Genre: Drama / Sport
Alternatieve titels: Rocky IV: Rocky vs. Drago / Rocky Vs. Drago - The Ultimate Director's Cut
Geregisseerd door: Sylvester Stallone
Met onder meer: Sylvester Stallone, Carl Weathers en Dolph Lundgren
Gesproken taal: Engels, Russisch en Georgisch
Releasedatum: 20 maart 1986
Bekijk via Videoland
Plot Rocky IV
"Get ready for the next world war."
Wanneer Rocky's vriend Apollo Creed doodgeslagen wordt tijdens een gevecht met de superfitte Russische bokser Ivan Drago, geeft Rocky zichzelf hier de schuld van. Opgehitst door de arrogantie van de Rus besluit Rocky het gevecht met hem aan te gaan, dit keer echter in Rusland.
- Trailer (YouTube)
Nicoli Koloff
Commentator #1
American Commentator #2
Quentin
Wat een heerlijk foute film, normaal een hekel aan al die Amerikaanse patriotistische rotzooi. Maar dit is gewoon geweldig vermakkelijk door onzinnigheid. Goede trainingscene en leuke wedstrijden. Lundgren speelt de rol van zijn leven (niet dat daar veel voor nodig is, maar hij is de ster van deze film
) 2,5 *
Madecineman (moderator films)
8 maart 1983; De amerikaanse president Ronald Reagan (s)preekt in Orlando Florida voor een invloedrijk kerkelijk genootschap over de toenmalige Sovjet Unie en haar leiders en verwijst hiernaar met de term "Evil Empire".
Niet zo vreemd dus dat in 1985 door de amerikaanse propaganda machine All-American hero Rocky Balboa eropuit wordt gestuurd om op (hoe toepasselijk) kerstavond de leiders van dit "Evil Empire" eens flink op hun nummer te zetten. En natuurlijk verandert Rocky, met slechts een gevecht, het communistisch bokspaleis in Moskou in een menigte amerikalievende russen. Jaja, Rocky laat maar mooi even zien waar het "oog van de tijger" toe in staat is in het "hol van de leeuw".
Jammer genoeg heeft het allemaal maar weinig meer te maken met waar Rocky oorspronkelijk om draaide. Stallone staat verder van zijn oorspronkelijke creatie af dan ooit tevoren. Van straatvechter tot presidentiële loopjongen. Jammer. Voeg daarbij de afgrijselijke jaren '80 synthpop en het typische foute jaren '80 design wat het geheel doet ogen als een slechte en goedkope MTV videoclip en je hebt een schitterend "sign of the times". En dat waarde filmvrinden is ook wat waard.
12 juni 1987; De amerikaanse president Ronald Reagan spreekt bij de Brandeburger Tor in Berlijn. Hij richt zijn blik naar het oosten en overduidelijk geïnspireerd door Rocky Balbao (vergeet niet, deze president is eigenlijk een vakbroeder van Stallone) daagt hij de russische partijleider Michael Gorbatsjov uit met de volgende woorden: "Come here to this gate! Mr. Gorbachev, open this gate! Mr. Gorbachev, tear down this wall!" En terwijl hier Neil Young over de stereo Keep on Rockin in the Free World met gekwelde stem verder zingt, weten we dat de rest onderdeel van de geschiedenis is geworden.
kArIzMa_Movie
Absoluut het beste deel uit de reeks. Wat ik er zo mooi aan vind is dat Rocky het in het land van z'n tegenstander uit wil vechten. Prachtig! De gevechten zijn zeer mooi in beeld gebracht. Zo brengt Dolph Lundgren een rasechte sloper in beeld. Ik vond echt alles goed aan deze film, op de dood van Appolo Creed na dan.
Toentertijd in een volle bios gezien. De film was een groot commercieel succes in NL. Ook destijds bleek het verhaal niets om het lijf te hebben, en niets minder te zijn dan een herhalingsoefening met de vreselijke Lundgren. Toch, na herzien, is de film nog steeds onderhoudend. Soms zelfs vermakend. De soundtrack is fout, maar leuk. Gemiddeld filmpje verder.
Stukken beter dan deel 3 en qua niveau gelijk aan het eerste deel.. Deze film heeft ook een hoger drama gehalte dan het laatste. Dolph Lundgren speelde overigens zijn rol perfect als Russische tegenstander. Brigitte Nielsen was ook een aardige verschijning in deze film. De muziek was ook mooi gekozen.
BjornH
Dit blijft tog wel mijn favoriet in de Rocky-serie. Heerlijk kippenvel als hij zijn auto instapt en zn leven overdenkt. Daarnaast zit er zoals altijd ook heerlijke muziek in zoals No easy way out en Burning Heart....... Heerlijk ook die climax aan t eind als Drago zich tegen zn eigen landsmannen keert =D
Jammer alleen dat Apollo Creed doodgaat.....hij was toch wel met Mickey mn favo personage en heeft zich nsterfelijk gemaakt met zn performance in deeltje 3
Een zeer verdiende 4*
TwoM
De Rocky films zijn én blijven gewoon machtig!!
De films volgen misschien telkens hetzelfde scenario, maar daar geef ik niet om! Deze film bezorgt je gewoon kippenvel, 't is alsof je daar live bij bent in die arena!
Schitterend gevecht op het einde... De dol-enthousiaste russen waren er misschien net iets over. De training wordt ook zeer mooi verfilmd.
Die robot is ook gaaf!!
Grootste minpunt aan deze film is dat Russisch Engels en het Russisch zelf, hatelijk om aan te horen naar mijn mening!!
Tommeh
Bizar slecht deel uit de reeks. De halve film is gevuld met flashbacks uit de voorgaande delen en muziekmontages. Moest trouwens wel lachen om het beeld van Rusland dat geschetst wordt:
Rus komt naar de VS, wordt uitgejouwd, niks aan de hand.
Rocky gaat naar Rusland, wordt uitgejouwd, commentaar: "This is the most hostile crowd I've ever seen."
Captain Pervert
Dit deel is zonder meer het meest over the top en super karikaturaal in meerdere opzichten. Dat is de reden dat velen deze film noemen als beste deel. Dit zijn de mensen die zich tijdens de rustige stukjes in Rocky I en II - de scènes er toe doen, en Rocky maken wie hij is - vervelen.
Die mensen krijgen waarvoor hun geld, want het is een en al testosteron in Rocky IV, op zo'n typisch jaren 80 manier - de glorietijd van Van Damme, Arnold en andere spierbundels - dat het vandaag de dag bijna lachwekkend is. De glimmende lijven, de overdreven spieren, de liters zweet en bloed. Om nog maar te zwijgen over hoe de Russen worden neergezet (volgens de makers van deze film draagt iedere Rus een uniform).
Maar een onvoldoende geven voor Rocky IV, dat nooit. Want dit is een film waarmee ik ben opgegroeid (en velen met mij). Ik kom uit dat tijdperk. Ik houd ervan. Ik zou het niet anders willen. Als je bent geboren na 1990, kijk Rocky IV en je hebt er een decennium aan levenservaring bij.
Vinokourov
Rocky goes to Russia, HELL YEAH! Zijn goeie makker Apollo is door ijskonijn Ivan Drago (Lundgren) richting dood getimmerd en wat doet onze grote vriend Rocky? Hij neemt revanche om in het hol van de leeuw die dekselse Drago eens een lesje te leren. Het is een amusant simpel filmpje geworden. Lekker zwaar over the top met een nog zwaardere over the top foute 80s-soundtrack. Normaal ben ik geen fan van Sylvester Stallone, maar hier kan ik zijn geschmier wel verteren. Vooral zijn goedbedoelde pogingen om op het eind de Koude Oorlog te doen stoppen, werkte goed op mijn lachspieren.
Na drie delen had Sylvester Stallone nog genoeg inspiratie om een vierde deel te schrijven en te regisseren.
Het begint gelijk al enorm dramatisch met de dood van Apollo Creed, misschien wel het meest dramatische moment uit de hele Rocky reeks. Het is tevens de meest patriottische film in de reeks. Rusland wordt enorm zwart afgeschilderd, terwijl Amerika heel goed is. Soms i het best lachwekkend allemaal, maar het is allemaal wel serieus bedoeld.
De tegenstander van Rocky wordt deze keer gespeeld door Dolf Lundgren, die een koude Rus zonder emoties moet spelen, wat hem vrij gemakkelijk af gaat. Het scenario is deze keer echter behoorlijk leeg en alles draait echt om het gevecht tussen Stallone en Lundgren, dat er overigens wel goed uitziet en vermakelijk is, om te volgen. Als geheel is het soms behoorlijk fout en lang niet altijd goed. Maar door de foutheid wordt het soms ook wel weer leuk.
StevenMighty
Geweldig vervolg op het legendarische Rocky III.
Deze herinner ik mij nog het best van alle Rocky's die we vroeger super enthousiast gingen huren op vhs toen ze uitkwamen in de lokale videotheken.
Het blijft zo grappig hoe ze in die tijd in Amerikaanse films de koude oorlog uitvochten door de Russen altijd wel een negatief beeld te geven (toegegeven, tot vandaag komt er nog steeds weinig goeds uit Rusland). Zo ook alles rond Rocky's tegenstander in deze film: Ivan Drago. Drago en zijn vrouw zien eruit als 2 gevoelloze robots die omringt zijn door een Russisch militaristisch gezelschap die van Drago een soort van ultieme vechtmachine willen maken om die Amerikanen eens een flink lesje te leren.
Gelukkig is er dan Rocky, de bescheiden en nederige Amerikaanse jongen die het dan toch van de 'slechterikken' haalt. Niks super training d.m.v. computermetingen en injecties zoals Drago doet, nee.. Rocky die traint eerlijk door het hakken van boomstammen, optrekken van zware stenen en lopen door besneeuwde bergtoppen. En zo hoort het maar ook, jongelui die dit lezen!
En zo ging het dus wel vaker in films en series van die tijd.
Stallone is zoals steeds in Rocky een betere acteur in de ring dan ernaast. Altijd heel knap hoe hij een bokser in volle strijd weet neer te zetten. Heel realistisch vind ik dat altijd. Ook de slowmotion stukjes waarbij ze rake klappen incasseren doen haast zeer van er naar te kijken, auwch!
De muziek is ook belangrijk in deze. De bekende live performance van James Brown voor het gevecht van Apollo en verder goeie 80's muziek van o.a. Survivor, Robert Tepper en John Cafferty zorgen voor het soort soundtrack waar ik van hou.
Voor altijd een toppertje
baspls
"I guess what I'm trying to say is, if I can change, and you can change, everybody can change."
Goede film! Weer een erg goed vervolg op Rocky IV weer iets beter dan Rocky II.
Weer goed acteerwerk. Grappig dat Brigitte Nielsen die haar debuut maakte in Red Sonja dat zelfde jaar hier ook speelt met een wel heel nep Russisch accent. Dolph Lundgren die ik ken als He-man uit Masters of the Universe acteerd hier veel beter dan in Masters of the Universe en is best wel goed maar weer met een erg nep Russich accent en zijn box-choreografie is veel slechter dan die van Stallone.
Erg zonde dat ze Bill Conti geen muziek hebben laten componeren voor dit deel. Vince DiCola score mag er ook wel wezen en nummers zoals Heart's On Fire, Burning Heart, No Easy Way Out ect. zijn natuurlijk ook geweldig. Toch vond ik het erg goed dat ze aan het eind nog even Bill Conti's theme draaien.
Rock IV is heel erg tiperend voor de 80's; Robots, Russen, 80's muziek noem het maar op. Weer is dit een erg vermakelijk deel. Iets beter dan Rocky II en III. Erg leuke film en een sterk vervolg.
Thorongil
Echt geweldige film. De muziek (van Survivor, Robert Tepper en John Cafferty) is simpelweg subliem, krijg het maar niet uit mijn hoofd. De liedjes geven me altijd goesting om me zelf in het zweet te werken. Vond de koude oorlog setting ook fijn. De trainingsmontage is sterk ineengezet, hoe men het verschil tussen Drago en Balboa wil illustreren, de één in een sportlabo, de ander op eigen houtje in de middle of nowhere. Er wordt echt goed naar een climax toegewerkt en die stelt niet teleur.
Richard_Voorhees
Naar mijn mening zo'n beetje de minste van de serie en dat komt voornamelijk door de aanwezigheid van Dolph Lundgren. Ik ben gewoon nooit zo'n liefhebber van hem geweest. Daar waar ik andere vechtersbazen als Stallone of Schwarzenegger van tijd tot tijd nog wel kan waarderen ben ik gewoon nooit zo'n fan geweest van Lundgren. Dit omdat hij naar mijn mening vaak net iets té houterig overkomt.
Verder bevat deze film weer alle elementen om als liefhebber van de franchise van te kunnen genieten.
Decec
Een goede drama/sport film...
Prima verhaal...
Redelijk acteerwerk...
Bekende acteur Sylvester Stallone (en zelf regisseur) speelt
goed...
Redelijk mooi HD kwaliteit breedbeeld (oude opnamen en geruis)...
Prima achtergrond geluid (Dolby Digital)...
Aardige film waarin Rocky toekijkt hoe zijn vriend wordt dood geslagen in de ring. Het verhaal van dit vierde deel heeft weinig om het lijf. Wellicht iets teveel een product van de jaren '80 (op een foute manier, zoals de robot). De trainingsscenes zijn wel leuk om te zien, al is het alleen maar vanwege de muziek.
blurp194
Oost tegen west.
Links tegen rechts.
Oldskool tegen technologie.
Eerlijk tegen doping.
Hoe het afloopt is natuurlijk van een enorme afstand te zien, en je struikelt als kijker van het ene cliché in het andere. Wel een enorm vermakelijk tijdsdocument over de periode van het einde van de koude oorlog, vol met stereotypes over Russen - waarvan ik me dan ook wel een klein beetje afvraag of die nou zo heel ver buiten de werkelijkheid liggen. Ik heb meer moeite het smetvrije gebeuren van de Amerikaanse kant te geloven eigenlijk.
Wat me erg opvalt - om het woord 'irriteren' maar te vermijden - is de soundtrack. De titelsong is wat teveel een poging om het succes van Eye of the Tiger te herhalen, maar dat komt wel heel veel te kort. Maar buiten dat zit de hele film ook vol met lelijk jaren-80 synthesizer geluid. Dat we dat toen mooi vonden, onbegrijpelijk.
Dolph Lundgren is leuk als de tegenstander, ook weer fijn stereotype als Rus-van-weinig-woorden. Wat me wel wat opviel is dat hij op de titelrol nog onder Brigitte Nielsen staat, terwijl dat toch niet helemaal 'in order of appearance' lijkt te zijn. Dames gaan voor, of werd zijn rol zo onbelangrijk gevonden? Echt veel tekst had hij dan misschien niet, maar wel een essentiele rol in het verhaal.
IH88
“If he dies, he dies.”
Een aardige maar ook wat teleurstellende Rocky film. Eigenlijk heeft dit vierde deel heel wat belangrijke en interessante gebeurtenissen, maar jammer genoeg wordt het in het tweede gedeelte wel heel erg clichématig.
Dit tweede gedeelte in Rusland is wat gemakzuchtig en inspiratieloos, en is al honderdduizend keer eerder gedaan. Rocky die traint voor een belangrijke bokswedstrijd en het echte Amerika vs. Rusland sentiment is wel grappig. Misschien moet je dit vierde Rocky deel ook wel zo zien. Als een vermakelijke en ietwat lege boksfilm. Jammer genoeg zijn er in het begin wat emotionele en sterke scènes, waar gewoon te weinig mee gedaan wordt op het eind. De emotionele impact is er niet. Gelukkig blijft Stallone bewonderenswaardig scherp, fit en sterk.
Chainsaw
Was voor velen Rocky III al een onzinnige kermis met worstelende Hulk Hogan en een altijd kwade Mr. T, daar toont Sylvester Stallone dat hij nog wel verder kan gaan. Ditmaal is de tegenstander een torenhoge Russische superbokser, die zelden praat en de uitstraling heeft van een robot. Hij is uiteraard geen echte robot. Dat zou immers niet passend zijn voor een Rocky film. Dus als er na vijf minuten ineens toch een robot in beeld komt rijden met een verjaardagstaart, dan sta je wel even te kijken. Het blijft een vrij grote stap; van een rauwe film over een underdog die moet vechten om zichzelf te bewijzen naar een film over diezelfde bokser, die zijn vriend een pratende en bedienende robot cadeau geeft.
Ook qua montages gaat de film een stap verder dan zijn voorgangers; zo krijgen we tijdens een autorit van Rocky een paar minuten lang beelden uit de eerdere films te zien onder een mopje jaren 80 rock. En Rocky denkt hier niet alleen aan hoogtepunten uit zijn carrière, ook shots van Rocky die gewoon op straat loopt komt voorbij. Uiteindelijk komt er uiteraard een trainingsmontage, ditmaal onder het nummer Hearts on Fire van John Cafferty. Dan was Eye of the Tiger van Rocky III toch wel een beter nummer. Het uiteindelijke gevecht tussen Rocky en Ivan ‘I must brake you’ Drago is alleraardigst, maar het element dat Rocky de USA en Rusland verenigd met een zogenaamd ontroerende speech is vrij misselijkmakend. En een vrij hilarisch contrast met het begin, waarin zuiplap Paulie nog een biertje kreeg van Rosie uit The Jetsons.
2,5 sterren.
mjk87 (moderator films)
Ze worden er niet beter op; die hele serie begint echt B-pulp te worden. Nu ook met een robot waardoor je eerder denkt een verkeerde aflevering van James Bond te hebben, dan een boksfilm over een underdog. Matig verhaal, afgeraffeld in 90 minuten, met zo ongeveer dezelfde opbouw als elke andere Rocky-film. Lachwekkend haast, nog meer omdat men de film zelf vrij serieus lijkt te nemen. Die bokspartij op het eind is nog wel aardig en de film duurt gelukkig maar 90 minuten. 1,5*.
Sergio Leone
Vermakelijk.
Korte en vlotte tussendoor in de reeks. Qua look en feel gaat dit door op het elan van deel 3. Deze keer wel niet met een luidruchtige Afro-Amerikaan, maar een stoïcijnse Rus die niet veel te zeggen heeft.
Spijtig dat Apollo Creed opeens heel anders is dan in het vorige deel. Verder gewoon vlot vermaak - soms zo slecht dat het goed wordt (die speech bijvoorbeeld). Ook zo fout hoe lang de montage deze keer duurt, maar het draagt wel bij aan de beleving - het wordt zelfs een beetje guilty pleasure. In dat opzicht ook een geweldige rol van Dolph Lundgren - wat een acteerkanon mits juiste casting.
Tot slot blijft het verbazend hoe slecht de boksers boksen. Iets meer verdediging lijkt me soms toch wel aangewezen.
Metalfist
Hit the one in the middle
Als je iets over de Rocky reeks kunt zeggen, dan is het wel dat het een kwalitatieve reeks is. De eerste film is een heerlijke klassieker en tegen verwachting in waren de 2 sequels ook van een hoog niveau. Met Rocky III leek de reeks aan een mooi einde te komen, maar dat was zonder Sylvester Stallone gerekend die 3 jaar later nog een vierde deel maakte. Deze keer wordt hij uitgedaagd door niemand minder dan Dolph Lundgren die de Russische Ivan Drago speelt.
En lange tijd lijkt het erop dat ook dit deel weer van een kwalitatief hoog niveau is. De evolutie die Rocky heeft doorgemaakt van de eerste film tot nu is geloofwaardig en de relatie die hij met Creed heeft opgebouwd zorgt voor een interessant uitgangspunt. Al zeker wanneer, na een dispuut of ze nu wel of niet te oud zijn om te boksen, Creed komt te overlijden en Rocky het in zijn hoofd krijgt om de Russische dader een stukje van eigen deeg te geven. Amerika VS Rusland, het is al vaker een clash geweest en het werkt ook gewoon erg goed. Rocky die in Rusland gaat trainen, de relatie met Adrian, ... Vintage Rocky spul dus en het is dan ook zo jammer dat Stallone dat niet over de gehele lijn weet vast te houden. Het eindgevecht is op zich nog degelijk, al begon het me te storen dat de Russen opeens Rocky's naam begonnen te scanderen. Het ergste moest dan blijkbaar nog komen en nadat Rocky de Siberian Express sterretjes heeft laten zien, komt er nog een vreselijke over the top speech. Alsof dat dan nog niet genoeg was, krijgt hij ook nog een staande ovatie van alle Russen.. Het kost deze Rocky IV toch een half puntje als ik eerlijk moet zijn.
Wat toch zonde is aangezien Stallone er voor de rest toch wel in slaagt om dit redelijk fris te houden. Het groepje vaste acteurs is wat door elkaar gegooid (Mickey overleed al in de vorige film, Creed trekt het hier ook niet zo enorm lang) maar het blijft leuk om te zien hoe goed Stallone, Talia Shire (Adrian) en Burt Young (Paulie) op elkaar zijn ingespeeld. Zo'n scène waar Paulie aan Rocky zijn gevoelens probeert uit te leggen krijgt toch echt een extra laag wanneer je ze al in de vorige films hebt zien spelen. Nieuwkomer van dienst is de weinig sprekende Dolph Lundgren die hier zijn volwaardig filmdebuut maakt, dat bijrolletje in A View to a Kill niet meegerekend. De Zweed oogt fysisch indrukwekkend en geweldig idee ook om Brigitte Nielsen te casten als zijn vrouw. De Deense schone trouwde in 1985 met niemand minder dan Stallone, maar hun huwelijk hield maar 2 jaar stand.
Rocky IV profileert zich als de clash tussen Amerika en Rusland, maar je moet al ver gaan zoeken om effectief een Rus in de film te vinden.. Dat neemt gelukkig niet weg dat Lundgren, Nielsen en co wel over de gehele lijn overtuigen. Eeuwig zonde van dat geforceerde einde, voor het eerst heb ik het gevoel dat Stallone wat de richting is kwijtgeraakt in zijn Rocky franchise. Benieuwd wat deel 5 gaat brengen!
Movie Jim
Mijn favoriete
Rocky Balboa film
er is geen vervolg meer die voor mij dit kan overtreffen.
Sylvester Stallone is deze keer erg goed op dreef
als bokser Rocky,
Ik vind het
wat hebben als Rocky
een baardje laat groeien
Dolph Lundgren is geweldig als onverslaanbare bokser Drago,
De locatie heeft wat in het koude Rusland,
en de terugblikken van de vorige films
als Rocky in zijn auto zit (Burning heart)
doet mij wel goed
je krijgt er een beetje rillingen van.
Melksnor
Rocky vecht in zijn eentje de koude oorlog uit in deze film. Het is schaamteloze propaganda maar wel vreselijk goed gemaakt en enerverend vertelt. In het kader van verbetering van de diplomatieke betrekkingen tussen Moskou en Washington komt de Russische kampioen zwaargewicht Ivan Drago (Lundgren) naar Amerika in de hoop een demonstratiepartij met Rocky te boksen. De gepensioneerde Apollo Creed ruikt zijn kans om weer in de spotlights te komen en daagt Drago uit. Creed wordt total loss geslagen en overlijdt zelfs. Rocky wil zijn maat wreken en daagt Drago uit maar zijn entourage wil dat het gevecht in Rusland plaats vind. Rocky stemt toe en gaat daar in een datsja in the middle of nowhere zitten om zich voor te bereiden voor the fight of the century. Drago is echt het prototype van een dommekracht. Zijn vrouw Ludmilla, meesterlijk gespeeld door Brigitte Nielsen, heeft hem volledig onder de plak zitten. Zij doet het woord bij de persconferenties en hij zit erbij als een zoutzak en kijkt vooral boos. Een contrast met Adrian die vooral Rocky's stille kracht is. Al met al niet de beste Rockyfilm maar ook niet de slechtste. Misschien moet je wel de Koude Oorlog meegemaakt hebben om het sentiment te begrijpen. De soundrack is wel super met nummers al Burning Heart, Hearts on Fire en No Easy Way Out.
waanzinnige soundtracks idd
Shadowed
Weer iets beter.
Deel II en III waren wat minder dan 1 en haalde dat niveau ook niet echt meer. III maakte ook een beetje een draai in de films en deel IV gaat weer met datzelfde soort film door. Dat betekend dat de focus er in dit deel weer voornamelijk op de sport zelf ligt en de drama wordt nog een stukje verder weggeduwd.
Stallone is eigenlijk een hele andere Rocky dan in deel I en II maar weer een beetje hetzelfde als in III. Nu is hij eigenlijk echt een actieheld geworden maar dan in de boksring. Niet iets wat ik perse beter vond, maar ach ja, dat zal vast wel zijn omdat zijn arrogantie wat hoger lag in deze film.
In deze film staat niet meer de drama centraal, maar vooral het entertainment. Daarbij hebben ze wel een hele geslaagde tegenstander gevonden voor Stallone, gespeeld door Lundgren. Lekker koud karakter en mogelijk de betere rol die Lundgren heeft gespeeld. De coolheid die hij hier laat zien heeft hij niet meer in andere films laten zien helaas.
Sport staat echt centraal en zeker 60 minuten van de film lijken eruit te bestaan. Nog wel de nodige dramamomentjes tussendoor maar die zijn nu zo kort-door-de-bocht dat het eigenlijk vooral een scheet tussendoor is. Als je het zo in elkaar gaat steken, dan kan je het er natuurlijk net zo goed uitlaten.
De film kent een iets beter eindgevecht en Lundgren mag ook vol aan de bak. De echte spanning heerst er niet echt meer helaas zoals in deel 1, en de slotfase waarbij Stallone het Russische publiek mee krijgt, tja, wat moet ik ervan denken? Wel fijn dat de Russen niet worden afgebeeld als eenzijdige mensen zoals wel vaak in andere Amerikaanse films.
Je komt er snel doorheen en Lundgren speelt een leuke tegenstander. Stallone doet het redelijk maar gebruikt wel minder van zijn acteerkracht hier. Het levert allemaal een iets beter geheel op in vergelijking met II en III maar nog steeds niet echt bepaald perfect helaas.
Black Math
Die robot ......
Dat zegt eigenlijk al genoeg. Deze film is nog minder dan deel drie serieus te nemen en mist totaal de authenticiteit van de eerste twee delen, die ik overigens ook niet bijster briljant vond. Maar die hadden tenminste die authenticiteit. Wat valt er verder over te zeggen? Het hoogtepunt wat mij betreft was James Browns Living in America inclusief opkomst van Apollo Creed. Dit soort uitdagerij in boksen voorafgaande aan een wedstrijd kan ik altijd wel waarderen. Maar afgezien van dat liedje was de soundtrack ook nog eens een verschrikking. Het ergste wat de jaren 80 konden bieden.
Wat mij betreft het minste deel van de reeks tot nu toe. 0,5*.
I guess what I'm trying to say, is that if I can change, and you can change, everybody can change!
Opnieuw bekeken en wederom ontzettend genoten van een Rockyfilm die nog meer dan de voorgangers het randje van het ongeloofwaardige op heeft gezocht. Waar de eerste Rocky nog ging over een amateurbokser die met hard werken een relatie en carrière op wist te bouwen, daar gingen de vervolgen veel meer over de top en gericht op trainen en boksen. Is dat slecht? Nou ja, zo goed als het origineel waren de vervolgen niet, maar de funfactor was gigantisch hoog. Hoe cheesy alles ook mag zijn (neem die hilarische overwinningsspeech op het einde die in mijn opening van dit bericht staat haha), het is wel pakkend en boeiend.
Opnieuw krijgt Rocky hier een imponerende en foute tegenstander, na Apollo Creed en Mr. T in de vorige films. Maar waar zij showvechters waren met idiote oneliners en gekkigheid, daar is Ivan Drago een zwijgzame en volgzame Russische beer die onverwoestbaar lijkt zoals men destijds de soldaten daar drilde. Deze film draait om Drago die Rocky's vriend Apollo dood slaat in een demonstratiewedstrijd in Las Vegas, waarna Rocky naar zijn thuisland trekt om hem in Moskou in elkaar te rammen. Het is enorm voorspelbaar, maar wel fijn uitgewerkt.
Stallone is geen grootse acteur, maar zijn personage Rocky blijft warm en menselijk neergezet. Wel prima dat zijn gezinsleven op de achtergrond staat, want daar was ik al bij Rocky II een beetje klaar mee. Meer focus op zijn sport doet de films gewoon goed. Maar de dood van Apollo Creed blijft wel indrukwekkend. Ik vind het ook jammer, want zijn rol was leuk. Het is verder wel een goede keus, want Rocky moet iets hebben om voor te vechten. Het trainingsgedeelte wordt er wel snel doorheen gejaagd, maar ergens is dat een goede zaak omdat er meer dan genoeg tijd voor het grote eindgevecht over blijft. Ik vond bijvoorbeeld in de vorige film het eindgevecht met Mr. T een beetje oppervlakkig en snel, maar dat is hier niet. Het is een toffe clash en gaat lekker lang door.
Wel ligt natuurlijk dat pro-Amerika gevoel hier erg dik bovenop. Drago is die typische stereotype karakterloze vechtmachine die kwaad heeft gedaan en Rocky is de goedzak die de hoop van zijn land is. Op het einde is het bijna zo dat Rocky de Koude Oorlog op heeft gelost
Ja, het is lachwekkend, maar het werkt hier gewoon. Het hele Russische publiek dat voor Rocky klapt en juicht is too much, maar ach.
Een meer dan geslaagd vervolg in een reeks die ik ontzettend leuk vind. Op naar deel V, wat helaas wel een matige film in mijn geheugen is.
3,5* blijven staan
Lovelyboy
Helaas niet chronologisch bezig kunnen blijven aangezien ik deel 3 gemist heb. Maar die kans komt later nog wel, dus dan maar verder met deel 4, en wellicht één van de besten uit de reeks. Zeg ik dat? Lees jij dat? De beste uit de reeks? Ja zeker. Wat een weergaloos en opgeklopt stuk good guy bad guy, underdog versus gehate favoriet, overgoten met een tenenkrommend anti Rusland sausje zo in de nadagen van De Koude Oorlog, niet teveel verstoort met onnodige dialogen of teveel aan verhaal, en het belangrijkste is nog wel het grote gehalte aan jeugdsentiment. Want wat zag ik deze film vaak begin jaren '90.
De vraag is en blijft toch, waarom altijd weer die ring in willen zelfs als de meeste glans eraf is. Dit keer is het Creed die zijn stervelijkheid niet kan accepteren en the new kid in town wel even een lesje zal leren. Werkelijk stuitend is de show waarin Creed opkomt, de grenzeloze zelfoverschatting en spot roept wel bijna de wens op dat hij flinke klappen krijgt van Drago, en waarvan akte. Het is de opmaat voor Rocky's wraakoefening zowaar op
vijandelijke grond.
Wat Rocky 4 nu eigenlijk zo goed maakt? Toch wel dat heerlijke good guy versus bad guy sfeertje. De kille, emotieloze en meedogenloze Drago aan de ene kant, Lundgren in die zin lang onthouden als Drago, en de sympathieke selfmade Rocky aan de andere kant. Waar Drago een moderne trainingsfaciliteit tot zijn beschikking heeft bereid Rocky zich op haast Spartaanse wijze voor, prachtige locatie trouwens, alweer iets dat in het voordeel van Rocky spreekt. De spanning wordt uitstekend opgebouwd tot de confrontatie en het ontvangst van het Russische publiek is de kers op de taart voor het grootste gevecht ooit van een underdog sinds David en Goliath.
Rocky 4 is dan ook ongecompliceerd te noemen, en behoorlijk ingekleurd, simpel qua verhaal en speelt erg op onderbuikgevoelens. Wordt er goed gebokst? Neen. Met zulke slechte dekking zou Rocky niet lang mee gegaan zijn, maar wat maakt het uit. De heerlijk reeks jaren '80 muziek in de vorm van Survivor, John Cafferty en Robert Tepper maken het geheel af. Is het goed, nee eigenlijk niet, maar een lekkere brok jeugdsentiment is het wel. Of beter gezet guilty pleassure.
rcuppen79
Gisteren de Director's Cut bekeken met 38 minuten aan nieuw materiaal. Deze versie duurde 92 minuten, waardoor er ook het nodige uit het origineel is verwijderd. Met name de rollen van Brigitte Nielsen en Burt Young zijn enorm ingekort en hun personages voegen dit keer weinig toe.
Ik vond deze versie in z'n geheel bitter weinig toevoegen. Leuk als extraatje bij een Blu-ray uitgave, maar niet echt waardig voor een nieuwe bioscooprelease. Met name aan het begin vond ik de nieuwe versie erg gehaast overkomen. Ok, de scènes met die Robot zijn er gelukkig uitgeknipt, maar daar tegenover zijn er ook enkele (voor mij) iconische scènes die de oorspronkelijke bioscoopversie net dat beetje extra's gaven uitgeknipt.
Van mij had deze nieuwe montage dan ook niet gehoeven en hou ik het voortaan gewoon weer bij het origineel.
ROX
Mijn "guilty pleassure" van deze film kan ik keer op keer intens gelukkig worden, verveeld nooit!
Kondoro
"Going in one more round when you don't think you can - that's what makes all the difference in your life.”
Voor mij is dit vierde deel toch wel echt één van de beste delen van deze serie. En ik zeg één van de beste, dat komt omdat toch geen één film meer kan voldoen aan het eerste deel, en ik denk ook het meest nostalgische deel. Je ziet overigens nog wel eens wat scenes voorbij komen van dat deel in deze film, wat ‘flashbacks’ wat ‘Rocky’ allemaal bereikt heeft in zijn leven. Dit vierde deel komt het dichste bij maar, dat komt wellicht ook omdat dit de film is hoe ik op de ‘Rocky’ reeks terecht ben gekomen. Als jonge snotneus heb ik deze film al wel eens gezien vroeger maar, aangezien ik nog niet had gestemd op deze film en ik in een ‘Rocky’ marathon zit (wat al twee jaar duurt), heb ik hem toch maar weer eens opnieuw gekeken en heel eerlijk; ook deze herziening was weer grandioos.
Deze film bevat eigenlijk alles wel wat de film ook nodig had. Een sterk begin, een duidelijke levensles in het midden en uiteraard een super vet eindgevecht. Toch wijkt ‘Stallone’ niet veel af van het herkenbare recept, en zo doende voelt het als vanouds dat je weer naar ‘Rocky’ zit te kijken. Toch wel meerendeels door de vaste cast die we zien, en die eigenlijk allemaal het succes van deze films weten te delen. Maar, elke film wordt er iemand uit het vertrouwde beeld geschrapt, en waar we in deel drie afscheid moesten nemen met ‘Mickey’ is het in dit deel van ‘Apollo Creed'. Die na een gevecht met ‘Drago’ zwaargewond raakt, althans waarschijnlijk heeft hij gewoon een doodslag gekregen, waarna ‘Drago’ heel mooi eindigt met;
“If he dies, he dies.”
Deze one-liner kwam van het personage 'Drago’. De tegenstander van ‘Stallone’ (en ‘Creed’) in deze film. Wat mij betreft toch wel de winnaar van tegenstanders (so far) in deze films. In deel drie mochten we ‘Mr. T’ aanschouwen wat opzich een waardige tegenstander was, ‘Dolph Lundgren’ heeft veel meer charisma en komt daardoor veel beter over. Alles klopte gewoon. Het ‘America’ vs. ‘Sovjet’ is uiteraard altijd een leuk verhaal, en ook mooi om te zien dat de rivaliteit in de landen hier wordt geschetst met een kleine satire. Aangezien ‘Amerika’ natuurlijk denkt dat ze alles beter hebben dan hun tegenstanders, al is dat natuurlijk ook gewoon een derde-wereldland met een paar van de grootste wereldproblemen, maatschappelijk gezien. Enfin, ‘Lundgren’ speelt de rol van ‘Drago’ als een grote blonde vechtmachine, en het werd echt neergezet als ‘machine’. Uiteraard onwijs afgetraind, weet hij zeker te imponeren, en eigenlijk nooit geweten dat hij op deze manier ooit gestart is in zijn carriére. Ik denk wel dat deze film hem in ‘Hollywood' heeft gekregen. Hij heeft immers de looks van een typisch jaren tachtig/negentig actieheld, of actievijand. Dat is later natuurlijk ook wel zo gebleken gezien zijn films.
Qua verhaal kun je het zelf denk ik wel invullen wat je gaat verwachten, zoals ik al zei raakt ‘Stallone’ niet van zijn koers en blijft eigenlijk in het zelfde schuitje zitten. De film is gewoon precies zoals zijn voorgangers, en misschien wel meer inspirerende dan deel drie. Het begin gevecht was leuk, en het trainen was weer leerzaam, althans met genoeg quotes. Daarnaast wat ik al zei is het finalegevecht gewoon erg goed, en ik denk wel één van dan wel niet de beste gevechten die ik heb gezien in zijn films.
Je merkt dat ‘Stallone’ werkt met passie. En dat brengt hij ook over naar de kijkers. Uiteraard met de nodige, bijpassende en iconische song tracks die we allemaal wel kennen. Gewoon een film die de fans kunnen waarderen, en ik zie hem als één van de beste uit de reeks.
Ik heb me dus prima vermaakt op mijn zaterdagavond met deze film. Hoogstaande acteerprestaties hoef je nooit te verwachten, zo was ‘Lundgren’ natuurlijk al fantastisch b-matig. De film is sfeervol en soms zelfs een tikkeltje spannend. Ik vond het wel vet.
TMP
In korte tijd heb ik achtereenvolgens naar Rocky II, Rocky III en deze Rocky IV gekeken. Vond dit wel duidelijk de minste van die films. Het is allemaal veel te zwaar aangezet, terwijl de film zich tegelijkertijd toch wel redelijk serieus lijkt te nemen. Foute jaren '80 muziek (terwijl de soundtrack in de voorgaande delen doorgaans prima was), veel flashbacks naar de eerdere Rocky films en een enorm stereotype tegenstander (Ivan Drago). Het dieptepunt is wel die enorm flauwe robot. De gevechten zijn daarentegen nog wel de moeite waard, maar ook die doen onder voor de meeste gevechten in de voorgaande Rocky films. Erg matig.

Rocky Balboa

Rocky II
1979

Rocky
1976

Netflix voegt in maart 'The Invisible Man' toe: waar kijk je de horrorfilm nu?

WOII-klassieker 'A Bridge Too Far' over slag bij Arnhem zondag op televisie

Netflix haalt binnenkort 'The Matrix'-reeks uit het aanbod