Genre: Horror
Geregisseerd door: Johannes Roberts
Met onder meer: Johnny Sequoyah, Jessica Alexander en Troy Kotsur
Releasedatum: 22 januari 2026
Plot Primate
"Something's wrong with Ben."
Lucy keert voor de zomerperiode naar het ouderlijk huis terug waar ze met haar vader Adam, zus Erin en hun chimpansee Ben herenigd wordt. Wanneer Adam in het kader van werk weggeroepen wordt, organiseert Lucy met enkele vrienden een poolparty. Een beet van een hondsdol dier maakt echter een einde aan het feest wanneer de zachtaardige en lieve Ben verandert in een woest beest.
Jotil (crew bioscoopreleases)
Vanaf 22 januari 2025 in de bioscoop (Paramount Pictures via Universal Pictures International Netherlands)
Jotil (crew bioscoopreleases)
2026*
schumacher
Was niet slecht maar omdenduur werd het wat teveel herhaling, niettemin kon het er nog mee door.
Wie wil er nu niet eens een film zien met een compleet losgeslagen aap haha.
Pollypeachum1
Tiener horror die gek genoeg best vermakelijk is. Maar verwacht niks nieuws.
jeroen1979
Ik vond de film maar matig.
Een slap verhaal en vooral een hoop geweld.
Moviegooner
Cujo goes ape, has rabiës, goes after dumb tiens...
Ja dit was hopeloos geschreven. Irritatie liep hoog met de tieners. En waarom de doof stomme vader? Moest ik extra meeleven met de dochters. Dat deed ik namelijk niet.
Dialogen zijn van love island, of een highschool tiener serie.
Ze hadden echt flink wat dialoog kunnen overslaan en gewoon wat inserts (establishing shots) kunnen gebruiken om die en die kunnen introduceren. Want we weten allemaal dat de meesten worden geslacht door de aap. En daar komen we voor!
Èèn van de positieve dingen van de film is dat de speelduur maar anderhalf uur was. En dat het bijna alleen maar in het huis afspeelde.
De aap houd goed huis en slacht de tieners lekker af. Dus veel gore weer een plus
Uiteindelijk is het net dragelijk maar wacht tot je de film kan streamen. Bioscoop is hij het niet waard.
Shadowed
Genre-regisseur Johannes Roberts blijft zich ontwikkelen na zijn valse start en levert ondertussen gegarandeerde kwaliteit af, maar Primate is misschien zijn spannendste toevoeging. In principe wordt hier alles geleverd wat het desbetreffende uitgangspunt van je vraagt. Een bijzonder concept, een hoop personages die af en toe zeer onlogische dingen doen, een stabiel opgebouwde spanningsboog en een nette look qua cinematografie. Daar komt nog bij kijken dat de castleden het goed doen en het scenario van Roberts en Ernest Riera ze niet te onsympathiek laat overkomen. Alhoewel de domheid soms te nadrukkelijk is, vormt Primate het exacte resultaat dat menig liefhebber in dit soort films zoekt. De steevaste opmars van Roberts gaat in ieder geval naar een steeds hoger niveau. Extra punten nog voor de sterke muziekkeuze.
Bob Gray
- 2056 stemmen
Op zich een aardige horror met in ieder geval twee grote pluspunten ; goede practical effects en een fijne synth score (die heel erg aan Carpenter deed denken)
Het slachtvee maakt gelukkig ook niet alleen maar domme keuzes dus was uiteindelijk een vermakelijke horror.
Matige film over een chimpansee die als huisdier wordt gehouden door een familie op Hawaii. Niet echt slecht te noemen, maar allemaal al eens eerder gezien. Vrij voorspelbaar en een wat lange eerste helft. Een paar redelijk brute kills en gelukkig duurt de film niet te lang. Net geen 3.0 sterren.
perceived
Vervelend en rommelig filmpje met een halfbakken CGI aap die nergens op lijkt. Apart dat zoiets de bios haalt. Er ligt zoveel beters op de planken. 3.5/10*
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11940 berichten
Vorige week gezien en dit maakte me - uiteindelijk - erg vrolijk, mede door de prachtige muziek van Adrian Johnston. Het middenstuk is wat traag, daar tegenover staan prima acteurs, een paar lekkere moorden en de scènetjes rond de dove vader waren foutloos uitgevoerd. Heel erg leuk dit. 4,0*
mjk87 (moderator films)
Prima filmpje. Leuke locatie, fijne gore en horror en genoeg interessante ideeën. Dat papa doof is doet voor het verhaal weinig maar de regisseur weet er nog wel leuke dingen mee te doen als het gaat om geluid. De regisseur weet sowieso prima hoe hij scènes moet opbouwen. Af en toe sleept de film wel ietstjes en de personages zijn ook redelijk inwisselbaar maar de korte lengte helpt een hoop. 3,5*.
Kondoro
"Who the fuck has a pet chimp?"
Films omtrent apen vind ik altijd wel gaaf, hoewel de meesten die ik heb gezien toch binnen het actiegenre vallen zijn de horrorvarianten dus nog vrij vers voor mij. Primate kwam ik al geregeld langs, en afgelopen vrijdag besloten om samen met mijn vriendin deze film maar eens te gaan kijken. Ik moet bekennen dat ik mezelf er op betrapte best te genieten van de film, maar tegelijkertijd merkte ook dat ik moeite had mijn ogen open te houden. De film brengt eigenlijk te weinig, de opbouwing is héél leuk, maar qua kills had het van mij echt wel wat harder gemogen. Geinig, terwijl de film best harde shit laat zien. De kills zijn echt wel leuk hoor, een beetje voor de hand liggend soms, maar als die twee gasten eenmaal in beeld kwamen toch ook weer heerlijk verfrissend.
Maar toch, ik had er wel veel meer van verwacht. De CGI is inderdaad best matig, en daar stoorde ik me deels ook behoorlijk aan. Er zit voor mij maar weinig spanning in, alle momenten zag je aankomen en ze proberen nou ook niet echt de aap héél angstaanjagend te maken, ja hij kwijlt een beetje. De korte duur van de film is echt een enorm pluspunt, en dat helpt het toch om de film dragelijk te houden. Want de keuzes die men maakt zijn ook behoorlijk dom. En naast het enorme cliché gehalte moet ik toch bekennen wel gewoon een leuk avondje te hebben gehad.
Walter S.
Wel eentje waar je regelmatig denkt had nou zus of had nou zo of doe dat nou niet maar dat hoort ook wel bij dit soort films. Zag er verder wel bruut uit, was wel spannend en duurde niet te lang. Goed genoeg voor een ruime voldoende.
orbital
Wel vet hoor, de overgang van een lief huisdier tot een angstaanjagend monster. Wordt best goed uitgewerkt hier, je blijft er goed bij en zit af en toe te gruwelen, dat is wat een goede horror moet doen. De gore is ook prima. Ik klaag niet, één van de betere horrors van de afgelopen tijd, alhoewel het acteerwerk redelijk formulewerk is en er amper interessante soundtrack is.
filmkul
Sterke horrorfilm. Het verhaal is eenvoudig maar prima voer voor een lekker horrorwerkje. De uitwerking is geslaagd. Er is een korte opbouw en al snel gaat men over tot spanning en gruwel. Het is wel allemaal voorspelbaar en vol met clichés, inclusief de kast met louvre deurtjes, maar dat mag de pret niet drukken. Er zitten een aantal zeer spannende scenes in en de kills zien er ook goed en soms bruut uit. Het acteerwerk is verder in orde. Visueel prima met goeie CGI en een mooie locatie. 3.5/4.0
Brabants
Primate is een prima genre filmpje. Alles ziet er ok uit en het sfeertje is niet slecht. Verwacht niets nieuws geniet gewoon van dat waarvan je weet waar het heen gaat.
UmbraVitae
Nog wel vette monkey-horror met best wat gore, zeer vermakelijk.
Corcicus
Een zeer vermakelijke creature feature met geweldige practical effects. Veel verhaal is er niet aan en het is feitelijk een single-location film, de aap is overduidelijk een dwerg (?) in een pak, maar de gore maakt alles goed. Gruwelijk!
Je kunt het inmiddels aan regisseur Johannes Roberts overlaten om van een kansloos script toch een leuke film te maken. Ook dit is weer een vermakelijk werkje, over een bij een gezin op Hawaii inwonende aap die doordraait wanneer hij gebeten wordt door een hondsdol dier. Vlot in elkaar gezet met een paar leuke dames in de hoofdrol en een reeks inventief in beeld gebrachte moordpartijen.
handelaar
De CGI is inderdaad best matig, en daar stoorde ik me deels ook behoorlijk aan.
Ik kan je Shakma aanraden. Daar geen CGI, maar een echte getrainde Kaapse baviaan.
In het genre toch een van de betere, waar etage na etage van een gebouw met bloed wordt besmeurd door deze killer baboon die dan ook levensecht is. Gelukkig heb ik deze nu op 4K, want de BD was de beeldkwaliteit niet al te best. Nu zie je Shakma pas echt goed op de jacht naar studenten in een flatgebouw, wat alles veel intenser maakt.
nepdance
Voelde me behoorlijk dom op het moment dat de vader thuiskwam en ik mezelf betrapte op het omhoog zetten van het volume...

Idd niet heel bijzonder maar toch een vermakelijk filmpje
Waku
Vermakelijke horror/hriller. Of slasher, hoe je het wilt noemen. Dit keer geen man met een masker die er op los hakt maar een aap. Er wordt boven mij meerdere keren vermeldt dat de CGI effecten tegen zouden vallen. Maar dat viel mij wel mee. Leuk gevonden kills soms. 3.5*
Corcicus
Er wordt boven mij meerdere keren vermeld dat de CGI effecten tegen zouden vallen. Maar dat viel mij wel mee.
anoniempje28
Gewelidge film, acteerwerk kon wel een tikkeltje beter , maar verder top.
Lang geleden dat ik zo'n spannende film heb gezien.
Partyboooi
Als je een horror film maakt over een op hol geslagen chimpansee, dan is het minste wat je mag verwachten een realistische chimp, of niet? Het is overduidelijk dat we een mens in een apenpakje zien met een veel te grote kop.
Nee sorry, duidelijk een B-movie die het niet is,...
lang pee
Uit verveling toch maar gekeken, maar ik wist dat het mij weer mateloos zou irriteren. Ik ben absoluut geen fan van tienerhorror, gewoon geen fan van films waar een bende irritante tieners in meedoen.
Geef mij dan maar een aap. B filmpje
joolstein
Ook al verzint de film niet echt iets nieuws (herinner u zich Cujo nog?) de aap veroorzaakt genoeg rommel om voor honderd procent vermakelijk te zijn. Hoewel de Primaat er soms misschien iets te menselijk uitziet, draagt het ook bij aan het gevaar wat er van hem uitgaat. En uiteraard maakt het bloederige geweld ook veel goed. Had geen reden tot klagen met deze moderne dierenhorror!
Collins
Animalhorror van regisseur en schrijver Johannes Roberts, die eerder scoorde met het aardige 47 Meters Down (2017). Na de haaien zijn de apen aan de beurt. In Primate is het een chimpansee die zich niet al te vriendelijk presenteert. Ik raakte er niet erg opgewonden van. Primate is een formulefilm die zowel verhaaltechnisch als cinematografisch van weinig ambitie getuigt.
Bij een dergelijke film horen personages die vooral niet te ingewikkeld zijn gevormd en in het beste geval functioneel zijn. Dat wil niet zeggen dat alle personages zonder enige vorm van bezieling tot stand zijn gekomen. Het stelt niet veel voor, maar sommigen zijn voorzien van een bepaalde eigenschap. Neem bijvoorbeeld de vaderfiguur. Die is doofstom. In het verhaal niet erg relevant maar dat feit zorgt wel voor een aardige scène. Het neemt niet weg dat de personages in Primate nietszeggend of gewoon vervelend zijn.
Ook in de chimpansee is wat bezieling gestopt. Het beestje dat dreiging moet brengen, brengt daadwerkelijk af en toe dreiging. De chimpansee is oersterk en gedraagt zich als een woest brok natuurgeweld. Bovendien bezit hij een intelligentie die de intelligentie van dieren in andere animalhorrors overtreft, zodat de dreiging die van de chimpansee uitgaat wordt versterkt. Soms denk je simpelweg met een soort slimme variant van de oermens te maken te hebben.
Ook wel aardig zijn de wat brutere scènes die met bloeddorst en geweld gepaard gaan. Verder onderscheidt de film zich niet. De personages doen domme dingen. Er zijn de gebruikelijke jumpscares. Er zijn veel scènes die spanning beloven maar waarin uiteindelijk weinig gebeurt. Het slotakkoord is (evenals veel andere gebeurtenissen in de film) voorspelbaar. Primate is niet meer dan inspiratieloos formulewerk. Niet heel slecht, maar ook niet goed.

Eerste teaser van de nieuwe A24-horror ‘Backrooms’ verschenen

'EPiC: Elvis Presley in Concert' van Baz Luhrmann deze week in de bioscoop: 'Ongekend'

Populaire 'Twilight'-reeks met Robert Pattinson en Kristen Stewart verschijnt binnenkort op Netflix

Klassieker 'Forrest Gump' van Robert Zemeckis is morgen te bekijken op televisie
hawaiipetdierlijke aanvalbloedvergietenoverlevingaapsurvival horrorchimpanzeerabiesprimateaggressivemongoose animal horrorpool partymaliciouspoolpartyteen horror horrorintenseanimal