• 11.737 nieuwsartikelen
 • 164.307 films
 • 10.537 series
 • 30.592 seizoenen
 • 620.451 acteurs
 • 194.422 gebruikers
 • 9.058.430 stemmen
Avatar
 
Vijf goed beoordeelde horrorfilms met een Oscar-winnaar in de hoofdrol
Foto: © ANP

Vijf goed beoordeelde horrorfilms met een Oscar-winnaar in de hoofdrol
Foto: © ANP

Het kwalitatief dubieuze imago van horrorfilms binnen de filmwereld weerhoudt veel topacteurs ervan ooit een rol in het genre aan te nemen. Toch hebben enkele van de beste acteurs ooit besloten zich bij de cast van een horrorfilm aan te sluiten. Hieronder zes voorbeelden van titels waarbij dit positief uitpakte.

Angel Heart (1987) • Robert DeNiro

Harry Angel is een privédetective die door Louis Cyphre is ingehuurd om de iconische zanger Johnny Favorite op te sporen. Iedereen die Angel vragen stelt over Favorite lijkt echter een tragische lot staan te wachten. Uiteindelijk leidt het pad Angel naar New Orleans, waar hij ontdekt dat Favorite zich met de zwarte kunsten heeft beziggehouden. Als de verblijfplaats en de ware identiteit van Favourite duidelijk worden, ontdekt Angel dat hij niet zomaar is ingehuurd.

Geregisseerd door Alan Parker, met Mickey Rourke, Robert De Niro en Lisa Bonet. Deze film krijgt een 3,49/5.

Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (1994) • Brad Pitt

Het is nog geen jaar geleden dat een plantage-eigenaar genaamd Louis zijn vrouw verloor tijdens de bevalling. Zowel zijn vrouw als het kind stierven, en nu heeft hij zijn wil om te leven verloren. Een vampier genaamd Lestat houdt van Louis en biedt hem de kans om een ??wezen van de nacht te worden: een vampier. Louis accepteert, en Lestat zuigt het sterfelijke bloed van Louis af en vervangt het vervolgens door het zijne, waardoor Louis een vampier wordt. Louis moet van Lestat leren hoe de vampier werkt.

Geregisseerd door Neil Jordan, met Brad Pitt, Tom Cruise en Kirsten Dunst. Deze film krijgt een 3,57/5.

The Shining (1980) • Jack Nicholson

Romanschrijver Jack Torrance neemt een een baan aan als winterverzorger van het geïsoleerde, oude, enorme en mooie Overlook Hotel. Jack brengt zijn vrouw - Wendy en zijn zoon Danny mee en ze nemen intrek. Al gauw wordt duidelijk dat Danny een mysterieuze kracht heeft die bekend staat als "The Shining". Danny ontmoet Hallorann - de kok van het hotel op hun eerste dag die aankomt bij Overlook, die hem waarschuwt voor het hotel en de sinistere kamer 237. Naarmate de dagen verstrijken, krijgt Danny visioenen, terwijl Jack langzaam maar zeker gek wordt. Zo gek dat Danny en Wendy ervan overtuigd raken dat Jack hen iets aan gaat doen.

Geregisseerd door Stanley Kubrick, met Jack Nicholson, Shelley Duvall en Danny Lloyd. Deze film krijgt een 3,97/5.

Dracula (1992) • Anthony Hopkins

De jonge advocaat Jonathan Harker wordt toegewezen aan een somber dorp in de mist van Oost-Europa. Hij wordt gevangengenomen en opgesloten door de ondode vampier genaamd Dracula, die naar Londen reist, op zoek naar diens verloofde Mina Murray. In Groot-Brittannië begint Dracula een heerschappij van verleiding en terreur, waarbij hij het leven van Mina's beste vriend, Lucy Westenra tot een hel maakt. Lucy's vrienden komen samen om Dracula weg te jagen.

Geregisseerd door Francis Ford Coppola, met Gary Oldman, Winona Ryder en Anthony Hopkins. Deze film krijgt een 3,46/5.

Frailty (2001) • Matthew McConaughey

FBI-agent Wesley Doyle wordt opgeschrikt door de verklaringen van de jonge Fenton Meiks waarin hij vertelt hoe de waanvoorstellingen van zijn vader hem en zijn broer Adam dwongen tot medeplichtigheid van van moord. Maar wanneer Doyle toestemt om de verborgen graven van de gemaakte slachtoffers te bekijken, wordt duidelijk dat het allemaal anders in elkaar zit dan hij vooraf had verwacht. 

Geregisseerd door Bill Paxton, met Bill Paxton, Matthew McConaughey en Powers Boothe. Deze film krijgt een 3,41/5.

Bonus: Mother! (2017) • Jennifer Lawrence & Javier Bardem

Temidden van een wilde, vlakke weide omringd door een weelderig Edenachtig bos, heeft een paar zich in een afgelegen landhuis dat nog niet zo lang geleden tot de grond was afgebrand, opnieuw gerestaureerd. In deze veilige omgeving verlangt de eens beroemde dichter van middelbare leeftijd ernaar zijn meesterwerk te creëren; hij lijkt echter niet in staat te ontsnappen uit de aanhoudende creatieve sleur die hem achtervolgt. Dan wordt hun leven overvallen door de plotselinge komst van een nachtbezoeker en zijn opdringerige vrouw. Terwijl de dichter het steeds beter met zijn gasten kan vinden, verbaasd zijn jonge vrouw zich over hun vreemde gedrag. Gedrag dat snel zal leiden tot een grote nachtmerrie.  

Geregisseerd door Darren Aronofsky, met Jennifer Lawrence, Javier Bardem en Michelle Pfeiffer. Deze film krijgt een 3,22/5.

Reacties (4)


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van as

as

 • 3548 berichten
 • 5889 stemmen

Hoezo kwalitatief dubieuze imago van horrorfilms? Wat een onzin hier boven. En het is ook nog eens de diskwalificatie van een heel genre. Dit kun je helemaal niet zo stellen.


avatar van Thiver

Thiver

 • 414 berichten
 • 5027 stemmen

Het helpt natuurlijk ook niet dat sommige acteurs pas enkele decennia na het spelen in de genoemde horrorfilm een Oscar wonnen...


avatar van Tonypulp

Tonypulp

 • 21231 berichten
 • 4608 stemmen

Het kwalitatief dubieuze imago van horrorfilms binnen de filmwereld weerhoudt veel topacteurs ervan ooit een rol in het genre aan te nemen. Toch hebben enkele van de beste acteurs ooit besloten zich bij de cast van een horrorfilm aan te sluiten. Hieronder zes voorbeelden van titels waarbij dit positief uitpakte.

Veel dommer wordt een koptekt niet. Of zullen we het (weer) op onwetend houden?


avatar van Spoelworm

Spoelworm

 • 326 berichten
 • 63 stemmen

Wel wat ik denk dat men bedoelt te stellen is dat horror bij uitstek een genre is waar er misschien in verhouding veel b films te vinden zijn. Dat schijnt misschien zo te lijken omdat veel beginnende filmmakers hun carrière starten met dergelijke films. Is dat een verklaring? Ik weet het niet, volgens mij is er van het genre romantische films net zo veel prul gemaakt . Voor iedere film van kwaliteit worden de markt overspoeld met een tig tal erg slechte meelifters . Dus dat haalt het gemiddelde waarschijnlijk naar beneden.