Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017)
Genre: Sciencefiction / Fantasy
Alternatieve titels: Star Wars: The Last Jedi / Star Wars: Episode VIII
Geregisseerd door: Rian Johnson
Met onder meer: Daisy Ridley, John Boyega en Mark Hamill
Releasedatum: 13 december 2017
Bekijk via Disney+
Plot Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
"Let the Past Die"
Terwijl ze haar eerste stappen heeft gezet in een grote wereld, gaat Rey verder op haar epische reis met Finn, Poe en Luke Skywalker in het volgende hoofdstuk van de saga. Rey gaat in de leer bij Luke Skywalker op Ahch-To. Luke moet ondertussen afrekenen met een geloofscrisis. Ondertussen bereidt het verzet zich voor op de komende strijd met The First Order en brengt ze naar nieuwe plaatsen in het sterrenstelsel, waaronder een casinostad waar de bovenklasse zich bevindt.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Star Wars: The Last Jedi (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
Luke Skywalker / Dobbu Scay (stemrol)
Leia Organa
Maz Kanata
General Hux
C-3PO
IH88
En de invloed die de ouders op de personages hebben wordt mede bepaald door wie de ouders zijn. Kylo Ren worstelt duidelijk met het verleden van zijn familie, zijn verleden maakt mede de persoon die hij nu is. Ook bij Luke zie je een soort van worsteling ontstaan nadat hij erachter komt wie zijn vader is, dit maakte voor mij persoonlijk het personage Luke een stuk boeiender.
Maar Rey is achtergelaten door haar ouders op Jakku voor geld. Wat maakt het nou uit wie die ouders precies zijn. Je hoeft ouders geen gezicht te geven om te kunnen zien dat ze hun sporen hebben achtergelaten op hun kinderen. Rey hoopt tegen beter weten in dat ze speciale ouders heeft die haar hebben achtergelaten om tegen de First Order te vechten, maar diep van binnen weet zij ook (net zoals Kylo haar verteld) dat haar ouders haar hebben achtergelaten voor geld. Dat zorgt er al gelijk voor dat je als kijker met haar meeleeft, en ook haar innerlijke strijd tussen de lichte en donkere kant van de Force is verklaarbaar. Doordat ze is achtergelaten op Jakku is ze de persoon die zij nu is.
sierrra
Toch blijft het vreemd dat zij op Jakku helemaal van de Force vervreemd. Als haar ouders haar om die gave voor veel geld hebben kunnen verkopen zou je denken dat die gave wel door Unkar Plutt zou zijn geëxploiteerd.
legian
Dat eerste klopt natuurlijk niet, want dat jochie zou ook weer familie kunnen zijn van een beroemde Jedi Knight, je weet maar nooit
Dat zou inderdaad zomaar kunnen, of het is een buitenechtelijk kind van een van die aliens, of van del Torro, misschien wel van Maz. Of de verloren gewaande achter-achter-achter-achterkleinzoon van Jar Jar

Ik ben al jaren niet meer bezig met fanspeculatie of het extended universe van Star Wars. Heb daar de tijd niet voor en ben van mening dat de films zonder al die extra meuk ook goed moeten zijn. In dat opzicht zijn wij er denk ik ook redelijk gelijkmatig ingegaan.
Het kan trouwens zijn dat dit in The Force Awakens al uitgebreid aan bod is gekomen, maar dat kan ik me dan niet meer herinneren.
Inhoudelijk vindt ik de onthulling wat zwak maar kan ik er best mee leven. Het gaat inderdaad om het geheel eromheen. Dat stoort. Blade Runner is in dat opzicht inderdaad een goede vergelijking.
Tegelijkertijd ben ik mij ervan bewust dat welke onthulling wij ook zouden krijgen, of juist helemaal niet, hij het nooit perfect kon doen.
Ik weet eigenlijk wel zeker dat bij een tweede kijkbeurt de pijnpunten minder zwaar worden. Stukje gewenning van mijn kant vooral. Hoewel Snoke mij daarin trouwens meer stoort, maar dat komt voornamelijk omdat hij ook geen ene flikker heeft te doen in de hele film.
Ik zat vol spanning naar Finn te kijken toen, was een machtig moment geweest om hem dood te laten gaan en een mooi einde voor zijn verhaal. Maar helaas hij krijgt dezelfde behandeling als Leia. Gelukkig een stuk minder irriterend, dat dan weer wel.
DiDa
Misschien dat ik dit gemist heb hoor, maar
hoe kon Benicio Del Toro's karakter de plannen van het verzet verraden bij The First Order. Hoe kon hij eea van te voren weten?
legian
Maar Rey is achtergelaten door haar ouders op Jakku voor geld.Wat maakt het nou uit wie die ouders precies zijn.
Achtergelaten voor geld door dronken scavangers. TFA verteld ons alleen dat ze daar is achtergelaten en stelt de vraag waarom en daarbij wie haar ouders waren. Hier krijgen we pas te horen dat ze voor geld is achtergelaten. Het was in de vorige film wel degelijk een belangrijk aandachtspunt wie haar ouders waren.
Klopt. Ik hoef niet letterlijk de ouders van Rey te zien. Lijkt mij ook niet echt een Disney ding om te doen trouwens, ookal zaten in Star Wars al smeulende skeletten.
We weten helemaal niet wat/wie Rey hoopt dat haar ouders zijn/waren.
Ik hoor en lees veel over de strijd van Rey tussen goed en slecht, ik zie er alleen erg weinig van. Kylo heeft dat veel sterker. Rey maakt constant de goede keus, terwijl Kylo veel wisselender is. Dood bijvoorbeeld wel zijn vader maar niet zijn moeder...
Ow en doordat ze door dronken scavangers voor geld is achtergelaten op Jakku geeft haar echt geen diepgang, maakt haar ook niet boeiender en wekt ook mijn medeleven niet. Yeeh ze is een kind van dronkaards die geld nodig hadden, boeiend... Het mysterie was veel boeiender dan dit.
Movalistics
STAR WARS: THE LAST JEDI | 2017
Score: 8.1
Het zijn weer de donkere dagen voor kerst. De kerstboom wordt uit de schuur gehaald, de verlichting wordt opgehangen en dan kan de nieuwe kersttraditie van een goede Star Wars film niet ontbreken!
Deze keer gaan we verder met de originele reeks films van de Skywalker Saga. In de Last Jedi gaat Rey, gespeeld door Daisy Ridley, verder met haar zoektocht naar Luke Skywalker. Ze wilt graag dat hij haar traint om zo een nieuwe Jedi Order te vormen. Of haar dat lukt is nog maar de vraag.
Aan de andere kant is Kylo Ren, gespeeld door Adam Driver, samen met Supreme Leader Snoke op rampage om zo een einde te brengen aan de Resistance. Naast Rey en Kylo Ren keren ook andere personages uit de vorige film(s) terug. Denk aan Finn, Poe, C3PO, R2-D2 en BB-8. Ook maken we kennis met nieuwe personages. Maar ook iconische helden als prinses Leia, gespeeld door de recent overleden Carrie Fisher, en Luke Skywalker, gespeeld door Mark Hamill, keren terug.
Filmcijfer:
VFX (Video effecten): 9.0
FX (Praktische effecten): 8.0
Verhaal: 7.5
Actie: 8.0
Spanning: 7.5
Humor: 8.0
Muziek: 9.0
Introductie lengte: kort, na de opening crawl word gelijk in de actie gegooid. Zoals we dat gewent zijn van een Star Wars film!
Fouten: een paar, niet echt merkbaar.
Plot: Gaan we niet voor je spoilen, maar het maakt het maken van een nieuwe film lastig!
Totale score: 8.1
STAR WARS EPISODE 9?
Jazeker! De negende film, en waarschijnlijk de laatste in de Skywalker Saga, start met de productie volgend jaar juni. JJ Abrams, de maker van de Force Awakens, zal deze trilogie afsluiten.
Ook is er al bekend dat de regisseur van deze film, Rian Johnson, een geheel eigen trilogie gaat regisseren. Deze trilogie zal niet aan 9 vast komen. Het zal een standalone trilogie worden, met nieuwe personages, planeten, voertuigen en nog wat meer.
Veel kijkplezier en may the force be with you!
~Movalistics
Bent u het niet eens met deze review, of heeft u een film die wij moeten reviewen? Of heeft u zelf een review gemaakt? Laat dan een reactie achter of neem contact met op ons via [email protected].
J.Ch.
O heerlijk, een film die zoveel verhit debat oproept! Ik heb het idee dat TLJ de meningen een stuk meer verdeelt dan TFA.
Ik ben hem zelf ook maar zo snel mogelijk gaan kijken, alleen al omdat ik de discussies niet wil missen. Gelukkig voor mij sta ik in het kamp van de liefhebbers. Ik wacht nog even op een tweede kijkbeurt voor ik me aan een volledige recensie waag, maar de eerste indruk is alvast goed!
Wat ik erg sterk vond, was de karakterontwikkeling van Rey en Kylo Ren. Ze zijn als twee kanten van dezelfde medaille. De scène in de troonzaal van Snoke was mijns inziens het hoogtepunt van de film. Zowel qua actie als dramatische ontwikkeling uitstekend.
Verder zijn er zoveel verwijzingen naar de eerdere films, zoveel patronen die zich herhalen, zoveel ontwikkelingen! Ook wel verrassende ontwikkelingen (waar TFA toch echt een beetje voorspelbaar was af en toe). Er was gewoon heel veel te zien in de film. Niet alles pakte even goed uit (ik was ook niet zo positief onder de indruk van de Mary Poppins-scène) maar de goede punten wegen wat mij betreft hier echt wel tegenop.
Het valt me op dat heel veel mensen over dezelfde dingen vallen. Over de afkomst van Rey, over de dood van Snoke... Blijkbaar bepalen alleen die twee punten al voor een groot deel of je de film wel of niet goed vindt. Ik heb nog niemand horen zeggen dat het acteren onder de maat was, bijvoorbeeld. De special effects lijken ook unaniem goedgekeurd (die kristalplaneet op het einde, met die rode aarde... Wat je ook mag vinden van wat er precies gebeurt, het ziet er wel echt heel goed uit) en dat de muziek uitstekend is mag geen verrassing wezen.
Een stem wil ik nog niet geven, daar heb ik een tweede kijkbeurt voor nodig. Wel irritant dat ik al die spoilers in de discussie dan niet automatisch kan lezen...
movieonly
Wederom een draak van een film, het verhaal rammelde aan alle kanten na afloop loop je de bioscoop uit en vraag aan mensen wat zij er van vonden met de gedachte dat je de enige was die zich afvroeg wtf maar ook anderen vonden het een warrig verhaal.
Ik hou van science fiction maar ben geen die hard star wars fan heb alle delen gezien maar de laatste twee waren teleurstellend.
De intentie is niet om een geweldige film te maken maar om zwaar te cashen.
Fyler_Turden
Waw..
Wat was dit schandalig slecht !
Het is toch echt overduidelijk dat Rian Johnson en J.J Abrams TOTAAL niet op één lijn zitten en dat doet deze film compleet de das om. Ik snap ook niet waarom dit de andere kijkers blijkbaar niet zo opvalt. Letterlijk alles wat J.J opzet wordt per meteen, zonder pardon afgebroken door R.J.
J.J Abrams maakt in TFA een compleet nieuwe opzet voor de nieuwe trilogie waar Rian Johnson niks mee wilt. De nieuwe personages uit TFA en TLJ worden in compleet onnodige subplotten gepropt, groots opgezette personages worden kinderlijk slecht uit de film geschreven (phasma/snoke/luke) en subplotten uit TFA worden niet eens meer afgemaakt. My god, plot holes everywhere.
Rian Johnson probeert wat te doen met de kritiek die TFA over zich heen heeft gekregen maar doet dit in mijn optiek op een totaal verkeerde manier. TFA zou te voorspelbaar zijn dus zorgt Rian Johnson voor de meest vreemde en bizarre wendingen om het maar onvoorspelbaar te houden Leia Poppins, Luke die zijn sabre weggooid, Poe die Hux in de maling neemt of Kylo die Snoke vermoord en samen met Rey van alles weg wilt vluchten, maar zodra Rey dit niet wilt toch maar weer de leiding neemt over The First Order, mennnnnn
Ik heb van alle voorgaande delen genoten maar met dit deel is Star Wars voor mij klaar. De mysterie die in TFA zo goed werd opgebouwd en in dit deel als niks wordt afgedaan (Rey's oorsprong). Waarom bouw je in godsnaam zoveel mysterie op als het om niks blijkt te gaan? Sorry maar ik weiger zo naief te zijn om te geloven dat dat toevallig bij dit verhaal hoort dan dat ze al die mysterie hebben opgebouwd om ons weer terug naar de bios te krijgen voor het volgende deel.
1.5
Dit dus.. Het was op voorhand al een zwak/onderbelicht personage in TFA. Wat dat betreft is het in deze film beter uitgewerkt. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor iemand als Rey. Waar alles in TFA een beetje aan kwam waaien vanuit het niets, worden haar krachten hier beter opgebouwd en uitgewerkt.
SolidKevin
Star Wars: Episode VIII - The Unused Potential
Ik keek al maanden uit naar de nieuwe Star Wars en had misschien te hoge verwachtingen, maar dit deel van de nieuwe trilogie stelt enigszins teleur. Laat ik positief beginnen door te zeggen dat het geen straf was om de film te kijken. De set-pieces waren bloedmooi, de muziek en de andere geluiden waren ook top en er waren een paar sterke momenten. Zo vond ik het gevecht tussen Kylo Ren en Rey tegen Snoke's Honor Guards en de admiraal die met een hyperspace sprong de schepen van de First Order kapot maakt zeer sterk.
Daartegenover staan echter wel flink wat minpunten:
- Waarom moest Rey weer de good guy blijven? Ik had het zelf sterker en verrassender gevonden als ze de kant van Kylo had gekozen toen hij zijn hand uitstak.
- Hoe kan Snoke in godsnaam een connectie tussen Rey en Kylo hebben gemaakt? Hij zag Rey in deze film pas voor het eerst. Daarnaast is het nogal raar dat iemand die dan blijkbaar zo machtig is, op zo'n lullige en domme manier doodgaat.
- De casinoplaneet zag er geweldig uit, maar wat voegde het nu eigenlijk toe? Uiteindelijk bleek het allemaal totaal nutteloos en diende het meer om een geforceerde romance tussen Finn en Rose op te zetten. Want man wat was die geforceerd.
- Waarom schiet General Hux Poe niet gewoon neer? Het leek onderhand wel een slechte Monty Python sketch.
- Leia vliegt, zoals velen het al aangaven, als een soort Mary Poppins terug naar het schip. Zelfs voor Star Wars, man wat zeg ik, zelfs voor Sciencefiction in het algemeen is dat extreem ongeloofwaardig.
- Wederom een onbenutte Phasma, die ze nu voorgoed hebben afgeschreven.
Dat zijn de dingen die mij vooral heel erg opvielen. Er zijn er vast nog meer, maar dit schiet me zo even te binnen. Episode VIII mist een visie: niemand weet waar ze heen willen, wat ze willen en hoe ze het moeten doen. Het resultaat is een bij elkaar geraapte film die in 150 minuten bijna niks te vertellen heeft. Eigenlijk is dat gek want er is genoeg potentie voor een boeiende en duistere Star Wars-film. Blijkbaar is de force van de muis te krachtig om iets creatiefs en onverwachts te doen. Ik ben benieuwd hoe ze deze wirwar in het laatste deel gaan gladstrijken. Disney kan maar beter gaan investeren in een paar bulldozers. Ze zullen ze nodig hebben. Of zoals Luke het zou zeggen: "It is time for the bad and unoriginal Star Wars-scripts, to die."
Fyler_Turden
Ik kan er niet over uit, schandalig. Goedkoop willen scoren, daar draaide deze film om.
1. Had het niet veel vetter geweest om Luke te zien als een volleerde Jedi Master? In zijn piek als force user.
2. Ze laten fans 2 jaar wachten op Luke zijn reactie op Rey en zijn oude sabre, en op deze wijze maak je ons duidelijk dat we nergens op hebben gewacht?
3. Had had niet veel vetter geweest als we Luke, Rey de meest epic Jedi opleiding ever hadden zien geven?
4. Dat Luke overgehaald zou worden om die training te geven door Rey en Yoda samen.
5. Dat we konden zien hoe Luke en Rey samen weer een Jedi Order beginnen, we daarvan de basis zouden zien voor eventueel de volgende film?
Maar nee, het kan allemaal al niet meer want Luke is eruit geschreven. Er zat nog zoveel potentie in. Zoveel onbenutte kansen. Het verhaal is simpel gehouden, Luke wilt niet meer, we vullen heel de film met het overhalen van Luke, op het laatste moment wordt ie overgehaald maar sterft ie ook meteen.
En het geld is weer binnen!
Basto
- 11982 berichten
Beter uitgewerkt en opgebouwd? Werkelijk? Ze krijgt 1 middagje Jedi training en is direct volleerd.
Ik heb eerlijk gezegd nog nooit zoiets belachelijks gezien. De Karate Kid deed er maanden over en die hoefde enkel de high school bully te verslaan.
horizons
Waar staat dat ze volleerd Jedi is? Luke wou geen eens Jedi training geven. Dus geeft hij haar een paar essentiële waardes mee die hij belangrijk vind. En niet alles van een training hoeft getoond te worden. Daar is nog altijd de kracht van verbeelding voor. Een filmmaker hoeft niet alles voor te kauwen. .
Hellboy!
Had hoge verwachtingen na TFA, maar vond deze film niet zo goed.
Uitwerking en geloofwaardigheid van bepaalde personen en scenes waren slecht.
Toch 3,5 sterren. Maar de volgende film moet toch echt beter.
Vond je het in TFA wel sterk dan? Dat ze gevangen wordt genomen, in een stoel zit en opeens the Force van Ren kan weerstaan en even later Ren verslaat in een light saber gevecht, zonder een enkele training. Dan kan je zeggen over the Last Jedi wat je wil, maar het wordt toch echt wel beter uitgediept dan in TFA en dat is waar ik op doel. En wie zegt dat ze volleerd is? En heeft ze hier net zulke prestaties geleverd als in TFA (een machtige Force leerling verslaan)? Ze heeft alleen tegen wat rode wachters gevochten. Snoke kon ze niet aan
John Barry
Dat neemt niet weg dat zij de force sneller onder controle lijkt te hebben dan Luke in de originele trilogie. Erg knap van haar dat ze bijvoorbeeld Ren,s ondervraging in The force Awakens kon weerstaan. Nu in The last Jedi kan ze opeens hele rotsblokken laten zweven, daar was Luke na wat training met Yoda nog niet toe in staat. Het kan zijn dat Rey gewoon meer talent heeft dan Luke, maar het blijft toch opmerkelijk.
Karl van H.
Lijkt me een gevalletje sequelitis: elk vervolg moet meer en groter. Dan ontkom je niet aan zulke dingen, ben ik bang.
Graaf Machine
Ze had natuurlijk wel heel veel ervaring met stokvechten opgedaan, op Jakku, dat kon je zien, ze hanteerde die stok moeiteloos. Dat is niet helemaal hetzelfde als zwaardvechten, maar zal toch grote overeenkomsten hebben. Daarbij was Kylo Ren ook nog gewond, en emotioneel uit balans omdat hij net zijn vader gedood had.
Filmpie1
Rey is beter opgebouw en uitgewerkt zeg je.
Haar krachten zijn anders amper getrained in TLJ.
Niet in beeld iig.
Het gekke is dat ze tijdens de film als een ervaren Jedi bijzonder goed kan gaan met een lightsaber en de force.
John Barry
Ik denk dat je hierin gelijkt hebt. Echt storen doet dit punt bij mij niet, maar het ondermijnt toch wel een beetje de geloofwaardigheid van de serie. Groter is helaas niet altijd beter.
horizons
Tijdens de ondervraging in TFA: Kylo Ren is emotioneel niet de meest stabiele en ook niet volleerd. Dus hem weerstaan voor iemand die 100% force sensitive is is misschien niet zo heel moeilijk. Luke schrikt in TLJ van Rey's Force krachten als ze die rots splijt, dus ja, Rey heeft meer Force dan Luke..
Rosicky
Vermakelijk als altijd, maar met de nodige gebreken.
Laten we maar beginnen met één van de grootste problemen van The Force Awakens, die The Last Jedi gewoon heeft overgenomen: het kopiëren van de oude trilogie. Waar TFA een vrij letterlijke hervertelling was van A New Hope, krijgen we hier een nieuwe interpretatie van The Empire Strikes Back. We krijgen een intensieve training van het hoofdpersonage op een afgelegen locatie voorgeschoteld, een nieuw karakter dat al dan niet een verrader blijkt te zijn, een slechterik die zichtbaar worstelt met zijn rol en op het eind een herhaling van de Slag om Hoth.
Ook deed TLJ me denken aan Batman v Superman. In die zin dat de centrale strijd tussen twee quasi onsterfelijke personages voor geen meter uit de verf komt. Het gevecht van Kylo en Ray samen is met afstand het gaafste moment van de film, maar alles dat er voor en erna gebeurt kan me gestolen worden. De gesprekken die de twee op afstand met elkaar voeren kwamen nogal gekunsteld over en van een speciale band was wat mijn betreft geen sprake.
De plot heeft nog wel meer manco's. Het overbodige uitstapje naar intergalactisch Monaco bijvoorbeeld (inclusief statement over rijkelui die handelen in wapens). Het ergst was nog het eenzame schip van de rebellen, dat om volslagen willekeurige redenen niet ingehaald kon worden door The First Order. Dat vond ik met stip het meest lui convenient plot device dat ik in lange tijd heb gezien. Wat ook niet helpt is dat het personage Poe meermaals letterlijk de plot uitlegt aan het publiek. 'We moeten tijd rekken'. 'We moeten dit stelen'. Ook het Mary Poppins'je van Leia en de scene met Yoda vond ik niet werken. Ook jammer dan Fin dit keer amper een rol van betekenis speelde.
En toch heb ik me dus goed vermaakt. Ik weet ook niet meer precies waarom.
John Barry
Ze heeft niet alleen meer Force in zich dan Luke, ze lijkt het ook sneller te kunnen hanteren. In bijvoorbeeld A new Hope zit Luke zich te verbazen over de Jedi Mind Trick van Obi Wan. Zonder training vooraf weet Rey de Jedi Mind Trick in The force Awakens te gebruiken. Luke had de grootste moeite om dingen op een goede manier te laten zweven, Rey lijkt dit veel sneller onder de knie te hebben. Persoonlijk had ik liever gehad dat in The last Jedi nog wat meer getoond werd van de training van Rey i.p.v. de vele aandacht in de film voor de wat overbodige verhaallijn met Fin en Rose.
Donkerwoud
'Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi' (2017) doet absoluut wat ik ervan verwacht: het is episch; het heeft mooie sets en meer gestoorde creature designs dan ooit; het heeft gave ruimtegevechten; het heeft nostalgische verwijzingen naar de oorspronkelijke mythologie, etc. Speelde 'The Force Awakens' (2015) misschien net iets te vaak op safe om de franchise terug op de kaart te zetten, dit deel van de religieuze ruimtesoap maakt een paar gedurfde keuzes door grijstinten toe te voegen aan die aloude strijd tussen goed en kwaad.
En toch blijf ik met een hol gevoel zitten, want dit deel is op de verkeerde manier echt een film van deze tijd. Nodeloos gecompliceerd. De nostalgie-factor en de verwijzingen naar vroegâh als een doel zich. Maar wat me misschien het meeste tegenstaat, is dat 'magie' in hedendaagse blockbusters iets is wat uitgebreid geëxpliceerd, uitgeplozen of gepsychoanalyseerd moet worden. In de oorspronkelijke trilogie was The Force gewoon The Force en Luke Skywalker leerde ermee omgaan door een groen ruimtemannetje. Hier laat die mythische oerkracht weinig meer aan de verbeelding over, maar de film neemt uitgebreid haar tijd om dat iconische fenomeen te visualiseren. Eigentijdse demystificatie.
Basto
- 11982 berichten
Beter dan in TFA is niet echt een maatstaf voor goed. Dat was pas echt een gedrocht.

Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker

1980

Star Wars
1977

Nieuwe 'Star Wars' trilogie aangekondigd met Simon Kinberg aan het hoofd

Regisseur Rian Johnson reflecteert op kritiek rondom einde en casting 'The Last Jedi': "Het is gewoon zo deprimerend"

'Star Wars'-actrice Daisy Ridley gecast voor WOII-film 'Women in the Castle'

Ohikkoshi
Drama, 1993

Záhrada
Komedie, 1995
bunkerspace battlefailuredefeatvervolggoed tegen kwaadimaxruimte-operastormtroopermilitary operation walt disneydisneystarwarsstar wars absurdbitterbold