menu

Dracula (1992)

Alternatieve titel: Bram Stoker's Dracula

mijn stem
3,46 (1466)
1466 stemmen

Verenigde Staten
Horror / Romantiek
128 minuten

geregisseerd door Francis Ford Coppola
met Gary Oldman, Winona Ryder en Anthony Hopkins

De jonge advocaat Harker krijgt de opdracht om een klant te bezoeken in Oost-Europa. Daar wordt hij gevangen gehouden door de graaf en vampier Dracula die afreist naar Londen, geobsedeerd door een foto van Harkers verloofde Mina. In Londen begint hij de jacht op Mina waarbij hij o.a. Mina's beste vriendin Lucy tot slachtoffer maakt. Lucy's vrienden slaan de handen ineen om deze vampier weg te jagen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=fgFPIh5mvNc

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van tattoobob
5,0
lagaiske schreef:
(quote)


Zo'n 4K kan je dat afspelen met een ps4?


Nee...je moet daarvoor een 4k blu-ray speler hebben.

avatar van Boeikens
4,0
Deze nog eens herzien na de eerste vijf Hammer Dracula's Met Christopher Lee.
Lee blijft wel degelijk de onklopbare Dracula qua dreigende uitstraling maar Bram Stoker's verhaal is hier dan toch tot heden het best uitgewerkt, al vind ik persoonlijk de romantiek hier "te", wat ook teveel tempo wegneemt uit het verhaal.

avatar van 3 2 1 cut
Dit klassieke verhaal wordt om de zoveel jaren opnieuw verfilmd. Is het niet eens tijd ? Ik heb zeer veel waardering voor deze verfilming. Romantisch, gotisch, sensueel en heerlijk donker. Begint dus zelf een klassieker te worden.

4,0
mooie klassieker die toch wel eens moet zien al je van vampieren films houd.ik vind dit toch wel de beste dracula film die ik heb gezien.al heb ik de oude met christopher lee nog nooit gezien.

avatar van tattoobob
5,0
Supernatural schreef:
ik vind dit toch wel de beste dracula film die ik heb gezien.


Mee eens

avatar van renzoroy
4,0
Supernatural schreef:
mooie klassieker die toch wel eens moet zien al je van vampieren films houd.ik vind dit toch wel de beste dracula film die ik heb gezien.al heb ik de oude met christopher lee nog nooit gezien.


Ook mee eens

avatar van Boneka
3,0
Of dit de beste Dracula film is weet ik niet. Normaal gesproken heb ik er niet zoveel mee. Maar ach soms wil je weer eens wat anders zien. De beelden zijn mooi en zeker bijzonder. Het is alsof je door een mozaïekkijker kijkt. Zeker voor die tijd prachtig gemaakt. Of het verhaal ook zo boeiend is nou nee. Het kan ermee door. Slecht is ie niet maar een beter plot had ik toch graag gezien. Toch een voldoende!

avatar van Chainsaw
2,0
Nog een poging gedaan om Coppola's Dracula te waarderen. Wederom niet gelukt.

Akkoord, visueel doet Coppola een paar erg aardige dingen, hij experimenteert veel met practical effects en dat levert af en toe wel wat moois op. Maar de film is verder vooral enorme kitsch. De film opent al met Oldman die meerdere malen in zijn malle ridderpak met armen in de lucht 'nee' schreeuwt naar de hemel. Maar het wordt nog kneuteriger als vervolgens een paspop die lijkt op Keanu Reeves op het toneel verschijnt. Zijn acteerkunsten in deze film zijn al vaak door de modder gehaald en volkomen terecht! Miscast is zacht uitgedrukt, de beste man lijkt geen flauw idee te hebben wat hij aan het doen is. Winona Ryder wordt – waarschijnlijk door Reeves – iets minder aangepakt, maar laten we haar pijnlijke acteerwerk vooral niet vergeten. Heeft Coppola Reeves en Ryder überhaupt geregisseerd of moesten ze het zelf maar uitzoeken omdat Coppola vooral bezig was met visuele trucjes?

Ik gok dat laatste, want zelfs acteurs als Oldman en Hopkins lijken nogal stuurloos. Ze redden zich wel, maar om nu echt te zeggen dat ze geweldige rollen spelen? Oldman mag – wat hij als geen ander kan – enorm lopen schmieren en Hopkins lijkt ook maar wat te doen. De toon is dan ook all over the place. De film lijkt alles enorm serieus te nemen, maar ineens verschijnt er een sequentie met domme slapstick en Cary Elwes met opplaksnor. De toon springt van duistere, sensuele film naar Batman & Robin van Joel Schumacher, zeker alles rondom die gestoorde vent in dwangbuis. Iedereen die over de top kan schreeuwen, mag dat vooral doen van Coppola. Qua script ligt de focus voornamelijk op een nogal domme driehoeksverhouding tussen Ryder, Oldman en Reeves. Het meest interessante aspect van het verhaal – Van Helsing vs Dracula – komt nauwelijks aan bod, men is te druk met een huilende Oldman omdat Ryder ‘m zoveel aan zijn vrouw doet denken. Blegh.

2 sterren.

avatar van Gerlof1378
5,0
Erg mooi gemaakte horrorfilm hij is lekker duister, heeft een goeie cast met name Gary Oldman als Dracula en heeft een mooie setting/sfeer. En vooral die sfeer maakt deze film een topper, naast de grote cast vond ik Tom Waits zijn rol als Renfield super gedaan. Het verhaal word ook erg mooi verteld en verveeld in mijn geval geen moment, dit is voor mij de ultieme vampierenfilm en kijk hem als het donker is want dan komt hij het beste tot zijn recht.

2,0
Ik heb eigenlijk helemaal niets met dracula films. Het is allemaal hetzelfde en allemaal even infantiel. Maar goed FF Coppola is toch niet de eerste de beste, dus vandaar dat ik mij toch heb laten overhalen om deze versie te bekijken. Maar helaas, het maakt allemaal niets uit. Dit is voor mij een zelfde dracula film als al die anderen. En hij duurt nog veel te lang ook.

De meeste vampierenfilms bekijk ik niet, maar deze op de originele roman gebaseerde film beschouw ik nog steeds als een meesterwerk.

avatar van kissyfur
4,0
Deze film heb ik in de loop der jaren een keer of vijf gezien, schat ik. Het blijkt een groeiertje te zijn; telkens waardeer ik 'm wat beter. De beelden uit deze film blijven toch in je hoofd hangen, zoals dat ook bij bijvoorbeeld Apocalypse Now is. Ook nu heb ik 'm verhoogd van 3,5 naar 4 sterren.
Mijn mening nu: Coppola heeft een eerbetoon aan gothic novels én aan de oude Dracula-films willen maken, en daarnaast bakken met geld willen verdienen.
Dat betekent dat er veel romantiek en expressionisme (de kunststromingen, dus) in zit, en dat hij veel lef heeft getoond qua vertelkunst (de schaduwen, de muren) voor wat betreft het gothic novel gedeelte.
Het eerbetoon aan de oude Dracula-films komt terug in de opzettelijk cheesy special effects bijvoorbeeld (zoals wanneer een zigeuner in de afgrond valt), filmstijlen van de jaren 30 en dergelijke. Maar ook in het fragmentarische, in de editing die ervoor zorgt dat overgangen soms te abrupt zijn zodat de voorgaande scène als een soort onafgemaakte droom in je hoofd blijft hangen. Doet bij tijd en wijle denken aan Nosferatu.
En tot slot heeft hij Keanu Reeves en Anthony Hopkins erin gepropt om geld te verdienen. Dat is verdedigbaar. Als verwijzing naar de oude Dracula-films waarin het acteerwerk soms ook geaffecteerd of slecht was past het dramatisch slechte spel van Reeves ook nog... Alleen denk ik dat Coppola een beetje spijt heeft gekregen om Reeves te casten, omdat deze zó slecht speelde dat deze dubbele laag kapot ging. Hij bleef hangen in zijn Billy & Ted maniertjes en dictie. Au. Hopkins doet het dan weer wel geweldig.

En toch, en toch, en toch. Ondanks een behoorlijk sterk verhaal, mooie plaatjes, lef, over het geheel genomen redelijk acteerwerk (Reeves en Frost als Lucy uitgezonderd).... is Coppola soms gewoon sloppy. Ook met de al genoemde fragmentarische editing, die vaak bedoeld is, zijn er toch wat scènes op de vloer van de editing room beland die er beter in waren gebleven. Hoewel, als je de 'deleted scenes' bekijkt, dan voegden die niet allemaal evenveel toe. Mijn indruk is: Coppola was er of met zijn gedachten niet helemaal bij (misschien dat hij daarom veel special effects werk heeft overgeveld naar zijn zoon), of hij had haast om het project af te ronden. Dat laatste kan ik me voorstellen met Reeves in de buurt
Kubrick had die slordigheid, die losse pols niet gehad, en dat had wellicht beter gewerkt in deze film. Maar ja, die had dan weer niet dit thema gekozen waarschijnlijk, en had punten laten liggen op de psychedelische kant van deze film.

Conclusie: De minpunten (Reeves, Frost, de slordige kantjes) kunnen niet verhinderen dat dit een prima film is, met beelden die je lang bij blijven.
En tot slot: meestal hebben special features op een blu ray niet veel om het lijf. Dit is een uitzondering op die regel: de extra's bieden echt een beter inzicht in de film en de makers daarvan. Aanrader, dus.

avatar van Shadowed
3,5
Leuk.

Toch nog een best prima verrassing van Coppola, een man die best films kan maken, maar geen echte experimenten leek aan te durven. Met deze film lijkt hij dan ook haast de spot met mij te drijven, want hier wordt volop geëxperimenteerd.

Het is al snel in het begin duidelijk dat dit een soort ode is aan andere films. Zowat alles is niet bepaald een doorsnee horrorfilm. De sets, het camerawerk en het experimenteren van visuele trucjes zou je niet snel in een horrorfilm verwachten, maar hier gebeurd het volop.

Acteerwerk is zwaar over-the-top, soms net iets te veel, maar ergens hoort het er wel bij. Oldman krijgt een hele moeilijke rol, maar voert hem echter met verve uit. Erg overtuigende Dracula met indrukwekkende make-up en aankleding soms. Vooral in zijn rode gewaad.

Vooral enkele scenes blinken uit in liefde voor horror. Vooral de eerste tocht naar het kasteel van Reeves, met de boze oogjes in de lucht. Maar ook de silhouetten-oorlog, slotfase en een Dracula die in het donker in ratten veranderd zijn indrukwekkend.

De film bevat indrukwekkende horrorscenes die niet vervelen. Er is veel liefde in gegaan en alles is, ondanks dat het apart is, erg intrigerend en vermakelijk. Enkele scenes weten je met de juiste, sprookjesachtige horrorsfeer toch aardig rillingen te geven. Coppola maakt er wel een leuk feestje van.

Wel jammer dat de romantiek net wat te apart was om genietbaar te zijn. Het blijft daar net iets te apart, maar aan de horrorkant werkt het wel. Erg leuk filmpje, waar ik me niet mee heb verveelt. Dat dit toch een redelijke status heeft weten te bemachtigen is me dan ook best duidelijk.

avatar van Film Pegasus
3,5
Film Pegasus (moderator)
Ik wou deze film opnieuw zien en verwarde de film met Interview met a Vampire. Deze Dracula is het gekende verhaal van de graaf Dracula, de mooie Mina en vampierenjager Van Helsing. Een klassiek verhaal dus in een heerlijke Victoriaanse stijl. Coppola maakt er een passende film van en met een cast ensemble als dit, kan het amper mislopen. Mooie kostumering trouwens. Toch voelt de film wat gedateerd aan. De special effects zijn sterk verouderd helaas.

De grote troef natuurlijk is Gary Oldman als Dracula die me regelmatig doet denken aan Ralph Fiennes in deze vertolking. Anthony Hopkins en Winona Ryder doen het ook niet slecht. De goeie jaren van Keanu Reeves moeten duidelijk nog komen.

Dracula is een goede film geworden, gedateerd maar wel mooi aangekleed. Als één film en reboot verdient is het misschien deze wel.

avatar van mikey
4,0
Film Pegasus schreef:
De special effects zijn sterk verouderd helaas
alle effecten zijn “on set” en “in camera”. Geen achteraf technieken als groen scherm, cgi.
Inderdaad sterk verouderde effecten. Dat wilde coppola per se.

avatar van Film Pegasus
3,5
Film Pegasus (moderator)
mikey schreef:
(quote)
alle effecten zijn “on set” en “in camera”. Geen achteraf technieken als groen scherm, cgi.
Inderdaad sterk verouderde effecten. Dat wilde coppola per se.


Het idee van Coppola is niet slecht, maar dat komt nu echt niet mooi meer over helaas. Die gekleurde lichteffecten bvb zijn zo slecht. Ik weet niet wat hij nu vindt van die effecten, zoveel jaren later.

avatar van david bohm
2,5
geplaatst:
Sfeervolle maar hier en daar ook wat saaie film over het interessante verhaal van Dracula. De heer Hopkins vind ik nogal matig als Van Helsing moet ik zeggen en sommige scenes zijn amper te volgen zo donker zijn ze in beeld gebracht. Jammer dat we niet meer van het personage Dracula zien zoals vertolkt door Gary Oldman.
Leuk om gezien te hebben maar viel me eerlijk gezegd wat tegen.

avatar van Lovelyboy
3,0
geplaatst:
Stijl en sfeervolle verfilming van het bekende boek.

Vanaf het begin vallen een aantal pseudo griezel momenten op die ondanks de leeftijd nog redelijk stijlvol overkomen. Het is in die zin soms een set up die een Burton film niet zou misstaan. Opvallend, meteen alweer, de zoals gewoonlijk prima acterende Gary Oldman als Vlad. Overigens Hopkins ook best amusant als de grofgebekte van dik hout zaagt men planken Van Helsing.

Mooi is de spanningsboog met de voice overs, de overgang van oude korrelige beelden naar echte en bijvoorbeeld de schaduw van Dracula die een eigen leven leidt. Ook erg mooi de scènes waarin de mannen de ondode Lucy opwachten in haar tombe en haar betrappen met een kind. Komisch is Harkers voorganger al doodraaiend in de inrichting. Leuk is Ryder als eyecandy.

Een topper is Dracula verder niet maar hoogstvermakelijk om zo nu en dan eens te zien wel.

avatar van rep_robert
3,0
Francis Ford Coppola heeft van het beroemde verhaal een klassieke verfilming gemaakt. Dat wil zeggen erg sfeervol, mooie sets en niet teveel poespas. De sfeer is daardoor erg creepy en de personages zijn erg flamboyant. Het zit net tegen het randje van zware overacting aan, maar binnen het thema van de film past het prima. Deze stijl van filmen is enerzijds een welkome afwisseling tussen de vele moderne films/verfilmingen, maar kan daardoor af en toe ook erg oubollig aanvoelen. Het voelt tegelijkertijd gedateerd aan en het tempo van de film is ontzettend traag. De klassieke vertelling zorgt in mijn ogen voor iets te weinig opsmuk en daardoor duurt her allemaal net even te lang.

De kracht van deze film is daardoor ook de achilleshiel. Dracula is een leuke film om eens mee temaken. Het is anders, maar de herzieningswaarde is daarnaast weer niet zo hoog voor mij.

3,0*

avatar van wwelover
3,5
geplaatst:
Vermakelijke verfilming van het boek, die ik net had gelezen. Qua sfeer en personages kan de film nog erg goed mee, maar qua look gaat het de film niet meer zo goed af helaas. Heel eng is het ook niet, maar dat komt misschien omdat ik het boek net had gelezen en dus alles iets te goed wist vooraf.

3.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 10:22 uur

geplaatst: vandaag om 10:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.