• 9.379.091 stemmen

Genre: Misdaad / Drama

Oorsprong: Verenigde Staten / Canada / Australië

Geregisseerd door: Todd Phillips

Met onder meer: Joaquin Phoenix, Robert De Niro en Zazie Beetz

IMDb beoordeling: 8,3 (1.671.671)

Releasedatum: 3 oktober 2019

Plot Joker

"Put on a happy face."

Gotham City in de jaren 80. Een clown, Arthur Fleck genaamd, voelt zich uitgekotst en verstoten door de maatschappij. Geleidelijk aan wordt hij krankzinnig en ontpopt hij zich van vriendelijke, vrolijke clown tot schurk, beter bekend als 'de Joker'. Iemand die kickt op haat en het creëren van chaos.

Arthur Fleck / Joker

Hoyt Vaughn

avatar van sorbonne

sorbonne

Meesterwerk.

Komt inderdaad zoals velen neerschrijven keihard binnen . Drukt je met je neus op feiten die niet weg te denken zijn in deze huidige wereld.

Nog nooit heb ik 5 sterren kunnen toekennen aan een film, maar hier had ik geen enkele argument om de 5 sterren niet te geven.

Deze film zal Oscars binnenrijven

avatar van de grunt

de grunt

sorbonne schreef:

hier had ik geen enkel argument om de 5 sterren niet te geven.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Een indrukwekkende biografische film over het leven en werk van Hans Teeuwen.

4,5 sterren

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Graaf Machine schreef:

Dat vind ik dus helemaal niet, een groot deel van de lotgevallen van Hans Teeuwen berust op louter toeval. Dat een stukje van zijn standup werd uitgezonden (en dat hij werd uitgenodigd) was toeval. Dat hij die drie corpsballen doodt was een opwelling, een soort noodweerexces. Later geeft hij er wel een draai aan zodat het allemaal voorbedachte rade lijkt, maar op het moment zelf was dat zeker niet zo.

Richting het einde ziet hij zichzelf meer en meer als symbool en leider van de opstand en omarmt hij de waardering en erkenning die hij eindelijk krijgt heel graag - maar het overkomt hem, hij heeft het niet van tevoren zo bedacht. Hij wilde gewoon iemand zijn.

Deze Joker past dan ook in een lange traditie van comic book badguys die niet slecht geboren zijn, maar door omstandigheden zo geworden. Meestal een ongeluk met nucleaire shit, maar in dit geval dus een koekwaus die door de harde maatschappij het laatste duwtje over het randje krijgt.

avatar van Diederik58

Diederik58

Joaquim Phoenix acteert top. Hij zet een persoon neer die geleidelijk aan steeds meer antipathie oproept. De sfeer is prachtig. Ook de muziek draagt bij een aan knap gemaakte film.

De film suggereert dat Arthur Fleck slachtoffer is van een maatschappij die hem niet pikt en wanneer hij een gruwelijke daad verricht door de maatschappij vereerd wordt. Ik denk eerder dat hij door een jeugdtrauma een psychopaat is geworden. De maatschappij kan wel een trigger zijn geweest. De lachtik is onderdeel van zijn verkniptheid. Zonder enige scrupules als een alter ego moorden plegen. Hij krijgt de smaak te pakken en zijn publiek waar hij al lang naar snakt. Dat stimuleert hem zeker om door te gaan. Nog meer publiciteit. Veel seriemoordenaars is het te doen om bekendheid en erkenning van hun "werk". Zijn motief lijkt wel anders dan bij seriemoordenaars. Hij handelt uit wraak.

Het eind van de film lijkt een grote sprong te maken. De regisseur/scriptschrijver zal er ongetwijfeld iets mee bedoelen. Maar wat?

avatar van notsub

notsub

Joker is een ronduit geniale film. Met een verknipte hoofdrolspeler, die machtig wordt neergezet door Joaquin Phoenix, is het continu genieten. Die lachbuien zijn al een ding op zich, maar zijn gehele gedrag is natuurlijk een gevalletje apart. We krijgen ook inzicht in waar zijn persoonlijkheid zich heeft vervormd tot de clown, die hij uiteindelijk is geworden. Zijn daden worden vervolgens tussen de grauwe kleuren van de stad extra in het licht gezet en eindigen dan met een psychiatrische climax. Geweldig!

avatar van TMP

TMP

Wellicht ging ik met wat hoge verwachtingen de film in, maar Joker viel toch een beetje tegen. Als Joker binnen het Gotham van Batman geef ik toch ruimschoots de voorkeur aan de vertolking van Heath Ledger en ook wel aan die van Jack Nicholson. Als drama over een verstoorde geest is het degelijk, maar niet heel bijzonder. Dat betekent niet dat de film niet de moeite waard is, want dat is zeker wel het geval. De duistere sfeer en setting en het prima acteerwerk van Phoenix zijn zeker de moeite waard. Weinig interessante bijrollen verder, de film drijft op het goede acteerwerk van Phoenix.

avatar van horizons

horizons

TMP schreef:

Eens als je het over Nicholson hebt maar de Joker van Ledger vond ik een van de minst Batman achtige Jokers mede omdat TDK zich in een standaard Amerikaanse stad afspeelt in plaats van in Gotham (wat Batman Begins wel nog deed).

Jurgen1407

Wat een geweldige film, heel goed gespeeld, blijft boeiend tot het einde.

Leuk om te zien hoe Joker is ontstaan. Klein mini ding, hij is ten opzichte van Batman te oud als je de vorige films het gezien.

Maar hoe dan ook een echte aanrader om te kijken.

Dikke 5 sterren verdient

horizons schreef:

Ben het deels met je eens, maar toch heel goed gedaan en daarom toch een geweldige film

Graaf Machine schreef:

Ja leuke filosofische bespiegelingen allemaal. Maar The Joker is geen chaos, hij heeft een gestructureerd denkend meesterbrein dat plannen bedenkt en uitwerkt om chaos in Gotham te creëren. Dan heb ik het over The Joker uit de Batmanverhalen, niet over die sjappie uit deze film.

Nyarlathotep is chaos.

Deze film is ook niet gebonden aan de films, alleen hoe Joker is ontstaan en daarna komt hij in de films/series als een brein achter de misdaad.

Dus... je 2 ster is niet juist beoordeeld, minimaal 4 of 5 ster waardig deze film!!!

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Jurgen1407 schreef:

De film mag blij zijn dat ik nog zo genereus ben om twee sterren te geven. Aanvankelijk gaf ik er maar ééntje. Of jij dat juist vindt of niet doet helemaal niet ter zake.

Dat droppie uit deze film doet me in niets aan elke andere vertolking, op film- of comicgebied, van The Joker die ik ken denken. Als dit The Joker moet worden, moet Batman wel een enorme drol zijn als hij zoveel moeite met hem heeft.

avatar van Basto

Basto

• 11964 berichten

Jurgen1407 schreef:

Als deze film iets duidelijk maakt, is dat deze Joker heel mager is toebedeeld toen de breinen werden uitgedeeld: Een schuchter moederskindje met psychische problemen, een totale loser. De transformatie naar Joker is dan ook totaal ongeloofwaardig.

avatar van de grunt

de grunt

Even een update..

203 / 1454 (oftewel 14 %) van de bijdrages zijn van Bassie

avatar van Stijn92

Stijn92

Leuke duistere sfeer + bijpassende muziek door gans de hele film, met een uitstekende Joaquin Phoenix!

Enige dat me toch iets of wat stoort, het feit dat de hele menigte achter The Joker gaat staan alsof het een God is, mocht voor mij persoonlijk toch wat dieper worden uitgewerkt, kwam mij iets te ongeloofwaardig over.

De connectie met de Batman reeks had voor mij niet gemoeten, dan had ik liever gehad dat de gebeurtenissen meer klopten met de reeks..

3,5* prima

avatar van as

as

Hmm. Zo kun je overal wel een probleem mee hebben. De transformatie is verre van ongeloofwaardig. Het aardige van deze film is dat het een eigen take is op de origine van Joker. Net als bijvoorbeeld The Killing Joke van Alan Moore. Daar is de Joker zeker niet een mastermind. Ook een sneu figuur... Joker is hier veel meer een symbool voor het publiek geworden. Dat is vele malen interessanter dan weer zo'n domme mastermind film...

avatar van Gray

Gray

Al wie hier spreekt van meesterwerk heeft toch een andere film gezien dan ik.

Zwaar ontgoocheld in deze film, perfect voorspelbaar verhaal samen met matig acteerwerk. 0.5 sterren

avatar van JohanW1968

JohanW1968

Ik vond deze film nogal tegenvallen, had er veel meer van verwacht.

Zeker geen meesterwerk en al helemaal geen 5 sterren waard, hooguit 3,5..

avatar van Noodless

Noodless

Laatste film voor het jaar 2019 en ik wou in schoonheid afsluiten. Ik koos Joker omdat de verwachtingen sowieso al hoog lagen gezien de vele lovende kritieken en omdat deze film in tal van lijstjes van 2019 zou opduiken. Kon niet zijn dat ik hem dan nog niet gezien had.
In ieder geval filmjaar 2019 is in schoonheid afgesloten. Verwacht geen pure marvelfilm of dergelijke met tal van actiescènes en explosies, maar een zeer geduldig opbouwend doordringend verhaal met een glansrol van Joaquin Phoenix als Joker. Magnifiek hoe hij die rol speelt. Het verhaal wordt knap opgebouwd waarbij de gevoelens van Joker in negatieve spiraal alsmaar toenemen. Er wordt hier ook kritiek geuit over de breinen van Joker dat hij qua hersenen heel mager is toebedeeld met daarbij psychische problemen, een totale loser. De transformatie naar Joker is dan ook totaal ongeloofwaardig. Nou dan hebben die mensen de film toch niet goed bekeken. Hij was sowieso al niet de zoon van de psychotische moeder en werd in zijn kindertijd mishandeld waardoor hij een blijvend letsel heeft overgehouden zowel lichamelijk als op gebied van zijn gevoelens. Eenmaal dat hij beseft dat hij er wel kan bij horen in de maatschappij groeit hij als mens, maar op een zeer negatieve manier. Dus voor mij is die transformatie naar iemand die geweldige plannetjes kan smeden wel geloofwaardig. Dat de Joker ook aanvaard wordt door de menigte is een gevaarlijke zet, maar gezien de omstandigheden in Gotham en de live confrontatie via tv met zijn idool Murray Franklin (Robert De Niro) zeker geloofwaardig. De link met de Batman films is geslaagd, ook al kun je kritiek uiten op de onderlinge leeftijdsverschil tussen Batman en de Joker. Maar dat is maar een kanttekening. Conclusie : een terechte lovende film met een overweldigende rol van Joaquin Phoenix waarbij de muziek, sfeer, setting het volledig plaatje laten kloppen. 8/10

avatar van bl8

bl8

Geef die man een Oscar ! Zeer knappe acteerprestatie van Joaquin, die onder je huid kruipt. Blijft hangen. Passende muziek, sfeer...psychologisch drama in de DC wereld.

avatar van AardeWerk

AardeWerk

Meestal doe ik wel een beetje vooronderzoek voordat ik een film kijk. Maar bij Joker heb ik dat niet gedaan. En misschien juist daarom was het een grote verassing . Joaquin Phoenix zet een fantastische Joker neer. Had ik in eerste instantie een film in de lijn van de batmanfilms verwacht, kreeg ik meer dan ik verwachtte, een mooi psychologisch drama. Absoluut een meesterwerk.

avatar van david bohm

david bohm

Boeiende film dit met een ijzersterke hoofdrol van Joaquin Phoenix. Prachtig in beeld gebracht ook. Sterk.

avatar van martijnk

martijnk

JohanW1968 schreef:

Ik vond deze film nogal tegenvallen, had er veel meer van verwacht.

Zeker geen meesterwerk en al helemaal geen 5 sterren waard, hooguit 3,5..

Ik begrijp ook helemaal niets van die meesterwerk reacties. Het is een vrij standaard film en omdat iemand irritant kan lachen voor twee minuten aan een stuk maakt het nog geen goede acteerprestatie.

Voor mij de meest overrated film van 2019.

Joker heeft schokkend en duister alternatief einde | Superguide

Oei, het zou wel een punt zetten achter de discussie over het leeftijdsverschil tussen Arthur Fleck/Bruce Wayne. Dit gezegd hebbende: het maakt één en ander wel erg sluitend en er is geen ruimte meer voor de tweeledige figuur die Joker eigenlijk is.

avatar van John Milton

John Milton

de grunt schreef:

Even een update..

203 / 1454 (oftewel 14 %) van de bijdrages zijn van Bassie

Toch zijn we zelf ook niet obscuur met 5,5% en 7,8%.

Samen zijn we bijna een Basto, toch leuk om te weten?

avatar van JeanReno

JeanReno

Zwaar drama van begin tot eind over een persoon die is mishandeld in zijn jeugd en zijn moeder het zag gebeuren maar geen actie ondernam . Ja best wel goede drama vond ik het ...met als enigste hoogte puntje van de film tijdens de 2e live uitzending met die presentator (deNiro) maar dat was enigste hoogte puntje van de film . Zwaar depressief drama van begin tot eind . Maar om deze film nou te beoordelen als buitengewoon geniaal ?? Hallozeg...slappe wezens geven deze film alleen maar een 4 of hoger wegens schaapjes gedrag ...elkaar maar wezenloos nalullen ..

Makke schaapjes ...goede drama film ja dat wel maar niet meer en niet minder .

JeanReno schreef:

Beetje een kinderachtige reactie wel. Mensen mogen van mening verschillen met jou en dan zijn het nog geen makke schaapjes.

avatar van mister blonde

mister blonde

En gelukkig zelf een hoogst originele top 10

avatar van Beffrey28

Beffrey28

JeanReno schreef:

Alleen slappe wezens geven Scarface hoger dan 4 sterren wegens schapen gedrag. Elkaar maar wezenloos nalullen...

See what i did there?

Donkerwoud

Toegegeven: ik vond 'Lucy' en de remake van 'The Day the Earth Stood Still' wel verrassend. Haha.