• 9.378.629 stemmen

Met onder meer: Jennifer Lawrence, Javier Bardem en Michelle Pfeiffer

Releasedatum: 14 september 2017

Plot Mother!

"Seeing is believing"

'Mother' volgt een stel dat een rustig bestaan leidt. Als er op een dag onuitgenodigde gasten hun huis binnenkomen, wordt dat bestaan ernstig verstoord. Het gevolg is dat de relatie van het stel danig op de proef wordt gesteld.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Stemmen lopen tot nu toe vrij ver uiteen En zazdarovje heeft zijn jaarlijkse uitje naar Venetië weer gehad lijkt me zo.

En voor mij zal het zeker een weekje wachten worden. Vue draait de film of midden op de dag doordeweeks, of 's avonds heel laat en dan moet ik gewoon weer naar bed. Sommige Vue's draaien de film nog wel op zaterdagmiddag maar om nu helemaal naar een Hilversum daarvoor te gaan.

dutchtuga

Ik huiver nog steeds na. Recensie volgt snel!

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

8,2 Metascore inclusief héél positieve reacties.

Pink Floyd - Mother - YouTube

komt dit nummer ook in de film voor?.

Als dat zo is... dan is dat alvast 1 ster van mij...

avatar van chevy93

chevy93

Recensie: 'mother!': zelfs over de schreef gaan wordt voorspelbaar | Filmrecensie | De Morgen - demorgen.be

Klinkt bijna als een parodie op zichzelf.

Banjo schreef:

dan is dat alvast 1 ster van mij...

Ik weet niet of ik dit nou positief moet opvatten (al minimaal 1*) of negatief (1* dus)...

Aangezien het een weergaloos nummer is, ga ik uit van het eerste.

Banjo schreef:

Aangezien het een weergaloos nummer is, ga ik uit van het eerste.

Uiteraard Chevy93!

avatar van perceived

perceived

Komt er blijkbaar, op MM, een reclame bij/naast over vlekken op de muur en iets met moeders. WTF... Blijf van m'n moeder!

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Black Swan liep ook niet over van subtiliteit maar met de energie en het zelfvertrouwen waarmee dat werd gebracht maakte die film juist zo goed. Zolang deze Mother! maar niet te veel een herhalingsoefening wordt.

avatar van tattoobob

tattoobob

dutchtuga schreef:

Ik huiver nog steeds na. Recensie volgt snel!

Graag op deze site!!!

avatar van geminy

geminy

Zozo! 4 x 4 sterren en een 4.5

Klinkt veelbelovend!

tattoobob schreef:

Graag op deze site!!!

Voor deze keer dan

Darren Aronofsky mag toch wel een van de beste regisseurs van het moment genoemd worden. Met Requiem for a Dream en Black Swan heeft hij twee meesterwerken op zijn naam staan en is hij uitgegroeid tot een filmmaker die graag de psyche van de mens en in meerdere mate de vrouw onder de loep neemt. Dit komt tot volledige uiting in Mother!, een film die mij nog dagenlang heeft achtervolgd.

De plot is in principe simpel: de relatie van een koppel (Jennifer Lawrence en Javier Bardem) wordt op de proef gesteld wanneer ze onverwachts bezoek krijgen en hun rustige leven wordt verstoord. Maar Aronofsky zou Aronofsky niet zijn als deze plot de basis vormt voor een complexe psychoanalyse die langzaam opbouwt tot een overdonderend slot. Aronofsky’s stijl is inmiddels bekend, maar toch krijgt hij het weer voor elkaar om een diepe indruk achter te laten.

Laten we voorop stellen dat Lawrence en Bardem powerhouse performances leveren die het makkelijk voor de kijker maken zich in het verhaal te laten zuigen. Vooral Lawrence doet het verrassend goed als jonge moeder die te kampen krijgt met hevige emoties rondom haar zwangerschap. Emoties die voor vele ouders wellicht herkenbaar zijn. Lawrence worstelt ook met het succes van haar partner, een persoon die als een Jezus-figuur wordt neergezet. Hebben we het hier over Aronofsky zelf?

Mother! barst van de symboliek en metaforen. De personen die bij het koppel over de vloer komen en het huis zijn meer dan enkel bezoekers en een plek om in te wonen. Aronofsky weet knap de ‘weirdness’ op te bouwen met hier en daar een speldenprik van Cronenberg-achtige body-horror. Vooral de rollen van vreemdelingen Michelle Pfeiffer en Ed Harris zijn om te smullen. Zij zijn nog maar het begin van een trip die ondergetekende ademloos heeft achtergelaten. Hoe dichter het personage van Lawrence bij haar bevalling komt hoe meer alles in een stroomversnelling van weirdness en afbraak geraakt.

Het einde van Mother! is een van de betere dingen die ik de afgelopen jaren heb mogen aanschouwen. Ik heb mij maar drie keer eerder ongemakkelijk gevoeld in de bioscoopzaal en dit was de vierde keer dat ik op het punt stond om de zaal te verlaten om even een luchtje te scheppen. Mother! is een meesterwerk, de derde alweer van Darren Aronofsky, een film die zeer knap de psyche van de zwangere vrouw onder de loep neemt.

Mother! (Darren Aronofsky) - recensie - It's Only a MovieIt's Only a Movie - itsonlyamovie.nl

avatar van nightbreed

nightbreed

Jennifer Lawrence én Michelle Pfeiffer! Dat kan bijna niet misgaan.

avatar van Jokkie

Jokkie

dutchtuga schreef:

Voor deze keer dan

Bij welke films heb jij je in de bios nog meer ongemakkelijk gevoeld? Als ik vragen mag

• 2035 berichten

Dat is een goede vraag Jokkie daar kunnen we wel een topic van maken.. serieus..

Ik heb persoonlijk al wel een voorbeeld en dat was bij het zien van 2001: A Space Odyssey (1968)

en bij The Hateful Eight (2015).

Jokkie schreef:

Blair Witch Project, Martyrs en Sinister.

avatar van Jokkie

Jokkie

Ah okee, bij mij had ik het bij het zien van: It follows, Raw/Grave, Martyrs en The Neon demon

avatar van Arri

Arri

Ik hoor ontzettende verschillende reacties op deze film. Had ik al beetje verwacht, ben erg benieuwd ernaar!

avatar van synec

synec

De erg uiteenlopende reacties maken me alleen maar meer benieuwd.

elke film van darren is top vlgs mij dan riep al snel de nieuwe kubrick en scott..en dat is jammer vaak hier op deze site schat de invloed van matty zijn vaste cameraman op the wrestler na niet uit..

vrijdag om 2000 gaan we de film zien...wel grappig ging kaartjes halen vandaag er waren tot heden maar 15 kaartjes verkocht..gelukkig is de film in 2d ipv imax en 3d..een film van darren mag ik graag met eigen ogen aanschouwen...

avatar van behangplakker

behangplakker

Een Aronofsky film zónder Mark Margolis? Dat heb ik ook nog niet eerder gezien

avatar van RedorDead

RedorDead

Een film voor thuis of juist voor een avondje bios?

avatar van mrklm

mrklm

Alleen Ed Harris lijkt enigszins te begrijpen dat hij in een farce terecht is gekomen. Het is alleen een beetje jammer dat Aronofsky's liefdesverklaring aan de vrijwel constant in (extreme) close-ups gefilmde Jennifer Lawrence zichzelf véél en véél te serieus neemt. Het verhaal is stompzinnig, de soundtrack om louter pseudo-artistiekerige redenen bij vlagen ronduit irritant en Lawrences vertolking zo over-the-top dat het lachwekkend wordt. Het meest schokkende moment komt aan het begin wanneer Lawrence in nachtgewaad een trap afloopt en opeens richting de camera draait. Bud Bundy zou genieten van deze onverwachte onthulling! De steeds minder onvoorspelbare, maar eveneens volstrekt idiote 'twist' op het einde maakt het er niet beter op. Natuurlijk is het bij vlagen visueel overweldigend, maar de nerveuze camera-bewegingen zijn zinloos en irritant. Bovenal vraag ik me af wat al dat talent voor en achter de camera bezielt heeft om zich te wagen aan dit ondermaatse materiaal. Zeer treffend te omschrijven als een pretentieuze puinhoop.

avatar van horizons

horizons

Lees ik vandaag op Filmtotaal precies het tegenovergestelde.

Love it or hate it. mother! bied dus weinig er tussen.

The Fountain wordt ook als pretentieus betiteld en dat vind ik een miskend meesterwerkje.

avatar van Shinobi

Shinobi

"You give and you give and you give. It’s just never enough."

Darren Aronofsky die een horror maakt spreekt vanzelfsprekend tot de verbeelding en je kunt al aan je water voelen dat de meningen zwaar verdeeld zullen zijn.

In eerste instantie lijkt 'Mother!' een vrij conventioneel narratief te volgen waarin een stel bestaand uit een schrijver en een aankomend moeder een rustig bestaan probeert te leiden. Deze rust wordt al gauw verstoord als er alsmaar ongenodigde gasten over de vloer komen. Langzaamaan vormt dit de opmaat naar een hoop waanzin.

Het is duidelijk dat Aronofsky de film hevig implementeert met verscheidene symbolieken en metaforen. Op een gegeven moment lijkt de allegorie de overhand te nemen, waardoor er zelfs Bijbelse invloeden naar voren komen; de schepping speelt hierin een prominente rol. Daarbij is de vergelijking met 'Rosemary's Baby' ook snel gemaakt.

Met Jennifer Lawrence en Javier Bardem heb je twee capabele acteurs, hoewel de film misschien iets te repetitief is om hun kunnen naar voren te laten komen. Als kijker volg je in het bijzonder Lawrence op de voet middels vele close-ups die op den duur enkel nog wanhoop laat zien. Wat dat betreft is de bizarre finale een ware sensatie, waarbij je steeds dieper en dieper in een koortsachtige nachtmerrie beland waar geen ontsnappen meer aan is. Uitentreuren gaat dit door, zonder enige genade te tonen.

Al met al een hoogst intrigerende horror, met wellicht iets te veel zelfverheerlijking. Desondanks zeker de moeite waard.

Dikke 3,0 sterren.

mrklm schreef:

maar de nerveuze camera-bewegingen zijn zinloos en irritant.

Ik kan weinig met je recensie maar bij deze zin moest ik toch even achter mijn oren krabben. Hoe bedoel je zinloos? Hebben toch zeker hun functie.

avatar van Redlop

Redlop

Religie, lege symboliek, volksinvasie, Armageddon. Mother is de moeder aller metaforen.

avatar van methdrinker

methdrinker

Een liefdesfilm boven alles! Een film over kunstenaarsbestaan, over obsessies en illusies en het concept van een "thuis".
"I create, it's what I do..."

avatar van ZenZin

ZenZin

Ik hou niet van horror, ook niet van een beetje, zoals in b.v.Black Swan.

Kan ik deze film dan beter links laten liggen?

avatar van horizons

horizons