• 9.377.648 stemmen

Rocky IV (1985)

Drama / Sport | 91 minuten

Genre: Drama / Sport

Alternatieve titels: Rocky IV: Rocky vs. Drago / Rocky Vs. Drago - The Ultimate Director's Cut

Geregisseerd door: Sylvester Stallone

Met onder meer: Sylvester Stallone, Carl Weathers en Dolph Lundgren

Gesproken taal: Engels, Russisch en Georgisch

Releasedatum: 20 maart 1986

Plot Rocky IV

"Get ready for the next world war."

Wanneer Rocky's vriend Apollo Creed doodgeslagen wordt tijdens een gevecht met de superfitte Russische bokser Ivan Drago, geeft Rocky zichzelf hier de schuld van. Opgehitst door de arrogantie van de Rus besluit Rocky het gevecht met hem aan te gaan, dit keer echter in Rusland.

Robert "Rocky" Balboa

Commentator #1

American Commentator #2

avatar van grovonion

grovonion

Jeugdsentiment, ik herinner me nog precies de dag dat ik 15km met de fiets heb afgelegd om hem in de cinema te zien...

avatar van Movie_fan#

Movie_fan#

Salto schreef:

Maar ik vind dit deel ook het beste deel van alle rocky-films. Gewoon het toeleven naar zo'n wedstrijd en in dit geval een wedstrijd die Rocky koste wat het kost niet wilde verliezen, omdat het voor hem meer was dan een wereldtitel.

Rocky: ' If he wants to beat me... He's gonna have to kill me...'

De scene met Adrian bovenaan de trap en rocky vlak voordat hij met zijn Lamborghini gaat rijden is geweldig en de spanning en liefde is te voelen...

Mijn andere favoriete scene is de scene tijdens de wedstrijd als Rocky Drago voor het eerst verwondt en ze daarna in de hoek zitten...

Duke: ' You see! He's not a machine! he's a man!!!

Drago: ' Hij is onmenselijk..'

kippevelllllllllllllllllll

Je vindt dit deel wel de beste van de 5, bijna 6 Maar je hebt rocky 1 in je top 10? Waarom heb je dit deel dan niet in je top 10? Vaag......

avatar van mikeh

mikeh

If I can change, And you can change, EVERYBODY CAN CHANGE!!!

geweldig die laatste toespraak, kreeg er gewoon kippenvel van

4 sterren:D

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Weer een beetje een teleurstellend deel in de verder erg sympatieke Rocky-reeks. Rocky IV is enorm vermakelijk, maar na een prima eerste halfuur (waarin Stallone na zijn houterige prestatie uit deel 3 opnieuw zijn draai heeft gevonden) is het verhaal al zo goed als opgebruikt. Vooral het middenstuk is niet meer dan een opeenstapeling van muziekmontages. Voor de training is dat natuurlijk prima (en een beetje traditie), maar na de derde montage (en het volledige Russische volkslied) begint het toch te vervelen.

Jammer dat Stallone geen inspiratie had om zijn scenario op een wat zinnigere manier te vullen. Want Ivan Drago is een fantastische tegenstander (getraind met prachtige eighties-computers en dito muziek), en na de "moord" op Apollo geeft hij Rocky natuurlijk alle reden om opnieuw in de ring te stappen. Maar de mogelijkheden tot een echte rivaliteit/wraakactie worden opzij gedrukt door alweer een montage op de vreselijke muziek van Survivor. De bijdrage van Bill Conti aan de Rocky-reeks wordt hier echt gemist.

Toch valt er aan Rocky IV nog best lol te beleven. Het eindgevecht is weer geweldig, Rocky en Apollo hebben opnieuw een paar goeie scènes en zijn tragische duel tegen Drago in Las Vegas is erg indrukwekkend (ook al mag James Brown ook hier een volledig nummer zingen). Maar over de hele lijn staat Rocky IV té ver weg van de sympatieke All-American Hero die we kennen uit de eerste twee films. In dit deel staat hij meer dan ooit in dienst van de Amerikaanse propagandamachine tijdens de Koude Oorlog.

2.5 sterren.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

8 maart 1983; De amerikaanse president Ronald Reagan (s)preekt in Orlando Florida voor een invloedrijk kerkelijk genootschap over de toenmalige Sovjet Unie en haar leiders en verwijst hiernaar met de term "Evil Empire".

Niet zo vreemd dus dat in 1985 door de amerikaanse propaganda machine All-American hero Rocky Balboa eropuit wordt gestuurd om op (hoe toepasselijk) kerstavond de leiders van dit "Evil Empire" eens flink op hun nummer te zetten. En natuurlijk verandert Rocky, met slechts een gevecht, het communistisch bokspaleis in Moskou in een menigte amerikalievende russen. Jaja, Rocky laat maar mooi even zien waar het "oog van de tijger" toe in staat is in het "hol van de leeuw".
Jammer genoeg heeft het allemaal maar weinig meer te maken met waar Rocky oorspronkelijk om draaide. Stallone staat verder van zijn oorspronkelijke creatie af dan ooit tevoren. Van straatvechter tot presidentiële loopjongen. Jammer. Voeg daarbij de afgrijselijke jaren '80 synthpop en het typische foute jaren '80 design wat het geheel doet ogen als een slechte en goedkope MTV videoclip en je hebt een schitterend "sign of the times". En dat waarde filmvrinden is ook wat waard.

12 juni 1987; De amerikaanse president Ronald Reagan spreekt bij de Brandeburger Tor in Berlijn. Hij richt zijn blik naar het oosten en overduidelijk geïnspireerd door Rocky Balbao (vergeet niet, deze president is eigenlijk een vakbroeder van Stallone) daagt hij de russische partijleider Michael Gorbatsjov uit met de volgende woorden: "Come here to this gate! Mr. Gorbachev, open this gate! Mr. Gorbachev, tear down this wall!" En terwijl hier Neil Young over de stereo Keep on Rockin in the Free World met gekwelde stem verder zingt, weten we dat de rest onderdeel van de geschiedenis is geworden.

avatar van finalman

finalman

zopas delen 1 tot 3 gezien, maar in deze deel, wat zo'n spieren dat Sly heeft, amai.

Een 3

avatar van mc ninja

mc ninja

vind ze allemaal goed,maar de derde het beste

avatar van Salto

Salto

Movie_fan# schreef:

Die top tien heb ik gemaakt NADAT ik deze reactie postte. Tijdens het maken van de top tien kwam ik tot de conclusie dat de originele Rocky gewoonweg een van de beste films was die ik heb gezien.

Bij Rocky IV komt er bij mij gewoon heel veel jeugdsentiment bij kijken omdat ik als klein jongetje deze film gewoon erg goed vond.

Niet dat ik em nu niet goed vind, maar als ' volwassen' persoon zie ik de schoonheid van Stallones werk bij het eerste deel steeds meer in.

Excuses voor mijn vreselijke fout.... Ik wist ook niet dat ik gestalkt werd en dat mijn woorden ooit nog eens tegen me zouden worden gebruikt.

avatar van by_the_way

by_the_way

Ja ja alles wat je zegt kan tegen je gebruikt worden.

avatar van rens_1993

rens_1993

Prachtige film en ontzettend knap geacteerd vooral wanneer sylvester stallone in de ring staat te vechten tegen die russusche rivaal. Nogmaals prachtige film. *4,0*

avatar van HoutenNils

HoutenNils

Deze Film vond ik echt veruit de beste. Vooral de scene als Rocky uit het huis lopt en in de auto stapt springt eruit. En als je die lange Rus ziet langs de ''kleine'' Rocky moet je wel lachen. I MUST BREAK YOU. Go For it zegt hij ook. Dat soort droge humor kan ik wel waarderen.

avatar van Mrkice

Mrkice

Wel een goede film hoor,vooral toen ik jonger was vond ik het een topfilm.

4.0.

avatar van moviegirl

moviegirl

van alle Rocky films , vind ik deze de beste 2,5*

avatar van jazzy

jazzy

In de trailer zie je stukjes wat niet in de film voorkomt , bijv als rocky bij de bokscommissie zit en vraagt om een gevecht met drago.

In de trailer van rocky 5 zitten ook stukjes wat niet in de film voorkomt.

avatar van rocky freak

rocky freak

dat weet ik niet.

maar ik heb rocky 4 gezien,

en ik vind de film heel goed geacteerd.

avatar van film88888

film88888

Weer een leuk vervolg, maar ik vindt dat de rocky sfeer weg is in dit 4de deel nu lijkt het meer op een actie film van de jaren 80 en dat is wel wat jammer dat zo wat de sfeer weg is, en lundgren zegt niet veel dat is wel leuk gedaan zo een echte bad-guy en stallone en hem in 1 film is wel is leuk om te zien. en het einde is weeral heel goed maar minder geloof waardig zoals het wel was in deel 1 en , maar blijft toch wel een leuke film alleen wat minder als zijn vorige. ik geef de film een 3,5

avatar van my style

my style

dit deel staat achter zijn eerste deel op de beste rocky film. Vond deze film echt wat hebben heb er met pezier naar gekeken. respect voor silverster! 3,5*

avatar van rensiboy

rensiboy

prachtige film, waarom is deze film zo laag beoordeeld?

avatar van Movie Mansion

Movie Mansion

Een erg leuk beeld van de jaren 80 vond ik, maar op Rocky Balboa na toch wel de minste uit de reeks.Ik zit wel te genieten hoor bij deze Rocky maar ik blijf het "The A-Team" onder de Rocky's vinden.Toch al met al wel de moeite waard. 2.5 sterren voor dit deel is mijn oordeel.

avatar van Barrie vd Laan

Barrie vd Laan

Iets minder dan de vorge rocky's. Wel 3 sterren

avatar van Mister_Movie

Mister_Movie

Rocky 4 blijft toch een genietbare film.

Wel is het natuurlijk een film die je best in z'n context plaatst, want de propaganda ligt er wel vingerdik op.

Maar niettemin: de muziek, het underdogverhaal, de drama... het is er weer allemaal bij en zorgt voor anderhalf uur entertaiment. Niet meer en niet minder.

avatar van Movie Mansion

Movie Mansion

Mister_Movie schreef:

Rocky 4 blijft toch een genietbare film.

Inderdaad veel propaganda, maar ik ben het helemaal eens met je stelling, 1 1/2 uur entertainment, niet meer en niet minder. Amen.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Spannend deel, Lundgren is perfect gecast en komt op mij heel eng over, sterk gedaan.

Verder is de sfeer in de film 'dreigend', vooral in Rusland, erg fraaie beelden trouwens. Het is wel allemaal wat over de top, alsof Rusland de hel is, maar goed het was 1985, het geeft de film extra spanning en op het einde wordt het een en ander wel weer 'recht gezet'.

De gevechten zijn erg sterk in beeld gebracht, sterke bijrol voor Nielsen, die later met Stallone zou trouwen (en weer later weer van hem scheidde)

3,5 ster

avatar van GroteGert

GroteGert

Ik weet dat de hele Rocky-reeks met een beetje verstand van films gewoon niet goed te noemen is. Ik weet ook dat al deze films

tragisch slecht acteerwerk kennen en een verhaal dat zo uit the Bold and the Beautiful had kunnen komen.

Maar toch ben ik een Rocky fan en deze film springt er bij de Rocky-reeks echt uit.

Wat wel belangrijk is is dat mensen een duidelijk onderscheid maken bij films tussen 'leuk' en 'goed'. Ik ken genoeg goede films die ik toch erg saai vind, maar ook leuke en mooie films die toch erg slecht zijn. Hier horen de Rocky films ook bij, net als Bassie en Adriaan.

Dus toch een 3,0 omdat ik een zwak voor Rocky heb.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

''I Must Break You''

Leland Palmer schreef:

''I Must Break You''

een van de idiootse zinnen die ik ooit in een film heb gehoord....lundgren verdiende ook een razzie.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

lowhusky schreef:

Die kreeg ie vast niet alleen voor deze zin.... Ik vond het juist een coole zin! Stoer figuur die Drago!

lowhusky

"I cannot be defeated"! ik vond Drago gewoon als een clown praten. Kan Lundgren natuurlijk niks aan doen, Stallone heeft de controle over het script en de regie, wat natuurlijk de reden was voor de flop.

avatar van by_the_way

by_the_way

Wat heb jij opeens een antipathie tegen de overige Rocky's.

lowhusky

Heb niks tegen deel 4, was mijn allereerste Rocky natuurlijk maar ik heb het even over de slechte dingen van deze film....(er is trouwens eigenlijk weinig goeds in deze film maja)