is nu al film geschiedenis!
Diepe buiging voor Dhr. Phoenix!
- 11969 berichten
Bij Marvel zitten ze vaak wel goed
Hier zit de publieksstem natuurlijk veel te hoog. Alsof dit tot de 50 (500 zelfs) beste films ooit gemaakt zou behoren?
Maar snap best dat dit scherp afsteekt tegen al die andere superheldenfilms en digitale remakes. Het publiek heeft de laatste jaren met steeds grotere rommel genoegen genomen. En dan plots komt er iets voorbij dat niet volslagen eenduidig is....
Warp
Kijk veel meer daar users die min of meer dezelfde smaak hebben (of juist niet).
Vooral dit. Heb op deze manier al vele verborgen pareltjes mogen ontdekken?
Gelukkig dat jouw smaak niet leidend is.
- 11969 berichten
Mwah, denk dat ik genoeg mooie films kan waarderen. Ben toch een behoorlijke fijnproever, al zeg ik het zelf. Denk dat veel kijkers best iets avontuurlijker zouden willen zijn. Zo raad ik iedereen (boven de 25) Taxi Driver aan, boven deze te verkiezen.
Je denigrerende toon richting alles wat niet jouw smaak is, stoort behoorlijk. Dat zal jou weinig interesseren, maar het is zeer onprettig. Al vaker gezegd, maar verdiep je wat beter in Marvel. Dan hoef je niet elke dag van die kutberichten erover te plaatsen.
- 11969 berichten
Mezelf in Marvel verdiepen? Geloof niet dat je daarop zit te wachten. Heb ze volgens mij bijna allemaal gezien. Denk dat verdere kijkbeurten enkel stukjes tekst op gaan leveren, waar jij je dan weer door aangevallen voelt. Veder zat films die ik niet goed vind, waar ik mij niet denigrerend over uitlaat.
Dat ik BoRap en Endgame (kennelijk twee lievelingetjes van jou) gewoon echt niks vond, kan ik verder ook weinig aan doen.
bakuratje
Ja, Basto, hij irriteert mij ook enorm. Echt heel naar. Een van de weinige met kritieken over deze film.
- 11969 berichten
Huilie huilie? Mag er geen kritiek gegeven worden op je favoriete filmpjes?
chrisace
Tjeee wat een goede film erg goed gespeeld net gezien in imax geweldig
YouDrunkGoHome
Ben erg blij dat je dankzij mijn opmerking weer even een reden had om je hart te luchten. Al begint het nu wel veel op kopieer en plakwerk te lijken.
Nicholas
Geen meesterwerk en ook geen exceptionele Phoenix (die niets anders doet dan in zijn andere rollen en gewoon prima is).
Het eerste gedeelte van de film was zelfs iets te gewoontjes naar mijn smaak, waardoor je een twist eigenlijk wel aan MOET zien komen. Die komen er dan ook, meerdere dus. Van daaruit wint de film aan kracht en legt het de basis voor de uiteindelijke transformatie naar de iconische Joker.
Ik zie echter niet de grootste schurk uit het DC universum, ik zie een man van wie het niet vreemd is dat hij, na opgegeven te zijn door zijn ouders. adoptieouder(s) en de samenleving, zich gewonnen geeft en zich neer legt bij een noodlot waaraan moeilijk te ontsnappen valt.
Hoe het zo ver heeft kunnen komen, deed me wel denken, maar nee, niet op die manier.
Dat Arthur alles verdrongen heeft, waardoor zijn geestelijke gesteldheid, zijn aandoeningen kunnen worden verklaard is één, maar hoe kan hij de zorg hebben gekregen over zijn moeder? Zijn daar niet meerdere instanties mee bezig geweest die op de hoogte moeten zijn geweest over het verleden tussen die twee? Wat doet zijn moeder überhaupt op vrije voeten en waarom is zij geen permanente patiënt in Arkham? Gezien de kritiek die de film vooral geeft ten aanzien van de maatschappelijke ongelijkheid in kansen en middelen, de verhuftering van de samenleving en de verloedering van de (geestelijke) gezondheidszorg, valt dit misschien te verklaren, ook al omdat Arthur naar zijn mening altijd onzichtbaar is geweest voor de samenleving. Niemand die iets om hem gaf. Voor mij persoonlijk voelde dat echter toch aan als een te luie verklaring en bleef de voorgeschiedenis, ook na enkele plotwendingen, onderbelicht.
Uiteindelijk verwordt Arthur tot iets dat hij zelf verafschuwt en is hij, zoals hij zelf aan geeft, niet zozeer iemand is die de inspiratiebron is voor een boodschap die hij probeert uit te dragen. Hij is het poster child van een boos gedeelte van de bevolking wiens motieven niet met elkaar te verenigen zijn, maar elkaar wel vinden in chaos. En in dat opzicht verdient deze film wel echt zijn naam.
- 11969 berichten
Ik ben zelf juist een beetje teleurgesteld. Waarom reageer je enkel op het feit DAT ik wat schrijf in plaats van WAT ik schrijf. Als jij wel vind dat dit bij de beste 50 films ooit hoort, lees ik graag op welke gronden. En als je het met me eens bent, zou ik enige steun op prijs stellen. Nu is het net alsof ik de enige op deze site ben, die niet volledig in katzwijm is geraakt van deze film. ?
Graaf Machine
Ik heb al aangegeven niet verrukt te zijn van deze film, dat ga ik niet dagelijks doen. Ik ben geen clown.
remorz
Ik bewonder je op-de-frontlinie-vechtershouding bij deze film, want met maar een halfje verschil in waardering zie jij, net als ik, toch ook wel kwaliteiten in de film. Als ik je berichten lees, zie ik je felle tegenstand niet meteen terug in je cijfer. Toch niet gek dat mensen die wel overtuigd zijn hier dan een 4* of 4,5* voor geven toch?
Ibrahim
Heb erg genoten van deze film en in het bijzonder van phoenix! Topper
- 11969 berichten
O, maar ik kan er ook prima inkomen dat men een 4 of een 4,5 geeft. En mijn tegenstand lijkt feller dan die is, omdat ik me constant moet verdedigen. Terwijl ik enkel aangaf de film ‘als karakterstudie’ niet overtuigend vind. De tegenstand die dat opriep verbaasd me zeer. Het is toch geen Dostojevski?
Maar een plek bij de beste 50 films aller tijden? Dat is toch niet een plek waar je dit graag thuis ziet. Ruim 100 jaar wereldwijde filmgeschiedenis heeft zo veel moois gebracht.
remorz
Joker staat momenteel ook pas op 600 stemmen. Vergelijk dat eens met Once Upon a Time in America (3294 stemmen) en Saving Private Ryan (8394 stemmen). Joker heeft nog twee lange jaren voor de boeg.
- 11969 berichten
O ik verwacht ook dat die nog wel zakt, maar mijn reactie was richting de users die zo blij zijn met deze hoge score en m graag in de top 25 zien. Maar verder zal het wel. Er staan veel slechtere films hoger.
IH88
Ja, maar 10/15 jaar geleden was er wel veel meer activiteit op MM (daar ga ik in ieder geval van uit). Zelfs kaskrakers als Infinity War en Bohemian Rhapsody blijven hangen op 1200/1300 stemmen. Daar komt maar mondjesmaat wat bij. Joker is niet zo bekend, dus het mag blij zijn als het uiteindelijk daarbij in de buurt komt. Endgame is de grootste film aller tijden. Staat pas op 927 stemmen...
- 11969 berichten
Ja, maar 10/15 jaar geleden was er wel veel meer activiteit op MM (daar ga ik in ieder geval van uit)..
Jammer eigenlijk. Hoe zou dat komen? Film is toch niet minder populair? Verzadiging van het internet?
Of valt er over de moderne film (blockbuster) gewoon minder te zeggen?
Of wellicht kijkt het mainsteampubliek nu vooral series...
horizons
Forums (wat mm beetje is) zijn minder populair. Tegenwoordig is men meer van de vluchtige discussie onder berichten. Wat erg duf is aangezien er continu herhaling plaats vind in discussies. Klassieke forums hebben dat stuk minder.
Ah wel. Heeft niets met deze film te maken.
- 11969 berichten
De box office neemt elk jaar toe. Al zijn het idd niet de beste films die daar voor zorgen.
Hear,hear!
BoordAppel
Toch leuk dat ze Hans Teeuwen bereid hebben gevonden om de hoofdrol te spelen.

Joker: Folie à Deux
2024

'Joker: Folie à Deux' vanaf december te streamen op Netflix

DC-film 'Joker' met Joaquin Phoenix en Robert De Niro is vanavond op televisie

Binnenkort kun je 'Joker' ook streamen via Netflix: 'Ik moet de film nog goed laten inzinken'

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Memory of the Camps

1917
Drama / Oorlog, 2019

Idiot Prayer
Muziek, 2020
straatbendedc comicsdroomclownvillainmaatschappijpsychopaatjokersuperheldgebaseerd op stripmoordpsychologische thrillercriminal mastermindstand-up comediangeestesziekteanarchy character studyclown makeupsubway train social realismsupervillaintv hostjaren 80dc extended universe (dceu)coringa moeder zoon relatieorigin storybrutal violencegotham cityjoaquin phoenixfalling into madness depressing