• 9.385.063 stemmen

Met onder meer: Jennifer Lawrence, Javier Bardem en Michelle Pfeiffer

Releasedatum: 14 september 2017

Plot Mother!

"Seeing is believing"

'Mother' volgt een stel dat een rustig bestaan leidt. Als er op een dag onuitgenodigde gasten hun huis binnenkomen, wordt dat bestaan ernstig verstoord. Het gevolg is dat de relatie van het stel danig op de proef wordt gesteld.

J.Verschoor schreef:

Wat een zenuwlijder is deze man. Pffff. Daarnaast is het ook maar een visie.

Gaan we schelden? Moet je je naar dat niveau verlagen omdat iedereen hier tegen je is?

Dikkertje Dap

Wat een zenuwlijder is deze man. Pffff. Daarnaast is het ook maar een visie.

Vond dat ook, had ook moeite om het af te kijken. Denk wel dat de uitleg aardig in de juiste richting zit, hoewel het inderdaad slechts zijn visie is en hij daarom ook niet alles met 100% zekerheid bevestigt. Denk wel dat de uitleg aardig in de buurt komt maar desondanks zit ik dan toch met diverse vragen waar eigenlijk alleen de maker antwoord op kan geven en dan is het ook nog afhankelijk van of de maker wel of niet religieus is, wat ik eerlijk gezegd niet denk.

Bijvoorbeeld: in de film is de mens duidelijk niet in harmonie, of maakt zelfs geen deel uit van moeder aarde/-natuur. Maar hoe verklaar je dat, zeker als de maker niet religieus is? Als de mens geen deel uitmaakt van moeder aarde/-natuur, waar is de mens dan wel deel van? Concludeer je dat de mens voorbestemd is de schepping te vernietigen dan kan de mens daar verder weinig aan doen, steker de mens is dan ook slachtoffer, maar van wie of wat dan als god niet bestaat? Als de film alleen te verklaren is middels (een) god, dan vind ik dat een beetje zwak omdat zijn bestaan zoals hij/zij/het gepredikt wordt juist onderuit gehaald wordt.

Het zet wel aan tot denken, hoewel je uiteindelijk altijd bij bepaalde vragen blijft steken want we weten het gewoon niet. Daarom ben ik geen atheïst maar bewust niet-religieus. Misschien bestaat er wel zoiets als een scheppend immaterieel bewustzijn, het zou een hoop verklaren maar misschien bestaat het ook niet. Wat je wel met zekerheid kan zeggen is dat er geen god bestaat die door de religies gepredikt wordt, daarom gebruiken ze dogma's. En dat haalt deze film aan wat op zich een aardig gegeven maar niet echt origineel is.

renzoroy schreef:

Ik scheld niet. Het is alleen maar een constatering. En ik ben niet de enige die dat vindt. En jij kan het waarschijnlijk niet hebben dat iemand een film die jij als goed beschouwt, bestempeld als een wanprodukt. Met andere woorden: Jij respecteert een ander zijn mening niet. En het is natuurlijk heel kinderachtig om je dan achter een pseudoniem te verschuilen. meneertje Roy (33 jaar). En ik ben óók niet de enige die terecht negatief over deze prulfilm denkt. Zie het stukje van Dikkertje Dap hierboven.

ghostman schreef:

Ik heb een 1080p BD versie ( van 11,33 GB ) gedownload om de film op mijn HDD te bewaren. Maar de film is veel en veel slechter dan in de bios .

Normaal gesproken bewaar ik alle films die ik in de bios heb gezien op mijn externe harde schijf . Ik heb een grote collectie van moeilijk te verkrijgen films ( dikwijls 10+ GB per film ) op mijn externe harde schijven met totaal bijna 21 terabyte aan film . Veel films die ik vijf jaar geleden met gemak heb kunnen downloaden , zijn nu bijna niet meer te vinden . Maar deze film is zodanig slecht dat ik deze film niet eens op mijn externe harde schijf wil hebben . Ik heb de film dan ook meteen verwijderd ...

Ik zal het je sterker vertellen. Mijn harde schijf weigerde (Gelukkig) om deze film op te slaan .

ghostman schreef:

Moeten we onder de indruk zijn van je illegale film collectie op je hdd... ? Ik denk niet dat het iemand hier zich interesseert.

Onderhond schreef:

Oh, was dat een werkelijke vraag? Vanwege het hautaine toontje dacht ik dat het eerder rethorisch bedoeld was.

Knappe conclusie ook, zo lekker ongenuanceerd, kort door de bocht en enkel steunend op je eigen interpretatie. Wil je meer lezen voor de symboliek? Klik één van de tientallen linkjes die verspreid staan over de 17 paginas hier zou ik zeggen, ik ben even te druk bezig m'n intellectugele mand terug te vinden.

Je probeert je er weer met een Jantje van Leijden af te maken. Leg mij nu de symboliek eens uit van wat ik je gvraagd heb. Ik weet zeker dat je dat niet kan, omdat jij je liever verschuilt achter de linkjes op deze pagina. Lekker makkelijk: Omdat je het zelf niet weet laat je het maar aan een ander over. Discusiëren met dit soort 'laffe' is zonde van mijn tijd. En dit is niet ironisch bedoelt.

avatar van IH88

IH88

J.Verschoor schreef:

Discussiëren met jou lijkt me sowieso wat zinloos. Je hebt je mening over deze film al luid en duidelijk geventileerd. Laf zou ik dus niet willen noemen, zinnig en tijdbesparend wel.

Dikkertje Dap

Dat wil ik toch even nuanceren

Vind het niet echt een prulfilm, heb de film een 3,5 gegeven, nadat ik begreep waarover het gaat. Het is sowieso een interessant onderwerp en als je niet echt bekend bent/was met dit onderwerp dan kan ik me voorstellen dat het impact heeft en dat je het een zeer goede film vindt. Echter, ik vraag me af waarom de maker het vanuit deze invalshoek benaderd heeft, vind deze invalshoek iets te makkelijk en misschien zelfs een beetje laf (groot woord) omdat het feitelijk slechts een bepaalde religie betreft. Maar dat is slechts mijn mening en die is net zoveel waard als ieder ander zijn mening. Dus laten we vooral elkaars mening respecteren, en lief zijn voor elkaar. En nee, ik heb niet het licht gezien

J.Verschoor schreef:

Leg mij nu de symboliek eens uit van wat ik je gvraagd heb.

Hangt af van welke interpretatie je volgt. In de ecologische uitleg is het de mens die roofbouw pleegt op moeder Aarde, in de artistieke interpretatie de fans die het privéleven van de artiest opeisen en vanuit het perspectief van de vluchtelingenproblematiek is het zelfs nog minder genuanceerd.

Niet dat het jou verder wat uitmaakt, want jij zag er toch geen symboliek in, toch?

rep_robert schreef:

Haha, wat kan de marketing toch misleidend zijn. De grootste boosdoener zal de trailer zijn, die een relatief straight forward psychologische thriller/horror pretendeert te zijn.
Voor iedereen die een hapklare film wilt en verwacht. GA NIET NAAR MOTHER! toe. Tijdens de voorstellingen liepen er 3 mensen de zaal uit.

En o, wat heb ik genoten van de film. Ik ben gedurende de film van de ene in de andere verbazing gevallen. De ene keer was het spannend, de andere keer gewoon hilarisch. De cameravoering werkt perfect in de film, het maakt de film erg intensief en tijd om adem te halen krijg je daardoor amper. De totaal hilarische sociale ongemakken (die twee jongeren die het huis verven, het zitten op de gootsteen, de moeilijke vragen van Pfeifer, de 2 broers, het moment van totale anarchie in de laatste 25 minuten waarbij er van alles gebeurt, waardoor je weet dat het niet meer echt kan zijn.) doen de mond open doen van verbazing en veel mensen zullen vast aanstoot nemen tegen de (op het oog) onzin die op het beeld getoverd werd.

Soms vind ik het jammer dat veel mensen niet verder kunnen kijken dan hun neus lang is en dan ook hapklare films willen zien en niets anders. Gelukkig draait Bella Donna's nog voor deze mensen. Aan de andere kant neem ik het ook niet kwalijk dat mensen het als pretentieuze onzin zien, zolang ze maar hun best willen doen voor een film. Dat mis ik ook in de groep met wie ik vandaag de film heb gekeken. Ook ik had geen flauw idee tijdens de film, maar ik geniet ervan wanneer een film mij overrompelt en mij totaal ontredderd in een stoel achterlaat. Laat een filmervaring een keer anders zijn en probeer je aan te passen wanneer een film niet voldoet aan je verwachtingen.

Ik heb er even over nagedacht en ik ben tot het volgende gekomen:
Javier Bardem is in dit geval een metafoor voor god en Jennifer Lawrence is moeder aarde (mother!), die op de aarde (het huis) past. Mother! is een aanklacht tegen de maatschappij, waarbij de totale vreemden het huis betreden en alles tot complete chaos en anarchie leidt, waarbij het huis gesloopt wordt, al dan niet omdat het huis ook prop en prop vol zit in het laatste gedeelte van de film.
Dit zie ik als de kwesties van overbevolking en dat de mensheid geen respect voor de aarde heeft. Er komt van alles voorbij; bommen, politiemensen, SWAT lui.......het laat ook de chaos van de mensheid in dit geval zien.
Moeder aarde geeft continu signalen dat het zo niet verder kan met de aarde, maar God lijkt niet te luisteren (kritiek op God?). Dit leidt dus tot al het bovenstaande. Maar God is wel erg vergevingsgezind en geeft iedereen een kans, wat Bardem's gedrag ook verklaart. Ondanks dat de mensheid de boel aan gorten slaat, vergeeft hij het ze telkens weer.
Op een gegeven moment gaat de aarde dood (het hart van het huis klopt niet meer), waardoor er eigenlijk weer plaats is voor wederopbouw(misschien ook symboliek voor de geschiedenis van onze aarde?). Het doodgaan van Lawrence, het nieuwe kristal dat eruit voortkomt en vervolgens weer een nieuwe moeder aarde die op hetzelfde moment wakker wordt als Jennifer Lawrence aan het begin van de film.

Mijn theorie is vast niet sluitend en ik zal vast het een en andere nog vergeten zijn om te vermelden, maar dit is wat ik er op dit moment van maak. Het doet mij in ieder geval wel de film begrijpen. En nu ik zo achter ook hoor dat Aronofsky dit in 5 dagen heeft geschreven omdat ie alle ellende op tv zag ben ik er haast van overtuigd dat ik hiermee wel in de goede richting zit.

Ik heb ervan genoten, ik laat het nog even lang sudderen. Wat Aronofsky in ieder geval heeft gedaan, is een film maken waarover gepraat wordt. Of het nou positief of negatief is. Het maakt veel los bij mensen. En dat is precies waar hij op gemikt heeft. Er gebeuren veel dingen in deze film die mensen pissig zullen maken, maar dat is precies het doel van de film. Het gaat er daarna om hoe je ermee omgaat.

Ik kan me min of meer wel vinden in deze interpretatie/betekenis. God, Gaiea, vervolgens Adam, dan Eva, Eva die Adam doet ontsporen, het gebroken glas als de appel, Kain en Abel (waarbij Abel gedood wordt door zijn broer uit jaloezie), evt in het latere stuk baby Jezus die geofferd wordt... and the cycle repeats itself. Er zijn in ieder geval duidelijke gelijkenissen.

ghostman schreef:

Wat is de functie van de verwijzingen naar de Bijbel of de Gaia-hypothese ? Wat probeert Aronofsky daarmee te bereiken ? Welke toegevoegde waarde heeft zijn visie op de huidige sociaal-maatschappelijke discussies over deze zaken ?

Ik weet niet of je het een functie moet toekennen. Je kunt ook simpelweg zien als een oud verhaal in een nieuw jasje. Een transformatie naar een andere vorm.

VanRippestein schreef:

Huh? Nee ,een film is beeld en geluid. Labels maken mensen zoals critici, publiek en geen daarvan is een feit; ze kunnen onderling verschillen terwijl ze allen correct kunnen zijn. Je kan dit een thriller/horror/drama noemen en overal valt wat voor te zeggen. Dat is the eye of the beholder. Er zijn geen genre indelingen die universeel zijn, een film is een tekst die de kijker leest en interpreteert. Dat iemand blind een genre aanduiding van een ander aanneemt is zijn/haar goed recht natuurlijk, net als de drang hebben om uberhaubt perse een genre aanduiding te willen hebben. Ik ging naar de film omdat hij van Aronofsky is, genre maakt me echt niet uit.

Dit klopt niet helemaal. Bepaalde karakteristieken maken een film toebehorend tot een bepaald genre. Genres volgen vaak typerende conventies. Zo kun je 'Martyrs' erotisch vinden, het betekent niet dat het in het genre erotiek/romantiek thuishoort.

avatar van SaintNick

SaintNick

Prima acteerwerk. Maar wat een amateuristisch bagger racistisch white-privilege film productie voor de rest zeg. Het verhaal had totaal niets in origineel in zich. Als dit het niveau is waar we naar afzakken... misschien moet ik maar weer boeken gaan lezen.

Next.

avatar van Basto

Basto

• 12006 berichten

SaintNick schreef:

Next.

Racistisch? White privellige? Hoe kom je daar nu weer bij? En niks origineels? Post je wel bij de goede film? Je kan er weinig aan vinden, maar het is ontegenzeggelijk een bijzondere film.

avatar van Alathir

Alathir

Ik ben helemaal niet religieus dus ook niet zo bekend met alle Bijbelse verhalen waardoor ik het eigenlijk niet door had dat deze film eigenlijk meerdere lagen heeft. Het komt niet zoveel voor dat ik een film niet direct doorzie voor het doel dat die geschreven werd, maar dit is er dus eigenlijk wel eentje.

Het zal je dan ook niets verbazen dat ik dit gewoon bekeek als een psychologische thrillertje met een hele hoop wtf-momenten. Wel leuk op zich want ik kreeg soms een heel vreemd gevoel dat ik volgens mij nog nooit eerder heb gehad. Een soort combinatie van angst, onmacht en woede tegelijk.

Ik ben wel van plan om nu eens verder de meningen van anderen te lezen want het kan niet anders dan dat deze film reeds over-geanalyseerd is. Ik heb niet alles gezien van Aronofsky maar dit zou wel eens zijn beste kunnen zijn. Voorlopig 4*.

Dikkertje Dap

Racistisch? White privellige? Hoe kom je daar nu weer bij?

Bij een Chinese film had ie het over yellow privilege en bij The Cosby Show over black privilege. Dit soort types zien geen mensen maar kleuren.

Onderhond schreef:

Zeer zeker zie ik er wel een symboliek in.

[quote]IH88 schreef:

[quote]J.Verschoor schreef:

[quote]Onderhond schreef:

Tsja, als ik deze laatste opmerking van jou zo lees, denk ik dat het behoorlijk autobiografisch is wat je hebt geschreven.

[quote=4

J.Verschoor schreef:

Gast, ik denk dat iedereen het nou wel weet dat je de film niks vind. Je zit nu alleen maar iedereen die de film wel kan waarderen uit te lokken om met jou in een zinloze discussie te gaan. Gedraag je volwassen en hou gewoon op en ga lekker een film kijken die je wel wat vind. Bye Bye

avatar van pfan

pfan

avatar van RevengeN

RevengeN

Ik vond er geen zak aan sorry

avatar van horizons

horizons

Op pagina 16 arno74
poeder is mana

avatar van IH88

IH88

Gast, ben je nu nog niet klaar met je autobiografie? Punt is alleen dat men niet in discussie kan gaan, omdat ik nog niemand gehoord heb met steekhoudende argumenten of een verklaarbare uitleg van de zogenaamde symboliek. Het enige wat men kan is een beetje de semie intellectuele filmkenner uithangen. En dat geld dus ook voor jou, Roy.

Aah, nou snap ik hem. We moeten jou dus steekhoudende argumenten geven over de symboliek. Maar als we dat doen (lees de vorige 10 pagina’s) dan worden we uitgemaakt voor semie intellectuele filmsnobs. De ultieme Catch-22. Ik zou zeggen schenk een biertje in en lees dit hele forum nog maar eens. Onderhond heeft trouwens antwoord op je vraag gegeven, maar dat boeit je dan weer wat minder.

renzoroy

Mijn autobiografie? Waar slaat dat nou weer op..? Echt een onwijs goede comeback.. Echt te zielig dat je het niet kan hebben dat vele mensen een film erg goed vinden, die jij zo overdreven slecht vind en dat je je dan zo kinderachtig en triest moet gedragen. Ik heb je irritante gedrag ondertussen al gemeld, dus er zullen vast wat berichten verwijderd worden en als het aan mij zou liggen, verwijderen ze meteen je profiel en blokkeren ze je ip adres Good Riddance

Koerok

Je-zus Chris-tus wat een pretentieuze bagger is dit zeg. Daar moet wel een prachtige symboliek achter zitten, die we allemaal zouden moeten snappen, als we intelligent genoeg waren.

God wat haat ik dit soort geforceerde stijloefeningen. Een welgemeende 0.5.

Tip: Gewoon niet aan beginnen. Scheelt 2 uur van je leven.

avatar van Kondoro

Kondoro

Je zou er misschien op een één of andere manier van moeten houden maar ook ik ben in de almachtige Hollywood marketing getuimd. Hoewel mother! razend sterk leek (dan alleen afgaande op de trailer) ben ik onverwachts toch wel geschrokken van de zit van deze avond en dat komt mede dankzij het feit dat ik serieus dacht dat mother harder zou zijn, bloederiger of meer doden, mijn interpretatie in deze film is duidelijk geschaard en ik heb de film zeker negatief afgesloten, of we het er allemaal eens mee zullen zijn dat denk ik niet: ik kon moeilijk in mother komen en ik kon er aardig makkelijk afstand van houden, de film wist mij nergens echt iets te boeien en ik had totaal iets anders verwacht en zo kom ik snel uit bij het feit dat ik gewoon een verkeerde film heb gezien.

Ik ben er ontzettend van overtuigd dat je de film moet begrijpen, snappen wat Darren Aronofsky verteld en probeert te brengen alleen deed ik dit niet. Ik kwam nogal moeilijk in het verhaal, de film begint wazig en eindigt wat helderder maar dat leert de film wel in kleine stappen vooruit te zetten. Darren brengt detail in het verhaal, dat is leuk maar ik kon er niet aan wennen. Ik kreeg eigenlijk een soort Dejá Vu gevoel tijdens deze zitting naar de film ‘A Cure for Wellness’. Het is dan wel niet het zelfde concept (sterker nog de films lijken totaal niet op elkaar), ik kreeg wel het zelfde gevoel in mijn lichaam: een wazig en apart gevoel waarbij je zelf gewoon kneitertje gek kan worden wat er afspeelt in de film. Laten we het bij Mother! er op houden dat ik gewoon helemaal door het lint ging toen de eerste twee mensen in huis komen bij Jennifer en Javier die dan vervolgens over lopen rond te snuffelen te doen alsof het hun eigen huis is en alles flikken wat onbeschaafd is. En dan denk ik dat ik het sterke punt van Mother! aan raak: het psychologische gehalte in deze film is enorm en daar weet ik enigszins toch wel van te houden.

Als ik een beetje goed onderzoek heb gedaan zou de film dus moeten gaan met een inhoud vanuit de bijbel. Ik ben totaal geen bijbellezer, ben ongelovig en geloof nog erger in de duivel dan in de heer ‘daar boven’. Ik verwachtte dan ook niet van mezelf dat ik deze ‘bijbel’ stukken er uit kon gaan halen want ja ik ken dat boekje totaal niet. Ik weet me god niet ( ? ) wat welke term precies is maar Daran laat het wel mooi in zijn verhaal zien. We volgen natuurlijk eerst Mother en Him wanneer zei zich settelen in het huis, lekker klussen en hun onderdak gaan maken. Daarna volgen we het feit dat er mensen binnendringen die de twee op verkeerde gedachten brengt, en toch een kind laten scheppen. Daarna al gauw overgaand op de dood van het kind wanneer men hem opeet en natuurlijk de vernietiging van het huis die vervolgens weer opgebouwd werd met een nieuw slachtoffer. Goed, ik ben dus niet kunstig genoeg om uit het verhaal (die ik hier een beetje makkelijk heb verwoord) de termen van de bijbel bij te vernoemen, dat kan ik gewoon niet. Toch brengt Daran dit tevens erg goed weg met echt strak werk dat ik daar ook niet over zit te klagen.

Toch lijkt het alsof ik me met deze mening een beetje probeer te verontschuldigen tegen over de medegebruikers hier die de film zo goed vinden alleen, ik snapte er maar geen kloten van. Ik probeerde de hele avond de film strak te volgen, ik moest dan soms met pijn en moeite mijn mobiel laten liggen omdat ik de film op sommige punten nogal oninteressant vind of vond worden. Ik kan er alleen ook niks meer van maken, bij een herziening ga ik deze film nog steeds oninteressant vinden aangezien ik totaal niks met het onderwerp heb. Een zwakte in deze film is in mijn ogen het onderwerp, niet afgaande dat dit de film slechter of beter kon maken wel het feit dat de mensen die de film kijken totaal iets anders hier achter hadden gezocht en het niet zagen aankomen en hier totaal niet om gevraagd zullen hebben. Ik zit er dan echt niet raar van te kijken dat ik hier en daar lees dat er bepaalde mensen weg lopen uit de zaal of op hun mobieltjes gaan kijken (alleen moet je dat laatste gewoon niet doen in de bioscoop, onfatsoenlijk). Er is een ander verwachtingsbeeld bij mother! geschept waar de film in zijn geheel niet aan weet te voldoen, en zo zit ik er ook een beetje mee.

Natuurlijk vind ik wel dat de acteurs en actrices het uitstekend deden, daar kun je deze hele film niet op afkeuren. De film kent dan ook wel een uitzonderlijk goeie cast waarvan ik toch ook zou zweren dat de film op die manier (en met een goeie regisseur) sterk over kan komen. Jennifer Lawrence speelt een perfecte rol van Mother, die we zien als de Eva in het verhaal. Javier Bardem speelde een perfecte ‘Him’ en als ik zo Wikipedia moet geloven is dit dus de Adam uit het verhaal? Ed Harris en Michelle Pfeiffer deden het ook goed.

Het speelt gewoon erg in mijn hoofd dat ik niks van de film snapte, dat ga ik ook niet zo heel makkelijk snappen want ik snap de clou niet bepaald. Natuurlijk zie je dan wel in de film de stukken waarbij bijvoorbeeld Michelle en Ed die zich dan ook settelen in het huis terwijl mother dit totaal niet wil, doen als of het hun eigen huis is ja dan word ik gewoon zelf gek. Zo onbeschaafd kom je niet bij mensen thuis. Met de finaleklap dat mother de twee uit huis stuurt maar de twee vervolgens lekker een potje gaan vrijen. Ik zit er wel mee maar ik snapte er geen kloten..

Nee, ‘Mother!’ is geen film voor mij en ik heb mij niet vermaakt met de film. Ondanks dat Daran er ontiegelijk veel details in gooit kon ik er geen touw aan vast knopen. Je hoeft zeker geen fan te zijn om te zien dat hij hier toch naar voren laat komen dat hij fantastisch met de camera kan werken om toch een geïsoleerd gevoel te creëren, vooral dat de camera’s altijd aan de personages vast gebonden zit vond ik verrukkelijk (om Lawrence te zien van zo dichtbij is dan ook geen straf). Toch weet Daran ondanks zijn goeie camerawerk, fraaie montagekunsten en het acteerwerk van de cast deze psychologische thriller niet vermakelijk over te brengen, en dan voornamelijk door het feit dat ik geen kloten snap van het verhaal en wat er gebeurt in de film en dat is wel een must om de film leuk te gaan vinden en te begrijpen.

Kondoro schreef:

Precies, en als je om wat voor reden dan ook die link niet legt, dan mis een hoop, bijv. die broedertwist (Kain vs Abel). Het is dus een film waarbij een paar mensen zich heerlijk intelligent kunnen voelen omdat zij het wel door hadden. Heb ik echt een teringhekel aan. En dan inderdaad ook nog die trailer die een totaal ander beeld geeft. Had op z'n minst laten doorschemeren dat er veel Bijbelse symboliek in zit. Was dat nou zo erg geweest?

Zelf bleef wat dichter bij (Moeder)aarde, en dacht ik dat ik aan het kijken was naar een uitvergroting van de problematiek van een stel dat een kind krijgt, en waarbij de ene partner gewoon door blijft gaan met wat hij altijd al deed. Terwijl het krijgen van een kind nu eenmaal een enorme omschakeling in je leven is.

Maar goed, teveel symboliek en metaforen is aan mij gewoon niet besteed.

En waarom altijd die BIjbel? God, Adam en Eva, Kain en Abel, bla bla bla. Is toch een compleet achterhaald en uitgemolken thema? Kunnen we daar ook niet eens mee stoppen?

Who give a rats ass, anno 2017?

avatar van The Oceanic Six

Het is 'semi-intellectuele', als je dan zo graag MM-leden belachelijk wil te maken, doe dan het tenminste goed. Of beter, doe het gewoon niet. Je hebt jezelf geregistreerd op een filmforum en dan ga je moeilijk doen als mensen een film hier serieus proberen te analyseren. Treurig. Ik heb nog geen enkele bijdrage van jou in dit topic gelezen waar meer dan wat hol geschreeuw in staat.

avatar van arno74

arno74

Koerok schreef:
Precies,
Juist niet, of niet zoals je het bedoelt. Ik bekeek de film ook zonder voorkennis, maar het wist me wel te grijpen, en ondanks dat iedereen God en Moeder Aarde in de film denkt te zien zit het juist anders in elkaar, waarbij als je het gitzwart wilt zien Aronofsky ons doodleuk zit te vertellen dat 'we' de verkeerde God aanbidden. Hij gaat niet uit van het Christendom, maar van het Gnosticisme en de Kabbalah, woorden die me overigens ook niets zeiden tot ik deze film zag. Eigenlijk neemt hij een loopje met het Christendom. Maar dat verandert jouw filmervaring uiteraard niet .

arno74 schreef:
Doet me nog niks. Alle religie is bullshit.