menu

Dracula (1992)

Alternatieve titel: Bram Stoker's Dracula

mijn stem
3,46 (1398)
1398 stemmen

Verenigde Staten
Horror / Romantiek
128 minuten

geregisseerd door Francis Ford Coppola
met Gary Oldman, Winona Ryder en Anthony Hopkins

De jonge advocaat Harker krijgt de opdracht om een klant te bezoeken in Oost-Europa. Daar wordt hij gevangen gehouden door de graaf en vampier Dracula die afreist naar Londen, geobsedeerd door een foto van Harkers verloofde Mina. In Londen begint hij de jacht op Mina waarbij hij o.a. Mina's beste vriendin Lucy tot slachtoffer maakt. Lucy's vrienden slaan de handen ineen om deze vampier weg te jagen.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=fgFPIh5mvNc

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van tattoobob
5,0
lagaiske schreef:
(quote)


Zo'n 4K kan je dat afspelen met een ps4?


Nee...je moet daarvoor een 4k blu-ray speler hebben.

avatar van Boeikens
4,0
Deze nog eens herzien na de eerste vijf Hammer Dracula's Met Christopher Lee.
Lee blijft wel degelijk de onklopbare Dracula qua dreigende uitstraling maar Bram Stoker's verhaal is hier dan toch tot heden het best uitgewerkt, al vind ik persoonlijk de romantiek hier "te", wat ook teveel tempo wegneemt uit het verhaal.

avatar van 3 2 1 cut
Dit klassieke verhaal wordt om de zoveel jaren opnieuw verfilmd. Is het niet eens tijd ? Ik heb zeer veel waardering voor deze verfilming. Romantisch, gotisch, sensueel en heerlijk donker. Begint dus zelf een klassieker te worden.

4,0
mooie klassieker die toch wel eens moet zien al je van vampieren films houd.ik vind dit toch wel de beste dracula film die ik heb gezien.al heb ik de oude met christopher lee nog nooit gezien.

avatar van tattoobob
5,0
Supernatural schreef:
ik vind dit toch wel de beste dracula film die ik heb gezien.


Mee eens

avatar van renzoroy
4,0
Supernatural schreef:
mooie klassieker die toch wel eens moet zien al je van vampieren films houd.ik vind dit toch wel de beste dracula film die ik heb gezien.al heb ik de oude met christopher lee nog nooit gezien.


Ook mee eens

avatar van Boneka
3,0
Of dit de beste Dracula film is weet ik niet. Normaal gesproken heb ik er niet zoveel mee. Maar ach soms wil je weer eens wat anders zien. De beelden zijn mooi en zeker bijzonder. Het is alsof je door een mozaïekkijker kijkt. Zeker voor die tijd prachtig gemaakt. Of het verhaal ook zo boeiend is nou nee. Het kan ermee door. Slecht is ie niet maar een beter plot had ik toch graag gezien. Toch een voldoende!

avatar van Chainsaw
2,0
Chainsaw (moderator)
Nog een poging gedaan om Coppola's Dracula te waarderen. Wederom niet gelukt.

Akkoord, visueel doet Coppola een paar erg aardige dingen, hij experimenteert veel met practical effects en dat levert af en toe wel wat moois op. Maar de film is verder vooral enorme kitsch. De film opent al met Oldman die meerdere malen in zijn malle ridderpak met armen in de lucht 'nee' schreeuwt naar de hemel. Maar het wordt nog kneuteriger als vervolgens een paspop die lijkt op Keanu Reeves op het toneel verschijnt. Zijn acteerkunsten in deze film zijn al vaak door de modder gehaald en volkomen terecht! Miscast is zacht uitgedrukt, de beste man lijkt geen flauw idee te hebben wat hij aan het doen is. Winona Ryder wordt – waarschijnlijk door Reeves – iets minder aangepakt, maar laten we haar pijnlijke acteerwerk vooral niet vergeten. Heeft Coppola Reeves en Ryder überhaupt geregisseerd of moesten ze het zelf maar uitzoeken omdat Coppola vooral bezig was met visuele trucjes?

Ik gok dat laatste, want zelfs acteurs als Oldman en Hopkins lijken nogal stuurloos. Ze redden zich wel, maar om nu echt te zeggen dat ze geweldige rollen spelen? Oldman mag – wat hij als geen ander kan – enorm lopen schmieren en Hopkins lijkt ook maar wat te doen. De toon is dan ook all over the place. De film lijkt alles enorm serieus te nemen, maar ineens verschijnt er een sequentie met domme slapstick en Cary Elwes met opplaksnor. De toon springt van duistere, sensuele film naar Batman & Robin van Joel Schumacher, zeker alles rondom die gestoorde vent in dwangbuis. Iedereen die over de top kan schreeuwen, mag dat vooral doen van Coppola. Qua script ligt de focus voornamelijk op een nogal domme driehoeksverhouding tussen Ryder, Oldman en Reeves. Het meest interessante aspect van het verhaal – Van Helsing vs Dracula – komt nauwelijks aan bod, men is te druk met een huilende Oldman omdat Ryder ‘m zoveel aan zijn vrouw doet denken. Blegh.

2 sterren.

avatar van Gerlof1378
5,0
Erg mooi gemaakte horrorfilm hij is lekker duister, heeft een goeie cast met name Gary Oldman als Dracula en heeft een mooie setting/sfeer. En vooral die sfeer maakt deze film een topper, naast de grote cast vond ik Tom Waits zijn rol als Renfield super gedaan. Het verhaal word ook erg mooi verteld en verveeld in mijn geval geen moment, dit is voor mij de ultieme vampierenfilm en kijk hem als het donker is want dan komt hij het beste tot zijn recht.

2,0
Ik heb eigenlijk helemaal niets met dracula films. Het is allemaal hetzelfde en allemaal even infantiel. Maar goed FF Coppola is toch niet de eerste de beste, dus vandaar dat ik mij toch heb laten overhalen om deze versie te bekijken. Maar helaas, het maakt allemaal niets uit. Dit is voor mij een zelfde dracula film als al die anderen. En hij duurt nog veel te lang ook.

De meeste vampierenfilms bekijk ik niet, maar deze op de originele roman gebaseerde film beschouw ik nog steeds als een meesterwerk.

avatar van kissyfur
4,0
geplaatst:
Deze film heb ik in de loop der jaren een keer of vijf gezien, schat ik. Het blijkt een groeiertje te zijn; telkens waardeer ik 'm wat beter. De beelden uit deze film blijven toch in je hoofd hangen, zoals dat ook bij bijvoorbeeld Apocalypse Now is. Ook nu heb ik 'm verhoogd van 3,5 naar 4 sterren.
Mijn mening nu: Coppola heeft een eerbetoon aan gothic novels én aan de oude Dracula-films willen maken, en daarnaast bakken met geld willen verdienen.
Dat betekent dat er veel romantiek en expressionisme (de kunststromingen, dus) in zit, en dat hij veel lef heeft getoond qua vertelkunst (de schaduwen, de muren) voor wat betreft het gothic novel gedeelte.
Het eerbetoon aan de oude Dracula-films komt terug in de opzettelijk cheesy special effects bijvoorbeeld (zoals wanneer een zigeuner in de afgrond valt), filmstijlen van de jaren 30 en dergelijke. Maar ook in het fragmentarische, in de editing die ervoor zorgt dat overgangen soms te abrupt zijn zodat de voorgaande scène als een soort onafgemaakte droom in je hoofd blijft hangen. Doet bij tijd en wijle denken aan Nosferatu.
En tot slot heeft hij Keanu Reeves en Anthony Hopkins erin gepropt om geld te verdienen. Dat is verdedigbaar. Als verwijzing naar de oude Dracula-films waarin het acteerwerk soms ook geaffecteerd of slecht was past het dramatisch slechte spel van Reeves ook nog... Alleen denk ik dat Coppola een beetje spijt heeft gekregen om Reeves te casten, omdat deze zó slecht speelde dat deze dubbele laag kapot ging. Hij bleef hangen in zijn Billy & Ted maniertjes en dictie. Au. Hopkins doet het dan weer wel geweldig.

En toch, en toch, en toch. Ondanks een behoorlijk sterk verhaal, mooie plaatjes, lef, over het geheel genomen redelijk acteerwerk (Reeves en Frost als Lucy uitgezonderd).... is Coppola soms gewoon sloppy. Ook met de al genoemde fragmentarische editing, die vaak bedoeld is, zijn er toch wat scènes op de vloer van de editing room beland die er beter in waren gebleven. Hoewel, als je de 'deleted scenes' bekijkt, dan voegden die niet allemaal evenveel toe. Mijn indruk is: Coppola was er of met zijn gedachten niet helemaal bij (misschien dat hij daarom veel special effects werk heeft overgeveld naar zijn zoon), of hij had haast om het project af te ronden. Dat laatste kan ik me voorstellen met Reeves in de buurt
Kubrick had die slordigheid, die losse pols niet gehad, en dat had wellicht beter gewerkt in deze film. Maar ja, die had dan weer niet dit thema gekozen waarschijnlijk, en had punten laten liggen op de psychedelische kant van deze film.

Conclusie: De minpunten (Reeves, Frost, de slordige kantjes) kunnen niet verhinderen dat dit een prima film is, met beelden die je lang bij blijven.
En tot slot: meestal hebben special features op een blu ray niet veel om het lijf. Dit is een uitzondering op die regel: de extra's bieden echt een beter inzicht in de film en de makers daarvan. Aanrader, dus.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:15 uur

geplaatst: vandaag om 16:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.