• 9.378.059 stemmen

The Texas Chain Saw Massacre (1974)

Horror / Thriller | 83 minuten

Genre: Horror / Thriller

Alternatieve titels: The Texas Chainsaw Massacre / Slachting met de Kettingzaag / De Kettingzaag

Geregisseerd door: Tobe Hooper

Met onder meer: Marilyn Burns, Paul A. Partain en Gunnar Hansen

Plot The Texas Chain Saw Massacre

"Who will survive and what will be left of them?"

18 augustus 1973. Als Sally Hardesty hoort dat het graf van haar grootvader door vandalen werd geschonden, trommelt ze haar vriend Jerry, haar gehandicapte broer Franklin en haar vrienden Pam en Kirk op om te onderzoeken wat er precies gebeurd is. Onderweg nemen ze een vreemde lifter mee, die zichzelf tot hun grote ontzetting in zijn hand snijdt. De tieners dumpen de man langs de kant van de weg en rijden snel verder. Helaas komen ze zonder benzine te zitten en moeten ze noodgedwongen aanbellen bij een luguber uitziend huis.

Sally Hardesty

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

flipsen schreef:

De remake heeft deze film zwaar verbeterd. Deze krijgt 1 sterretje, de remake 4,5.

Dat vind ik eerlijk gezegd wat overdreven.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

flipsen schreef: De personages zijn beter neergezet in de remake

Kletskoek. In het origineel gedragen ze zich tenminste als echte mensen en gaan ze niet in hun eentje kijken 'wat daar toch allemaal aan het gebeuren is."

de schrikmomenten in de remake zijn beter

Het origineel moet het dan ook niet hebben van zijn shocks, maar van de zorgvuldig opgebouwde gruwelsfeer. Als je goedkope schrikmomenten wilt, moet je bij de remake zijn.

de stijl van filmen van de remake is passender (dat vage gelige in tegenstelling tot het hele kleurrijke in deze versie)

Die high-gloss Hollywood-stijl pas niet echt bij dit doort films. Daniel Pearl's groezelige, bijna verité-camerawerk doet de gruwel in het origineel veel echter lijken.

ik stoorde me aan de muziek (het geluid) bij deze versie

Da's jammer, want de klinkel-klangel-geluiden geven mij altijd een heel ongemakkelijk gevoel.

Tss, alsof je de kettingzaag niet genoeg te zien krijgt. En dat je de Leatherface-style niet respecteert, verdient op zich al een lijfstraf.

Ook duurt het gemartel van Sally veel te lang

Klets, de family-dinner-scène is het absolute hoogtepunt uit het origineel. Een kleine schande dat ze die zomaar uit de remake hebben weggelaten.

avatar van Mister_Pink

Mister_Pink

Met 200 stemmen staat deze film nu 3,04 gemiddeld. Echt een schande.

avatar van mikey

mikey

flipsen schreef:
en de Texas Chainsaw dude" brengt drie slachtoffers om met een lullige hamer ipv met een chainsaw, daar heb ik niet voor betaald. Ook duurt het gemartel van Sally veel te lang.

Dit is een low budget!
Deze film blinkt uit door rare keuzes en freaky montage die ik niet begrijp.

avatar van flipsen

flipsen

bioscoopzaal schreef:

Sorry, maar ik herinner me in deze film een meisje, dat in het donker, met een gozer in een rolstoel door een donker bos gaat lopen hannessen, terwijl ze het vermoeden heeft dat er iets vervelends aan de hand is. In de lijkst, mensen-in-films-doen-domme-dingen, komt die actie ook vrij hoog te staan.

Dat is precies het punt wat ik niet leuk vind aan deze film. Ik zie overigens weinig van hollywood verschijnen in de stijl van de remake. Maar goed, bij mij werkt de remake beter, en of het nou van hollywood afkomstig is of niet... who cares?.

avatar van Kobayashi

Kobayashi

Goede film met een paar prachtige scenes zoals de vettige lach van de lifter. 3,5*

Waarom altijd kritiek op de stijl en de zogezegde "traagheid" ? Das net de charme van de films uit die periode. Ik word gek van al die flitsende remakes waar geen bal aan is...

Flipman

Nou, ik had 'm eerst een 0,5 gegeven, maar nu toch verhoogd naar een 2. Ik vond de film niet eng, maar misschien alleen omdat ik al redelijk gewend ben aan horrorfilms. Ik begon over de opbouw, hoe slecht ie was, en er nog eens over nadenkend en over wat

puma schreef:

Opbouw? Daar is zeker niets mis mee, sterker nog ik vind het juist subliem gedaan. De vredelievende en nietsvermoedende vriendengroep wordt abrupt gestoord. De sfeer wordt van te voren al enigszins opgebouwd door de lifter die ze meenemen, en de voorkennis die de kijker heeft over dat er iets gaat gebeuren (lees: de titel van de film). Geen afwachtende moordenaars die hun kans afwachten of jagen. Het zijn dit keer de slachtoffers die het pad kruisen van de killer en niet andersom.

wil ik hier nog eens over nadenken: wat Puma zei over de verstoorde rust enzo klopt inderdaad wel, maar er waren teveel momenten inde film waarop er gewoon totaal niks gebeurde! Dat stoort me nog wel.

Verder moet ik toegeven dat het hutje van die kannibalenfamilie er wel geweldig uitzag. Die familie zelf was ook wel cool, maar er waren van die plotdingen die zo plotseling gebeurden (niet als stompzinnig woordgrapje bedoeld)! Zo totaal uit het niets, dat vind ik niet leuk. Verrassend op een verkeerde manier.

Maar ik moet toegeven dat een 0,5 wel iets te drastisch was.

avatar van Clueless Dork

Clueless Dork

maar er waren teveel momenten inde film waarop er gewoon totaal niks gebeurde!

Noem eens wat op.

Flipman

Ja nou, dat hele gebeuren dat die drie naar hun vrienden zoeken duurde mij wat te lang. Okay, ze zoeken naar hun vrienden, maar eigenlijk gebeurt er dan helemaal niks!

Ik heb mijn stem van een 2 verhoogd naar een 3, omdat ik hem toch het voordeel van de twijfel wil geven. Maar hoger wordt het niet en ik denk ook niet dat ik deze film heel snel weer eens wil zien!

avatar van mr TB

mr TB

Huiveringwekkende film van Tobe Hooper uit 1974 het bevat een simpele verhaallijn maar de film bevat ook veel suspense geen goorheid maar 4 seconden bloed in het hele film. griezelig enge schrikmomenten je leeft helemaal mee met de tieners want ze zijn niet iriterend (in tegendeel tot de tieners van horror films van deze tijd) zijn het allemaal gewone personages en je hoopt dat er niks met ze gebeurt, Goeie film met inhoud.

avatar van Soeperman87

Soeperman87

flipsen schreef:

Ik zou het eerder omgekeerd doen...

De remake is een goede remake, daar niet van maar deze film was er toch eerder, en als je het budget van de remake eens vergelijkt met die van deze...

Bovendien is het sfeertje in deze film, zo simpel en lowbudget dat het best overtuigend overkomt.

avatar van flipsen

flipsen

Ik zal hem op must-see-again-lijst zetten, maar ik weet niet of ik me er binnenkort nog een keer toe kan zetten om hem nog een keer uit te zitten.

avatar van Bioscoopfilm

Bioscoopfilm

Tja, je moet er van houden. Heb hem helaas niet afgezien, baal ik een beetje van. Maar wat ik gezien heb was niet echt best. Vond de remake wel veel beter, maargoed eigentijdse horror vind ik altijd leuker.

avatar van n00t

n00t

het spijt me zeer, dit soort films kan mij nooit zo bekoren. toch maar een sterretje gegeven voor de sfeer..suggestieve horror is mooi in deze film, meer wil ik er niet over kwijt

Flipman

Heb er een halve punt bijgegeven: ik heb nu Tomb Raider een 0,5 gegeven en om aan te tonen hoe slecht die film is, heb ik The Texas Chainsaw Massacre verhoogd naar een 3,5. Deze film is toch echt wel veel beter dan zo'n draak van een film als Tomb Raider.

Die gruwelsfeer in dat huis is inderdaad best cool. Hij duurde me een beetje te lang, maar terwijl ik eerst vond dat hij totaal geen opbouw had: dat heeft deze film wel, absoluut. De opbouw duurt iets te lang, maar hij is er wel.

avatar van mister blonde

mister blonde

de film duurt liefst 86 min. een hele zit voor een filmliefhebber, ja.

avatar van FisherKing

FisherKing

Flipman schreef:

Vage actie. Geef al je andere films ook maar een verhoging!!!

Flipman

Nou, er zijn gewoon bepaalde momenten geweest in de film waarop ik dacht: "Nou, kom op jongens, laat eens iets gebeuren!"

Ik vind het uiteindelijk geen slechte film. Hij heeft wat langer op me moeten inwerken voor ik 'm uiteindelijk geslaagd vond. En ik heb hier wat meningen over mijn eigen mening moeten lezen die ook hebben bijgedragen, inderdaad. Bedankt, Puma!

Ik kan zo geen moment waarin volgens mij niks gebeurde opnoemen (ik moet de film gewoon nog een keer zien), maar dat zal waarschijnlijk geweest zijn om de spanning op te bouwen. Dat zal voor die tijd wel op een geslaagde manier gedaan zijn. Maar er zijn films, of momenten daarin, waar je effe uit het verhaal gehaald wordt en gaat denken: "nu zal dit wel gaan gebeuren" of "get to the point!" Zo ook in deze film.

Natuurlijk is 86 minuten niet lang, maar die 86 moeten dan wel op een interessante manier gevuld worden! Er zaten uiteindelijk veel interessante, maar ook wat minder interessante minuten in de film. Dat wilde ik maar effe zeggen!

FisherKing schreef:

Vage actie. Geef al je andere films ook maar een verhoging!!!

Je opmerking is terecht, maar ik heb dit in dit specifieke geval gedaan omdat ik The Texas Chainsaw Massacre eerst ontzettend laag inschatte. Ik heb de film op me in laten werken en nog eens over de film nagedacht en reacties op mijn mening gelezen. Dit alles heeft me overtuigd: The texas Chainsaw Massacre is zeker geen slechte film! Niet de beste die ik ooit heb gezien, maar wel van hetzelfde niveau als de originele Dawn Of The Dead. Maar ik schat momenteel Tomb Raider heel laag in. Toen ik Tomb Raider een cijfer gaf, moest ik opeens denken aan mijn eerste cijfer voor deze film. Wat TTCM betreft ben ik dus bekeerd, maar ik weet zeker dat dat met Tomb Raider niet zal gebeuren!

avatar van Yak

Yak

Oké mede-MovieMeter-maatjes: jullie mogen me vanaf dit moment officieel een mietje noemen. Want hoe grappig en grollerig er in de voorgaande pagina's ook over wordt gedaan, de langdurige scene waarin Sally wordt achternagezeten, gevangengenomen en gemarteld en waarin ze eigenlijk alleen nog maar kan schreeuwen en huilen is voor mij toch een tamelijk bittere pil om te moeten slikken. Toon me een reddeloos verloren vrouw temidden van gewetenloze barbaarse mannen, en ik knap als een twijgje.

Wat geven we deze film? Ondanks dat het er toch best knullig uitzag (houterig acteerwerk, voorspelbare slachtoffers) toch 3*. Vooral omdat er zoveel adembenemend mooie shots in zaten, zoals deze. Toegegeven, een tamelijk brakke foto van mijn laptopscherm, maar het punt is hopelijk duidelijk. Niet om de vrouw, tenminste niet alléén om de vrouw, maar vooral door de prachtige compositie. En daar stikte het in deze film van.

avatar van 93.9

93.9

Hysterische cultfilm, maar toch leuk.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Texas Chainsaw is een geniale horrofilm. Een film waarin de tijd word genomen een beklemmende sfeer neer te zetten, iets wat tegenwoordig bijna onmogelijk is, alles moet snel, en waar er met een minimaal budget een maximaal resultaat word behaald. Er zitten hier een aantal scenes in die prachtig zijn om te zien, erg inventief gedaan (de schommelscene bv of de scene waarin leatherface die stalen deur open slaat om zijn eerste slachtoffer binnen te halen), de acteerprestaties zijn niet fantastisch maar natuurlijk genoeg om geloofwaardig over te komen, het realisme spat van het scherm af (juist mede door het lage budget) en dan heb ik het nog niet over de soundtrack gehad, alweer erg inventief en zeer beklemmend. Texas Chainsaw Massacre is één van de meest realistische horrorfilms die er zijn en heeft gezorgd voor heel wat inspiratie bij andere filmmakers. Niet voor niets denk ik toch

avatar van JackTorrance

JackTorrance

dutchtuga, ik kan hier niets meer aan toevoegen.

een absolute topfilm!

avatar van xangadix

xangadix

Ik kan me voorstellen dat veel mensen deze film niet kunnen waarderen, maar voor is mij het een geweldige hybride van horror en (zwarte) humor.

avatar van Nikateen88

Nikateen88

Het is een absolute topfilm uit jaren 70. Prettig om naar te kijken, maar jammer dat het zo kort is... En de verhaallijn kon beter natuurlijk!

Beoordeling: 3.5

avatar van Diesel

Diesel

Nikateen88 schreef:

En de verhaallijn kon beter natuurlijk!

Dit is dan ook geen film die het moet hebben van een goed verhaal maar van het extreem prikkelend sfeertje en de pure doodsangst dat van het scherm afdruipt. TTCM is horror in zijn aller puurtse vorm.

avatar van Reinbo

xangadix schreef:

Humor kan ik in deel 1 weinig bespeuren, daarvoor moet je deel 2 hebben.:)

avatar van olivier

olivier

Hoewel ik mer persoonlijk bijzonder moeilijk kan vinden in de smaak van vele horrorfanaten, ben ik hiervoor wel gevallen. The Texas Chain Saw Massacre heeft als onderwerp natuurlijk helemààl niet die paar tieners die worden afgeslacht, maar de collectieve angst die in amerika leefde naar aanleiding van de vietnam-oorlog (niet toevallig kwam een jaar later "jaws" uit!!) Tobe Hooper heeft écht geen zin om de gruwel wat te gaan verbloemen dr wat grapjes of komedie, waar de hedendaagse horrorfilms onder gebukt gaan, maar toont ons enkel en alleen de veruitwendiging van "angst". Bovendien is hij zo briljant om te de setting te doen in een uitermate ludieke omgeving: de proloog baadt (op de eigenaardige hillbilly na dan ) in een onvervalst vakantiesfeertje: tobe hooper toont de mens in zijn ware omgeving, en voegt daaraan macabere elementen!

Tot slot is het natuurlijk zo dat je niet van chain saw massacre kan zeggen dat het een "pareltje" is. Bovendien is hij inhoudelijk lang niet genoeg gekruid, en drijft hij alleen voort op gevoel en thrills! Maar the chain saw massacre is vooràl een noodzakelijke film: deze film heeft natuurlijk ten eerste zijn status aan zijn artistieke kwaliteiten te danken, maar ten tweede aan zijn belang binnen de filmgeschiedenis: zoals apocalypse now en heaven's gate het einde van hollywood's glorieperiode verpersoonlijken, the jazz singen een classic werd dr invoeren van geluid, zo is deze film een onvervalste cultclassic dankzij zijn eeuwige invloed op de film: na the chaon saw kon geweld wél op het scherm komen en moesten horrorprenten niet goed aflopen. Geen enkele film zou na chain saw massacre nog hetzelfde zijn, en dat is enkel en alleen tobe hooper's verdienste.

avatar van bandu

bandu

ik vind deze best wel eng maar ook beetje saaie

5.5

van bandu_usher :P:P:

avatar van dutchtuga

dutchtuga

fantastisch commentaar

avatar van niels1990

niels1990

Geweldige film.

Zulk soort goede films,heeft Hooper nooit meer

gemaakt.

5sterren